Elämää nomadina

Digital nomadien majoitukset

Digital nomadeja on moneen junaan, mutta lähtökohtaisesti kaikkia yhdistää paikkariippumattomuus, eli pysyvän kodin puuttuminen. Missä maailmaa kiertävät nomadit sitten oikein asuvat, hotelleissako, vai kenties rantaresorteissa? Tässä postauksessa tutkaillaan erilaisia vaihtoehtoja väliaikaiseen asumiseen ulkomailla. Kerromme myös, miten meidän asumismuodot on muuttuneet matkan varrella, kolmen nomadivuoden aikana. Tärkeiksi kriteereiksi majapaikan valintaan ovat nousseet hinnan ohella niinkin arkiset asiat kuin keittiö, työtila ja pyykkikone.

Hotellit, resortit, hostellit ja guest houset

Hotellit, hostellit ja muut vastaavat majoituspalvelut ovat varmasti yleisin lomamatkustajien käyttämä majoitusmuoto, ja luonnollisesti niitä hyödyntävät myös digital nomadit. Hotellissa asuminen voi jonkun korvaan kuulostaa hohdokkaalta, mutta harva oikeasti haluaa asua hotellissa pidempään, vaikka olisikin siihen varaa. Hotellit ja resortit ovat yleisesti ottaen varsin kalliita verrattuna muihin majoituspalveluihin, ja pidempää asumista hankaloittaa myös esimerkiksi keittiön ja kunnollisen työpisteen puuttuminen. Hotellihuoneet ovat usein myös varsin pieniä, ellei nyt sitten jossain sviitissä asustele. Me käytetään hotelleja todella harvoin, ja lähinnä vain yksittäisiksi öiksi. Resorttityyppissä paikoissa saatetaan majoittua muutamia päiviä silloin, kun ollaan ”lomalla” ja matkustetaan paikoissa, missä resortit on kustannuksiltaan maltillisia ja tarjoavat jotain erilaista kuin vaikkapa hostellit.

Hostellit usein ovat huomattavasti hotelleja nomadiystävällisempiä, sillä niistä voi löytyä ihan kelvollinen keittiö ja yhteiskäytössä olevia työ- ja oleskelutiloja. Hostelleissa kenties tapaa hotelleja helpommin muita ihmisiä, mutta toisaalta sitten oma työskentelyrauha voi olla vähissä. Yhteiskeittiökin usein ovat, säännöllisestä siivoamisesta huolimatta, varsin epämiellyttävässä kunnossa, kaikki kun vaan eivät viitsi siivota omia jälkiään. Keittiöiden varustelu on usein myös hyvin puutteellinen pidempää asumista ja ”oikeaa” kokkaamista ajatellen.

Guest houset ovat yleensä yksityisomisteisia majataloja, joiden omistaja usein asuu saman katon alla. Konseptin alle mahtuu monenlaista, mutta usein guest houset ovat kuin pieniä hostelleja, ja hostellitasoisia myös hinnoittelultaan ja ominaisuuksiltaan. Me käytetään jonkin verran hostelleja ja guest houseja, lähinnä silloin kun matkustetaan nopeammin paikasta toiseen ja tehdään vähemmän töitä. Varaamiseen suositaan * -palvelua, jossa on todella paljon tarjontaa ympäri maailman.

Guest house Belizen Hopkinssissa | Asumismuodot - Elämää Nomadina
Houkuttelevan näköinen guest house Belizen Hopkinsissa

Vuokrahuoneet ja vuokra-asunnot

Yksityisiltä markkinoilta vuokrattavat huoneet tai kokonaiset asunnot lienee se kaikista suosituin asumismuoto nomadien keskuudessa. Tunnetuin lyhytaikaisesta asuntovuokrausta tarjoava alusta on Airbnb, ja muita vastaavantyyppisiä palveluita ovat esimerkiksi HomeAway ja Vrpo. Nomadielämäntapaan soveltuu parhaiten kokonaisen asunnon vuokraaminen, jolloin voi asettua muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi paikoilleen, kuin kotiin. Asunnoista yleensä löytyy suhteellisen hyvin varusteltu keittiö ja, jos nyt ei varsinaista työpistettä, niin ainakin pöytä mihin voi virittää toimiston, ja usein myös se pyykkikone.

Me ollaan käytetty vuorausalustoista oikeastaan ainoastaan Airbnb:ta, jossa on kattavasti tarjontaa ja myös toimiva asiakaspalvelu jos sellaista sattuu tarvitsemaan. Airbnb toki ottaa prosentuaalisen (noin 15 %) palkkion kaikista vuokrauksista, ja erityisesti pitkissä varauksissa se alkaa todella tuntumaan kukkarossa. Usein ollaankin neuvoteltu pidemmät vuokra-ajat ja hinta suoraan omistajan kanssa (vaikka Airbnb ei tätä tietenkään suosittele, eikä vastaa mahdollisista ongelmatilanteista itse sovitun varauksen aikana). Vaikkapa lomareissua suunnitellessa kannattaa tsekata hotellien lisäksi myös kohteen Airbnb:n tarjonta, sillä sieltä löytyy usein upeita majoitusvaihtoehtoja lomamatkailijoiden tarpeisiin. Jos et ole vielä palvelun käyttäjä, * ja saat alennusta ensimmäisestä varuksesta!

