Autolla Euroopassa (osa 1): Katsastus ja vakuutukset
Kun katsastus ja vakuutukset ovat hoidossa, oma auto on oivallinen kulkuväline Euroopassa reissaamiseen. Se tuo vapautta reittivalintoihin, säästää rahaa verrattuna vuokra-autoihin tai julkisiin kulkupeleihin ja mahdollistaa rinkkaa suuremman tavaramäärän kanssa matkailun. Me ollaan oltu suurin osa nomadielämästä Euroopassa, ja uskollinen Tiida on niellyt kilometrejä yli kahdessakymmenessä maassa, ollen toki välillä myös seisonnassa kun on reissattu kauempana.
Autolla on helppo lähteä Suomesta lomareissulle Eurooppaan, mutta nomadielämä, eli pidempään matkaaminen tuo myös auton suhteen eteen erilaisia haasteita. Tässä postauksessa selviää, miten hoituu katsastukset ja vakuutus, kun Suomeen rekisteröity auto on pidempään ulkomailla. Jos tässä kohti kysyt, että miksi ylipäätään edes pitää auto rekisteröitynä Suomessa, niin se johtuu siitä, että autoa ei voi rekisteröidä toiseen EU-maahan, ellei myös itse ole kirjoilla siellä. (Aiheesta lisää postauksessa Missä on nomadin osoite?)
Ajoneuvon katsastus EU maassa
Kuten jokainen tietää, ajoneuvon tulee olla katsastettu, jotta sitä saa käyttää tieliikenteessä. Suomessa poliisi valvoo automaattisesti ja tehokkaasti liikennettä ja katsastamattomalla ajoneuvolla liikkuva jää jossain vaiheessa 100 % varmasti kiinni. Tapauksesta riippuen, siitä seuraa yleensä vähintään sakko ja kehotus hoitaa asia välittömästi kuntoon. Pahimmissa tapauksissa lähtee kilvet.
Nykyään on hyvinkin trendikästä elää niin sanottua Van Lifeä eli retkiautoilla hyvinkin pitkiä aikoja ympäriinsä, ja meidän kaltaisia henkilöautolla liikkuvia nomadejakin lienee jonkin verran. Miten katsastuksen suhteen tulisi toimia silloin, kun autolla lähdetään pois maasta (ei vain Suomesta) ja matka venyy katsastusväliä pidemmäksi? Me selviteltiin tätä asia ensimmäisen kerran kesällä 2018, kun Tiidan katsastus tuli ajankohtaiseksi. Asiaa kysyttiin ensin Traficomilta (liikenne- ja viestintävirasto), joka ohjeisti kysymään vakuutusyhtiöltä, joka puolestaan kertoi että asiasta vastaa Traficom. No selvä. Kysyttiin asiaa myös epävirallisesti poliisilta, joka vastasi suunnilleen niin, että siinäpä ajelette muualla kuin Suomen teillä, kunhan sitten katsastatte kun tulette Suomeen.
Euroopan unioni määrittelee hyvin tarkasti katsastukseen kuuluvat asiat, ja katsastuksen toteuttamista valvotaan viranomaisten ja EU:n toimesta. Kuitenkaan ajoneuvoa ei ole tällä hetkellä (syksy 2020) edelleenkään mahdollista virallisesti katsastaa missään muussa maassa, kuin siinä mihin auto on rekisteröity. Jokaisesta EU maasta löytyy virallisia katsastusasemia, mutta ulkomaalaisen auton katsastaminen niissä ei ole mahdollista. Auton ajokuntoisuuden tsekkaaminen sinänsä voi toki onnistua, mutta siitä mahdollisesti saatavalla todistuksella ei lain mukaan tee oikeastaan mitään, sillä se ei ole virallinen katsastustodistus.
Onko katsastuspäivän ohittaneella autolla ajaminen sitten laillista toisessa EU maassa? Teoriassa se ei ole laillista, joskin käytännössä katsastuspäivästä myöhästymisen suhteen voi olla jonkin verran joustoja silloin, kun auto on ajossa ulkomailla leimapäivän koittaessa. Tämän hetken käsityksen mukaan katsastuksen voimassaoloa ei myöskään ole kovin yksinkertaista valvoa, sillä EU:lla ei ole yhteistä reaaliaikaista järjestelmää tunnistaa toisen EU maan kilvissä olevan auton katsastuksen statusta.
