Elämää nomadina

Syysterveiset Berliinistä

Kaksi viikkoa Berliinissä takana, ja onneksi vielä neljä edessä! Tultiin Baltian ja Puolan läpi ajaen tänne Saksan pääkaupunkiin viettämään syksyä lemmikkivahtihommien merkeissä, ja ollaan kyllä tykätty todella paljon. Asutaan hyvin kansainvälisellä Neuköllnin alueella muutama kilometri ydinkeskustasta, komeassa vanhassa kerrostalossa, hiljattain remontoidussa kolmiossa, jossa on ihanan korkeat huoneet ja kaunis valo! Seurana meillä on Pixel, suloinen kolmevuotias beaglen ja labradorin sekoitus. Tässä postauksessa vähän ensitunnelmia Berliinistä ja erityisesti Neuköllnista.

Koiravahtina Berliinissä | Elämää Nomadina
Pixel yhdessä monistä Neuköllnin puistoista

Neukölln lyhyesti

Neukölln on väestöltään yksi suurimmista Berliinin kaupunginosista, ja historialtaan oma kaupunkinsa aina vuoteen 1920 asti, jolloin se liitettiin Berliiniin. Maahanmuuttajavoittoinen alue oli takavuosina tunnettu rauhattomuudestaan, ja ilmeisesti vielä kymmenisen vuotta sitten suorastaan huonomaineinen kaupunginosa. Sitten tapahtui nopea muutos, alueelle muutti kasvava joukko opiskelijoita ja nuoria perheitä, ja Neuköllnistä tuli suorastaan trendikäs. Neuköllnissa viehättää sen värikkyys ja monikulttuurisuus, vilkkaat kadut, monimuotoinen arkkitehtuuri ja loputon määrä kahviloita, pubeja ja ravintoloita, joiden terassit levittäytyvät jalkakäytäville. Alue on trendikkyydestä huolimatta edelleen rosoinen, paikoin siivotonkin, mutta kokonaisuutena yllättävän viihtyisä, eikä todellakaan mitenkään epämääräinen.

Rathause Neukölln | Neukölln Berliini | Elämää Nomadina
Rathaus Neukölln on yksi kaupunginosan maamerkeistä

Neuköllnia halkoo pari suurempaa keskuskatua ja metro- ja junalinjat sekä kanaalit, ja alueella on lukuisia viihtyisiä puistoja. Ihan naapurissa on myös Tempelhofer Feld, vanha lentokenttä, joka nykyään toimii laajana virkistys- ja urheilualueena. Erityisesti Rixdorfin kortteleista löytyy tunnelmaltaan jotenkin pikkukaupunkimaisia, söpöjä kapeita katuja vanhoine rakennuksineen. Neuköllnin arkkitehtuuri on herkullinen sekoitus vanhoja massiivisia ja usein värikkäitä kivikerrostaloja ja matalampaa rakentamista, jota värittää runsas katutaide ja lehtipuut, jotka näin syksyllä luovat katumaisemaan ruska-ajan tunnelmaa.

Katutaidetta | Neukölln Berliini | Elämää Nomadina
Neuköllnissä on paljon katutaidetta, tämä taidokas muraali on tehty osana taidefestivaalia

Katujen varret ovat täynnä pieniä baareja, putiikkeja, parturiliikkeitä, kirpputoreja, katumarkkinoita, leipomoita, kebab- ja falafel-kioskeja ja eri maiden ruokakulttuureihin keskittyneitä ravintoloita. Englantia kuulee kaduilla kulkiessa yhtä paljon kuin saksaa, ja joukossa on myös lukuisia muita kieliä. Joukkoon on ulkomaalaisena helppo sujahtaa, ja varsinkin koiran kanssa kulkiessa menemme varmaan ihan aidoista berliiniläisistä.

Katukahvila Neuköllnissä | Berliini | Elämää Nomadina
Neuköllnissa on ihan loputtomasti kahviloita, pubeja ja ravintoloita

Nomadielämää Berliinissä

Miltä näyttää meidän tyypillinen päivä talonvahteina Berliinissä? No aika pitkälti arkiselta ahertamiseltahan se, vaikka totta kai yritetään mahduttaa tähän kuuteen viikkoon myös vapaa-aikaa ja pientä reissaamista kaupungin sisällä, ja ehkä myös ulkopuolella. Arkipäivä alkaa aamukahvilla, koiran aamupalalla ja kipaisemalla Pixelin kanssa päivän ensimmäistä kertaa portaat neljännestä kerroksesta kadulle pienelle aamukävelylle. Sitten oma aamupala, lisää kahvia ja koneiden ääreen. Tehdään koiran päiväunien aikana muutama tunti työprojekteja ja blogi-hommia, kunnes Pixel alkuiltapäivästä ravistelee itsensä hereille ja kertoo, että on aika lähteä päiväkävelylle ja puistoon leikkimään.

Lemmikkivahteina Berliinissä | Elämää Nomadina
Katunäkymiä aamukävelyn varrelta

Itäpäivärutiinina tehdään koiran kanssa muutaman kilometrin kävely jossain päin Neuköllniä. Välillä pysähdytään puistoon heittelemään palloa, ja välillä taas pysähdellään ihan muuten vaan, kun Pixel löytää kiinnostavia hajuja ja yrittää syödä likimain kaiken ruokaa muistuttavan, mitä kaduilta löytyy. Koiralenkin päälle käydään usein vielä omalla juoksulenkillä, sillä Pixelistä ei oikein ole juoksukaveriksi, ainakaan pidemmille matkoille. Iltaisin ollaan yleensä ihan vaan “kotona”, laitetaan ruokaa ja rentoillaan sarjoja katsellen ja koiraa rapsutellen. Varsin tavallisen tylsää arkea siis, jota välillä katkaistaan pitämällä vapaapäiviä, jolloin tutkitaan Pixelin kanssa jotain muuta kaupunginosaa, käydään syömässä ulkona tai vaikka craft beer pubissa. Tarkoitus on myös vierailla paikallisilla pienpanimoilla, niitäkin tästä kaupungista löytyy muutamia. Vielä tähän mennessä ei olla ehditty edes Berliinin ydinkeskustaan saakka, mutta onneksi tässä on vielä hyvin aikaa.

Neukölln Berliini | Elämää Nomadina
Maisemat ja tunnelma Neuköllnissä vaihtuu varsin nopeasti

Kiinnostaako lemmikkivahtihommat?

Jos talon- ja lemmikkien vahtiminen voisi olla myös sinulle sopiva tapa nähdä maailmaa, suosittelemme liittymistä Trusted Housesittersin jäseneksi (linkin kautta liittyessä saat 25 % alennuksen, ja me myös saadaan alennusta vuosimaksusta). Tämä kansainvälinen alusta on oiva paikka löytää paikkoja ympäri maailmaa ja rakentaa oma profiili referensseineen. THS:n kautta haetaan vahteja ihan parin päivän keikoista jopa useamman kuukauden pituisiin jaksoihin, ja hoidettavana voi olla vaikkapa vain pelkkä talo, tai yksi tai useampia lemmikkejä kultakaloista hevosiin. Tyypillisimmät paikat ovat viikon, parin pituisia pestejä kissan- tai koiranhoitajana. Lemmikkivahtina toimiminen on tietysti hyvin vastuullista hommaa, joten se ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto lyhyelle lomamatkalle, jossa fokus on itse kohteeseen tutustumisessa. Lemmikeistä huolehtiminen vaatii paljon ”kotona” olemista, ja niiden hyvinvointi menee kaiken edelle. Pelisäännöistä sovitaan toki aina tapauskohtaisesti, ja jotkut lemmikit tarvitsevat vähemmän seuraa ja läsnäoloa kuin toiset.

Lue myös: House sitting, mitä se on?

Neuköllnin arkkitehtuuria | Berliini | Elämää Nomadina
Neuköllniläistä arkkitehtuuria tämäkin

Seuraavat neljä viikkoa vietetään siis vielä Berliinissä kaupunkiin tutustuen ja syksyn etenemistä seuraten. Vinkkejä kivoista kohteista kaupungissa ja sen ulkopuolellakin otetaan vastaan! Lisää kuvia Berliinistä ja tuoreita tunnelmia retkistä eri puolilla kaupunkia päivitetään FinnsAwayn Instagram– ja Facebook-tileille.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 3.7 / 5. Arvioita annettu: 3

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

16 Vastausta

 1. Mukavalta kuulostava kaupungisosa tuo Neukölln , kuulostaa siltä, että voisi olla aikalailla mieleeni. Miten nuo lemmikkivahtihommat muuten käytännössä menevät? Palkkaa ei saa, mutta majoitus maksuton vai jotain muuta? EI ole meille juuri nyt ajankohtainen, mutta on varmaan hyvä pitää mielessä, jos joskus tulevaisuudessa voisi ollakin.

  1. Tämä on kyllä osoittautunut viihtyisäksi alueeksi, ja kivalta näyttää viereinen Kreuzbergin alue, joka on vielä lähempänä ysinkeskustaa.

   Hyvä kysymys tuosta lemmikkivahtipaikkojen palkkiopolitiikasta (lisäsin postaukseen linkin artikkeliin, jossa kerrotaan vähän lisää) – yleensä kyseessä on puhtaasti vaihtotalous, eli palkkiona on nimenomaan maksutun majoitus, sisältäen asumiseen liittyvät kulut. Poikkeuksiakin varmasti löytyy, mutta ainakin noissa yleisimmin käytetyissä alustoissa edellytetään maksuttomuutta.

  1. Haha, joo vähän samat fiilikset oli silloin kun itse kuuli että jotkut pitkän matkan reissaajat tämmöistä tekee 😀 House-sitting osoittautuikin sitten olevan yllättävän suosittua touhua, ja noita alustojakin on useampia, osa kansainvälisiä ja osa maakohtaisia. Trusted Housesitters on osoittautunut todella hyväksi, suosittelen!

  1. Koirat on kivoja vahdittavia usein senkin vuoksi, että niiden kanssa tulee ihan väkisinkin tehtyä paljon kävelylenkkejä ja tutustuttua ympäristöön enemmän. Toisaalta kissanvahtipaikat on yleensä paljon helpompia ja vähemmän kotonaolemista vaativia.

 2. Siltähän tuo, päiväohjelmanne perusteella, vaikuttaa, ettei tuo koirasta huolehtiminen ole mikään tavallinen kaupunkiloma. No toisaalta, ehkä se rauhoittaisi pysymään maailmallakin paikallaan – itselläni ainakin jotenkin aina tuntuu vähän siltä, että hotellilla vietetty aamu- tai iltapäivä, vaikka sitten kuvia käsitellessä tai muita blogihommia tehden on vähän hukkaan heitettyä aikaa kuitenkin yleensä lyhyellä lomalla.

  1. Joo, tässä kyllä huomaa mikä on lomareissujen ja nomadielämän ero. Toisaalta nyt kun on aikaa olla pidempään “kohteessa”, ehtii siinä normaalin arjen ohessa pitämään myös niitä lomapäiviä, toki näin house-sitteja tehdessä lemmikkien ehdoilla. Ja siis tuosta hukkaan heitetystä ajasta olen ihan samaa mieltä, silloin kun on lyhyellä lomalla niin vähän harmittaa käyttää aikaa mihinkään ns. ylimääräiseen.

 3. House sitting on ehdottomasti ihana tapa ja vaihtoehto matkailla ja tutustua uusiin paikkoihin maailmalla. 🙂 En ole koskaan itse sitä tehnyt, mutta olen kyllä tutustunut siihen jonkin verran ja kiinnostaa kovasti. Lyhyen lomareissun vaihtoehdoksi ei tosiaan lemmivahdin hommat ehkä ole se paras vaihtoehto, mutta jos aikaa on enemmän ja haluaa tutustua paikalliseen elämänmenoon erilaisesta näkökulmasta, niin sitten se on täydellinen vaihtoehto! 🙂 Joskus aion itsekin vielä kokeilla ehdottomasti. Kodinvaihtoa on tullut toki tehtyä ja siitä pidän myös kovasti. Berliini on vielä käymättä itsellä, mutta tuo paikka näyttää kivalta. Ihana Pixel! <3

  1. Me taas ei koskaan kokeiltu kodinvaihtoa, en tainnut edes tietää koko konseptista silloin, kun meillä olisi vielä ollut koti mitä vaihtaa 😀 Mutta house-sittigista ollaan tykätty todella paljon, ja odotan innolla mihin kaikkialle se vielä meitä viekään!

   Berliiniä voi lämpimästi suositella muutaman päivän kaupunkilomakohteeksi, ja näkemistä ja tekemistä riittää pidemmäksikin ajaksi.

  1. Juuri näin kuin sanoit, house-sitting soveltuu erinomaisen hyvin yhteen etätöiden tekemisen kanssa! Me myös ollaan tosi eläinrakkaita, mutta oma lemmikki ei näin reissuelämää viettävälle oikein sovellu. Lemmikkivahtihommien myötä ollaan saatu paljon karvaisia kavereita, ja käyty myös samoissa paikoissa uudelleen.

  1. Berliini on hurmaava, ja nyt ollaan saatu nauttia todella kauniista ja aurinkoisesta syksystä! House-sitting on ainakin meille näin täyspäiväisinä reissaajina ollut aivan loistava konsepti, ja sopii kyllä vähän lyhyemmillekin reissuille. Me esimerkiksi tehtiin viikon mittainen house-sit New Yorkissa; siinä yhdistyi oivallisesti lomailu, maksuton majoitus ja koirien rapsuttelu. Toki silloinkin piti suunnitella päiväohjelmat niin, etteivät koirat jää liian kauaksi aikaa kotiin.

 4. Kuulostaa loistavalle järjestölle tuo Trusted Housesitters. Mukava tapa oleilla eri kaupungeissa ja maissa jopa ilmeisesti pidempiäkin aikoja. Tulipa muuten tätä lukiessa ikävä Berliiniin! Olen käyny tuolla vanhan lentokentän alueella pari vuotta sitten ja sen jälkeen alue varmaan vaan entisestään kasvanut. Mukavaa syksyä sinne Berliiniin!

  1. Kiitos Sanna, Berliinin syksy on varsin hurmaava, vaikka nyt alkaakin ilmat kylmenemään. Meillä on vielä monta kaupunginosaa ihan täysin kiertämättä, ydinkeskusta mukaan lukien, eli pitää yrittää mahduttaa parin seuraavan viikon ohjelmaan enemmän seikkailuja ympäri Berliiniä!

   Trusted Housesitters on paras alusta mihin me ollaan törmätty, ja paikkoja on käytännössä ympäri maailmaa, joten sitä kautta on mahdollisuus löytää todella huippuja pestejä.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.