Viikonloppuloma hurmaavassa Malagassa
Vietettiin viime viikonloppu Malagassa, ja oli jotenkin niin mahtava reissu, etten oikein edes tiedä mistä alkaisin sitä purkamaan. Parin päivän minilomalla kaupunki näyttäytyi todella kauniina ja fiilis oli innostunut, vähän kuin olisi ensimmäistä kertaa ulkomailla. Huokailin varmaan ääneen ihastuksesta kun käveltiin vanhan kaupungin kaduilla, rantapromenadeilla, ja linnoituksissa. Edellisen kerran käytiin Malagassa pikaisesti kesällä 2016, ja toki silloinkin tykkäsin kaupungista, mutta nyt olin jotenkin aivan eri tavalla innoissani. Saattaa siis hyvinkin olla, että korona ja sen aiheuttama monen kuukauden matkustamattomuus toi tähän minilomaan sellaista erityistä ”uutuudenviehätystä”. Vaikka ollaan täällä Andalusiassa ja aiemmin Ranskassa asuessa päästy koronan aikanakin nauttimaan kauniista maisemista, sellainen normaali reissaaminen on jäänyt pois, eikä varsinaista lomafiilistä ole ollut aikoihin. Nyt oli, ja sen myötä kevyt askel ja mieli, vaikka täytyikin tietysti pitää maskia ja yrittää huolehtia välimatkoista.
Malaga pähkinänkuoressa
Malaga sijaitsee eteläisessä Espanjassa, Andalusiassa, Malagan provinssissa, ja ihan aurinkorannikkona tunnetun Costa del Solin naapurissa. Malaga ei kuitenkaan ole osa Costan pikkukaupunkien sarjaa, vaan peräti Espanjan kuudenneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku on lähes 580 000 asukasta. Malaga on perustettu foinikialaisten toimesta jo 800 luvulla EAA, ja sen pitkä historia näkyy upeasti kaupunkikuvassa, roomalaisen teatterin kautta arabialaisiin linnoituksiin ja vanhan keskustan barokkityylisiin rakennuksiin.
Malaga on rannikko- ja satamakaupunki, jota reunustavat vuoristot. Sen sijainti on todella kaunis, ja niin on itse kaupunkikin. Keskusta-alue on vilkas, mutta sitä rauhoittavat suuret, keitaanomaiset puistot, erityisesti upea, trooppinen Parque de Málaga, ja hienohiekkaisia rantoja löytyy kävelymatkan päästä keskustasta. Malagassa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa, joten sää on pääosin hieno myös talviaikaan. Malaga on äänekäs ja eloisa kaupunki, jossa paikallisten lisäksi viihtyvät niin espanjalaiset kuin kansainvälisetkin turistit, siis normaalioloissa. Nyt ulkomaalaisia vieraita oli liikkeellä luonnollisesti vain hyvin vähän, ja muun muassa linnoituksilla oli todella hiljaista. Kaupungin suosituin alue on ydinkeskustan vanhakaupunki, mutta ainakin hieman pidempään Malagassa viihtyvän kannattaa tutustua myös muihin kaupunginosiin, kuten keskustan kyljessä entisistä satamakortteleista trendikkään boheemiksi kulttuurialueeksi muuttuneeseen Sohoon tai rantapromenadistaan ylpeään, rentoon San Andresiin.
Malaga on viime aikoina profiloitunut entistä voimakkaammin myös kulttuurikaupunkina, johon on sijoittunut useita merkittäviä museoita, kuten ainoa Ranskan ulkopuolinen Pompidou -taidemuseo. Malaga tunnetaan myös viini- ja ruokakaupunkina – viiniharrastajat suuntaavat tutustumaan väkevään ja makeaan malagaviiniin sitä esittelevään viinimuseoon ja viinikellareihin, ja gastronomian ystävä voi valita nauttiiko erilaisista kansainvälisistä herkuista vai alueelle perinteikkäästä tapas-kulttuurista ja erilaisista merenelävistä.
Malagan vanhakaupunki
Malaga on varsin laajalle levittäytynyt kaupunki, jossa riittäisi mielenkiintoista kierreltävää useammaksi päiväksi, mutta ne niin sanotut tärkeimmät nähtävyydet löytyvät keskustasta varsin pieneltä alueelta. Malagan vanhakaupunki, Centro Historico, mutkittelevine kävelykatuineen ja historiallisine rakennuksineen on elämys, johon kannattaa varata useampi tunti aikaa. Centro Historicon kujilla tekee jatkuvasti mieli pysähtyä ihastelemaan ja kuvaamaan aukioita ja rakennuksia, tai poiketa johonkin lukuisista kahviloista ja ravintoloista, joiden terassit levittäytyvät kaduille ja aukioille. Alueen leveä pääkatu, lukuisien upeiden barokkityylisten rakennusten reunustama Calle Molina Lario, on siisti ja jopa jotenkin silotellun oloinen, mutta historiallisten kortteleiden romanttinen rosoisuus paljastuu kun astelee pääkadulta sivukujille.
Centro Historicon tunnetuin rakennus lienee hengästyttävän upea Malagan katedraali, viralliselta nimeltään Nuestra Señora de la Encarnación (Our Lady of Incarnation). Renessanssi- ja barokkityylejä edustavan jättimäisen roomalaiskatollisen kirkon rakentaminen aloitettiin, paikalla aiemmin sijainneen moskeijan tilalle, jo vuonna 1528, mutta rakennus valmistui vasta yli 250 vuotta myöhemmin. Malagan katedraali on kaikessa koristeellisuudessaan todella vaikuttava, ja sen kokoa korostavat 82-metriä korkea torni ja jykevä barokkityyliä edustava fasadi. Rakennuksen mahtipontisuus toistuu sen sisätiloissa, josta löytyy myös katedraalimuseo sekä kahdet jättimäiset urut, joissa on yli 4000 urkupilliä.
Plaza de la Merced -aukiolla vanhan kaupungin laidalla haluavat poiketa erityisesti Pablo Picasson taiteen ystävät. Picasson syntymäkoti, jossa on hänen elämälleen omistettu museo, sijaitsee tämän aukion kulmassa, ja aukiolla on myös luonnollisen kokoinen Picasso patsas, joka on suosittu ”kaverikuvauskohde”. Picasson taiteeseen keskittynyt museo sen sijaan löytyy parin korttelin päästä Calle San Agustinilta. Museoita Malagan Centro Historicon alueella on muutenkin moneen makuun. Shoppailusta innostuneet puolestaan löytävät vanhan keskustan alueelta kaikkea merkkiliikkeistä second hand -putiikkeihin. Meille mielenkiintoisinta antia oli tällä lyhyellä kaupunkikierroksella kuitenkin ihan vain ilmapiirin aistiminen ja kaduilla vaeltelu. Ehkäpä seuraavalla kerralla ehditään tutustua kaikkeen Centro Historicon antiin vähän perusteellisemmin, mutta nyt, kiirehditään linnoituksille!
Alcazaban linnoitus, Gibralfaro ja roomalainen teatteri
Malagasta ei voi kirjoittaa artikkelia mainitsematta sen linnoituksia, Malagan arabialaiselta kaudelta peräisin olevia Alcazabaa ja Gibralfaroa. Gibaralfaro on samaa nimeä kantavan, yli 130 metriä korkean kukkulan päällä sijaitseva, suurelta osin raunioitunut linnoitus, joka rakennettiin ensimmäisessä muodossaan jo 700-luvun jälkipuoliskolla, ja jota on uusittu merkittävästi useampaan otteeseen sen historian varrella. Kapuaminen Gibralfarolle pitkin paikoin melko jyrkästi nousevaa kävelyreittiä sen eteläpuolella kannattaa jo sieltä avautuvien upeiden maisemien vuoksi. Linnoituksen sisäpuolelle pääsee muutaman euron pääsymaksua vastaan (yhteislippu Gibralfaroon ja Alcazabaan maksaa 5,50 euroa, sunnuntaisin klo 14 jälkeen pääsy on maksuton), ja siellä pääsee niin kävelemään muureille kuin tutustumaan pieneen museoon. Gibralfarolta voi laskeutua takaisin alas pitkin kukkulan pohjoisrinteillä kulkevia polkuja, läpi metsäisen alueen jota paikalliset käyttävät niin lenkkeilyyn kuin piknik-paikkanakin. Linnoitukselle pääsee myös bussikyydillä, jos kävellen nouseminen tuntuu liian tukalalta.
Siinä missä Gibralfaron upeimmat osat liittyvät muureihin ja näköaloihin, sen alapuolella, vanhan keskustan kyljessä sijaitsevan Alcazaban linnoituspalatsi hurmaa erityisesti islamilaisella arkkitehtuurilla ja pienillä puutarhoilla. Linnoitukseen astellaan pitkin kivettyjä kulkuväyliä, läpi itämaisten kaarevien oviaukkojen.
Alcazaban rakennutti 1000-luvun alkupuolella Hammudid dynastia, ja sen arabiankielinen nimi Alcazaba tarkoittaa linnoitusta. Linnoituksen rakentamisessa hyödynnettiin rooman-aikaisten rakennusten raunioita, ja sieltä rakennettiin muurien suojaama yhdyskäytävä ylös Gibralfaron linnoitukseen. Alcazaba muodostuu kahdesta sisäkkäisestä linnoituksesta, joista sisempi muistuttaa enemmän palatsia kuin linnaa.
Alcazaban kyljessä, Centro Historicon kulmassa sijaitseva roomalainen teatteri on Malagan vanhin nähtävyys. Ensimmäisinä vuosikymmeninä ajan laskun alkamisen jälkeen rakennettu teatteri toimi roomalaisen aikakauden jälkeen muun muassa hautaseremoniapaikkana, ja nykyään tässä ikäänsä nähden hyvin säilyneessä rakennelmassa järjestetään toisinaan kulttuuritapahtumia. Teatterin säilymiseen lienee vaikuttanut se, että koko rakennelma oli vuosisatojen ajan, aina 1950-luvulle saakka hautautuneena maahan, unohdettuna katujen ja rakennusten alla. Nykyään tämä koko Iberian niemimaan vanhin teatteri on upeasti esillä, ja sitä pääsee ihailemaan ilman pääsymaksua.
Pienpanimokulttuuria Malagassa
Viikonloppureissumme aikana ehdimme tutustua myös malagalaiseen pienpanimokulttuuriin. Vaikka Espanja on lähtökohtaisesti viinimaa, on siellä melko pitkät perinteet myös oluenpanemiseen, ja näin on myös Malagassa. Paikallinen perinteinen olut on sitä ”tavallista” vaaleaa lageria, jota Malagassa yhä edelleen valmistaa jo vuonna 1928 perustettu, Malagan suojeluspyhimyksen mukaan nimetty Victoria Brewery. Parin viime vuosikymmenen aikana päätään on Malagassakin nostanut pienpanimo-olutbuumi, ja nykyään kaupungista löytyy jo jokunen laadukkaita käsityöläisoluita valmistava panimo.
Koostamme olutseikkailuistamme Malagassa ja sen naapurissa Torremolinosissa ihan erillisiä postauksia Craft Beer Nomads -blogin puolelle, mutta tässä kuitenkin lyhyesti vinkkejä Malagan vierailua suunniteleville oluenystäville. Kaupungin keskustassa on useampia pienpanimo-oluisiin keskittyneitä ravintoloita, joilla on niin paikallista kuin kansainvälistäkin tarjontaa sekä hanoissa että pulloissa. Ihan vanhan kaupungin tuntumassa, upeassa rakennuksessa sijaitseva La Botica de la Cerveza hurmaa jo ulkopuolelta, ja paikan olutvalikoima on varsin hyvä. Vielä lähempää ydinkeskustaa löytyy esimerkiksi Central Beers Craft Beer pub sekä oluen lisäksi ruokaan keskittyvä La Madriguera Bar. Sohon kaupunginosassa kannattaa tsekata ainakin El Rincón Del Cervecero craft beer pub.
Malagassa on myös varsinaisia panimoiden tap roomeja, mutta pienpanimovierailulle haluavan täytyy suunnatta keskustan ulkopuolelle. Me käytiin Bonvivant Beerin panimoravintolassa Guadalhorcen teollisuuskaupunginosassa. Paikka on hieman vaikeasti saavutettavissa (lähimmälle metropysäkille on 2,4 km) ja miljöö autokauppojen ja huoltoasemien keskellä voi jonkun mielestä vaikuttaa luotaantyöntävältä, mutta itse asiassa tap room on yllättävän viihtyisä! Panimon ulkopuolella on terassiravintola, ja viikonloppuisin siellä on joko live-musiikkia tai dj, sekä ruokakoju, josta saa herkullisia hampurilaisia ja muuta pubiruokaa erikoisoluiden seuraksi.
Huh, tässä kohti huomaan, että tälle pienelle Malaga-päivitykselle alkaa kertyä jo melkoisesti mittaa. Se kertonee jotain siitä, miten innoissani olin meidän pienestä kaupunkilomasta. Malaga saattaa nostaa monella suomalaisella karvat pystyyn siksi, että Costa del Solin pitkään jatkuneen suosion myötä siitä on muodostunut kuva turismin pilaamana rantakohteena. Suosittu kohde Malaga toki onkin, mutta silti se on ensisijaisesti kuitenkin kaupunki, suuri ja historiallinen sellainen, eikä mikään varsinainen turistipyydys. Moni tutustuu Malagassa lähinnä vain lentokenttään matkalla läheisiin rantakohteisiin, mutta kannattaa ehdottomasti suunnata kaupungin keskustaan – Malagasta on vaikea olla pitämättä!
Onko Malaga sinulle tuttu, tai oletko suunnitellut reissua sinne? Jaa kokemuksia ja ajatuksia, tai vaikkapa parhaita vinkkejä kommenteissa!
Oi, miten kesäiseltä siellä näyttää. Kyllä kelpaisi miniloma Malagassa tai melkein missä vaan. 😊
Täällä on tosiaan ollut jo useamman viikon varsin lämpimät ilmat, ja kaikkialla on upean vehreää ennen kesän paahdetta ja kuumuutta. Toivottavasti minilomat ja pidemmätkin seikkailut maailmalla on taas kohta mahdollisia!
Malaga tosiaan taitaa saada monelle karvat pystyyn. Itse en ole siellä käynyt. Kiva kuulla Malagan historiallisesta puolesta. Ihastuttava tuo vehreä puutarha Alcazaban linnoituspalatsissa!
Jotenkin sitä helposti muodostaa ennakkokäsityksiä sen suuremmin ajattelematta, ja Malaga tuo varmasti monelle mieleen ennemmin rantalomakohteen kuin historiallisen kaupungin. Kannattaa kyllä ehdottomasti käydä jos joskus matkaatte eteläiseen Espanjaan, ja täältä lähiseudultahan löytyy myös useita upeita luontokohteita patikkareitteineen! Kaukana ei ole myöskään Granada ja Sierra Nevadan kansallispuisto – me suunnattaisiin sinne muuten, mutta matkustusrajoitukset vielä toistaiseksi estää provinssirajan ylittämisen.
Ihana Malaga! 🙂 Olen siitä poikkeuksellinen suomalainen, että kaikki omat Espanjan reissut ovat aina olleet kaikkialle muualle paitsi Andalusian alueelle, enkä siksi ole siis koskaan Malagassakaan käynyt, en edes silloin kun asuin Espanjassa. Nuo Malagan lähistön suomalaisten suosiossa olevat pienet kylät ei houkuttele, mutta Malaga itsessään kyllä kovastikin. Siellä on sitä historiaa ja kaupungin kauneutta sekä aitoa elämänmenoa, mitä itse tykkään tunnelmoida Espanjassa aina. Toivottavasti tänä vuonna Malagaankin pääsisin tutustumaan, nyt kun muutto “niille suunnille” on edessä kuukauden päästä taas. Upeita kuvia nämä, ihan alkaa tapakset tuoda veden kielelle! 🙂
Toisinaan tuntuu että moni mieltää koko Espanjan nimenomaan Andalusian ja sen rannikon kautta, ja unohtuu miten suuri ja monipuolinen maa on kyseessä. Täällä voisi todella reissata pitkään ja silti jäisi iso osa maasta näkemättä. Me suunnitellaan parhaillaan siirtymistä Andalusiasta Espanjan pohjoisrannikolle, ja tuntuu että sillä välillä menisi helposti viikkoja, kun on niin paljon kiinnostavia kaupunkeja, kyliä, linnoituksia ja luonnonpuistoja tuossa välissä 😀 Ja ihan vaan Andalusiassakin toki olisi nähtävää edelleen vaikka kuinka.
Vanhemmilla oli toistakymmentä vuotta osake aurinkorannikolla, joka on sittemmin jo myyty. Itse ehdin käydä siellä ehkä vain 3 kertaa, enkä kertaakaan Malagassa. Mulla tulee Malagasta myös tuo sama vaikutelma, sinne vain lennetään ja siirrytään sitten muualle rannikolle lomailemaan. Veikkaan, että monella on Malaga “vaan mennyt ohi”, eikä siihen oo perehdytty sen enempää. Iso kaupunkihan se on ja näyttää tosi kivalta ja mielenkiintoiselta. Mä olisin yhtä innoissaan ku säkin, jos pääsis jossakin kaupunkilomalla pitkästä aikaa käymään! 🙂 Mietinkin yks päivä tässä, että miltäköhän se ensimmäinen kunnon matka koronan jälkeen mahtaakaan tuntua, sitä nauttii varmasti ihan kaikilla aisteilla sitten.
Noin se tosiaan on, että jos ei erikseen lähde käymään Malagassa, niin ainakin sellaisella perus pakettimatkalla kuljetaan vain lentokentän kautta ja kaupunki jää näkemättä. Varmaan sellaista pientä koronan aiheuttamaa “innostuslisää” on tässä reissaamisessa vielä jonkin aikaa – eilen käytiin Granadassa Alhambrassa, ja sielläkin olin ihan fiiliksissä koko ajan, eikä edes haitannut että satoi vettä ja kastuttiin ja kuvistakin tuli vähän harmaita 😀
Kiinnostavaa tietää tämä toinen Malaga, sillä minulle se oikea Malaga on Abra de Malaga Perussa. Poikkeuksetta, kun puhutaan Malagasta, puhutaan siis tästä. En ole käynyt Espanjassa laisinkaan juuri sen takia, että ajattelen sen olevan pilalle turakoitunut. Ehkäpä joskus pääsen.
Kiinnostava on varmasti Perun Malagakin vaikka en ole siitä aiemmin kuullutkaan, ja varmastikin vähemmän turistien kansoittama kuin tämä Aurinkorannikon serkkunsa 😀 Mutta Espanjaa voi suositella oikeastaan ihan kenelle tahansa, ja sen monipuolisuus paljastuu erityisesti omatoimireissaajille (mikä toki pätee maahan kuin maahan).
Joo, itselläkin on kieltämättä ennakkoluuloja Malagaa kohtaan. Mikä on kai aika tyhmää, kun ole siellä itse käynyt. Tosin oli vahvat ennakkoluulot myös Kanariansaaria kohtaan, mutta Las Palmasin viiden päivän reissu oli mielettömän kiva ja tykästyin paikkaan todella paljon. Noista suomalaisten suosimista kohteistakin kun voi kuitenkin itse valita, missä osissa viettää aikaansa ja mitä tekee. Ei ole pakko olla siellä, missä kaikki muutkin.
Tällä hetkellä kyllä varmaan vanha kunnon Siltsu kuvailee aika monen tuntemuksia laulamalla ”meen Malagaan, tai mihin vaan elämään kevääseen”. 😀 Iski kyllä mieletön kaipuu edes pienelle viikonloppureissulle ulkomaille! Muutin kyllä syksyllä ulkomaille, mutta vaikka arki onkin nyt vähän jännittävämpää, on se silti arkea eikä tästä saa ulkomaan reissausfiilistä. Ehkä kohta!
Kanariansaaret on loistava esimerkki kohteesta, joka oli pitkään suorastaan nolo, niin huono maine sillä oli suomalaisten keskuudessa. Nykyään tuntuu olevan paremman tiedossa se, että sieltäkin löytyy todella paljon muuta kuin ne hotellikeskittymät ja turisteille puhtaaksi rapsutetut rantakaistaleet, ja että sinne voi mennä myös omatoimireissulle, ei vain pakettimatkalle, ja vaikkapa vaeltamaan, ei vain rannalle.
Paljon olette ehtineet viikonloppulomanne aikana. Minilomat on ihania ja virkistäviä näin pidempiä lomia odotellessa!
Harmi, että jotkut paikat nostavat karvat pystyyn, vaikka niistäkin ja niiden ympäristöstä löytyy valtavan upeita paikkoja. Terveisiä vaan Turkista ja vieläpä Turkin Alanyasta 😀
Joo, Alanya todella myös lukeutuu niin paikkoihin, joiden mainitseminen saattaa saada aikaan sellaisia “no-sinne-nyt-en-ainakaan-menisi” -reaktioita 😀 Itse olen käynyt siellä joskus aikoja sitten viikon reissulla, ja vaikka se olikin ryhmämatka, niin käytiin sentään ominemme vähän tutustumassa ympäristöön – ainakin jossain hienossa kanjonissa, mutta en enää muista mikä se oli kun tästä on aikaa jo yli 15 vuotta (OMG :D). Turkki houkuttelisi kovasti, ja sinun blogista on saanut jo monta hyvää vinkkiä tuonne etelärannikon seuduille!
Niin viehättävältä näyttää Malaga näissä aurinkoisissa kuvissa! Olen kuulutkin, että se on paljon kiinnostavampi paikka kuin moni suomalainen olettaa. Itsekin olen syyllistynyt siihen virheeseen usein, että olen niputtanut sen yhteen Fugen kanssa. Tämän perusteella lähtisin mielelläni koska vain Malagaan! 🙂
Fuengirolassa ei ole koskaan tullut käytyä kuin ihan ohimennen, mutta se tosiaan on aikalailla erilainen kuin Malaga, tietysti jo pelkästään kokonsakin puolesta. Andalusiasta löytyy yllättävän paljon hienoja kaupunkikohteita, ja odotan kyllä innolla että päästään pian tutkimaan uusia kyliä ja kaupunkeja!