Katsastusta koskevassa EU-direktiivissä mainitaan, että katsastuksesta tulee olla todistus autossa, mutta koska katsastus on kansallinen, eikä rajat ylittävä toimenpide, eri maiden paikallispoliiseilla tuskin on kovin paljon kiinnostusta tai keinoja asiaan puuttua. Toisin sanoen, jos auto on ajokuntoinen ja vakuutettu, katsastuspäivästä myöhästymisestä ei kovin suurella todennäköisyydellä pitäisi tulla ongelmia. Autolla Euroopassa Facebook ryhmässä käydyn keskustelun perusteella, katsastustodistuksia ei oikeastaan kysytä koskaan, mikäli ei ole syytä epäillä että ajoneuvossa on jotain puutteita tai vikaa.

Kun Suomen kilvissä oleva, leima-ajan ylittänyt auto palaa takaisin Suomeen, on katsastus suositeltavaa suorittaa välittömästi. Traficomin sivuilla kuitenkin näköjään lukee, että jos auto on ollut ulkomailla viimeistä katsastuspäivää edeltävät 30 päivää, ja siitä on todistus autossa mukana (minkähänlainen paperi tämä lienee?), on Suomeen palatessa vielä kuukausi aikaa viedä se katsastettavaksi.
Euroopan reissuautona käytettävän kulkupelin, kuten meidän Tiidan, ajaminen säännöllisesti katsastettavaksi Suomeen on tietysti mahdollista, ja oikea tapa toimia, mutta käytännössä tuon useiden tuhansien kilometrien matkan ajaminen edestakaisin joka vuosi yhden paperilapun takia on aika absurdia. Näin nomadina olisi mukavampi jos EU:ssa vapaa liikkuvuus oikeasti toteutuisi, ja mihin tahansa EU-maahan rekisteröidyn auton katsastaminen ja virallisen katsastustodistukseen saaminen olisi mahdollista kaikissa jäsenmaissa. Uskomme ja toivomme, että lähivuosina katsastustoiminta tulee yhtenäistymään, koska kansalliseen toimintaan ei ole varsinaisesti mitään perusteita.
Auton vakuutukset ulkomailla
No entäpä sitten auton vakuutukset ulkomailla? Ajoneuvolla tulee lain mukaan aina olla vähintään tieliikennevakuutus, joka korvaa liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot. Ajoneuvojen yhteenajotilanteissa vakuutus korvaa syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot. Tällä hetkellä liikennevakuutus on (käytännössä) mahdollista ottaa ainoastaan vakuutusyhtiöstä, joka on rekisteröity samaan maahan kuin ajoneuvo. Liikennevakuutus on yleisesti ottaen voimassa kaikissa Euroopan talousalueen maissa, sekä vihreän kortin, eli kansainvälisen vakuutustodistuksen, sopimusmaissa. Vihreä kortti ei ole pakollinen ETA maissa mutta se on aina hyvä pitää mukana, todisteena auton vakuuttamisesta.
15.9.2020 alkaen vakuutusyhtiöt voivat jatkossa tarjota vihreän kortin sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi
Reilun kolmen vuoden aikana ja yli 20 maassa omalla autolla autoillessa, vihreää korttia tai vakuutustodistusta on joutunut näyttämään oikeastaan vain Ukrainan rajalla. Lisäksi pakolliseksi vihreäkortti määritellään meidän autolla käymistä maista Albaniassa, Makedoniassa ja Moldovassa, mutta ei sitä niiden rajoilla tarvinnut näyttää, tai ainakaan vilkaisua kummemmin tarkistettu.
Vapaaehtoinen kaskovakuutus
Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi meillä on ollut vapaaehtoinen kaskovakuutus lähinnä auton seisonta-ajan varkauksien ja ilkivallan varalta. Auto on nimittäin majaillut hieman pidempiä aikoja muun muassa Ateenan Kypselin-lähiössä nelisen kuukautta ja Ranskan Elsassissa useamman kuukauden parina talvena. Ennen kaskovakuutuksen ottamista ulkomaille pidemmäksi ajaksi ajettavaan autoon, kannattaa lukea tarkkaan korvaus- ja vakuutusehdot. Esimerkiksi meidän kaskovakuutus ei viimeisimmän muutoksen jälkeen ole enää voimassa, mikäli auto ei ole virallisesti katsastettu. Aiemmin tällaista pykälää ei vakuutusehdoissa ollut.
