Elämää nomadina

Yrittäjänä ulkomailla – Mitä me tehdään työksemme?

Kun ottaa ja jättää ”oikeat” kahdeksasta neljään työt taakseen ja lähtee pidemmäksi aikaa matkustamaan maailmalle, se voi tarkoittaa joko pidennettyä lomaa, tai sitä että reissun päällä myös hankitaan toimeentuloa. Me ollaan aika usein törmätty siihen harhaluuloon, että meidän diginomadius olisi lähestulkoon pelkkää lomailua, ja ilmeisesti siihen luuloon sisältyy myös se, että oltaisiin palaamassa Suomeen ja “normaaliin” työelämään. Todellisuutta kuitenkin on se, että vaikka Suomen oravanpyörä ja urasuunnitelmat siellä hylättiin, me tehdään myös yrittäjinä ulkomailla pitkiä päiviä koneiden ääressä, ja viikkotunteja tulee toisinaan varmasti enemmän kuin Suomessa aikoinaan. Samoille tienesteille ei toki olla vielä päästy, ja asiakastöiden ohessa aikaa menee paljon myös omiin blogeihin, joista saatavat tulot on hyvin pieniä. Ei sillä, että tavoite olisikaan ansaita saman verran kuin Suomessa, sillä myös kulutus on pudonnut dramaattisesti.

No, mitä me sitten tehdään? Lyhyesti ja yksinkertaistetusti vastaten, suunnitellaan ja toteutetaan verkkosivuja sekä verkkokauppoja ja tehdään digitaalista markkinointia ja sisällöntuotantoa yrityksille. Meillä on oma, suomalainen yritys Swingood Oy, ja myös meidän asiakkaat ovat, ainakin toistaiseksi, suomalaisia, yleensä pieniä tai vasta-aloittaneita yrityksiä. Toni on ollut yrittäjä jo pitkään ennen nomadielämää, joten yrityksen pyörittämiseen ja byrokratiaan liittyvät kuviot ovat sitä kautta jo ennestään tuttuja. Asiakashankinnassa olemme voineet hyödyntää olemassa olevia kontakteja aiemmasta työelämästä, ja asiakkuudet ovat poikineet myös lisää töitä joko samojen asiakkaiden projekteissa tai heidän kontaktiverkostojensa kautta. Varsinaista palvelujen myyntiä olemme siis tähän mennessä tehneet varsin vähän, kun projekteja on ollut riittävästi pitämään meidät kiireisinä.

Päivitys 2023: Verkkosivuihin ja digitaaliseen markkinointiin liittyvien töiden rinnalle, tai oikeastaan niiden tilalle olemme vuoden 2022 loppupuolelta lähtien työskennelleet tiiviimmin suomalaisen startup-yrityksen kansainvälisen kasvun, myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen parissa. Nämä tehtävät Manna Insectin tiimissä ovat tuoneet mukanaan myös eräänlaiset työmatkat, eli olemme sovittaneet “normaaliin” nomadielämään töihin liittyviä tapaamisia ja konsultointia eri maissa. Alla kuvattavan kaltaisia asiakasprojektejakin voidaan edelleen tehdä, mutta ensisijaisesti työskentelemme nykyään Mannalle.

Elämää nomadina blogi
Diginomadit töissä ja kissavahteina Meksiko Cityssa

Tyypilliseen asiakasprojektiin kuuluu joko jo olemassa olevan verkkosivun uudistaminen tai kokonaan uuden sivun rakentaminen WordPress -ympäristössä, sivun graafisen ilmeen suunnittelu, sivun sisällön muokkaaminen tai uudistaminen sekä hakukoneoptimointi. Usein toteutamme osana projektia myös esimerkiksi uusien käyntikorttien ja esitteiden suunnittelun ja mahdollisesti myös yrityksen logon suunnittelun tai uudistamisen. Teemme myös verkkokauppoja, sivustojen ylläpitoa sekä digitaalista markkinointia, ja tuotamme tarpeen mukaan asiakkaiden sivuille uusia, vaihtuvia sisältöjä kuten uutisartikkeleja ja blogipostauksia. Parhaassa tapauksessa toimimme kokonaan ulkoistettuna yrityksen markkinointitiiminä.

Töitä siis tehdään, melko paljon, ja toimisto on ”auki” lähes päivittäin, milloin Airbnb-asunnossa, milloin house sitting -paikassa, hostellissa tai jopa leirintäalueella. Mutta miten tämä sitten eroaa ”normaalista” työarjesta ja oravanpyörästä? Paikkariippumaton yrittäjyys on tuonut mukanaan paljon vapautta, mutta yhtä lailla työprojekteihin sitoudutaan ulkomaillakin, ja kuten sanottua, päivät venähtävät toisinaan varsin pitkiksi. Työn ja vapaa-ajan erottaminen onkin joskus hieman haastavaa, ja siksi täytyykin ihan tietoisesti päättää pitää myös vapaapäiviä joskus. Isompien asiakasprojektien välissä otetaan välillä myös lomaa, jolloin pyritään irtautumaan kokonaan tietokoneista. Matkustamisen kannalta tämä kaikki tarkoittaa sitä, että ”työmoodissa” pyritään olemaan pidempiä pätkiä paikoillaan, esimerkiksi talo- ja lemmikkivahteina, ja ”lomalla” reissataan enemmän ja tutustutaan uusiin kohteisiin.

Käsittelemme tätä aihetta myös Elämää Nomadina PODCAST:ssa

Haluaisitko kuulla lisää meidän arjesta tai vaikkapa tyypillisestä nomadin työpäivästä? Jätä kommenttina alle kysymyksiä tai ehdotuksia kiinnostavista postausaiheista!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.9 / 5. Arvioita annettu: 11

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

6 Vastausta

 1. Hei!

  Mukavan avoin ja rehellinen postaus, tästä tykkään! Moni kun tuntuu kiertelevän ja kaartelevan tulojen ja työnkuvansa kanssa, mutta kerroitte suoraan ja avoimesti mikä on homman nimi.

  Yksi kysymys heräsi kuitenkin; kun aloititte homman, mistä löysitte asiakkaat ja kuinka helposti? Sisällöntuotantoon ja hakukoneoptimointiin liittyen siis. Meillä kun se on tässä pienimuotoinen ongelma.

  1. Kiitos kommentista! Joo raha-asiat on monesti hankala puheenaihe, olipa sitten kyseessä menot tai tulot. Tuonne raha ja talous -kategoriaan on tulossa tarkempaa postausta kulujen lisäksi myös tulopuolesta. Mutta siis, kuten tuossa jo vähän avasinkin, asiakkaita on alusta asti tullut aiempien työkuvioiden ja kontaktien kautta. Sisällöntuotantoa ja SEO-hommia on tehty nimenomaan verkkosivusuunnittelun ohessa ja lisänä, ei juurikaan erikseen. Asiakashankinta tarjoamalla “pelkkää” sisällöntuotantoa ja hakukoneoptimointia on varmasti haasteellista, kilpailu on kovaa ja pitää todella osata myydä osaamisensa.

 2. Mielenkiintoinen juttu, kiva kuulla, minkälaisia töitä teette diginomadeina. Tuo on kyllä niin paikkariippumatonta työtä, joten onnistunee hyvin mistä päin vain, ja töitä riittää, kun monet pienetkin yritykset panostavat digiloikkaan. Onnea ja menestystä myös jatkoon! 🙂

  1. Kiva kun jätit kommentin! Nämä meidän työt tosiaan kulkee mukana melkein mihin vain, kunhan on nettiyhteys, ja toki joitain juttuja pystyy tekemään myös off-line. Ja totta, digi-loikan tekijöitä kyllä riittää, ja yrityksiä jotka tarvitsevat vähintäänkin uudistuksen nettisivuihin, joten eiköhän meillä riitä tekemistä jatkossakin. Aurinkoista alkavaa kevättä sinulle!

  1. Kiitos Petra, kiva kuulla ja kiva myös “löytää” muita suomalaisia diginomadeja – joukko taitaa olla vielä melkoisen pieni mutta kasvava.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.