Elämää nomadina

Johdanto nomadielämän byrokratiaan

Näin kolmen nomadivuoden jälkeen alkaa olla jonkinlainen käsitys siitä, mitä tämä elämäntapavalinta pidemmällä aikavälillä tarkoittaa. Maailmalle lähteminen sinänsä on varsin yksinkertaista, mutta maailmaa ei ole rakennettu kiertolaisille. Tällä matkalla on tullut vastaan monenlaista sellaista haastetta, jota ei osannut kuvitella olevan edes olemassa. Haasteita ja byrokratiaa -postaussarjassa avataan näitä nomadielämään liittyviä byrokratian kiemuroita ja eteen tulleita ongelmia, mutta tähän alkuun nyt ensin pieni johdanto aiheeseen.

Niin sanotussa normaalissa elämäntilanteessa ihmisellä on joku tietty asuinpaikkakunta ja siellä koti, yleensä samoilla seuduilla myös työpaikka. Elämiseen, asumiseen ja omistamiseen liittyy tietenkin aina erinäistä byrokratiaa ja paperinpyörittelyä, kuten nyt vaikkapa vakuutuksien, pankkiasioiden, verojen ja sosiaaliturvan suhteen. Erilaisissa reissutöissä homma menee heti astetta mutkikkaammaksi, jos siis on vaikkapa kakkoskoti toisella paikkakunnalla ja liikkuu näiden välillä enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Vielä hankalammaksi menee, jos on kaksi kotia eri maissa, mutta tähänkin järjestelmät vielä taipuu jokseenkin mukavasti, kunhan on selvää, kumpi koti on virallinen asuinpaikka ja siihen liittyvät ehdot täyttyy. Mutta sitten jos haluaisitkin olla niin sanottu moderni koditon, nomadi maailmalla, yksinkertaisia vastauksia tai selviä sääntöjä ei enää olekaan. Jossain on aina oltava kirjoilla ja verotkin pitää tietysti tuloista maksaa, mutta miten nämä hommat hoituu kun ei varsinaisesti oikeastaan asu missään?

Sarjan artikkeleissa tullaan paneutumaan muun muassa asumiseen, verotukseen, vakuutuksiin ja auton ulkomailla käyttämiseen liittyviin teemoihin. Järjestelmät on luonnollisestikin erilaisia eri maissa, ja EU tuo vielä omat mausteensa tähän soppaan. Meidän kokemukset on kirjoitettu nimenomaan suomalaisen, Suomessa (ainakin toistaiseksi) virallisesti asuvan, mutta pidempään ulkomailla, sekä EU-alueella että toisinaan sen ulkopuolella, oleskelevan näkövinkkelistä. Sarjan ensimmäisessä osassa aloitetaan kotipaikasta ja asuinmaasta – missä on nomadin osoite?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.5 / 5. Arvioita annettu: 8

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *