Elämää nomadina

House sitting – mitä se on?

House sitting, eli talon- tai lemmikkien vahtina toimiminen, tarkoittaa nimensä mukaisesti jonkun kodista ja/tai lemmikeistä huolehtimista sillä välin, kun talon omistajat ovat pois kotoa, yleensä lomamatkalla tai vaikkapa toisella asunnollaan. House-sitting on tyypillisesti vaihtotaloutta, eli raha ei vaihda omistajaa, vaan talon isännät saavat maksutta turvallisuutta omaisuudelleen ja hoitajan lemmikeilleen, ja puolestaan talonvahdit, eli sitterit, saavat asua isäntien kodissa maksutta. Talonvahtikeikkojen tyypillinen pituus on viikon tai parin verran, mutta sittereitä voidaan hakea myös ihan pariksi päiväksi, tai toisinaan useammaksi kuukaudeksi, jopa vuodeksi kerrallaan.

Elämää Nomadina - 1650287465299
Ihanat hoidokkimme Sitgesin lähellä Espanjassa

House sitting on aivan loistava vaihtoehto pidempään matkustaville, kuten digital nomadeille tai muille reissun päältä etänä työskenteleville. Lyhyille lomareissuille talonvahtikeikkoja ei niinkään voi suositella, ainakaan jos hoidettavana on lemmikkejä, sillä se sitoo sitterin olemaan paljon paikalla kodissa sen sijaan, että viettäisi valtaosan ajasta vaikkapa nähtävyyksiä tutkien tai kaupungilla kierrellen.

Talonvahdin ottaminen omaan kotiin vaatii luonnollisesti luottamusta sitterin rehellisyyteen, tunnollisuuteen ja pätevyyteen, jotta voi olla varma, että talossa oleva omaisuus ja tietysti rakkaat lemmikit ovat turvassa ja hyvissä käsissä. Talonvahtikeikkoja sovitaan jonkin verran esimerkiksi Facebook-ryhmissä, mutta yleisin ja turvallisin vaihtoehto on käyttää tarkoitukseen kehitettyjä alustoja, joissa sittereillä on verifioidut profiilit ja arvostelut edellisistä talonvahtikeikoista.

Koiravahteina Kyproksella | House sitting | Elämää nomadina blogi
Koirienulkoilutusreissulla Kyproksella

Me tehdään paljon talonvahtikeikkoja siksi, että sitä kautta voi olla vähän pidempään paikoillaan mitä mielenkiintoisimissa kohteissa ja päästä hetkeksi lomamatkailua paremmin osaksi paikallista yhteisöä. Sitterinä luonnollisesti säästää majoituskuluissa, ja pääsee asumaan yleensä hyvin varusteltuun kotiin, ja vaikkapa kokkaamaan hyvin toimivassa keittiössä. “Oikean kodin” mukavuudet ovat yleensä ihan eri luokkaa kuin lyhytaikaisessa vuokrakäytössä olevien, vaikkapa Airbnb:n kautta vuokrattavien asuntojen, joissa keittiöt ovat usein huonosti varusteltuja ja muutenkin kalustus ja asumismukavuus voi olla vähän sinne päin.

Tärkeä syy tehdä lemmikkivahtihommia on tietysti myös lemmikit itsessään. Me olemme molemmat hyvin eläinrakkaita, joten on mahtavaa päästä house sitting -keikkojen myötä rapsuttelemaan ja ulkoiluttamaan koiria tai rakentamaan kaveruutta kissojen kanssa. Talonvahteja käyttävät paljon itse ulkomailla asuvat henkilöt, eli expatit, ja usein talonvahtikodit ovat varsin hienoja. Me kyllä viihdymme ihan tavallisissakin asunnoissa, mutta toisinaan house sitting -keikkaan voi kuulua esimerkiksi oma uima-allas tai kuntosali, tai vaikkapa erillinen, hulppea vierastalo. Olen nähnyt sittereitä haettavan myös esimerkiksi ranskalaiseen linnaan ja luksus-veneeseen, joten pestien kirjo on varsin suuri. Jotkut talonvahtikeikat ovat todella helppoja ja vaativat lähinnä paikalla olemista, joskus taas useammasta lemmikistä ja puutarhasta huolehtiminen vaatii useamman tunnin päivittäisen panostuksen. Ennen keikkaan sitoutumista tuleekin aina huolella selvitää, mitä sitterin tehtäviin kuuluu, ja minkälaiset rutiinit tai erityistarpeet hoidettavilla lemmikeillä on.

Elämää Nomadina - Nomad House Sitters in Gandia Spain 0008
Koiravahtina Espanjan Valenciassa

Tähän mennessä olemme olleet talonvahteina muun muassa Portugalissa, Kyproksella, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Meksikossa ja USAssa, ja perustimme hiljattain myös oman nettisivun house-sittaamisen ympärille. Talonvahtimisesta on tullut maailmassa varsin suosittua, ja kilpailu erityisesti pidemmistä sitter-keikoista, tai paikoista suosituissa kohteissa, on usein kovaa. On siis tärkeää osata markkinoida itseään, ja luonnollisesti kaikki keikat tulee hoitaa niin hyvin, että omistaja ja lemmikit ovat tyytyväisiä ja puutarha ja huonekasvit hyvissä voimissa isäntien palatessa. Hyvin hoidetusta house sitista saa mukaansa suositukset, ja ehkäpä myös kutsun tulla myöhemmin uudestaan talonvahdiksi, jos aikataulut sopii. Parhaassa tapauksessa talonvahtihommien kautta saa uusia kaksi- ja nelijalkaisia ystäviä ympäri maailman!

Elämää Nomadina - 1650287465317

Kiinnostaisiko sinua toimia talonvahtina? Liity Trusted Housesittersiin (tämän linkin kautta saat jäsenyydestä alennusta ja myös me saadaan alennusta vuosimaksusta) ja tutustu tarjontaan. Avoimia paikkoja voi selata ilman jäsenyyttä, mutta tarkemmat tiedot kohteista näkevät vain palvelun jäsenet.

Tutustu myös vinkkilistaukseemme aloitteleville housesittereille – kuinka pärjätä kilpailussa ja päästä haluamiinsa house sitting -paikkoihin!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.5 / 5. Arvioita annettu: 11

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.