Espanjan Montserratissa tapahtuneesta automurrosta OP-Pohjola vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta varastettua omaisuutta ja rikotun takaikkunan korvauksen omavastuu olisi ollut Pohjoismaiden ulkopuolella kaksinkertainen, ja noussut korjauskustannuksia kalliimmaksi. Siispä jos, kuten meidän 2009 vuoden Nissanilla, autolla on enemmän käyttö- ja tunnearvoa kuin rahallista arvoa, kannattaa kaskon tarpeellisuutta miettiä kahdesti. Itse asiassa tätä kirjoittaessa, taidanpa irtisanoa koko vakuutuksen.
Summa summarum, haasteita ja byrokratiaa liittyy myös ulkomailla autoilemiseen, ja erityisesti tuo joustamaton katsastuskäytäntö on aiheuttanut harmaita hiuksia. Autolla Euroopassa sarjassa kirjoitetaan seuraavaksi rajanylityksistä ja tiemaksuista.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on Euroopassa autoilusta, oletko törmännyt ongelmatilanteisiin?
Kiitos tästä kirjoituksesta. Meillä on vanha matkailuauto. Auton katsastus kyllä meni läpi mutta epäilyttää kuinka auto kestää meidän tulevaa reissua ensi kesänä. Vantaalta olisi tarkoitus ajella pohjoiseen ja Norjaan. Norjasta ajamme Ruotsin kautta Tanskaan ja sieltä Saksaan.
Tarkoitus on ajaa suomeen kaksivuotta espanjassa seissyt auto, soitin trafiin ja kysyin katsastuksesta kerrottiin kun ylität suomen rajan tai tulet satamaan niin katsastus aika on oltava varattu, tai muuten ajat katsastamattomalla autolla, ainoastaan kotiseudulle saa ajaa katsastukseen mutta se aika pitää olla varattu katsastukseen. Tämä siis 30.8.2021
Kiitos Harri kommentista! Juu kannattaa todellakin varata katsastusaika kun palaa Suomeen mutta voisi vielä Trafilta kysyä mitä he tarkoittavat sillä että jos auto on ollut yli 30 päivää ulkomailla ennen katsastuspäivää, on kuukausi aikaa hoitaa katsastus kuntoon 🙂
Linkki artikkeliin
Parista eri paikasta varmistetun tiedon mukaan autoa ei tosiaan saa seisonnasta takaisin liikennevakuutuksen piiriin, kun katsastusaika on mennyt umpeen.
Harmittaahan tämä, itsellä auto seisoo pitkiä aikoja E-Euroopassa ja ei viitsisi turhaan liikennevakuutusta ja veroja maksaa. Alle 10v-vanha auto kyseessä, joten kasko antaa kivaa lisäturvaa seisonnassa. Sitä sitten joutuu mittaileen kannattaako ajaa 8000km reissu leiman takia vai maksaako vakuutusta ympäri vuoden :/
Ei tämä nomadi-elämä aina niin helppoa ole 🙂 Tsemppiä teille!
Moi Niko! Mistä tämä varmistettu tieto on peräisin, sillä näin ollaan toimittu 2018 – 2021 välillä useaan otteeseen? Eli meidän entinen auto oli pois tieliikennekäytöstä (seisonnassa) katsastamattomana useaan otteeseen, kun oltiin muualla ja kun otettiin käyttöön tehtiin normaali ilmoitus Trafille ja sieltä automaattisesti vakuutusyhtiöön.
Pitäisi ilmeisesti saada oikeudesta ennakkotapaus, jossa ulkomailla katsastamaton, mutta liikennevakuutuksessa oleva auto joutuu onnettomuuteen ja vakuutusyhtiö jättää korvauksen maksamatta. Poliisi totesi meille kesällä 2018 kun katsastus umpeutui, että onnettomuuden syy pitää johtua katsastamattomuudesta. Kannattaa muuten tarkistaa vakuutusyhtiön sopparista että KASKO on voimassa katsastamattomassa autossa koska OP:lla se ei ole ja tuli maksettua alusssa turhaa vuosimaksuja.
