Autolla Euroopassa (osa 1): Katsastus ja vakuutukset
Kun katsastus ja vakuutukset ovat hoidossa, oma auto on oivallinen kulkuväline Euroopassa reissaamiseen. Se tuo vapautta reittivalintoihin, säästää rahaa verrattuna vuokra-autoihin tai julkisiin kulkupeleihin ja mahdollistaa rinkkaa suuremman tavaramäärän kanssa matkailun. Me ollaan oltu suurin osa nomadielämästä Euroopassa, ja uskollinen Tiida on niellyt kilometrejä yli kahdessakymmenessä maassa, ollen toki välillä myös seisonnassa kun on reissattu kauempana.
Autolla on helppo lähteä Suomesta lomareissulle Eurooppaan, mutta nomadielämä, eli pidempään matkaaminen tuo myös auton suhteen eteen erilaisia haasteita. Tässä postauksessa selviää, miten hoituu katsastukset ja vakuutus, kun Suomeen rekisteröity auto on pidempään ulkomailla. Jos tässä kohti kysyt, että miksi ylipäätään edes pitää auto rekisteröitynä Suomessa, niin se johtuu siitä, että autoa ei voi rekisteröidä toiseen EU-maahan, ellei myös itse ole kirjoilla siellä. (Aiheesta lisää postauksessa Missä on nomadin osoite?)
Ajoneuvon katsastus EU maassa
Kuten jokainen tietää, ajoneuvon tulee olla katsastettu, jotta sitä saa käyttää tieliikenteessä. Suomessa poliisi valvoo automaattisesti ja tehokkaasti liikennettä ja katsastamattomalla ajoneuvolla liikkuva jää jossain vaiheessa 100 % varmasti kiinni. Tapauksesta riippuen, siitä seuraa yleensä vähintään sakko ja kehotus hoitaa asia välittömästi kuntoon. Pahimmissa tapauksissa lähtee kilvet.
Nykyään on hyvinkin trendikästä elää niin sanottua Van Lifeä eli retkiautoilla hyvinkin pitkiä aikoja ympäriinsä, ja meidän kaltaisia henkilöautolla liikkuvia nomadejakin lienee jonkin verran. Miten katsastuksen suhteen tulisi toimia silloin, kun autolla lähdetään pois maasta (ei vain Suomesta) ja matka venyy katsastusväliä pidemmäksi? Me selviteltiin tätä asia ensimmäisen kerran kesällä 2018, kun Tiidan katsastus tuli ajankohtaiseksi. Asiaa kysyttiin ensin Traficomilta (liikenne- ja viestintävirasto), joka ohjeisti kysymään vakuutusyhtiöltä, joka puolestaan kertoi että asiasta vastaa Traficom. No selvä. Kysyttiin asiaa myös epävirallisesti poliisilta, joka vastasi suunnilleen niin, että siinäpä ajelette muualla kuin Suomen teillä, kunhan sitten katsastatte kun tulette Suomeen.
Euroopan unioni määrittelee hyvin tarkasti katsastukseen kuuluvat asiat, ja katsastuksen toteuttamista valvotaan viranomaisten ja EU:n toimesta. Kuitenkaan ajoneuvoa ei ole tällä hetkellä (syksy 2020) edelleenkään mahdollista virallisesti katsastaa missään muussa maassa, kuin siinä mihin auto on rekisteröity. Jokaisesta EU maasta löytyy virallisia katsastusasemia, mutta ulkomaalaisen auton katsastaminen niissä ei ole mahdollista. Auton ajokuntoisuuden tsekkaaminen sinänsä voi toki onnistua, mutta siitä mahdollisesti saatavalla todistuksella ei lain mukaan tee oikeastaan mitään, sillä se ei ole virallinen katsastustodistus.
Onko katsastuspäivän ohittaneella autolla ajaminen sitten laillista toisessa EU maassa? Teoriassa se ei ole laillista, joskin käytännössä katsastuspäivästä myöhästymisen suhteen voi olla jonkin verran joustoja silloin, kun auto on ajossa ulkomailla leimapäivän koittaessa. Tämän hetken käsityksen mukaan katsastuksen voimassaoloa ei myöskään ole kovin yksinkertaista valvoa, sillä EU:lla ei ole yhteistä reaaliaikaista järjestelmää tunnistaa toisen EU maan kilvissä olevan auton katsastuksen statusta.
Katsastusta koskevassa EU-direktiivissä mainitaan, että katsastuksesta tulee olla todistus autossa, mutta koska katsastus on kansallinen, eikä rajat ylittävä toimenpide, eri maiden paikallispoliiseilla tuskin on kovin paljon kiinnostusta tai keinoja asiaan puuttua. Toisin sanoen, jos auto on ajokuntoinen ja vakuutettu, katsastuspäivästä myöhästymisestä ei kovin suurella todennäköisyydellä pitäisi tulla ongelmia. Autolla Euroopassa Facebook ryhmässä käydyn keskustelun perusteella, katsastustodistuksia ei oikeastaan kysytä koskaan, mikäli ei ole syytä epäillä että ajoneuvossa on jotain puutteita tai vikaa.

