Elämää nomadina

Budjetista ja nomadielämän kustannuksista

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

12 kommenttia “Budjetista ja nomadielämän kustannuksista

 1. Sisältyykö budejettiinne terveysvakuutus? Siitä tulee helposti kallis lisä, jos ei ole kirjoilla Suomessa tai muussa maassa, jossa on korkeatasoinen lähes ilmainen terveydenhuolto.

  1. Kiitos kommentista! Kaikki vakuutukset mitä on otettu, sisältyy noihin kuluihin, mutta käytännössä meillä on ollut erillinen vakuutus vain Euroopan ulkopuolella matkustaessa, kun EHIC (eurooppalainen sairaanhoitokortti) ei ole voimassa (ollaan siis kirjoilla Suomessa, kun ei oikein missään muuallakaan voida olla). Vakuutusasioista on tulossa ihan erillinen postaus piakkoin, nekään kun eivät ole nomadeille kovin yksinkertaisia.

 2. Miten ihmeessä Suomessa kirjoilla oleminen vaikuttaa vakuutuksen tarpeellisuuteen tai tarpeettomuuteen? EHIC oikeuttaa suunnilleen vain ambulanssikyytiin, ei mihinkään muuhun. Euroopassa juuri. Se on paljon maasta kiinni, mihin EHICin kautta pääsee. Esim. Portugalissa ei pääse edes lääkäriin sitä kautta, vaan joka visiitti maksaa 50 e. Ja auta armias, jos pitää jotain kokeita tehdä. Silloin se vakuutus on kullan kallis.

  1. Kirjoilla oleminen liittyy siis nimenomaan siihen, että onko oikeutettu EHICiin ylipäätään. Kortillahan pitäisi saada tilapäisen oleskelun aikana välttämätöntä ja kiireellistä hoitoa, samalla hinnalla kuin maassa asuvat henkilöt, ei siis maksutta. Me ollaan toistaiseksi näytetty korttia lääkärikäynnin yhteydessä Ranskassa ja Belgiassa, ja maksettu käynneistä sama hinta kuin paikalliset. Esim. Ranskassa yhden lääkärikäynnin hinta oli 25 euroa.

 3. Ainakin sillä tavalla kirjoilla oleminen vaikuttaa vakuutuksen tarpeellisuuteen, että jos matkustat EU:ssa. mutta et ole kirjoilla EU:ssa, eikä sinulla ole yksityistä vakuutusta, maksat kaikkien sairaanhoitokulujen subventoimattoman hinnan omasta pussistasi. Myös siinä tapauksessa, että maa jossa joudut hoitoon on Suomi.

  Jos et ole kirjoilla Suomessa tai jossain muussa maassa, jossa on hyvätasoinen liki ilmainen terveydenhuolto , myös yksityinen matkavakuutus on todella paljon kalliimpi kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet.

  (En ole varma miksi matkavakuutusten hintaero on niin suuri. Olen ajatellut, että jos jonkin maan terveydenhuolto on hyvä, vakuutusyhtiöt laskevat että vakuutuksen myyminen sen asukkaille on suht pieni riski. Plus ehkä “oudompien” maiden matkustajien vakuutuskorvausten paperitöihin liittyy enemmän aikaa vievää byrokratiaa?)

  Esimerkki: Asun eteläisessä Afrikassa ja joudun ottamaan noin 160e maksavan matkavakuutuksen, kun tulen käymään Suomeen kuukaudeksi. Samalla maksan täällä nykyisessä kotimaassani yksityistä terveysvakuutusta noin 250e/kk. Joka kuukausi, joka vuosi. Paitsi että vakuutus kallistuu asteittain sen mukaan, kun ikää tulee lisää. Ja jos saan jossain vaiheessa hyvän paikallisen työpaikan, moni työnantaja maksaa osan vakuutuksesta.

  (Suomeen maksan veroja sieltä saamistani tuloista, mutta se ei oikeuta terveydenhoitoon Suomessa.)

  Mutta en siis ole nomadi, vaan jämähtänyt tänne.

  1. Euroopan ulkopuolella matkaillessa meilläkin toki on enemmän vakuutuskuluja kuin EU:n sisällä pysyessä, ja totta kai vakuutusasiat ylipäätään riippuu aina asuinmaasta, kuten sosiaaliturvakin. Näistä teemoista on tulossa juttua (nimenomaan nomadinäkökulmasta) tuonne haasteita ja byrokratiaa -kategoriaan tässä piakkoin.

 4. Moi taas, juu tuon mun kommentin oli tarkoitus olla vastaus Nimettömän kysymykseen siitä, miten Suomessa kirjoilla oleminen vaikuttaa vakuutuksen tarpeellisuuteen. Jotenkin näpylöin sen väärään kohtaan 🙂

  1. Joo näin vähän ajattelinkin 🙂 Joka tapauksessa kiva kun syntyy keskustelua, ja kiva myös kuulla miten homma toimii sinun kotimaassasi, antaa hieman perspektiiviä vakuutusten kustannustasoon, joka varmasti vaihtelee maittain todella paljon. Itsekin tässä kyllä lämmöllä muistelee miten edullisesti ja helposti sai matkavakuutuksen lomareissuille / jatkuvan matkavakuutuksen silloin, kun vielä asui vakituisesti Suomessa ja matkat alkoi ja päättyi Suomeen.

 5. Onpa mielenkiintoinen postaus ja muutenkin näin muutaman päivän kestäneen tuttavuuden jälkeen mielenkiintoinen sivusto. Jään varmasti ”hengessä mukana matkaajaksi”.

  Itseä kiinnostaa kovasti miten EU kansalaisille asetettu aikaraja yhtämittaiseen oleskeluun muussa EU maassa kun omassa kotimaassa vaikuttaisi, jos siis siirtyisi pidemmäksi aikaa kotimaan ulkopuolelle. Menettääkö Suomen sosiaaliturvan esimerkiksi.

  1. Moi! Kiitos kommentista! Teoriassa jos oleskelee yli 6 kuukautta toisessa EU maassa pitää hakea residenssia eli rekisteröityä asukkaaksi maahan. Sen jälkeen kuuluu kyseisen maan sosiaaliturvaan ja myös verot ja muut maksut maksetaan siihen maahan. Käytännössähän tätä ei juurikaan voida valvoa (eikä ehkä ole tarpeellistakaan), mutta koska keväällä 2019 Suomen sosiaaliturvalaki uudistui kansalaiselle epäedulliseen suuntaan, Suomi voi yli 6kk kestävän oleskelun jälkeen evätä sosiaaliturvan, ilman erillistä päätöstä tai ilmoitusta. Suoraan sanottuna tämä on melko monimutkainen kuvio, eikä varsinaisesti noudata ainakaan omaa oikeustajua, mutta näin ovat eduskunnassa päättäneet. Olisi mielenkiintoista tehdä kysely aiheesta EU:lle, koska käytännössä EU:n kansalaisen pitää saada sosiaaliturva lakisääteisesti jostain EU-maasta mikäli alueella asuu.

   Tutustu tähän meidän artikkeliin aiheesta: https://elamaanomadina.fi/etatoihin-ulkomaille-verotus-ja-sosiaaliturva/

   Jos haluat kysyä tarkemmin niin laita viestiä esim Facen Elämää Nomadina ryhmän kautta. Autetaan mielellämme.

  1. Niinpä! Valitettavasti yksikään maailman maa ei vielä tunnista paikkariippumattomuutta vaan kaikessa pitää olla aina kiinteä ja pysyvä asuinpaikka. Odotan innolla mikä maa saa kehitettyä sellaisen järjestelmän että diginomadit voisivat digitaalisesti asua maassa, maksaa verot ja ansaita sosiaaliturvan ilman että tarvitsee olla erillistä kiinteää osoitetta. Periaatteessa Virossa tämä on jollain tavalla mahdollista jo nyt mutta ei vielä kovin sopiva sielläkään.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.