Mutta oikeassa olet. Ei ole vapaa liikkuvuus EU:ssa todellista jos joutuu vuoden välein käydä kotimaassa hakemassa viranomaisen leiman asiasta jonka voisi tehdä jokaisessa EU maassa samoilla säännöillä.
Moi Toni,
Olen tässä odotellut katsastukseni umpeutumista ja vihdoin se tapahtui 🙂 Ei pitäis itsekään luottaa koskaan toisen käden tietoon, ja kysyinkin Trafilta kirjallisesti asiasta. Vastaus oli, että onnistuu liikenteeseen käyttöönotto vaikka ajoneuvo katsastamaton. Nyt n auto seisonnassa (just laitoin), ja keväällä olisi tarkoitus ajella Suomeen katsastusreissulle. Katsotaan miten käy… Pitää vielä irtisanoa Kasko, kun vaikuttaisi ettei IF itse sitä tee vaikka katsastus vanhentunut. Puhelimessa vahvistivat ettei Kasko ole voimassa, kun aiemmin asiasta kyselin.
Happy travels ja terkkuja Alpeilta!
Hyvä että sait virallisen vahvistuksen Trafilta! Tieto auttaa kaikkia, jotka asian kanssa joutuvat elämään. No eihän vakuutusyhtiöt tietenkään itsenäisesti näitä tee kunhan maksut rullaa 🙂
Terveisit Bulgarian Banskosta!
Hei, kyselisin neuvoa: Hevosautomme on suomen rekkarissa, mutta nyt jo Saksassa toista vuotta. Katsastus meni umpeen syksyllä 2021. Voiko auton jotenkin katsastaa Saksassa vaikka on Suomen rekkarissa? Onko liikenne- ja kasko vakuutus voimassa vaikka auto on katsastamaton?
Tuntuu tosissaan tosi kalliilta ja tyhmältä ajaa rekka suomeen vain leiman takia?
Terkuin B
Moi! Niin ongelmahan nimenomaan on tässä se että EU:ssa ei edelleenkään ole reaaliaikaista katsastustietojen järjestelmää eli toisen maan viranomaiset eivät pääse näkemään suoraan toisen maan katsastustietoja. Kun tätä muutama vuosi sitten selvittelin, en saanut oikein mitään virallista tietoa siitä miten vakuutukset toimii mutta ainakaan Pohjolan vakuutussopimuksessa ei ole mainintaa että liikennevakuutus ei olisi voimassa, vaikka autolla ei olisi voimassa olevaa katsastusta. Kaskon ehdoissa sen sijaan on erikseen mainittu että se ei ole voimassa mikäli auto ei ole katsastettu. Näkisin että periaatteellisesti katsastus voidaan suorittaa myös Saksassa mutta se pitää tehdä sellaisen katsastusinsinöörin toimesta, jolla on pääsy trafincomin rekisteriin. Muuta virallista keinoa ei tällä hetkellä ole, Suomeen ajamisen lisäksi.
Kiitos kirjoituksesta, tästä oli oikein paljon apua. Itselläni on matkailuauto joka on nyt kohta vuoden päivät ollut Espanjassa ja nyt päätin jäädä tänne asumaan. Auto on Suomen kilvissä ja katsastus meni umpeen reilu viikko sitten ja olen pähkäillyt tohdinko ajaa sillä lainkaan. Vaikuttaa siis siltä, että ei huolta. Selvitin paikallisesta asianhoitotoimistosta kuluja jos auton rekisteröi tänne Espanjaan. Se on mahdollista kahdella eri tapaa joilla on suuri hintaero. Hinnoittelu on joka tapauksessa yhteydessä auton ikään jne. Eli jos kirjaudun Espanjaan asukkaaksi ja hankin residenssian, niin saan rekisteröityä autoni muuttoautona jolloin oman 2006 vuoden matkailuauton rekisteröintikulut ovat n. 800€ jolloin säästän jonkun suuren veronmaksun, jonka nimeä en nyt muista. Toinen vaihtoehto on hankkia ns. veronumero NIE, mutta ei kirjautua asukkaaksi jolloin hinta-arvio oli n. tuplat, eli siihen tulee se iso veronmaksu päälle kun auton rekisteröi tänne, mutta omat kirjat on Suomessa. Residenssia toki vaatii osoitteen ja minulla sellainen on, koska en asu autossani. Ja samaa mieltä, EU:n liikkumisvapaus voisi kehittyä tällä saralla kaikinpuolin. Ruotsin kilvissä olevan auton voi muuten kuulemma katsastaa Espanjassa, tämä selvisi samalla vaikkei siitä apua itselleni ollutkaan.
Moi! Kiitos viestistä! Tokihan asia ei ole ihan niin yksinkertainen, että ei huolta siitä, koska jos paikallinen (virkaintoinen) sheriffi sut pysäyttää ja haluaa nähdä rekisteriotteen ja saa siitä jotain selkoa, varmaankin saat sakot ja ajot loppuu siihen. Toki tässä on todella paljon josseja ja on vaikea sanoa millä todennäköisyydellä näin voisi käydä. Valitettavasti sulla on tässä aika vähän vaihtoehtoja ottamatta kantaa tuohon NIE ja residenssia-asiaan. Kuitenkaan en usko että siellä juurikaan poliisia nämä katsastusasiat kiinnostaa vaan se jos oleskelet maassa yli 6 kuukautta eli sun pitäisi silloin rekisteröityä maahan asukkaaksi ja maksaa verot yms sinne.
Niin ja vielä tuohon Ruotsin kilvissä olevaan autoon liittyen… ruottalaiset on varmaan hoitanut asian niin että siellä Espanjassa on kaveri, jolla on katsastusoikeudet Ruotsissa ja tsekkaa siellä auton ja merkkaa sen järjestelmään ja tulostaa laput. Asia siis kunnossa. Sama toimisi kyllä Suomessakin jos vain olis katsastusinssi (tai mikä lie se nykyään on) joka haluaisi käydä vaikka lomalla Espanjassa ja samalla katsastaa paikallisella konttorilla jonkun kymmentä suomalaista autoa 🙂
Ihmettelen hieman kommentteja, että kaskon voisi pitää voimassa kun auto on pitkään ulkomailla. Minulla on käsitys, että kasko on voimassa vain 45 tai 90 pv mittaisella ulkomaanmatkalla.
Moi! Täytyi nyt taas käydä katsomassa Pohjolan vakuutusehdoista, että onko moista mainintaa kirjattu. En sellaista sieltä löytänyt. Meille maksettiin Saksassa viime syksynynä auton hinaus korjaamolle, ilman kyselyjä matkustusajasta. Toki tämä ei tarkoita sitä, etteikö vakuutusyhtiö voisi millä tahansa verukkeella evätä maksut.
Minulla on vakuutus Ifillä ja kysyin viime vuonna pitempää Itä-Euroopan matkaa suunnitellessani matkan maksimikestoa. Vastaus oli, että 45 vrk on maksimi, paitsi Venäjällä 90 vrk. Outoa kyllä, vakuutusehdoista ei löydy mainintaa matkan maksimikestosta.
Nomadi ja auto on kyllä hieman hankala yhdistelmä. Olen harkinnut puolinomadiksi ryhtymistä esim. siten, että viettäisin 183 pv/vuosi Georgiassa ja loppuvuoden muualla. Voisin pitää auton Suomen rekisterissä tekemällä 3 kk välein “car runin” Georgian ulkopuolelle. Liikennevakuutus olisi pakko ottaa Georgiasta (11 e/kk).
On kait se vähän väärin jos keksivät tällaisia lisäehtoja jos sattuu kysymään. Liekkö ihan lainvoimainen määritys kun ei ole valuutusehdoissa mainintaa. En muuten enää löytänyt mainintaa kaskossa siitäkään että auton pitää olla katsastettu.
Georgia on yksi vaihtoehto meilläkin ja ollaan siellä oltukin useampi kuukausi ilman autoa. En tiedä maan määrityksiä mut pitääkö siis auto rekisteröidä jos on yhtäjaksoisesti yli 3kk maassa? Se vaikuttaa aika paljon. On vähän omituinen jutttu kun ilman viisumia saa olla kuitenkin vuoden kerrallaan.
Autoa ei voi rekisteröidä vieraaseen maahan maksamatta autoveroa.
Ja siihen tarvitaan yleensä veronumero.
Mahdollidta mutta hankalaa ja maksaa.