Couchsurfing

Couchsurfing, eli sohvasurfaus, on konsepti, jossa kutsutaan matkailija kotiin yhdeksi tai useammaksi yöksi. Jutun juoni on vaihtotaloudessa, eli majoitusta tarjotaan maksutta, ja tavoitteena on tutustua uusiin ihmisiin, oppia erilaisista kulttuureista ja viettää aikaa yhdessä. Couch surfingin kautta lyhytaikaista majapaikkaa etsivät usein pienellä budjetilla ja yksin matkaavat reppureissaajat, ja soveltuu se toki nomadillekin, mutta tarkoitus ei tietenkään ole muuttaa asumaan jonkin kotiin sohvasurffauksen kautta. Couchsurfing on alun perin varsin viaton konsepti, mutta sen maine on hieman ryvettynyt lieveilmiöiden myötä, ja vaikka käyttäjäturvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, kannattaa valita sellainen kohde, jossa on jo suosituksia ja hyviä arvioita aiemmilta vierailta. Meillä taitaa edelleen olla tili couchsurfing-palvelussa, mutta se on kyllä jäänyt käyttämättä.

Housesitting

Housesittingia esiteltiinkin jo omassa postauksessaan, mutta tässäkin lyhyesti siitä, mistä talonvahtihommissa on kysymys. Housesitting on konsepti, jossa haetaan talonvahteja ja usein myös lemmikkivahteja kodin jäädessä tyhjilleen esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Sitteri tuo turvallisuutta kun talo pysyy asuttuna, ja lemmikit voi jättää kotiin sen sijaan, että veisi ne vaikkapa eläinhoitolaan. Housesittingissa ei yleensä liiku raha, eli sitteri saa maksuttoman majoituksen ja majoittaja maksuttoman talonvahdin, lemmikkihoitajan tai vaikkapa kukkien ja kasvimaan kastelijan. Talonvahtipesti voi olla hyvin lyhyt, esimerkiksi vain yhden viikonlopun, tai kestää useita viikkoja, jopa useita kuukausia.

Nomadien tarpeisiin housesitting on aivan loistava majoitusmuoto, tai elämäntapa, erityisesti jos sattuu vielä olemaan eläinrakas. Talonvahtipaikat ovat oikeita koteja, joissa siis yleensä on hyvä keittiö ja toimivat tilat muutenkin. Talon lisäksi tosiaan usein pääsee huolehtimaan myös eläimistä, eli käyttämään koiria lenkillä tai vaikkapa ruokkimaan hevosia tai kanoja. Housesitting-alustoja on useita, suurin niistä lienee *, jota mekin käytetään eniten paikkojen etsimiseen. Eräänlaista housesittaamista muuten on myös venesittaus, eli joko laiturissa olevasta veneestä huolehtiminen siellä asuen, tai jopa maailman merillä seilaavalla jahdilla työskenteleminen. Tätäkin voisi joskus kokeilla!

Elämää Nomadina - Copy of IMG 20200114 175217 1
Kissavahtihommissa Mexico Cityssä

Vapaaehtoistyöt ja muut ”työlomat”

Yksi maksuttoman majoituksen muoto ulkomailla on myös vapaaehtoistyöt tai muu työpanosta vastaan majoittuminen. Tähän kategoriaan voinee varmaan laskea myös au pairina toimimisen, eli lastenhoitajaksi ulkomaille lähtemisen. ”Työloma” ei luonnollisesti tarkoita samaa kuin ulkomailla vapaasti reissaaminen ja lomailu, mutta voi olla erinomainen tapa tutustua uuteen kulttuuriin, oppia uutta, luoda verkostoja ja saada työkokemusta.

Kansainvälinen Workaway on alusta, jonka kautta löytyy erilaisia ja erimittaisia pestejä ympäri maailmaa. Workawayn kautta yleensä sitoudutaan auttamaan töissä muutama tunti päivässä, majoitusta ja ruokaa vastaan. Töistä ei siis makseta palkkaa, ja oikeanlaisen viisumin hankkiminen on töihin tulevan vastuulla. Working Holidaylla puolestaan tarkoitetaan konseptia, jossa erillisellä working holiday -viisumilla voi asua, esimerkiksi Australiassa, paljon turistiviisumia pidempään, ja samalla tehdä töitä, jopa ihan kokopäiväisesti ja oikealla palkalla. Nämä työviisumit on yleisesti suunnattu nuorille aikuisille, yläikärajan ollessa maasta riippuen usein 30 tai 35 vuotta. Diginomadillekin työpanosta vastaan majoittuminen voi soveltua, mutta aikaa tulisi tietysti jäädä myös omien töiden tekemiseen, tai sitten pitää taukoa, digipaastoa, työloman ajan.

Digital nomad -yhteisöt, co-living

Co-living on yhteisöllistä asumista ja yhteisissä työtiloissa työskentelemistä. Tämä konsepti on digital nomadien suosiossa, ja monet co-living paikat itse asiassa ovat joko entisten tai nykyisten nomadien perustamia. Idea on varsin simppeli – riittävän suuri talo, jossa on majoittujille omat huoneet ja yhteistilat joissa on työpisteitä. Me ei olla tätä asumismuotoa ainakaan toistaiseksi käytetty – ehkäpä arvostetaan enemmän omaa rauhaa niin majoituksen kuin työntekemisenkin suhteen. Lisäksi, co-living paikkojen hinnoittelu on usein aika posketonta.

Camping

No mitä se nyt on suomeksi, leiriytyminen? Tähän kategoriaan lasketaan siis kaikki ei-kiinteässä tilassa asuminen, kuten asuntoautossa tai -vaunussa asuminen ja telttailu. Viime vuosina suosiotaan on nostanut ns. van-life, pikkukodiksi tuunatussa pakettiautossa, tai jopa bussissa, asuminen ja maailman kiertäminen, ja myös työskentely. Kuulostaa erittäin kiehtovalta, tosin ei ehkä kuitenkaan kovin pitkäaikaisena ratkaisuna. Meillä leirielämä on rajoittunut Euroopan kesäreissuilla telttailemiseen, joko leirintäalueilla tai luonnossa (tosin leiriytyminen ei useimmissa maissa kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan on varsin säädeltyä touhua). Leirielämän kiistaton etu on pienet kustannukset, mutta erityisesti telttaillessa puuttuu melko lailla kaikki fasiliteetit, ja tilat on varsin rajalliset myös matkailuautoissa.

Omat kiinteistöt maailmalla

Jos diginomadilla on niin sanotusti pinkka kunnossa, niin mikäpä estää hankkimasta asuntoja maailmalta ja pitämästä yhtä tai useampaa omana tukikohtana. Paikkaa voisi vaihtaa vaikkapa vuodenaikojen mukaan, ja saada kiinteistöistä myös vuokratuloja. Useampia tukikohtana käytettäviä asuntoja omistavat diginomadit on varmasti melko harvassa, mutta monilla on yksi homebase, johon voi palata joksikin aikaa rauhoittumaan reissuelämän jälkeen, ja säilyttää omaisuutta. Tämä malli ei tosin ehkä oikein enää mahdu nomadin määritelmään, mutta ratkaisee aika monta ”kodittomuuden” tuomaa ongelmaa.

Meidän asumismuodot

Kuten alussa totesinkin, meidän majoitusmuodot on hieman muuttuneet matkan varrella. Nomadielämän alussa meidän matkustustahti oli todella nopea, eli vaihdettiin paikkaa jopa vain muutaman päivän välein. Silloin käytettiin aika paljon enemmän hostelleja ja guesthouseja kuin nykyään. Niiden rinnalla ollaan koko ajan käytetty Airbnb:ta, varaten enimmäkseen kokonaisia asuntoja, jolloin voidaan tehdä töitä omassa rauhassa ja hyödyntää keittiötä. Pari vuotta sitten innostuttiin housesittingista, ja ollaan tehty eri mittaisia talonvahtikeikkoja useissa maissa.

Nykyään pyritään jaksottamaan tätä nomadielämää niin, että ollaan välillä pidempiä jaksoja paikoillaan ja keskitytään työprojekteihin ja blogeihin, ja välillä pidetään ”lomaa”, jolloin pyritään tekemään vähemmän hommia ja reissaamaan uusissa kohteissa. Reissatessa käytetään niin hostelleja kuin asunnonvuokraustakin, tai telttaillaan, ja työmoodissa suositaan ensisijaisesti housesittingia. Tätä kirjoittaessa ollaan oltu pian kaksi kuukautta yhteen menoon kissavahteina Ranskan Dordognessa, oikein kivassa talossa keskellä maaseutua, ja seuraavakin paikka on jo varattuna.

Mitä majoitusmuotoja sinä olet käyttänyt ulkomailla? Jätä kommentti alle tai osallistu keskusteluun Elämää Nomadina Facebook-ryhmässä. Majoitusteemaa käsiteltiin myös Elämää Nomadina podcastissa!

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 1

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit
Seuraa Instagramissa

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *