Elämää nomadina

Paluu Andalusiaan ja vuosikooste 2021

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

16 kommenttia “Paluu Andalusiaan ja vuosikooste 2021

 1. Mukavan kuuloinen vuosi kaiken kaikkiaan! Aika hienosti kertyi jouksukilometrejä, itsekin olen hieman juoksemista taas yrittänyt aloittaa, mutta aivan noihin kilometreihin tuskin tulen vuonna 2022 pääsemään.

  Todella edullisesti pääsitte kyllä vuonna 2021! Tuohon asumiseen kiinnitin erityisesti huomiota. Siitä huolimatta, että olitte talon- ja lemmikkivahteina yli neljä kuukautta ja Suomessaasuitte perheen ja ystävien luona, niin tuo 1 762 euroa, on kyllä todella minimaalinen määrä!

  1. Kiitos kommentista Mikko! Majoituskulut jäivät tosiaan hyvin maltillisiksi, kun maksullisten majoitusten keskihinnaksi muodostui noin 15 euroa yöltä. Edullisimpia olivat ystäviltä vuokratut asunnot, mutta löydettiin myös hyviä ja halpoja asuntoja Airbnb:sta.

   Tsemppiä juoksuharrastukseen, se on oiva tapa pitää kunnosta huolta. Noihin meidän kilometreihin saa todella jo olla liikkeellä paljon, sillä käytännössä 1800 km tarkoittaa esim. kympin lenkkiä joka toinen päivä, ympäri vuoden 🙂

 2. Kirjoitit mielenkiintoisen tekstin mielenkiintoisesta ja yllättävänkin monipuolisesta vuodesta. Me olemme tämänkin vuoden korvanneet matkailuajatukset retkeilyllä kodista käsin. Ihan kivaa, mutta muutakin saisi jo olla. Syksyllä teimme kuuden viikon automatkan Euroopassa ajatuksella “omassa kuplassa omalla autolla” ja siitä olemme tosi iloisia. Sellaiselle matkalle tekisi mieli uudelleenkin, mutta tämän päivän pandemiatilanne tuo niin valtavan epävarmuuden, että emme osaa ajatella muuta kuin kotona olemista. Nuo teidän koiravahtikeikkanne ovat myös varmasti antoisia. Me emme uskalla niitäkään, kun ei ole kokemusta lemmikeistä, vaikka kodinvaihtolomia olemme kyllä harrastaneet. Oli myös hauska lukea tätä tekstiäsi, kun se vilisi tuttuja paikkoja, esim Andalusia, Sevilla, Segovia, Madrid, Picos de Europa, Pau, Puolan kaupungit ja muitakin. Ja tuo budjettiajattelu on meillekin kovin tuttu. Kodinvaihto on halpaa, AirBnb:n kautta löytyy usein varsin edullisia ja mieleisiä paikkoja, emmekä tuhlaa yhtään mihinkään matkoillamme. Jaa, sen verran täytyy kyllä myöntää, että konserttien pääsylippujen kohdalla välillä suljemme silmämme, ne vain pitää nähdä. Valencia oli muuten meille kiva kokemus, siellä on paljon mahtavaa nähtävää. Ympäristöön emme paljon tutustuneet, mutta ehkä vielä joskus. Hyviä matkoja teille!

  1. Kiitos Aila ja Juha! Me puolestaan ei olla koskaan kokeiltu kodinvaihtoa, eikä se enää tietty onnistuisikaan, kun ei ole omaa kotia mitä vaihtaa. Lemmikkivahtihommia ollaan tehty nyt kolmen viime vuoden aikana paljon, ja ne ovat sopineet meille todella hyvin. Ollaan päästy asumaan todella kivoissa kaupungeissa ja kylissä, viihtyisissä asunnoissa ja samalla saatu uusia ystäviä ja paikkoja mihin myös palata, eri puolilla Eurooppa ja kauempanakin.

   Budjettiajattelu todella näkyy kukkarossa, mutta kuten noista konserttilipuista mainitsit, pitäähän se joku kohde olla mihin pihistämisen suhteen panostaa! Me käydään todella vähän konserteissa tai edes maksullisissa nähtävyyksissä, mutta niiden suhteen yritetään vähän tsempata ja olla ajattelematta että joku mielenkiintoinen kohde olisi “liian kallis”, kyllä elämyksiin voi sijoittaa!

 3. Teillä oli ihastuttava kissavahtipaikka. Jäin pohtimaan, että teidän taitaa olla jo kohtalaisen helppo saada paikkoja. Ainakin itse olen huomannut nyt, kun meillä yli 30 arvostelua kodinvaihdoista, niin saamme jo helposti paikkoja. Tosin arvostelut toistavat itseään, niiden mukaan kotimme on todella siisti (oikeasti kyllä puunaan tarkasti vaikka muutoin arjessa kotimme on aika läävä) ja perusteellisesti opastan ja annan vinkkejä vieraille. Mikä olisi teidän perusarvostelu talovahtina olosta?

  1. Kaikki tähän saakka tehdyt lemmikkivahtipaikat ovat olleet todella kivoja, ja jotkut ovat vieneet meidät sellaisiin paikkoihin joihin muuten ei välttämättä oltaisi koskaan eksytty. Arvosteluja on ehtinyt kertyä mukavan paljon, ja kun kaikki ovat todella positiivisia, alkaa olla helppoa saada uusia paikkoja, ainakin jos huomaa hakea heti ensimmäisten hakijoiden joukossa. Ja siis joo, tunnistan tuon että arvosteluissa toistuu osin samat asiat – meistä yleensä sanotaan että lemmikit ovat olleet tosi tyytyväisiä ja koti siistissä kunnossa, sekä kehutaan joustavuudesta ja kommnunikaatiosta.

