Elämää nomadina

Mikä on diginomadi?

Diginomadi, paikkariippumaton online-työntekijä, läppärikulkuri. Ei oikein hyviä termejä yksikään (itse erityisesti vierastan tuota läppärikulkuri-sanaa), mutta kaikilla tarkoitetaan digitaalisesta työstä toimeentulonsa paikkariippumattomasti saavaa henkilöä, joka matkustaa jatkuvasti, tai vähintäänkin vaihtaa asuinpaikkaa useamman kerran vuodessa. Digital nomad voi olla yrittäjä, freelancer tai etätyöntekijä yritykselle. Monet digital nomadit tekevät täyttä päivää ihan ”normaaleissa” työtehtävissä jonkin yrityksen palveluksessa, mutta ilman velvoitetta olla fyysisesti paikalla jossain tietyssä lokaatiossa. Toiset taas, kuten mekin, työskentelevät oman yrityksen kautta itsensä työllistäen. Digital-määritelmän täyttää, kun työntekoon periaatteessa riittää kannettava tietokone ja internet yhteys, ja nomad-määritelmän, kun työtä tehdään ilman pysyvää kotipaikkaa. Yleisesti ottaen digital nomadit siis yhdistävät työntekemisen ja koko- tai osa-aikaisen matkailun.

Diginomadit maailmalla; faktoja ja fiktiota

Ilmiönä diginomadius ei ole ihan tuore, mutta vasta viime vuosina se on yleistynyt ja tullut niin sanotusti suuren yleisön tietoisuuteen. Mahdollisuudet digitaaliseen työhön ylipäätään ovat kehittyneet huimasti tämän vuosituhannen puolella, ja vähintään kohtuullisesti toimivat internet-yhteydet on tätä nykyä miltei kaikkialla. Klassinen harhakuva ja Instagram-illuusio digital nomadista on parikymppinen fotogeeninen tyyppi jossain hiekkarannalla tai uima-altaalla läppäri sylissä ja drinkki kädessä. Kuka tahansa kai kuitenkin tajuaa, ettei se reaalimaailmassa ihan niin mene. Voihan sen läppärin uima-altaallekin toki viedä, mutta yleensä töitä tehdään rantatuolin sijaan vuokra-asunnoissa, co-working -tiloissa, kirjastoissa ja kahviloissa, ja itse asiassa suuri osa digital nomadeista on hieman varttuneempaa väkeä.

Toinen harhakuva on se, että digital nomad tekee töitä ehkä muutaman tunnin viikossa, ja tienaa jopa satoja tuhansia euroja vuodessa. Tällaisiakin menestyjiä, ja myös passiivisesti tienaavia ja täysin taloudellisesti riippumattomiakin nomadeja maailmasta varmasti löytyy, mutta niin tienestien kuin työmäärinkin osalta todellisuus on valtaosalle nomadeista huomattavasti karumpi. Digital nomad ”ura” jääkin monella huonon valmistautumisen ja riittävien tulonlähteiden puuttumisen johdosta hyvin lyhyeksi kokeiluksi, ja matkakassan loppuessa edessä on paluu kotimaahan tai pahimmassa tapauksessa jopa vajoaminen ”begpackeriksi”, eli elämään kerjäämällä.

Kansainvälistä diginomadien ja sellaisiksi haluavien keskustelua erinäisissä sosiaalisen median ryhmissä seuranneena, tuntuu siltä, että paikkariippumattomuus on monen haaveissa. Eri ikäiset ja eri taustoista tulevat ihmiset kyselevät ryhmissä, miten diginomadiksi tullaan ja mistä niitä töitä saa. Digital nomad ei kuitenkaan ole mitään ammatti, eikä töitä yleensä tipahtele syliin ihan itsestään. Diginomadiksi aikovalla onkin syytä olla riittävästi säästöjä ja realistinen käsitys siitä, mitä omaa osaamista voi hyödyntää ansaitakseen rahaa. On myös hyvä ymmärtää mistä lähteistä ja minkä verran tuloja pystyy kerryttämään, ennen kuin suin päin säntää irtisanoutumaan palkkatyöstä ja ostamaan lentolippuja. Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, kaikki itsensä työllistävät digital nomadit eivät ole IT-alalla tai tee kirjoitustöitä, vaan digitaalisen bisneksen voi luoda esimerkiksi opettamisen tai valmentamisen ympärille, omia vahvuusalueita hyödyntäen.

Digital nomadien määrästä maailmassa ei ole olemassa mitään tarkkoja tietoja. Se tiedetään, että suuri osa nomadeista hakeutuu elinkustannuksiltaan edullisiin maihin, tullakseen toimeen myös pienemmillä tuloilla, tai voidakseen elää pidempään säästöjen varassa uusia tulonlähteitä suunnitellessa ja bisnestä rakentaessa. Niin sanottuja digital nomad hot spotteja löytyy muun muassa Thaimaan Chiang Maista, Kolumbian Medellinista ja Indonesian Balilta. Isompia nomad-keskittymiä on myös esimerkiksi useissa Euroopan kaupungeissa, Meksikossa, Väli-Amerikassa ja Australiassa.

Tässä lyhyt alustus aiheesta mitä tarkoittaa diginomadismi, ja siihen liittyviin teemoihin tullaan blogin artikkeleissa palaamaan. Käsittelemme tätä aihetta myös Elämää Nomadina PODCAST:ssa

Mitä sinä haluaisit tietää nomadismiin tai paikkariippumattomaan yrittäjyyteen liittyen? Jätä kommentti tai postaustoive alle!

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.6 / 5. Arvioita annettu: 13

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit
Seuraa Instagramissa

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *