Elämää nomadina

Paluu Andalusiaan ja vuosikooste 2021

Elämää Nomadina - El Morche auringon lasku Elamaa Nomadina

Upeaa alkanutta vuotta, ja terveisiä Andalusian auringon alta! Riiassa vietetyn joulun jälkeen ajelimme lumituiskussa Tallinnaan ja tulimme jälleen käymään mutkan Suomessa. Tällä kertaa kyseessä oli kuitenkin vain käytännönsanelema viikon mittainen vierailu ja siinä sivussa uuden vuoden vastaanottaminen, ennen kuin matka jatkui Espanjaan. Jätettiin auto Vantaalle odottelemaan keväisempiä kelejä, ja vaihdettiin maata todella pitkästä aikaa lentäen! Tuntui itse asiassa vähän kummalliselta olla lentokentällä pitkästä aikaa, tosin osittain varmaan myös siksi, että todella aikaisen lennon takia vietettiin yö kentällä penkeillä torkkuen, ja oltiin neljän aikaan aamulla lähtöselvitykseen jonottaessa aika töttörööö. Helsinki-Vantaan uudistunut kakkosterminaali näytti hienolta, ja vaikka matkustajia oli normaaliaikaan verrattuna varsin vähän, oli kentällä kuitenkin sellaista mukavaa vilinää. Espanjaan matkaavilta tarkistettiin Suomen päässä EU-koronapassin voimassaolo sekä varmistettiin että Espanjan ”Travel Health” -lomake oli täytettynä ja QR-koodi vastaanotettu (koodi luettiin Espanjaan saapuessa).

Reissuvuosi 2022 käyntiin Andalusiasta

Paluu Andalusian rannikolle tuntui Riiassa ja Suomessa vietettyjen parin talvisen kuukauden jälkeen ihan mahtavalta. Lennettiin Norwegianin siivin Malagaan, josta jatkettiin bussilla rannikkoa itään Torrox Costalle. Täällä asetuttiin pariksi viikoksi meille tuttuun paikkaan, suomalaisten ystäviemme kauniiseen kotiin ihan rannassa. Huolehditaan täällä jälleen Pate-koirasta, isäntäväen kymmenen päivän mittaisen loman ajan. Pohjolan kylmyyden ja harmauden jälkeen Etelä-Espanjan valo, värit ja lämpö tuntuu ihanalta. Talvihan täälläkin tietysti nyt on, mutta näillä leveysasteilla se tarkoittaa kuitenkin pääasiassa aurinkoisia päiviä ja sellaisia noin 15-20 asteen lämpötiloja. Illat ja yöt ovat viileitä ja paikalliset kulkevat toppatakeissa, mutta päivällä yleensä tarkenee ihan mainiosti lyhythihaisessa, ja varmaan pian saadaan taas vähän tervettä väriä kalpeaksi haalistuneeseen nahkaan.

El Morche, Torrox, Spain | Elämää Nomadina
Väliaikainen kotikatumme Torrox Costalla

Torroxin jälkeen meillä on jo sovittuna helmikuulle kaksi muuta koiranvahtipaikkaa, joista ensimmäisenä on kymmenen päivän pesti Valencian kaupungin lähellä pienessä kylässä. Me ei itse asiassa olla aiemmin käyty Valencian autonomisella alueella ollenkaan, joten on kiva päästä tutustumaan ympäristöön siellä. Matkalla käydään ainakin Almerian Velez-Rubiossa moikkaamassa ystäväämme Paulia ja hänen koiraansa Scobia, jota oltiin vahtimassa viime talvena.

Vuoden 2021 reissut ja rahat

Näin vuoden vaihteessa meillä on ollut tapana tehdä FinnsAway -blogiin kooste mennen vuoden matkoista, taloudesta, urheilusta ja blogien kuulumisista. Tuon englanninkielisen, kattavamman koostepostauksen löydät täältä, mutta alla vuoden 2021 pääkohdat tiivistettynä myös suomeksi.