Kun Suomen kilvissä oleva, leima-ajan ylittänyt auto palaa takaisin Suomeen, on katsastus suositeltavaa suorittaa välittömästi. Traficomin sivuilla kuitenkin näköjään lukee, että jos auto on ollut ulkomailla viimeistä katsastuspäivää edeltävät 30 päivää, ja siitä on todistus autossa mukana (minkähänlainen paperi tämä lienee?), on Suomeen palatessa vielä kuukausi aikaa viedä se katsastettavaksi.
Euroopan reissuautona käytettävän kulkupelin, kuten meidän Tiidan, ajaminen säännöllisesti katsastettavaksi Suomeen on tietysti mahdollista, ja oikea tapa toimia, mutta käytännössä tuon useiden tuhansien kilometrien matkan ajaminen edestakaisin joka vuosi yhden paperilapun takia on aika absurdia. Näin nomadina olisi mukavampi jos EU:ssa vapaa liikkuvuus oikeasti toteutuisi, ja mihin tahansa EU-maahan rekisteröidyn auton katsastaminen ja virallisen katsastustodistukseen saaminen olisi mahdollista kaikissa jäsenmaissa. Uskomme ja toivomme, että lähivuosina katsastustoiminta tulee yhtenäistymään, koska kansalliseen toimintaan ei ole varsinaisesti mitään perusteita.
Auton vakuutukset ulkomailla
No entäpä sitten auton vakuutukset ulkomailla? Ajoneuvolla tulee lain mukaan aina olla vähintään tieliikennevakuutus, joka korvaa liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot. Ajoneuvojen yhteenajotilanteissa vakuutus korvaa syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot. Tällä hetkellä liikennevakuutus on (käytännössä) mahdollista ottaa ainoastaan vakuutusyhtiöstä, joka on rekisteröity samaan maahan kuin ajoneuvo. Liikennevakuutus on yleisesti ottaen voimassa kaikissa Euroopan talousalueen maissa, sekä vihreän kortin, eli kansainvälisen vakuutustodistuksen, sopimusmaissa. Vihreä kortti ei ole pakollinen ETA maissa mutta se on aina hyvä pitää mukana, todisteena auton vakuuttamisesta.
15.9.2020 alkaen vakuutusyhtiöt voivat jatkossa tarjota vihreän kortin sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi
Reilun kolmen vuoden aikana ja yli 20 maassa omalla autolla autoillessa, vihreää korttia tai vakuutustodistusta on joutunut näyttämään oikeastaan vain Ukrainan rajalla. Lisäksi pakolliseksi vihreäkortti määritellään meidän autolla käymistä maista Albaniassa, Makedoniassa ja Moldovassa, mutta ei sitä niiden rajoilla tarvinnut näyttää, tai ainakaan vilkaisua kummemmin tarkistettu.
Vapaaehtoinen kaskovakuutus
Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi meillä on ollut vapaaehtoinen kaskovakuutus lähinnä auton seisonta-ajan varkauksien ja ilkivallan varalta. Auto on nimittäin majaillut hieman pidempiä aikoja muun muassa Ateenan Kypselin-lähiössä nelisen kuukautta ja Ranskan Elsassissa useamman kuukauden parina talvena. Ennen kaskovakuutuksen ottamista ulkomaille pidemmäksi ajaksi ajettavaan autoon, kannattaa lukea tarkkaan korvaus- ja vakuutusehdot. Esimerkiksi meidän kaskovakuutus ei viimeisimmän muutoksen jälkeen ole enää voimassa, mikäli auto ei ole virallisesti katsastettu. Aiemmin tällaista pykälää ei vakuutusehdoissa ollut.
Espanjan Montserratissa tapahtuneesta automurrosta OP-Pohjola vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta varastettua omaisuutta ja rikotun takaikkunan korvauksen omavastuu olisi ollut Pohjoismaiden ulkopuolella kaksinkertainen, ja noussut korjauskustannuksia kalliimmaksi. Siispä jos, kuten meidän 2009 vuoden Nissanilla, autolla on enemmän käyttö- ja tunnearvoa kuin rahallista arvoa, kannattaa kaskon tarpeellisuutta miettiä kahdesti. Itse asiassa tätä kirjoittaessa, taidanpa irtisanoa koko vakuutuksen.
Summa summarum, haasteita ja byrokratiaa liittyy myös ulkomailla autoilemiseen, ja erityisesti tuo joustamaton katsastuskäytäntö on aiheuttanut harmaita hiuksia. Autolla Euroopassa sarjassa kirjoitetaan seuraavaksi rajanylityksistä ja tiemaksuista.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on Euroopassa autoilusta, oletko törmännyt ongelmatilanteisiin?