Elämää nomadina

Rosoinen ja historiallinen Cartagena Murcian rannikolla

Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Alkuvuoden Espanjakierroksemme jatkui Andalusian jälkeen kohti itärannikkoa, jossa oli tarkoitus tutustua Valencian itsehallintoalueeseen, jossa emme olleet aiemmin käyneet. Etelärannikon Andalusian ja itärannikon Valencian suurten itsehallintoalueiden välissä on pieni Murcian autonomo, jonka läpi ajaessa pysähdyttiin muutamaksi päiväksi Cartagenaan. Tässä postauksessa esitellään lyhyesti tämä historiallinen satamakaupunki, joka näyttävyydessä jää monen muun Espanjan kaupungin jalkoihin, mutta jonka rosoisuus ja kerroksellisuus on omalla tavallaan kiehtovaa.

Palacio Consistorial, Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Cartagena huokuu historiaa

Murcia on Espanjan itsehallintoalueista pienin, ja Extremaduran ohella yksi tuntemattomimmista turistien keskuudessa. Murciallakin kuitenkin on tarjota vierailijoille monenlaista herkkua valkohiekkaisista rannoista jylhiin rantajyrkänteisiin ja vuoristoisista luonnonpuistoista historiallisiin kaupunkeihin. Meille Murcia on jäänyt aiemmilla reissuilla hyvin tuntemattomaksi, vaikka ihan alueen naapurissa Almerian puolella onkin vietetty paljon aikaa. Nyt meillä oli pari päivää aikaa viivähtää Murcian alueella matkalla Andalusiasta Alicanteen, ja päädyttiin valitsemaan vierailukohteeksi rannikkokaupunki Cartagena, josta emme tienneet etukäteen oikeastaan mitään muuta, kuin kaupungin edustalla käydyn historiallisen Cartagenan taistelun.

Roomalaista historiaa ja puolustuslinnoituksia

Cartagena on ollut asuttu jo antiikin aikaan, ja strategisesti merkittävällä paikalla sijaitseva satamakaupunki on ollut vuosisatojen saatossa eri hallitsijoiden ja valtakuntien alla. Rikkaan historian ja kulttuureiden kerrostumia onkin nähtävissä Cartagenan katukuvassa runsaasti. Yksi kaupungin tunnetuimmista ja vierailluimmista nähtävyyksistä on Roman Theatre, ihan kaupungin keskustassa sijaitseva Rooman valtakunnan aikainen teatteri. Jo teatteri itsessään on komea, mutta sen erityisyyden kruunaa osittain katsomorivien päälle 1200-luvulla rakennetun kirkon, Catedral de Santa María la Mayorin, rauniot. Noin 7000 katsojaa vetänyt teatteri rakennettiin jyrkkään rinteeseen juuri ennen ajanlaskumme alkua, osittain kallioon kaivertaen. 200-luvulla osin teatterin päälle rakentui torialue, ja katedraalin rakentamisen aikaan antiikkinen rakennelma ilmeisesti oli jo kokonaan piilossa maakerrosten alla.

Elämää Nomadina - Cartagena FinnsAway 2022 0039

Uskomatonta kyllä, Cartagenan roomalainen teatteri löydettiin uudelleen vasta vuonna 1988, jolloin siitä paljastui ensimmäiset jäänteet rakennustöiden yhteydessä. Teatterin argeologiset kaivaukset ja restaurointiprojekti päättyi vuonna 2003, ja teatterimuseo avattiin vuonna 2008. Roomalaisen teatterin voi nähdä ulkopuolelta ilman pääsymaksua, mutta vierailu osin vanhan katedraalin alla sijaitsevassa teatterimuseossa ja sisällä teatterissa on epäilemättä hieno kokemus. Sisäänkäynti näihin nähtävyyksiin tapahtuu kaupungintalon aukion Plaza Ayuntamienton puolelta. Cartagenan Rooman ajalta peräisin oleviin nähtävyyksiin kuuluvat myös muun muassa Roman Forumin ja amfiteatterin rauniot sekä Casa de la Fortuna museo.

Elämää Nomadina - Cartagena FinnsAway 2022 0018

Cartagenassa on myös lukuisia linnoituksia, joilla on ollut merkittävä rooli satamakaupungin puolustuksessa. Me käytiin polkujuoksulenkin ja kaupunkia ympäröiviltä kukkuloilta aukeavien maisemien ihailun ohessa tutkimassa Fagardo Castlea ja sitä ympärillä olevaia linnoitusraunioita. Ihan kaupunkikeskustassa voi tutustua Castillo de la Concepción -linnaan. Lyhyen kävelymatkan päässä on myös Castillo de los Moros linnan rauniot.

Fagardo Castle, Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Kaupunkikeskustan loistoa ja rappioromantiikkaa

Cartagenan keskusta-alue on varsin pieni, ja sen voi ottaa helposti haltuun kävellen. Kävelykierroksen voi aloittaa vaikkapa ihastelemalla hulppeaa Palacio Consistorialia eli nykyistä kaupungintaloa, joka onkin yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä. Kuten monet muutkin Cartagenan upeimmat rakennukset, Tomás Ricon suunnittelema ja vuonna 1907 valmistunut kaupungintalo edustaa Art Nouveau -tyylisuuntaa. Palatsi rakennettiin entisen merenpohjan päälle, ja se kärsi vuosien saatossa tulvista ja rakenteellisista ongelmista. Mittava, kaikkiaan seitsemän vuotta kestänyt remontti rakennuksen pelastamiseksi aloitettiin vuonna 1995.

Palacio Consistorial, Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Kaupungintalon aukiolta lähtee Cartagenan keskustan pääkatu Calle Mayor, jonka varrelta ja sivukaduilta löytyy runsaasti komeaa arkkitehtuuria, merkkiliikkeitä, pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Kaupungintalon aukion toisesta päästä puolestaan on vain kivenheitto Cartagenan satamaan, jossa voi vaikkapa vierailla merivoimien historiaa esittelevässä Naval Museumissa tai meren alta löytyneisiin hylkyihin, aarteisiin ja fossiileihin keskittyneessä Museo Nacional de Arqueología Subacuáticassa.

Gran Hotel de Cartagena, Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Kävelykierrokseen kaupungilla on tietysti aina ihana yhdistää poikkeaminen paikalliseen tapas-ravintolaan, kahvilaan tai pubiin. Me piipahdettiin maistelemaan pienpanimo-oluita nätille Plaza de San Francisco -aukiolle. Tälläkin aukiolla, samoin kuin useiden katujen varsilla, rakennuksia ihailevan silmä sattuu helposti osin purettuihin taloihin, joista on jätetty jäljelle vain komeat, joskin aikojen saatossa rähjääntyneet julkisivut. Kunnostusprojekteja näiden rakennusten osalta on epäilemättä suunnitteilla, mutta rahoituksen löytäminen voi olla vaikeaa. Historiallinen Plaza de San Francisco viehättää arkkitehtuurin ja terassiravintoloiden lisäksi komeilla jättikokoisilla puilla, jotka kesäaikaan epäilemättä tuovat kaivattua varjoisuutta aukiolle.

Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Lenkkeilymaastoja ja rannikkomaisemia

Kukkuloiden ympäröimänä rannikkokaupunkina Cartagena tarjoaa kivoja reittejä patikoinnista tai juoksusta innostuneille. Kiipeäminen kaupungin yläpuolelle palkitaan hienoilla maisemilla, ja samalla voi käydä vaikkapa tutustumassa linnoituksiin ja muihin raunioihin. Me tehtiin polkujuoksulenkki keskustan länsipuolen maastoissa Sierra Pelayossa, josta jatkettiin vielä muun muassa ihan sataman tuntumaan Castillo de Galerasin kukkulan rinteille ja Fagardon linnalle. Noinkin läheltä keskustaa löytyi yllättävän hyviä reittejä ja luonnonrauhaa, ja tosiaan mainioita maisemia sekä yli kaupungin että pitkin komeaa rantaviivaa.

Coastal views | Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi
Lenkkimaastoja | Cartagena | Murcia, Espanja | Elämää Nomadina blogi

Summa summarum, Cartagena oli mielestämme tutustumisen arvoinen kaupunki, ja sopiva parin päivän kaupunkilomailuun. Vierailun Cartagenassa voi helpostiyhdistää muihin lähialueen kohteisiin tai vaikkapa ihanaan Alicanteen, josta luvassa lisää seuraavassa postauksessa. Omalla autolla liikkuvan biitsien ystävän kannattaa suunnatta Cartagenan seudulla kaupungin ulkopuolelta löytyville hiekkarannoille, ja luontomatkailun ystävillekin alueelta löytyy tekemistä ja nähtävää.

Cartagenasta oli melko hankala löytää kovin halpaa majoitusta, joten otimme läheltä ydinkeskustaa LoopINN hotellista huoneen, joka oli edullisin mitä järkevän matkan päästä oli tarjolla. Huone oli melko perinteinen mutta parasta hotellissa oli että alakerrasta löytyi oma pikkuruinen kuntosali asukkaiden käyttöön. Hotellissa oli käytössä myös yhteiskeittiö, jossa pystyi helposti tekemään yksinkertaiset eväät ja aamupalat. Huone oli siisti ja sänky mukava. Hotelli oli melko uusi ja vielä hyvä kuntoinen.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.5 / 5. Arvioita annettu: 15

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

14 Vastausta

 1. Itse yllätyin Meksikon maya-kaupungeissa vieraillessamme, että lähes joka kaupungista löytyy yhä edelleen säännöllisesti uusia raunioita, ja yllättävän paljon niitä on löytynyt aivan viime vuosien aikana. Mielestäni Cartagena näyttää varsin kivalta ja mukavat maisemat ovat myös kaupungin ympäristössä.

  1. Sanos muuta, tuollaiset tuoreet löydöt pistävät miettimään että kuinka paljon kaikkea onkin vielä unohduksissa ja hautautuneena maakerrosten alle. Ja kuten Cartagenan teatterin tapauksessa, monien kohteiden päälle on rakennettu vuosisatojen varrella uutta, sen tarkemmin tutkimatta mitä alle jääkään. Tästä tulee mieleen myös esimerkiksi Meksikon Cholula ja maakerrosten peittämän pyramidin huipulle rakennettu kirkko.

 2. En tiennyt, että Espanjassa on tämänniminen kaupunki myös, vaikka ei toki yllätä. Onkohan paikassa jotain muuta yhteistä kolumbialaisen kaimansa kanssa kuin nimi?

  1. Veikkaan että ei noilla kaupungeilla juuri muuta yhteistä ole kuin nimi. Meillä tosin on tuo Kolumbian kaima käymättä, vaikka se tosiaan näistä kahdesta onkin se kuuluisampi, tai ainakin matkailijoiden keskuudessa suositumpi Cartagena.

 3. Cartagena on kyllä mainio kaupunki. En ole käynyt siellä vuosiin, mutta mietittiin sitä myös yhtenä tulevista asuinpaikoista. Löytyy sopivasti korkeuseroja patikointiin ja on samalla vielä meren rannalla. Murcian kaupunki on myös kiva.
  Hämmästyttävän vähän näihin matkustetaan, vaikka ovat ehdottomasti vähintään visiitin arvoisia.

  1. Me ei valitettavasti nyt ehditty tutustua Murcian kaupunkiin bussinvaihtoa pidempään, sekin epäilemättä on kiva kohde. Cartagena on pienestä koostaan huolimatta tosi monipuolinen ja jotenkin aliarvostettu. Pari blogikirjoitusta luin ennen omaa vierailua, ja ne eivät kovin mairittelevaa kuvaa antaneet – onneksi käytiin muodostamassa oma mielikuva!

 4. Cartagenassa olisi tavallaan olla mukava käydä Espanjassa kun juuri joulun alla kävimme Kolumbian Cartagenassa, mutta viikko Alicantessa ei vaan riittänyt kaikkeen. Mutta näihin sinne pääsi kivasti kurkistamaan! Tuo Roomalainen teatteri on kyllä vaikuttava. Viimeksi Espanjassa taisimme moista ihalla Tarragonassa.

  1. Niin tehän taisitte käydä Murcian kaupungissa eli melkoisen lähellä tuota Espanjan Cartagenaa, mutta tosiaan viikon reissuun ei mitenkään voi kaikkea mahduttaa kun pidemmälläkin matkalla tahtoo aina jäädä kaikenlaista mielenkiintoista väliin ajan puutten takia :D. Nuo Roomalaiset teatterit tekevät kyllä aina vaikutuksen, vaikka niitä olisi nähnyt useita.

  1. Kiitos Elina, on aina kiva kirjoittaa vähän tuntemattomammista kohteista! Ja siis piti kyllä tarkistaa parista lähteestä tuo teatterin löytymisajankohta, se on todellakin tapahtunut myöhään. On tietysti ihan mahdollista että raunioiden olemassaolo on ollut tiedossa pidempään, mutta suuren mittakaan kaivauksiin ja sen myötä entisöintiin on ryhdytty vasta tuon rakentamisen yhteydessä tapahtuneen raunioiden paljastumisen myötä.

 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta kohteelta kaikin puolin, hurjan kiehtova historia. Ja kaupungit, mihin voi helposti tutustua kävellen on aina hauskoja. En ollut Cartagenasta ennen kuullutkaan, täytyy pistää korvan taakse.

  1. Cartagena tosiaan tarjoaa melko paljon mukavan pienessä mittakaavassa, ja soveltuu oikein mainiosti parin päivän kaupunkilomailuun. Espanja on kyllä melkoinen matkailijan aarreaitta, mitä enemmän siellä kirtelee, sen paremmin tajuaa miten paljon on vielä nähtävää, niin historiallisten kohteiden kuin luontokohteidenkin osalta.

  1. Joo Espanja on osoittautunut ihan huikeaksi matkailumaaksi, josta löytyy aina jotain uutta ja ihanaa tutkittavaa!

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.