Automatkailua ja house-sittausta Euroopassa

Vuoden 2021 teemaksi muodostui reissaaminen autolla Euroopassa. Meillä oli vuoden ajalle suunnitteilla käynti Suomessa sekä kesällä että loppuvuodesta, joten rakennettiin aikatauluja vähän niiden mukaan niin, että pysyteltäisiin järkevän ajomatkan päässä kotimaasta. Reissaamista rajoitti tietysti edelleen varsin voimakkaasti myös korona, ja oltiinkin koko vuosi EU:n alueella. Vuoden ensimmäiset neljä kuukautta vietettiin kokonaan Andalusiassa, jossa oli silloin voimassa todella tiukkoja matkustusrajoituksia, jopa ihan kuntien välillä. Alkuvuodesta ei siis juurikaan reissailtu, vaan asuttiin pidempiä jaksoja paikoillaan sekä Torroxissa että Velez-Rubiossa, ja kohokohtia olivat pikkureissut muun muassa Frigilianaan, Malagaan ja Granadan Alhambraan.

Alcazaban linnoitus, Malaga, Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina
Malagan Alcazaba-linnoituksessa

Espanjan itsehallintoalueiden rajat avautuivat vihdoin toukokuussa, jolloin päästiin aloittamaan pitkä road trip Andalusiasta kohti Suomea. Rannikolta poistuessa ensimmäiset pysähdykset tehtiin Rondassa ja Sevillassa. Kumpikin näistä oli uusia tuttavuuksia meille, ja erityisesti Sevilla hurmasi monipuolisuudellaan ja kauneudellaan, mutta toki myös rotkon reunalle rakennettu Ronda upeine siltoineen ja ikivanhoine rakennuksineen on vaikuttava.

La Giralda | Sevilla, Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Sevillan kaduilla riittää ihasteltavaa

Sevillasta matka jatkui halki syrjäisen Extremaduran itsehallintoalueen. Extremadura ei ole kovin monen turistin tutkassa, mutta alueen huikeat historialliset kaupunkikohteet ja kaunis luonto yllättivät todella positiivisesti.

Iglesia San Francisco Javier, Caceres | Road trip Extremadurassa | Espanja | Elämää Nomadina blogi
Caceresin historiallisessa keskustassa

Extremadurasta päätettiin koukata Espanjan keskiosiin ja Madridiin. Emme olleet aiemmin käyneet pääkaupungissa kuin hyvin lyhyesti, joten oli jo aikakin tutustua siihen vähän paremmin. Samalla harrastettiin myös olutjournalismia ja tehtiin craft beer -blogiimme juttu Madridin pienpanimotarjonnasta. Pääkaupungin ympäristössä vierailtiin useammassakin todella vaikuttavassa historiallisessa kaupungissa ja kylässä, kuten Toledossa, Segoviassa ja Pedrazassa.

Alcazar, Segovia | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Segovian satumainen linna

Matkalla Espanjan pohjoisrannikolle pysähdyttiin Cantabrian vuoristossa jylhässä Picos de Europa kansallispuistossa, jossa juostiin Ruta del Cares -kanjonireitti. Baskimaassa oli ohjelmassa muun muassa lisää panimovierailuja ja rannikkomaisemien ihailua.

Gaztelugatxe, Baskimaa | Road trip Pohjois-Espanjassa | Elämää Nomadina Blogi
Gaztelugatxen niemeke Baskimaan rannikolla

Baskimaasta matka jatkui halki Ranskan ja Saksan Suomeen, juuri sopivasti juhannukseksi. Matkalla pysähdyttiin Paun kaupungin lähellä Pyreneiden pohjoispuolella tutustumassa paikallisiin suomalaisiin, käytiin moikkaamassa entistä hoidokkiamme Reggie-kissaa Dordognessa ja asetuttiin sitten jälleen vähäksi aikaa ystäviemme taloon Alsacessa. Saksan läpi ajettiin melko suoraviivaisesti, mutta käytiin ennen FinnLinesin lauttaan ajamista nähtävyyskierroksella ihastuttavassa Lyypekissä.

