Elämää nomadina

Nähtävyyksiä ja polkuja tammikuisessa Andalusiassa

Kolme viikkoa Andalusiassa vierähti supernopeasti, ensin koiranvahtihommien merkeissä, sitten vähän enemmän reissaamiseen keskittyen. Malagaan lentämisen jälkeen uusi vuosi nomadielämää alkoi kymmenen päivän mittaisella talonvahtipestillä ystäviemme luona El Morchessa, Torroxissa, huolehtien Pate-koirasta. El Morchesta käsin tehtiin lenkkejä pitkin rantoja ja rinteitä, ja muuten vaan käveleskeltiin ympäriinsä, nautiskellen auringosta. Malagan kaupungissa, joka yllätti positiivisesti viime keväänä, käytiin tällä kertaa vain pikainen mutka samalla kun käväistiin Fuengirolassa antamassa äänet aluevaaleissa. Koiravahtipestin päätyttyä lähdettiin hitaasti suuntaamaan kohti Valenciaa ja seuraavaa sovittua pestiä, pysähdellen matkalla aina pariksi päiväksi tutustumaan uusiin ja osittain jo ennestään tuttuihin kohteisiin.

Elämää Nomadina - El Morche 2022 FinnsAway 0003
El Morchen hiekkarannalla Paten kanssa

Nerja ja upeat Nerjan luolat

Nerjan rannikkokaupungissa ihan Torroxin naapurissa ollaan lyhyesti pistäydytty useampaankin otteeseen aiemmin, mutta nyt ehdittiin viettää siellä hieman enemmän aikaa. Majoitus pariksi päiväksi löytyi kätevästi ihan bussiaseman naapurista, Hostal Azaharasta*, josta saatiin ihan kiva ja siisti privaattihuone runsaan aamupalan kera noin 25 eurolla per yö, eli varsin edullisesti. Nerjan nähtävyyksiin kuuluu muun muassa kauniit rantamaisemat, viehättävä vanha keskusta valkoisine taloineen ja kapeine katuineen, sekä Balcón de Europa näköalatasanne.

Playa de la Calahonda, Nerja | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Playa de la Calahonda ja taustalla Balcón de Europa

Nerja on aivan viehättävä pieni rantakaupunki, jossa on kauniiden rantojen ja andalusialaisen arkkitehtuurin lisäksi paljon kivoja ravintoloita ja kahviloita sekä ostosmahdollisuuksia, mutta se upein kohde, Nerjan kuuluisat luolat, löytyy keskustan ulkopuolelta Marosta.

Plaza de los Cangrejos, Nerja | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Plaza de los Cangrejos aukio Playa Torrecilla -rannan yläpuolella

Nerjan ikivanhat luolat on yksi koko Espanjan tunnetuimmista nähtävyyksistä, eikä syyttä. Luolien tippukivimuodostelmat ovat ihan käsittämättömän upeita ja niiden kokoluokka on valtava. Luolaston saleissa tuntui vähän siltä, kuin olisi luonnon muodostamassa katedraalissa. Luolan hämärässä mutta varsin upeasti toteutetussa valaistuksessa hyvin kuvien ottaminen puhelimen kameralla oli aika mahdoton tehtävä, eivätkä paremmatkaan kuvat tee luolille oikeutta, joten kun joskus suuntaat Malagan rannikolle, kannattaa ehdottomasti vierailla Nerjan luolissa.

Nerjan luolat | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Nerjan luolia kierrellessä pääsee ihastelemaan upeita tippukivimuodostelmia

Normaalilippu luoliin olisi maksanut 12 euroa tammikuussa 2022, mutta tarjolla oli myös maksuttomia lippuja arkiaamuisin heti luolien avautuessa klo 9:30. Tartuimme tähän tilaisuuteen liput netistä etukäteen varaten, ja pääsimme tutustumaan luoliin ihan ilmaiseksi. Heti luolien löytymisen (1959) ja yleisölle avaamisen jälkeen on järjestetty vuotuinen musiikkifestivaali, johon luolasto tarjoilee upeat puitteet. Konsertti Nerjan luolassa olisi varmasti huikea kokemus! Koronan takia parin viime vuoden festivaalit on jouduttu perumaan, mutta josko tänä vuonna tapahtuma jälleen järjestettäisiin.

Nerjan luolat | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Polkujuoksua luonnonpuiston reiteillä

Nerja on oiva majoituspaikka myös patikoinnin ja luontopolkujen ystäville. Heti kaupungin pohjoispuolella kohoaa komea vuoristoalue, jossa on muun muassa kanjoneita, jyrkänteitä ja yli 1500 metriin kohoavia huippuja. Alue on osa Malagan ja Granadan provinssien välistä Parque Natural de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama luonnonpuistoa, ja ihan kävelymatkan päässä Nerjasta pääsee keskelle varsin koskematonta luontoa ja mainioita maisemia niin kohti korkeampia huippuja kuin merelle.

Patikkamaisema Nerjassa | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Luonnonpuiston poluilla

Viime keväänä patikoimme mm. El Cielo -vuoren huipulle, ja nyt tehtiin Nerjan luolilta lähtien polkujuoksulenkki yli matalampien harjanteiden ja alas Rio Chillarin uomaan, josta palattiin takaisin Nerjaan. Lämpimällä kelillä kannattaa kulkea pitkin Rio Chillaria ylemmäs sen kapeaan kanjoniosuuteen, joka kuulemma on todella hieno. Tästä reissusta ei kuitenkaan selviä kuivin jaloin, vaan ”polku” kulkee kanjonissa virtaavassa joessa, joten kesäaika on Rio Chillar -patikkaan paras. Kerrottakoon tässä vielä myös mukava yhteensattuma juoksulenkin varrelta. Emme nähneet harjanteiden poluilla koko reilun parin tunnin lenkin aikana ketään muita, kuin reitin korkeimmalle kohdalle tauolle pysähtyneen pariskunnan, joka totta kai oli Suomesta, kuinkas muutenkaan! Vaihdettiin hetki kuulumisia, ja kävi ilmi että he olivat myös tähän blogiimme törmänneet alueen patikkareittejä etsiessään, mikä sattuma! Jatkettiin juttua vielä illalla Nerjassa ruuan ja juoman äärellä, ja mukana päivällisellä olivat myös El Morchen ystävämme. Kivaa oli, terveisiä asianosaisille!

Patikkapoluilla Nerjassa | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Pikainen tutustuminen viehättävään Granadaan

Nerjan jälkeen suuntasimme Granadaan, jossa käväistiin myös viime vuonna, mutta silloin vain päiväreissulla huikean hienossa Alhambran linnoituksessa. Tällä kertaa keskityimme tutkimaan itse kaupunkia, joka sekin osoittautui varsin ihastuttavaksi! Käytimme päivän kuljeskelemalla pitkin historiallisten Albayzínin maurilaiskortteleiden kapeita katuja, kujia ja portaita, ja pysähdellen vähän väliä ihailemaan näkymiä kohti Alhambraa ja lumihuippuisia Sierra Nevadan vuoria.

Palacio de la Chancillería, Granada | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Palacio de la Chancillería, palatsi suositulla Plaza Nueva aukiolla
Näkymä Alhambraan Granadan Paseo de los Tristes kadulta | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Näkymä kohti Alhambraa Paseo de los Tristes -kadulta

Granadassa majoituttiin ihan kaupungin keskustassa Albayzínin alapuolella sijaitsevassa Residencia Ziri:ssa*, ihan näppärässä hostellissa, jossa on huoneita sekä omalla että jaetulla kylppärillä ja yhteiskeittiö.

Granadan katedraali | Andalusia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Granadan moskeijan paikalle rakennettu katedraali on upea sekä ulkopuolelta että sisältä

Velez-Rubion kautta Murciaan

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä kohteena Andalusian puolella oli Almerian Velez-Rubio, jossa käytiin moikkaamassa ystäviämme viime keväältä, jolloin viivähdettiin brittiläisen Paulin luona useampia viikkoja ensin koiravahteina ja myöhemmin vuokralaisina. Viikonlopun mittainen vierailu piti sisällään hauskoja jälleennäkemisiä ja myös uusia tuttavuuksia, mukavaa yhdessäoloa ja lenkki karvaisen ystävämme Scobi-koiran kanssa.

Koiraystävämme Scobi Almeriassa | Elämää Nomadina

Almerian vuorilta lasketeltiin Murcian itsehallintoalueen puolelle – seuraavassa osassa tutustutaan rannikkokaupunki Cartagenaan!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 0 / 5. Arvioita annettu: 0

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

10 Vastausta

 1. Nuo Nerjsn luolat olleet pitkään ollut toivelistalla, että siellä pääsisi vierailemaan. Pidän luolavierailuista paljon, todella vaikuttavi kohteita. Upeita luolia on käyty katsomassa muun muassa Sloveniassa, Unkarissa ja Uudessa-Seelannissa. Jonkinlaisia musiikkiesityksiä järjestetään myös osassa noista luolista, ilmeisesti se akustiikka on musiikkiesityksille sopiva.

  Luolien lisäksi kiinnostaisi erityisesti myös nuo patikointireitit.

  1. Nerjan luolissa vierailu oli elämys ihan noinkin, mutta luolakonsertti luonnon muovaamassa salissa olisi varmasti huikea kokemus! Ja tosiaan luolien lisäksi pitäisitte varmasti noista niiden yläpuolisista patikkareiteistä – ei siellä mitään maailmanluokan maisemailotulitusta ole tarjolla, mutta helposti saavutettavia, keskellä luonnon rauhaa kulkevia ja myös kohtuullisen korkeille huipuille nousevia polkuja löytyy.

 2. Oi, ihana Andalusia! Nerja on itsellenikin rakas paikka, mutta edellisestä visiitistä on AIVAN liian pitkä aika. Pitääkin nostaa taas matkalistalle. Granadassa vietin viikon muutama vuosi sitten, kaatosateessa muuten, vaikka kevään olisi pitänyt olla kauneimmillaan. Mutta hauskaa oli ja komeat maisemat lomakotimme kattoterassilta, suoraan Alhambran linnoitukselle. Kelpasi katsella sateen lotistessakin. Milloinhan sitä pääsisi jälleen takaisin?

  1. Sateiset ja pilviset kelit ovat omiaan latistamaan reissutunnelmaa, mutta jos kohde on tarpeeksi upea, ja vaatetus kunnossa, niin sää kyllä unohtuu. Meilläkin Alhambra-vierailun aikaan oli pilvistä ja taisi vettäkin tihauttaa, mutta kokemus oli mahtava siitä huolimatta. Toivottavasti sinäkin pääset pian takaisin ihanaan Andalusiaan!

  1. No onpa iso ero! Hinta varmasti vaihtelee ajankohdan mukaan – katsoin juuri hinnan yhdelle yölle ensi viikolla (2 hlö) ja sain 39 euroa normihinnaksi, 35 euroa jos on bookingin genius jäsen. Kesää kohti varmasti hinnat on nousussa, ja viikonloput on usein kalliimpia kuin viikolla majoittuminen.

 3. Malagassa ja Fuengirolassa (ja Mijaksessa ja Marbellassa ja Puerto Banuksessa ja Granadassa) tulikin jokunen vuosi sitten kierreltyä, mutta vielähän tuolla riittäisi, kuten vaikka Ronda ja Nerjakin.
  Viimeksi tuli Espanjassa vietettyä viikko Alicantessa ihan äskettäin, josta teimme myös retken Murciaan, siis juurikin kaupunkiin, ei vaan itsehallintoalueelle, eli Cartagenassa emme käyneet, tällä kertaa ainakaan.

  1. Teidän Alicanten-reissua seurasinkin, itse kun suunnattiin osin ihan samoihin kohteisiin muutama päivä teidän jälkeen. Alicanten ja Valencian seudut ovat meille uusia ja epäilemättä nekin myös monipuolisia, mutta Andalusia tuntuu olevan melkoinen aarreaitta, josta löytyy aina jotain uutta ja kiinnostavaa. Me ollaan vietetty alueella kaikkiaan jo kuukausia, mutta lista ns. must-see paikoista on edelleen pitkä 😀

 4. Postaus toi mieleeni mukavia muistoja! Nerja on kiva paikka, vietimme siellä aikanaan yhden pitkän viikonlopun, tuolloin kävimme upeassa Friglianan kylässä. Granada on myös tuttu paikka, teimme sinne päiväretken kun olimme laskettelemassa Sierra Nevadassa. Olen monasti miettinyt pitäisikö etsiä “lemmiikki au-pairiksi”?

  1. Frigiliana todella on hurmaava!! Nerjastakin tosiaan pidettiin, mutta söpöydessä Frigiliana vie kirkkaasti voiton. Me ei olla käyty Sierra Nevadalla talviurheilun merkeissä ja patikatkin varsinaisilla Sierra Nevadan vuorilla on tekemättä, ehkäpä seuraavan kerran sitten…

   House-sittaus on ainakin meille ollut ihan loistava tapa yhdistää “kulkurielämä” ja työnteko maailmalla, ja sopii se varmasti mainiosti myös vähän lyhyempiä reissuja harrastavalle.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.