 4. Kivasti ehditte kyllä kiertää Espanjaa! Meilläkin Espanja on nyt yhtenä vaihtoehtona seuraavaksi asuinmaaksi. Siellä riittää edelleen paljon koluttavaa. Juurikin nuo vähemmän tunnetut alueet, kuten Extremadura kiinnostavat erityisen paljon.
  Pitääpä muistaa käydä lukemassa myös teidän Craft beer -jutut!

  Nämä budjettikoosteet ovat aina kiinnostavia myös. Meidän vuosikuluja en ole vielä laskenut tarkalleen, mutta sen tiedän, että edellisvuosi ylittyi reippaasti. Muistan, että teillä ja meillä on aiemmin ollut hämmästyttävän vastaavat menot. Nyt meillä meni useampi tonni enemmän, vaikkei reissuja vieläkään kovin montaa ollut. Asumiskuluissa tulee merkittävin ero.

  1. Kiitos kommentista Tanja! Espanja on osoittaunut ihan huikeaksi ja todella monipuoliseksi reissumaaksi, ja viime vuonna tosiaan ehdittiin kierrellä ihan kivasti noista matkustusrajoituksista huolimatta.

   Budjetin osalta tosiaan taidettiin jonain vuonna osua melko samoihin lukuihin, ja nimenomaan asumisesta ne erot helpommin syntyy. Meillä meni viime vuonna varsinaiseen elämiseen ja olemiseen itse asiassa vielä selvästi vähemmän kuin aiempina, mutta vuosisummaa nostaa kaksi uutta tietokonetta (1750 euroa) ja muissa kuluissa kirjattuna oleva 800 euron autonkorjauslasku.

 5. Tuttuja paikkoja olette kolunneet. Tervetuloa tänne Valencian autonomiaan. Valencian kaupungissa jo itsestään on paljon näkemistä, mutta jos maltatte sen hetkeksi jättää suosittelen Alicanten ja Elchen lisäksi vähän tuntemattomampaa Alcoyta. Alcoyn modernismi talot ja varsinkin Alcoyn vanha hautausmaa (kummatkin EU modernismiarkkitehtuuri listoille päässeet) ovat näkemisen arvoiset. Lisää tietoja löytyy mun blogista. Retuponreissaaja.fi. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä Valenciasta pidätte.

  1. Kiitos Kirsti, pitääkin käydä lukemassa postauksiasi Valencian alueelta! Kiitos suosituksista, katsotaan mitä ehditään talonvahtipaikkojen aikana ja välissä, tarkoitus olisi tosiaan nähdä muutakin kuin kaupunkielämää. Vapaata liikkumkista vähän häiritsee se, että tällä kertaa ei olla liikkeellä omalla autolla, mutta kulkeehan noita bussejakin lähes kaikkialle.

 6. Koronapassia ja Espanjaan vaadittavaa QR-koodia ei minulta kysytty Suomen päässä ollenkaan mennessäni Barcelonaan. Kuinkahan monelle käy niin, että ei ole jompi kumpi kunnossa tms. kun on jo päässyt kohteeseen. Finskin sivuilla kyllä piti vakuutella, että nämä jutut on kunnossa, kun teki lähtöselvitystä, että ehkä se siinä sitten oli.

  1. Kiitos kommentista! On varsin mielenkiintoista että nuo käytännöt ovat niin erilaisia samaan maahankin, lienee sitten lentoyhtiön päätös miten tarkkaan paperit katsotaan. Norwegianin lähtöselvitystiskiltä ei päässyt eteenpäin jos ei ollut näyttää sekä koronapassi että QR-koodi, ja niitä jotka tekivät (pelkillä käsimatkatavaroilla mahdollisen) self-check-inin, pyydettiin ilmoittautumaan portilla ennen koneeseennousun aloittamista.

 7. Jatkuvasti “tien päällä” ollessa ruokamenotkin alkavat tietysti olla jossain määrin kiinnostavia, sillä pitempiä aikoja jossain maassa vietettäessä ja keittiöllisissä asunnoissa asuttaessa ne antavat viitteitä kyseisen maan hintatasostakin.
  Lyhyillä matkoilla ja hotellissa asuttaessa minusta ne eivät oikein ole matkailumenoja, sillä olisimmehan me vaikka kahden viikon aikana syöneet kotonakin ja useimmissa maissa vaikka söisi kaikki ateriat kohtuuhintaisissa ravintoloissa lasku on pienempi kuin K-kaupan ruokalasku Suomessa!

  1. Hyvä näkökulma tuokin, lyhyempien matkojen kuluissa ruuan osuus on vähän erilainen, ja totta että Suomessa eläminen on sen(kin) osalta yleensä kalliimpaa kuin reissussa oleminen. Meidän tapauksessa kustannusyhteenvedoissa, ja varsinkin tässä vuotuisessa koosteessa, on enemmänkin kyse kokonaiskulutuksesta ja ylipäätään nomadielämän “hintalapusta”. Maakohtaiset laskelmat antavat varmasti paremmin tietoa kohteiden hintatasosta myös lyhyempää reissua suunnitteleville, mutta toki matkabudjetteja on lähes yhtä moneen lähtöön kuin on reissaustyylejäkin.

  1. Espanjassa todella riittää nähtävää moneen makuun, ja erityisesti etelärannikko on mukavan lämmin talvellakin. Tänä vuonna tullaan reissaamaan huomattavasti useammassa maassa kuin 2021, mutta myös tekemään paljon house-sitting keikkoja, ja on mielenkiintoista jälleen nähdä kuinka vakaana kustannukset tulevat pysymään. Tuo noin 7500 euroa per pää vuosikuluna on tosi matala verrattuna ainakin siihen paljonko meillä kului rahaa Suomessa asumiseen ja elämiseen 😀

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.