Lyypekki, Saksa | Automatkailu Euroopassa | Elämää Nomadina blogi
Nähtävyyskierroksella Lyypekissä

Suomessa vaihdettiin meidän uskollinen reissuauto, vanha Nissan Tiida pieneen pakuun, josta tuunattiin majoituskelpoinen retkeilyauto, vietettiin aikaa ystävien ja perheen seurassa, juhlittiin hyvän ystävän pyöreitä vuosia ja nautittiin kauniista kesäpäivistä, sekä vierailtiin lukuisissa pienpanimoissa. Syyskuun alussa oli aika jatkaa reissua Euroopassa, ja ajella hiljakseen Baltian ja Puolan läpi Berliiniin, missä oltiin syksy koiravahteina.

Syksyinen puisto Neuköllnissä | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Pixel-koiran kanssa vietettiin aikaa Berliinin puistoissa

Lokakuun lopulla ajettiin takaisin Baltiaan vieraillen matkalla kolmessa meille uudessa kaupungissa Puolassa. Loppuvuosi kuluikin sitten jälleen lemmikkivahtihommien merkeissä, kun tehtiin kaksi pestiä pupujenhoitajina Riiassa ja käytiin niiden välissä Suomessa vuosijuhlissa ja tehtiin kotimaassakin pari talonvahtikeikkaa.

Kanivahtina Riiassa | Elämää Nomadina blogi
Uudet pupuystävämme Max ja Ella

Talousasioita ja tilastoja

2021 oli meille jo neljäs kokonainen vuosi nomadeina, eli kiertolaisina ilman kotia tai mitään varsinaista tukikohtaa. Tarkan markan reissaajina ollaan koko tämä aika kirjattu ylös kaikki kulut ihan pienimpiäkin ostoja myöten, ja tehty taloudesta FinnsAway -blogin puolelle vuosikoosteet, kuukausiraportit ja toisinaan myös kohdekohtaisia rahapostauksia. Moni kuvittelee, että tällainen reissuelämä on todella kallista, mutta meillä on kulunut nomadielämän aikana merkittävästi vähemmän rahaa kuin aiemmin Suomessa asuessa. Tehdään myös töitä oman yrityksemme kautta, joten elämä maailmalla rahoitetaan paikkariippumattomalla työskentelyllä.

Vuoden 2021 kustannukset on eritelty alla olevassa graafissa ja kategioiden sisältö on avattu tarkemmin FinnsAway -blogin puolella. Vuoden kokonaiskustannukset elämisen ja reissaamisen osalta olivat kahdelta hengeltä noin 15 400 euroa (eli vajaa 1300 euroa kuussa). Lisäksi viime vuonna maksettiin yhteensä reilu 13 000 euroa uudehkosta pakusta ja sen tuunaamisesta, mikä toivon mukaan on hyötyinvestointi useammaksi vuodeksi. Alhaisissa menoissa iso tekijä on se, että majoituttiin jälleen iso osa vuodesta maksutta. Oltiin kaikkiaan yli neljä kuukautta talon- ja lemmikkivahteina ja Suomessa käydessä asuttiin perheen ja ystävien luona. Maksulliset majoitukset puolestaan olivat pääasiassa edullisia Airbnb:n kautta tai ystäviltä vuokrattuja asuntoja. Koronan myötä matkustuskulut olivat lähinnä vain polttoainetta, ja ravintolakulutkin jäivät varsin maltillisiksi, kun monessa paikassa ne eivät edes olleet auki. Ei myöskään olla osteltu mitään turhaa, kiertolaisena kun tavaran määrä on pidettävä kohtuullisena.

Vuosikooste 2021 | Elämää Nomadina

Muista tilastoista mainittakoon tässä meidän juoksuharrastus. Asetettiin vuodelle 2021 tavoitteeksi juosta kuukaudessa 150 kilometriä sisältäen yhden puolimaratonin. Pysyttiin tässä tahdissa hyvin läpi koko vuoden, ja saldoksi tuli 1 829 kilometriä ja 12 puolimaratonia. Aika reipasta, tosin mainittakoon, että muu urheilu kuin juokseminen jäi hyvin vähiin, kun ei käyty kuntosaleilla eikä pidempiä vaelluksiakaan tehty. Vähintään samaa juoksutahtia on tarkoitus jatkaa tänäkin vuonna, mutta nyt pyritään kiinnittämään enemmän huomiota myös kehonhuoltoon ja voimaharjoitteluun.

Miltä näyttää reissuvuosi 2022?

Niin, tämähän on näin korona-aikaan melko hankala kysymys. Ollaan jo pitkään suunniteltu talvehtimista Kaakkois-Aasiassa, mutta saapa nähdä miten maailma muuttuu ja reissaaminen vapautuu tämän vuoden aikana. Toistaiseksi suunnitteilla on ensisijaisesti Euroopassa reissaamista, ja tämän parin kuukauden Espanjan reissun jälkeen on tarkoitus matkata omalla autolla vanlife-henkisesti halki itäisen Euroopan aina Turkkiin ja kenties Kaukasukselle saakka. Mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä tehtynä, vaan seuraillaan nyt tilannetta tämä alkuvuosi täältä etelästä käsin, ja keskitytään Espanjassa reissaamiseen.

Kiva kun olet mukana seuraamassa matkaa, toivotamme kaikille mahtavaa (reissu)vuotta 2022! Jos sinulla on jo reissuja suunniteltuna tai vaikkapa ajatuksia tästä vuosikoosteesta, jätähän kommenttia alle.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit

Seuraa Instagramissa

16 Vastausta

  1. Mukavan kuuloinen vuosi kaiken kaikkiaan! Aika hienosti kertyi jouksukilometrejä, itsekin olen hieman juoksemista taas yrittänyt aloittaa, mutta aivan noihin kilometreihin tuskin tulen vuonna 2022 pääsemään.

    Todella edullisesti pääsitte kyllä vuonna 2021! Tuohon asumiseen kiinnitin erityisesti huomiota. Siitä huolimatta, että olitte talon- ja lemmikkivahteina yli neljä kuukautta ja Suomessaasuitte perheen ja ystävien luona, niin tuo 1 762 euroa, on kyllä todella minimaalinen määrä!

    1. Kiitos kommentista Mikko! Majoituskulut jäivät tosiaan hyvin maltillisiksi, kun maksullisten majoitusten keskihinnaksi muodostui noin 15 euroa yöltä. Edullisimpia olivat ystäviltä vuokratut asunnot, mutta löydettiin myös hyviä ja halpoja asuntoja Airbnb:sta.

      Tsemppiä juoksuharrastukseen, se on oiva tapa pitää kunnosta huolta. Noihin meidän kilometreihin saa todella jo olla liikkeellä paljon, sillä käytännössä 1800 km tarkoittaa esim. kympin lenkkiä joka toinen päivä, ympäri vuoden 🙂

  2. Kirjoitit mielenkiintoisen tekstin mielenkiintoisesta ja yllättävänkin monipuolisesta vuodesta. Me olemme tämänkin vuoden korvanneet matkailuajatukset retkeilyllä kodista käsin. Ihan kivaa, mutta muutakin saisi jo olla. Syksyllä teimme kuuden viikon automatkan Euroopassa ajatuksella “omassa kuplassa omalla autolla” ja siitä olemme tosi iloisia. Sellaiselle matkalle tekisi mieli uudelleenkin, mutta tämän päivän pandemiatilanne tuo niin valtavan epävarmuuden, että emme osaa ajatella muuta kuin kotona olemista. Nuo teidän koiravahtikeikkanne ovat myös varmasti antoisia. Me emme uskalla niitäkään, kun ei ole kokemusta lemmikeistä, vaikka kodinvaihtolomia olemme kyllä harrastaneet. Oli myös hauska lukea tätä tekstiäsi, kun se vilisi tuttuja paikkoja, esim Andalusia, Sevilla, Segovia, Madrid, Picos de Europa, Pau, Puolan kaupungit ja muitakin. Ja tuo budjettiajattelu on meillekin kovin tuttu. Kodinvaihto on halpaa, AirBnb:n kautta löytyy usein varsin edullisia ja mieleisiä paikkoja, emmekä tuhlaa yhtään mihinkään matkoillamme. Jaa, sen verran täytyy kyllä myöntää, että konserttien pääsylippujen kohdalla välillä suljemme silmämme, ne vain pitää nähdä. Valencia oli muuten meille kiva kokemus, siellä on paljon mahtavaa nähtävää. Ympäristöön emme paljon tutustuneet, mutta ehkä vielä joskus. Hyviä matkoja teille!

    1. Kiitos Aila ja Juha! Me puolestaan ei olla koskaan kokeiltu kodinvaihtoa, eikä se enää tietty onnistuisikaan, kun ei ole omaa kotia mitä vaihtaa. Lemmikkivahtihommia ollaan tehty nyt kolmen viime vuoden aikana paljon, ja ne ovat sopineet meille todella hyvin. Ollaan päästy asumaan todella kivoissa kaupungeissa ja kylissä, viihtyisissä asunnoissa ja samalla saatu uusia ystäviä ja paikkoja mihin myös palata, eri puolilla Eurooppa ja kauempanakin.

      Budjettiajattelu todella näkyy kukkarossa, mutta kuten noista konserttilipuista mainitsit, pitäähän se joku kohde olla mihin pihistämisen suhteen panostaa! Me käydään todella vähän konserteissa tai edes maksullisissa nähtävyyksissä, mutta niiden suhteen yritetään vähän tsempata ja olla ajattelematta että joku mielenkiintoinen kohde olisi “liian kallis”, kyllä elämyksiin voi sijoittaa!

  3. Teillä oli ihastuttava kissavahtipaikka. Jäin pohtimaan, että teidän taitaa olla jo kohtalaisen helppo saada paikkoja. Ainakin itse olen huomannut nyt, kun meillä yli 30 arvostelua kodinvaihdoista, niin saamme jo helposti paikkoja. Tosin arvostelut toistavat itseään, niiden mukaan kotimme on todella siisti (oikeasti kyllä puunaan tarkasti vaikka muutoin arjessa kotimme on aika läävä) ja perusteellisesti opastan ja annan vinkkejä vieraille. Mikä olisi teidän perusarvostelu talovahtina olosta?

    1. Kaikki tähän saakka tehdyt lemmikkivahtipaikat ovat olleet todella kivoja, ja jotkut ovat vieneet meidät sellaisiin paikkoihin joihin muuten ei välttämättä oltaisi koskaan eksytty. Arvosteluja on ehtinyt kertyä mukavan paljon, ja kun kaikki ovat todella positiivisia, alkaa olla helppoa saada uusia paikkoja, ainakin jos huomaa hakea heti ensimmäisten hakijoiden joukossa. Ja siis joo, tunnistan tuon että arvosteluissa toistuu osin samat asiat – meistä yleensä sanotaan että lemmikit ovat olleet tosi tyytyväisiä ja koti siistissä kunnossa, sekä kehutaan joustavuudesta ja kommnunikaatiosta.

  4. Kivasti ehditte kyllä kiertää Espanjaa! Meilläkin Espanja on nyt yhtenä vaihtoehtona seuraavaksi asuinmaaksi. Siellä riittää edelleen paljon koluttavaa. Juurikin nuo vähemmän tunnetut alueet, kuten Extremadura kiinnostavat erityisen paljon.
    Pitääpä muistaa käydä lukemassa myös teidän Craft beer -jutut!

    Nämä budjettikoosteet ovat aina kiinnostavia myös. Meidän vuosikuluja en ole vielä laskenut tarkalleen, mutta sen tiedän, että edellisvuosi ylittyi reippaasti. Muistan, että teillä ja meillä on aiemmin ollut hämmästyttävän vastaavat menot. Nyt meillä meni useampi tonni enemmän, vaikkei reissuja vieläkään kovin montaa ollut. Asumiskuluissa tulee merkittävin ero.

    1. Kiitos kommentista Tanja! Espanja on osoittaunut ihan huikeaksi ja todella monipuoliseksi reissumaaksi, ja viime vuonna tosiaan ehdittiin kierrellä ihan kivasti noista matkustusrajoituksista huolimatta.

      Budjetin osalta tosiaan taidettiin jonain vuonna osua melko samoihin lukuihin, ja nimenomaan asumisesta ne erot helpommin syntyy. Meillä meni viime vuonna varsinaiseen elämiseen ja olemiseen itse asiassa vielä selvästi vähemmän kuin aiempina, mutta vuosisummaa nostaa kaksi uutta tietokonetta (1750 euroa) ja muissa kuluissa kirjattuna oleva 800 euron autonkorjauslasku.

  5. Tuttuja paikkoja olette kolunneet. Tervetuloa tänne Valencian autonomiaan. Valencian kaupungissa jo itsestään on paljon näkemistä, mutta jos maltatte sen hetkeksi jättää suosittelen Alicanten ja Elchen lisäksi vähän tuntemattomampaa Alcoyta. Alcoyn modernismi talot ja varsinkin Alcoyn vanha hautausmaa (kummatkin EU modernismiarkkitehtuuri listoille päässeet) ovat näkemisen arvoiset. Lisää tietoja löytyy mun blogista. Retuponreissaaja.fi. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä Valenciasta pidätte.

    1. Kiitos Kirsti, pitääkin käydä lukemassa postauksiasi Valencian alueelta! Kiitos suosituksista, katsotaan mitä ehditään talonvahtipaikkojen aikana ja välissä, tarkoitus olisi tosiaan nähdä muutakin kuin kaupunkielämää. Vapaata liikkumkista vähän häiritsee se, että tällä kertaa ei olla liikkeellä omalla autolla, mutta kulkeehan noita bussejakin lähes kaikkialle.

  6. Koronapassia ja Espanjaan vaadittavaa QR-koodia ei minulta kysytty Suomen päässä ollenkaan mennessäni Barcelonaan. Kuinkahan monelle käy niin, että ei ole jompi kumpi kunnossa tms. kun on jo päässyt kohteeseen. Finskin sivuilla kyllä piti vakuutella, että nämä jutut on kunnossa, kun teki lähtöselvitystä, että ehkä se siinä sitten oli.

    1. Kiitos kommentista! On varsin mielenkiintoista että nuo käytännöt ovat niin erilaisia samaan maahankin, lienee sitten lentoyhtiön päätös miten tarkkaan paperit katsotaan. Norwegianin lähtöselvitystiskiltä ei päässyt eteenpäin jos ei ollut näyttää sekä koronapassi että QR-koodi, ja niitä jotka tekivät (pelkillä käsimatkatavaroilla mahdollisen) self-check-inin, pyydettiin ilmoittautumaan portilla ennen koneeseennousun aloittamista.

  7. Jatkuvasti “tien päällä” ollessa ruokamenotkin alkavat tietysti olla jossain määrin kiinnostavia, sillä pitempiä aikoja jossain maassa vietettäessä ja keittiöllisissä asunnoissa asuttaessa ne antavat viitteitä kyseisen maan hintatasostakin.
    Lyhyillä matkoilla ja hotellissa asuttaessa minusta ne eivät oikein ole matkailumenoja, sillä olisimmehan me vaikka kahden viikon aikana syöneet kotonakin ja useimmissa maissa vaikka söisi kaikki ateriat kohtuuhintaisissa ravintoloissa lasku on pienempi kuin K-kaupan ruokalasku Suomessa!

    1. Hyvä näkökulma tuokin, lyhyempien matkojen kuluissa ruuan osuus on vähän erilainen, ja totta että Suomessa eläminen on sen(kin) osalta yleensä kalliimpaa kuin reissussa oleminen. Meidän tapauksessa kustannusyhteenvedoissa, ja varsinkin tässä vuotuisessa koosteessa, on enemmänkin kyse kokonaiskulutuksesta ja ylipäätään nomadielämän “hintalapusta”. Maakohtaiset laskelmat antavat varmasti paremmin tietoa kohteiden hintatasosta myös lyhyempää reissua suunnitteleville, mutta toki matkabudjetteja on lähes yhtä moneen lähtöön kuin on reissaustyylejäkin.

    1. Espanjassa todella riittää nähtävää moneen makuun, ja erityisesti etelärannikko on mukavan lämmin talvellakin. Tänä vuonna tullaan reissaamaan huomattavasti useammassa maassa kuin 2021, mutta myös tekemään paljon house-sitting keikkoja, ja on mielenkiintoista jälleen nähdä kuinka vakaana kustannukset tulevat pysymään. Tuo noin 7500 euroa per pää vuosikuluna on tosi matala verrattuna ainakin siihen paljonko meillä kului rahaa Suomessa asumiseen ja elämiseen 😀

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *