Elämää nomadina

Suomi-kesän jälkeen kohti uusia seikkailuja Euroopassa

Terveisiä tien päältä, pitkästä aikaa! Blogi on viettänyt pari kuukautta hiljaiseloa, meidän reissatessa kesäisessä Suomessa ja valmistellessa seuraavien kuukausian road tripia Baltiassa ja Saksassa. Tultiin siis pienelle kotimaan kierrokselle vuoden poissaolon jälkeen juuri juhannuksen alla, ja vietettiin suurin osa kesästä Oulun seudulla entisillä kotikulmilla. Ihanista ilmoista ja kesän kauneudesta nauttimisen lisäksi ohjelmaan kuului vierailuja perheenjäsenten ja ystävien luona eri puolilla Suomea, sekä pitkästi toistakymmentä pienpanimoa kattanut olutblogi-kierros, josta tulee piakkoin juttuja Craft Beer Nomads -blogin puolelle.

Kesä Oulussa, Torinranta, makasiinit | Elämää Nomadina blogi
Kesäilta Oulun Torinrannassa

Kesän aikana myös rakenneltiin meidän uutta kulkupeliä, eli tuunattiin pieni pakettiauto yksinkertaiseksi camper vaniksi. Neljä vuotta Euroopan kierroksilla luotettavasti palvellut reissukumppanimme, jo vanhahko Nissan Tiida vaihtui tuoreempaan ja tilavampaan autoon, Nissan NV200 pakuun. Takatilan eristämisen ja lavereiden rakentamisen myötä pakussa pystyy nyt tilapäismajoittumaan oikein mukavasti, mikä tuo hieman lisää vapautta reissaamiseen. Pakuprojektista on luvassa erillinen, kattavampi artikkeli tässä piakkoin kunhan keretään.

Vanlifen alku | Elämää Nomadina blogi
Hei-hei uskollinen Tiida, tervetuloa uusi reissukaveri NV200

Baltian halki Keski-Eurooppaan

Kuten jo pari kertaa aiemmin, uusi kausi nomadielämää alkoi matkalla halki Baltian maiden. Meillä tuli elokuussa täyteen jo neljä vuotta uutta paikkariippumatonta elämää, mutta jälleen parin Suomessa vietetyn kuukauden jälkeen tuntui siltä, että ollaan uuden edessä, odottaen innolla sekä uusia seikkailuja että sitä omaa arkea maailmalla. Suomessa oltiin jälleen sellaisessa kyläilymoodissa, ja oman tukikohdan puuttuessa aikaa ja rauhaa töihin ja kirjoitusprojekteihin keskittymiselle oli varsin rajallisesti. Lähdettiinkin rakentamaan syksyn aikataulua niin, että pysähdyttäisiin pidemmiksi ajoiksi paikalleen, jotta saadaan vietyä keskeneräiset työt maaliin.

Bastejkalna Park, Riga | Syksy 2021 Riika, Latvia, Baltia | Elämää Nomadina blogi
Bastejkalna Park ja satoja rakkauslukkoja Riiassa, taustalla Vapauden muistomerkki

Nomadielämää Riiassa

Aloitettiin syksyn road trip lauttamatkalla Helsingistä Tallinnaan. Toisin kuin viime kesänä, jolloin jäätiin viikoksi Tallinnaan ennen laajempaa Baltian kierrosta, jatkettiin tällä kertaa satamasta matkaa suoraan Latvian puolelle, jossa yhden levähdyspaikalla nukutun yön jälkeen saavuttiin meille jo kovin tuttuun pääkaupunkiin Riikaan. Löydettiin Airbnb:sta tosi kiva studioasunto Avotin alueelta, kolmisen kilometriä vanhakaupungista. Avoti, jota usein kutsutaan pääkadun mukaan myös Avotu ielaksi, on boheemiksikin kuvailtu, nopeasti kehittyvä naapurusto, jossa on komeita jugend-rakennuksia ja tunnelmallisia vanhoja puutaloja, teollisuusmiljöötä ja paljon pieniä kuppiloita ja putiikkeja.

Entisöity vanha puutalo, Airbnb asunto | Syksy 2021 Riika, Latvia, Baltia | Elämää Nomadina blogi
Riiassa on paljon vanhaa puutalorakentamista, ja osa taloista, kuten tämä meidän asuintalo, on upeasti entisöity

Meidän vuokraama pikkuasunto sijaitsi vuonna 2020 entisöidyssä, 1800-luvun lopussa rakennetussa, arkkitehti Konstantin Peksenin suunnitelemassa puutalossa (kartta). Taloon on remontoitu parikymmentä pientä asuntoa, joita vuokrataan pääasiassa Airbnb:n kautta. Kompaktissa ja todella siistissä studiossa oli kaikki tarpeellinen muutaman päivän asumiseen tai vähän pidempäänkin oleiluun, ja hintaa tuli siivousmaksuineen parikymmentä euroa yöltä. Check in sujui superhelposti avainboksin avulla, ja parkkeeraamaan pystyi maksutta sekä pihalle että kadun varteen. Tätä paikkaa voi kyllä suositella erityisesti niille, joita kiinnostaa tutustua historiallisen keskustan ulkopuoliseen Riikaan. Ja tosiaan, samassa talossa on näitä studioasuntoja paljon, joten jos juuri tuo linkin takana oleva asunto ei ole vapaana, kannattaa tsekata saman vuokraajan muut kohteet.

Airbnb studio Riiassa | Syksy 2021 Riika, Latvia, Baltia | Elämää Nomadina blogi
Minimalistinen, mutta toimiva ja siisti studioasunto

Päivät Riiassa noudattivat hyvin piykälle tuttua kaavaa, eli töitä, ruokaa, lenkkeilyä ja muuta ulkoilua. Näin olutharrastajalle Riika on muuten oivallinen kohde, ja Avotin alueella törmättiin peräti kahteen uuteen panimoon tap roomeineen. Riian tunnelmallisessa vanhakaupungissa ei tällä kertaa edes käyty, mutta tullaan palaamaan kaupunkiin vielä pariin otteeseen tänä vuonna, niin sinnekin kyllä ehditään vielä.

Parin päivän pysähdys Puolan Sopotissa

Latviasta jatkettiin ajamalla Liettuan läpi Puolan puolelle, ja pitkin pikkuteitä Kaliningradin alapuolitse Puolan pohjoisrannikoille. Vuosia sitten Euroopan road tripilla käytiin tutustumassa Gdanskiin, ja nyt parkkeerattiin leirintäalueelle kaupungin naapuriin Sopotiin. Sopot on sekä puolalaisten että ulkomaalaisten turistien suosiossa oleva resorttikaupunki, josta löytyy pehmeähiekkaisia rantoja, kauniita huvila- ja puistoalueita, vilkas kävelykatualue ja ilmeisesti koko Euroopan pisin puurakenteinen laituri.

Sopot Pier | Syksy 2021 Sopot, Puola | Elämää Nomadina blogi
Sopotin rantaa ja Sopot Pier
Krzywy Domek “crooked house” | Syksy 2021 Sopot, Puola | Elämää Nomadina blogi
Krzywy Domek, satujen kuvituksesta mallinsa saanut “kiero talo” on yksi Sopotin nähtävyksiistä

Sopot oli vielä syyskuisena viikonloppunakin varsin vilkas ja jopa ruuhkainen, mutta viikolla huomattavasti hiljaisempi. Keskusta-alueen tutkimisen lisäksi lenkkeiltiin puistoissa ja Sopotin ja Gdynian välisessä Kępa Redłowskan luonnonpuistossa. Alueelta löytyi todella kivoja polkuja, yllättävän korkeita rantajyrkänteitä, komeaa lehtimetsää sekä lukuisia toisen maailmansodan aikaisia tykistöasemia ja bunkkereita. Meinattiin myös törmätä päiväkävelyllä olleeseen villisikaperheeseen, mikä oli hieno mutta myös jokseenkin säikähdyttävä kokemus, onneksi ohitus sujui aivan lepposissa merkeissä (finnsawayn IG:ssa on tykkikuvien lisäksi myös pieni videopätkä possuista).

romahtanut WWII torjunta-asema , Gdynia| Syksy 2021 Sopot, Puola | Elämää Nomadina blogi
Romahtanut torjuntatykkiasema Kępa Redłowskan luonnonpuistossa

Loppusyksyn reissusuunnitelmat

Koska syksyn ohjelmassa on jälleen melko paljon töitä, päätettiin etsiä house sitting -paikkoja, joissa voidaan asettua rauhassa aloilleen ja keskittyä sopivassa suhteessa työprojektien viimeistelyyn ja uusiin kohteisiin tutustumiseen. Meillä on myös tarkoitus palata pariksi viikoksi Suomeen marraskuun lopulla, joten päätettiin viettää syksy kohtuullisen ajomatkan päässä kotimaasta. Pian avautuikin mahdollisuus hakea koiranvahtipaikkaa Berliinistä kuudeksi viikoksi syys-lokakuussa, ja tultiin valituiksi! Lisäksi haettiin pestiä kahden kanin kaitsijoina Riiassa marraskuun alussa ja uudelleen joulukuussa, ja saatiin nekin paikat, joten syyskauden reissukuviot tulevat muotoutumaan näiden kahden kaupungin ja Suomessa pistäytymisen ympärille, Baltian läpi pari kertaa ajaen.

Lue myös: House sitting, mitä se on?

Tätä postausta kirjoittaessa olemme itse asiassa juuri saapuneet Berliiniin, ja odotamme tulevia viikkoja innolla, sillä olemme käyneet aiemmin kaupungissa vain pari kertaa lyhyiden visiittien muodossa. Berliinissä varmasti riittää nähtävää, ja ajankohta syksyn saapuessa on toivottavasti säidenkin puolesta vielä miellyttävä. Uusi tilapäinen kotimme on Neuköllnin alueella, ja hoidokkimme Pixel on suloinen beaglen ja labradorinnoutajan risteytys, jota ulkoiluttaessa Neukölln ja Berliini laajemminkin tulee varmasti tutuksi. Ensitunnelmia Saksasta siis luvassa seuraavassa postauksessa!

Koiravahtina Berliinissä | Elämää Nomadina blogi
Uusi koiraystävämme Pixel vie meitä syksyn mittaan tutustumaan muun muassa Berliinin puistoihin

Onko sinulla reissusuunnitelmia syksylle joko ulkomailla tai kotimaassa? Jaa kommenteissa myös omat vinkkisi Berliiniin tai Riikaan, tai vaikkapa kokemuksia retkeilyautolla reissaamisesta!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4 / 5. Arvioita annettu: 5

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

14 Vastausta

 1. Hauskaa olisi taas lähteä reissuun, nyt on tullut vuosi täyteen edellisestä reissusta ulkomaille. Nyt kun on joitakin viikkoja sitten saatu toiset rokoteannokset, voisi siinä mielessä hyvinkin alkaa miettiä jotain reissua / reissuja lähitulevaisuuteen. Suomessa toki ollaan reissattu, juuri ollakaan tulossa parin viikon Lapin reissulta kotiin.

  1. Suomessa reissaaminenkin oli kesällä hauskaa, ja uutta nähtävää löytyisi kotimaastakin vielä vaikka kuinka. Nyt näyttäisi olevan todella upea ruska, teillä on ollut onnistunut ajoitus Lapin reissulle! Täällä Berliinissäkin alkaa kääntymään säät syksyn puolelle, toivottavasti tulisi ruskan värejä myös!

  1. Korona-asioiden puimisesta on tullut ilmeisesti jo yliannostusta, kun jäi koronatilanne ihan kokonaan käsittelemättä tuossa postauksessa 😀

   Omalla autolla matkaaminen EU:ssa sujuu suhteellisen normaalisti, mutta ennen reissua ja maan vaihtamista tulee tietty tarkistaa ajankohtainen tilanne ja vaatimukset, ne kun vaihtelevat maittain. Osa maista, meidän matkalla tähän saakka Latvia ja Liettua, vaatii matkustusilmoitusta, joka pitää olla täytettynä ennen rajaa. Latvian rajalla oli myös tarkastuspiste, jossa tsekattiin että saapuvilla on tuon ilmoituksen tekemisestä saatu QR-koodi. Mitään muita tarkastuksia rajoilla ei ainakaan meidän kohdalle sattunut.

   Esimerkiksi täällä Berliinissä koronapassia vaaditaan múun muassa useissa ravintoloissa sisätiloissa ruokailemiseen, joten “normaalin” matkailemisen edellytys on joko täysi rokotussarja tai jatkuva testaaminen. Tanskan tilannetta tuossa naapurissa on mielenkiintoista seurata, sehän oli edelläkävijä koronapassin käyttöönotossa, mutta teki hiljaittain täyskäännöksen luopumalla kaikista muista kuin maahantuloon liittyvistä koronarajoituksista.

  1. Kiitos, tuosta varmasti tulee meille hyvä reissukumppani! Täysin samaa mieltä että yöpymiseen soveltuva auto tuo vapautta liikkumiseen, ja tuo vaellusreitin päässä yöpyminen on oiva esimerkki.

 2. Mukavaa syksyä yhdessä Euroopan ehdottomasti monipuolisemmassa kaupungissa. Berliini on minulle tuttu paikka. Vietin siellä aikanaan paljon aikaa. Nyt kun turistit ovat sen löytäneen käyn lähinnä enää tuttuja tapaamassa. Jaettu Berliini oli minulle hyvin tuttu jo 1970-luvun alussa. Kun muuri murtui hakattiin tietty taltalla ja vasaralla muurinpaloja muistoksi. Tuolla ne kaapissa edelleen.

  Berliinistä on paljon vinkkioppaita ja monet paikat on liian täynnä turisteja, mutta siitä huolimatta Berliinissä on kyllä ihan oma tunnelma. Ruokakulttuuri on monipuolinen. Yrittäkää tutustua paikallisiin ihmisiin, pääsette ehkä heidän opastuksellaan tutustumaan hienoihin paikallisten suosimiin ”helmiin”.

  Prenzlauer Berg, Kollwitzstrassen kahvilat., Neukölln, Reichstagin katolle ehdottomasti, kaikki jaettuun Saksaan liittyvät museot jne.

  Ja vähän kaupungin ulkopuolella mutta helposti lähijunalla saavutettava erikoisuus, jota ei kannata missata. Jos vielä pystyssä. Kerätkää kova nälkä ja käykää syömässa Hohen Neuenforfin Himmelspagodessa, Oranienburger Straße 3, 16540 Hohen Neuendorf.

  Meillä myös kohta edessä matka talvenviettoon ”mökille” ja tutustuminen uusiin mielenkiintoisiin kohteisiin jatkuu. Ehkä saan myös aikaiseksi joitain uusia kirjoituksia omaan matkablogiini.

  1. Kiitos kommentista ja vinkeistä! Tarkoitus tosiaan olisi päästä hieman pintaa syvemmälle nyt kun on enemmän aikaa kuin lyhyellä kaupunkilomalla yleensä. Asutaan Neuköllnin alueella, josta jo itsessään löytyy kaikenlaista mielenkiintoista, ja eiköhän tässä muutkin kaupunginosat ja muun muassa upeat puistot ehdi tulla jollain tasolla tutuksi.

 3. Olen ollut Berliinissä vain viikon joten kiersin vain kaikki tavalliset turistipaikat. Olisi kyllä mahtavaa viettää siellä pitempikin aika, Berliini on hieno kaupunki.

  1. Meillä myös aiemmat kokemukset on vain muutaman päivän pituisilta pistäytymisiltä, jolloin on ehditty nähdä lähinnä vain niitä tunnetuimpia nähtävyyksiä ydinkeskustassa. Mutta nyt on tosiaan mahtava tilaisuus tutustua tähän kaupunkiin ja sen eri osiin kaikessa rauhassa, ja seurata myös kaupungin pukeutumista ruskaan.

 4. Tämäpä sattui kivasti tuon Sopotin osalta, sillä ensi viikolla olisi tarkoitus lähteä melkein viikoksi Gdanskiin ja käydä samalla myös mm. Gdyniassa ja Sopotissa. Juuri tuo talokin “pitäisi” tietysti nähdä!

  Mukavaa syksyä teille, missä sitten milloinkin olettekin!

  1. Kivaa reissua Puolaan teille! Noiden kolmen kaupungin yhdistäminen on mainio suunnitelma, ja niiden välillä kulkeminen on helppoa. Toivottavasti myös säät suosii!

 5. Housesitting on muuten huikea idea!Jos olisin yhtään paikallani viihtyvää sorttia niin tuollainen eläintenhoitajan pesti sopis kyllä kuin nenä päähän. Toisaalta taas kun mietin asiaa toisinpäin niin en tiedä luottaisinko omia kultamussukoita vieraisiin käsiin, ehkäpä en. Mutta meillä niitä onkin sen verran iso lauma että se vaatiikin hoitajalta vähän enemmän että hallitsee kaaoksen 😀

  1. Tämä on ainakin meille ihan todella mahtava tapa matkustaa, kun voidaan aina välillä asettua paikoilleen vähän pidemmäksi aikaa lemmikkivahtihommien merkeissä ja töihin keskittyen, ja sitten taas välillä matkustaa nopeammin. Tuosta isosta laumasta tuli mieleen meidän ensimmäinen house-sitting -kokemus – aloitettiin syvästä päästä kun hoidettavana oli neljä koiraa ja viisi kissaa 😀 Hyvin meni toki sekin, ja palattiin samaan paikkaan takaisin useampaan kertaan. House-sitting alustoilta, kuten Trusted Housesitters (tällä linkillä alennus liittymisestä: https://www.trustedhousesitters.com/refer/raf243427/) löytää kokeneita vahteja ja referenssit aiemmista pesteistä, mikä varmasti helpottaa sitterin valintaa.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.