Moi,
Minulla kaksi autoa ulkomailla. Itse asun suomessa. Minulle on tosi epäselvää miten kaikki verot, vakuutukset ja katsastukset pitäisi hoitaa. Eli jos joku osaa vastata tai on saanut trafilta/vero.fi/vakuutusyhtiöltä selviä vastauksia olisin kiitollinen:
1. Pitääkö ajoneuvovero maksaa suomeen vaikka auto ulkomailla?
2. Onko liikennevakuutus voimassa ulkomailla?
3. Onko liikennevakuutus voimassa ulkomailla vaikka auto on katsastamaton?
4. Onko Kasko voimassa jos auto on katsastamaton ulkomailla?
5. Onko euroopan mailla sääntöjä miten kauan muun maan reksiterissä oleva auto saa olla kyseisessä maassa?
6. Vakuutukseni on Fenniassa. Onkohan heillä maksimiaikaa miten kauan auto saa olla ulkomailla jotta vakuutukset voimassa?
terkuin
Tina
Moi Tina! En voi luonnollisestikaan ottaa vastauksista vastuuta mutta näin olen itse asian ymmärtänyt
1. Pitääkö ajoneuvovero maksaa suomeen vaikka auto ulkomailla?
– Kyllä jos auto on liikeinnekäytössä
2. Onko liikennevakuutus voimassa ulkomailla?
– Kyllä
3. Onko liikennevakuutus voimassa ulkomailla vaikka auto on katsastamaton?
– Kyllä
4. Onko Kasko voimassa jos auto on katsastamaton ulkomailla?
– Meillä Tapiolan vakuutuksessa oli erikseen määritelty että kasko ei ole katsastamattomalla voimassa mutta Pohjolan vakuutusehdoissa tästä ei ole mainintaa. Ei ehkä kannata olettaa vaan kysyä ja jos vastaus on ei, niin kannattaa kysyä miksi se ei lue vakuutusehdoissa 🙂
5. Onko euroopan mailla sääntöjä miten kauan muun maan reksiterissä oleva auto saa olla kyseisessä maassa?
– Jos et vakituisesti muuta maahan, etkä oleskele siellä yli 6kk vuodessa, sinun ei tarvitse rek. autoa tai maksaa veroja. Tsekkaa tämä linkki
https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/registration-abroad/index_fi.htm
6. Vakuutukseni on Fenniassa. Onkohan heillä maksimiaikaa miten kauan auto saa olla ulkomailla jotta vakuutukset voimassa?
– Tätä sun pitää kysyä vakutuutusyhtiöltä mutta meidän Pohjolan vakuutusehdoissa ei ole mainintaa. Jos Fennian vakuutusehdoissa ei tätä mainita ja heillä on joku keksitty raja, kannattaa kysyä miksi sitä ei ole vakuutusehdoissa kirjattu 🙂
Mitä olette tehneet kesä/talvirenkaiden suhteen? Mietitään pitempään reissuun lähtemistä ja kysymykseksi tuli että onko syytä laittaa kesärenkaat peräkonttiin ja vaihtaa kun paikallinen sää sallii.
Tämä on erinomaisen hyvä kysymys! Me olemme pyrkineet täsmäämään ajelut niin, ettei ole tarvinnut vaihdella renkaita, eli pääasiassa ollaan liikuttu kesärenkailla, sulan maan aikaan. Viime talvena ajettiin Baltian maissa, mutta silloin käytiin sopivasti ennen lumia Suomessa vaihtamassa alle talvirenkaat, ja taas keväällä uudestaan, jolloin vaihdettiin taas kesärenkaat. Jos lähtee Suomesta matkaan talviaikaan, tulee huomioida, että monessa maassa on talvirengaspakko, mutta toisaalta on maita, joissa nastojen käyttäminen on yksiselitteisesti kiellettyä, joten käytännössä vaihtoehdoiksi jää joko ottaa toiset renkaat mukaan tai käyttää year-around kitkoja (kitkarenkaiden suhteenkin on rajoituksia, ja osa ei myöskään sovellu kuumille tiepinnoille, eli tarkkana kannattaa olla). Eräs reissaaja kertoi myös lähteneensä matkaan nastoilla ja nyppineensä ne sitten myöhemmin irti 😀 Autoliiton sivuilla on kätevä koonti eri maiden talvirengasmääräyksistä; https://www.autoliitto.fi/matkailu/autolla-eurooppaan/tiemaksut-ja-ymparistovyohykkeet/talvimaaraykset-euroopassa/