Elämää nomadina

Johdanto FinnsAway nomadikeittiöön

Ulkona syöminen on monien mielestä yksi parhaista asioista lomamatkoilla, ja kieltämättä, onhan se mukavaa syödä ravintolassa aina silloin tällöin, varsinkin lomareissuilla. Kuitenkin silloin, kun matkustus on elämäntapa, ravintoloissa käyminen on, ainakin meille, melko harvinaista. Ulkona syömisen hinta on tietysti yksi syy, mutta itse kokkaamalla saa tehtyä terveellisempää, ja usein jopa ulkoa ostettua parempaa ruokaa. Arki on arkea ulkomaillakin, ja ravintolassa käymisessä pysyy jonkinlainen hohto silloin, kun sitä harrastaa vain harvakseltaan.

Kotona kokatessa käytössä luonnollisesti on se oma tuttu keittiö, mutta reissussa ruuan laittaminen on astetta haastavampaa. Airbnb-asuntojen keittiöiden varustus on usein kovin simppeli, jo siitäkin syystä että suurin osa vieraista yleensä on lomamatkalaisia, jotka eivät kokkaa mitään aamiaista tai iltapalaa monimutkaisempaa. Hostellien yhteiskeittiöt ovat usein melko karseita (jostain syystä ihmiset eivät usein osaa, viitsi tai tajua siivota omia jälkiään) ja hotelleista keittomahdollisuus luonnollisesti puuttuu yleensä kokonaan. Meidän nomadikeittiö sopeutuu kaikkiin näihin vaihtoehtoihin, mutta kaikista mieluiten asutaan tietysti sellaisissa asunnoissa, mistä löytyy oikea, hyvin varusteltu keittiö.

Nomadikeittiön perusvarusteet – mitä meillä on aina mukana?

Silloin kun elämä mahtuu rinkkaan, eli kaikki kulkee selässä, ruuanlaittoon liittyvä varustus on varsin rajallista. Perussetti on siis hyvin yksinkertainen – puukko, mutteripannu, monitoimiveitsi (jossa on mm. purkinavaaja), korkkiruuvi sekä kolmen purkin muovinen maustetorni jossa on suolaa, mustapippuria ja joko jotain yrttimaustetta, chiliä tai currya. Lisäksi mukana on usein oliiviöljypullo ja teepusseja sekä tietenkin kahvia. Mutteripannun raahaminen voi ehkä kuulostaa jotenkin typerältä, mutta sillä nyt vaan saa keitettyä hyvää kahvia missä vain, ja meidän Sakuksi ristitty vihreä keitin ei itse asiassa edes paina paljoa.

FinnsAwayn keittiössä | Johdanto nomadin keittiöön | Elämää nomadina blogi

Kun reissataan omalla autolla Euroopassa, mukana kulkee hieman enemmän tavaraa. Tiidan peräkontista löytyy retkeilyvarusteisiin kuuluva retkikeitin (tai no siis polttimo ja kaasupullo), erinäisiä astioita kuten alumiinikattilat, lautaset, mukit, viinilasit ja ruokailuvälineitä sekä leikkuulauta ja veitsiä. Näillä kamppeilla valmistuu jo varsin monipuolinen ateria vaikkapa leirintäalueella, ja onpa kaasulla kiehautettu aamukahvit hotellihuoneessakin useampaan otteeseen.

Nomadien ruokavalio – mitä FinnsAwayn keittiössä valmistuu?

Kuten alussa jo todettiin, kulloinenkin asuinpaikkaa asettaa raamit nomadikeittiölle. Yhden sähkölevyn minikeittiössä kokataan jotain helposti yhdessä kattilassa valmistuvaa, kun taas kunnon keittiössä hyödynnetään usein myös uunia ja tehdään ”parempaa” ruokaa, tai vaikka leivotaan. Paikasta riippumatta valmistetaan yleensä aina kasvisruokaa – minä en syö lainkaan punaista lihaa ja Tonikaan ei juuri liharuokia kaipaa, kunhan aina silloin tällöin saa jotain hyvää makkaraa (kuulemma esimerkiksi fuetia, salamia tai chorizoa, lähes jokaisella maalla on omat makkaransa ja niitä on mukava kokeilla). Kanaa ostetaan joskus erityisesti itämaisiin ruokiin, mutta nykyään hyvin harvakseltaan. Mausteita meidän keittiössä käytetään paljon, ja chiliä joko tuoreena tai kuivattuna on melkein kaikissa ruoissa.

Aamut alkaa kahvilla ja kaurapuurolla, lounaaksi syödään usein edellisen päivän ruuan jämät tai vaikkapa munakas (tai sitten unohdetaan koko lounas kun tehdään töitä), ja päivän pääateria syödään illalla. Kasvisvoittoisiin ruokiin saadaan proteiinia pavuista ja linsseistä sekä kananmunasta ja juustoista. Perusruokavalio meillä on varsin terveellinen, mutta herkkuhetket kuuluu myös asiaan – sohvalla sarjoja katsoessa saatetaan mutustaa vaikkapa suklaata tai juustoja punaviinin kanssa. Jos pitäisi nimetä yksi suosikkiruoka mitä kokataan usein, se olisi varmaan jotain kasvis-kookos-pohjaista – itämainen kanakeitto on klassikko, mutta vielä useammin tehdään jotain kasvis-kikherne-kookosmaitohässäkkää, joko nuudeleilla tai couscous:lla.

FinnsAwayn keittiössä -postaussarjassa julkaistaan nomadikeittiön suosikkireseptejä ja muita reissussa kokkaamiseen ja ruokavalioon, sekä eri maiden ruokakulttuuriin liittyviä postauksia.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.7 / 5. Arvioita annettu: 24

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

2 Vastausta

  1. Kokkaamista rakastavana allekirjoitan kyllä täysin mitä sanot Airbnb-asuntojen huonosta varustelutasosta ja ällöttävistä hostellikeittiöistä. Pahimmat olemme nähneet Australiassa, jossa ei aina uskaltanut edes käyttää jääkaappia, kun se oli täynnä homehtunutta ja mädäntynyttä tavaraa.
    Teillä on kyllä etuna tuo autolla liikkuminen. Me lennettiin nomadiaikoina niin paljon, ettei voinut kantaa mitään terävää mukanaan. Juustosiima meillä oli, mutta senkin vei Ausseissa turvatarkastaja, jonka mielestä se oli teräase.
    Nyt kun ollaan paikoillaan, tuotiinkin Suomesta oma veitsi ja paistinpannu.

    1. Hyi yök, haiseva homehtunut jääkaappi on niin ällöttävä yllätys. Nykyään monissa hostelleissa on jonkinlainen systeemi ruokien merkkaamiseen, ja kerran viikossa heitetään vanhat jämät pois ja siivotaan kaappi. Tämän soisi yleistyvän, toki vielä parempi olisi ettei kukaan jättäisi mitään jälkeensä, ainakaan ilman jotain “saa ottaa” -lappua. Autossa tosiaan voi kuskata monenlaista, ja nyt kun on pieni van, meillä on myös siellä minikeittiö, pitääkin tehdä myös siitä juttua tänne kun ehditään.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.