Elämää nomadina

Patikointia ja maisemaonnellisuutta Torroxin keväässä

Terveisiä jälleen Torroxista! Teimme tuossa kuun vaihteessa paluun takaisin Malagan rannikolle, eli näköjään muutetaan noin kuukauden välein edestakaisin Almerian ja Malagan provinssien välillä. Tällä kertaa ei olla lemmikkivahtihommissa, vaan asutaan vuokra-asunnossa Peñoncillossa Torrox Costalla. Asunnon omistaa samainen suomalaispariskunta, jonka koiraa oltiin hoitamassa helmikuussa, ja mielihyvin otettiin heidän tekemä, varsin edullinen, asuntotarjous täältä kauniilta seudulta vastaan. Kahden huoneen söpö pikkuasunto on ollut viime viikot remontin alla, ja koska espanjalaisissa aikatauluissa on usein melkoisesti niin sanottua mañana-meininkiä, remontti ei ihan ehtinytkään valmiiksi ennen meidän muuttoa tänne. Kylpyhuoneen uusiminen oli onneksi saatu päätökseen, mutta sänkynä sai alkuun toimia patja lattialla, ja keittiöasentajaa jouduttiin odottelemaan pääsiäisen yli. Meillä oli kuitenkin sentään liesitaso ja vedenkeitin käytössä, niin vallan hyvin pärjättiin ilman varsinaista keittiötäkin. Nyt on kaikki valmista ja viihdytään näissä maisemissa kerrassaan mainiosti.

Torrox Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi
Talon pihasta pääsee suoraan rantaan
Torrox Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi

Torroxin ja Nerjan maisemien lumoissa

Torroxin ja Nerjan rannikkomaisemat on ehtineet tulla meille jo varsin tutuiksi, sillä lenkkeillään pitkin rantakatuja ja ylhäällä kukkuloiden päällä lähes päivittäin. Täällä on tähän aikaan vuodesta todella nättiä, kun kaikkialla vihertää ja kukkii. Toisinaan tulee jotenkin todella maisemaonnellinen olo, ja ei olisi vaikea kuvitella asuvansa jossain täällä vähän pidempäänkin. Turkoosin ja sinisen sävyissä välkkyvä meri ja miltei heti rannasta kohoamaan lähtevät kumpuilevat vuoret ovat todella kaunis yhdistelmä, jota vielä koristavat rantojen palmurivit ja rinteillä kiipeilevät värikkäät talot.

Torrox Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi
Näistä kukkulan rinteillä kiipeilevistä taloista on varmasti upea merimaisema!
Nerja Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi
Lenkkimaisema Nerjan ja Torroxin rajamailla, takana Nerjan kaupunki

Torrox markkinoi muuten itseään varsin itsevarmasti lauseella ”Euroopan paras ilmasto”. En tiedä mihin tämä väite mahtaa perustua, mutta näin talvi- ja kevätkuukausina täällä asustelleena, ei säät ainakaan huonot ole olleet. Sateisia päiviä täällä on hyvin vähän, ja aurinko lämmittää mukavasti talvellakin. Andalusiassa on tunnetusti todella kuumat kesät, mutta täällä rannikolla ei kai ole ihan niin tukalaa kuin sisämaassa. Lempeästä ilmastosta huolimatta talviasuminen täällä voi kyllä olla todella koleaa ja homeistakin touhua, jos asunnon lämmitys- ja eristysasiat eivät ole kunnossa, ja tästä on monella suomalaisellakin huonoja kokemuksia.

Torrox Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi
Tervetuloa Torroxiin, jossa on “Euroopan paras ilmasto”

Patikka El Cielon huipulle

Pääsiäisenä pidettiin vähän lomaa töistä ja suunnattiin patikkapoluille Nerjan pohjoispuolelle, jossa on vuoristoinen Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama Parque Natural kansallispuisto. Pitkän perjantain ratoksi kiivettiin El Cielo vuoren huipulle 1508 metriä merenpinnan yläpuolelle. 21 kilometrin patikka oli kohtuullisen raskas, mutta antoisa, kulkien ensin pitkin helppokulkuista metsätietä, sitten hieman pusikoituneita polkuja pitkin ylös laaksossa, ennen kivikkoisempaa loppunousua El Cielon päälle. Takaisin lähtöpisteeseen Nerja Cavesin lähettyville palattiin toista reittiä, joka kulki paikoin kallioiden päällä, paikoin halki metsäisempien maisemien, ja lopussa pitkin kuivunutta joen uomaa.

Nerja El Cielo hike | Elämää Nomadina blogi
Nerjan pohjoispuolelta löytyy lukuisia patikkareittejä, niin vuorilla kuin laaksoissa ja kanjoneissa

Maisemallisesti El Cielon huiputus oli tosi hieno retki, ja vaikka tuo luonnonpuiston alue on todella lähellä rannikkoa ja Nerjan kaupunkia, siellä tuntee olevansa varsin kaukana kaikesta, erityisesti kun valitsee harvemmin käytettyjä reittejä. Polkuosuuksilla saatiin kävellä pitkiä pätkiä näkemättä ketään muita, eikä huipullakaan ollut kuin muutama kanssavaeltaja. Vaikka päivä oli aurinkoinen, El Cielon huippu oli kääriytynyt pilviin. Selkeällä säällä huipulta näkee todella kauas, myös Marokon rannikon meren toisella puolella, mutta meitä tervehti rannikkomaiseman sijasta vain harmaa seinämä. Onneksi huippu ei ollut reitin ainoa hieno näköalapaikka.

Nerja El Cielo hike | Elämää Nomadina blogi
Hieman sumuinen maisema merelle matkalla El Cielon huipulle

Kaikkiaan patikkapäivän aikana kertyi nousu- ja laskumetrejä yli 1400 ja aikaakin meni kuutisen tuntia. Jos joku täälläpäin asuva tai reissaava haluaa tehdä saman kierroksen, voidaan laittaa gps-jälki reitistä tulemaan, ja yksityiskohtaisempi kuvaus patikasta on tulossa FinnsAway blogin puolelle kunhan keretään.

Mitä seuraavaksi?

Meidän suunnitelmat tulevien viikkojen suhteen on jälleen aika epäselvät. Asutaan täällä Torroxissa nyt vähintäänkin huhtikuun loppuun, varmaan vähän pidempäänkin, ellei tähän asuntoon jo ala tulla varauksia Airbnb:n kautta. Odotellaan myös tietoa matkustusrajoitusten mahdollisesta muuttumisesta – Andalusiassa provinssien väliset rajat on edelleen suljettuna, eli meillä ei ole vieläkään asiaa Malagan ulkopuolelle. Suunnitteilla on kuitenkin pientä reissaamista täällä provinssin sisällä, ja nyt viikonloppuna mennään viimein käymään Malagan kaupungissa. Malaga on tuttu vajaan viiden vuoden takaa, jolloin käytiin siellä päiväreissu Torremolinoksesta, ja kaupunki vaikutti varsin viihtyisältä. Silloin käytiin myös Alcazaban linnoituksessa ja Gibralfaron linnassa, ja niitä voi kyllä suositella kaikille Malagassa vieraileville. Mutta tuoreita kuulumisia Malagasta siis luvassa seuraavassa postauksessa!

Nerja Andalusia rannikkomaisemat | Elämää Nomadina blogi
Houkuttevat portaat rantaan Nerjan ja Torroxin rajalla

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.8 / 5. Arvioita annettu: 5

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

8 Vastausta

  1. Kiinnostavalta kuulostava patikka, josta mielellään luen tarkemman kuvauksen FinnsAway blogin puolelta, kun sen ehditte julkaisemaan. Varsin paljon noita nousu- ja laskukilometrejä ja siihen nähden tuo 6 tuntia kuulostaa kyllä varsin reippaalta tahdilta. Onko nuo patikkareitit tuolla muuten merkitty jotenkin?

    1. Kiitos Mikko, tuo on kyllä mainio kierros, ja helposti saavutettavissa suoraan rannikolta. Nousua ja laskua tosiaan on varsin paljon, ja tuohon alle kuuteen tuntiin saa kävellä varsin rivakasti, eikä siihen ole laskettu taukoa huipulla. Jos kokemusta vaativista patikoista ei juuri ole ja haluaa pitää enemmän taukoja, kannattaa aika varata pari tuntia lisää. Reittien merkinnät tuolla vaikutti olevan aika puutteelliset, ja tämä meidän kierros yhdisteli eri polkuja, eli ei ollut mikään “valmis” merkattu reitti. Meillä oli etukäteen suunniteltu reittikartta urheilukellossa, niin sitä seuraamalla ei tarvinnut huolehtia reittimerkinnöistä.

  2. Tuntui sopivan pituiselta kierrokselta kauniilla ilmalla. Muutama vuosi sitten kävin Nerjassa päiväseltään (oltiin tippukiviluolissa) ja päätin, että sinne vielä menen pitemmäksi aikaa. Ei ole vielä toteutunut.

    1. Kyllä noissa vuoristomaisemissa ja hyvällä ilmalla viihtyy patikkapoluilla eikä askel paina paljon vaikka kilometrejä kertyykin. Nerja ja ympäristö todella vetää puoleensa, toivottavasti pääset palaamaan tänne joskus lähitulevaisuudessa!

  3. Upeat maisemat siellä! Mukavaa, että sielläkin on tuollaisia kivoja patikointireittejä. Joskus olisi kiva päästä sille suunnalle tutkimaan paikkoja. Toivotaan, että rajoituksia voidaan pian hellittää niin pääsette liikkumaan vapaammin. Malaga ei ole itselleni tuttu joten jään odottelemaan postauksia sieltä.

  4. Ihanaa väriterapiaa ja kauniita maisemia! Voi että sitä kaipaan sinne Costa del solille, onneksi heinäkuussa on 5 viikkoa lomaa tiedossa siellä 🙂 Pitää ottaa tämä patikointireitti muistiin.

    1. Mahtavaa että pääset tänne lomailemaan! Heinäkuun paahteessa tuolla vuorilla patikoiminen on varmasti paljon raskaampaa kuin nyt, eli kannattaa lähteä liikkeelle aikaisin aamusta ja ottaa mukaan paljon vettä. Meillä oli tarkoitus täyttää vesipullot matkalla, mutta piknik-alueen vesilähteet oli ilmeisesti koronan takia suljettu, niin piti selvitä yhdellä pullollisella koko reissu.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.