Elämää nomadina

Nähtävyyksiä, taidetta ja pienpanimoita Berliinissä

Edellisessä postauksessa kirjoitin ensimmäisiä kuulumisia Berliinin Neuköllnistä, jossa viivähdettiin kaikkiaan puolitoista kuukautta. Viikot Berliinissä kuluivat niin nopeasti, ettei tätä blogia ehtinyt edes päivittää, joten tässä koosteena parhaita paloja Berliinin eri osista. Vaikka vietettiin paljon aikaa ihan vain koneiden ääressä ”kotona” meidän koiranvahtipaikassa, ehdittiin kierrellä eri kaupunginosissa ja tutustua kaupunkiin hieman normaalia muutaman päivän kaupunkilomaa enemmän. Paljon jäi vielä toki näkemättäkin, Berliini on todella laaja ja monipuolinen kaupunki, johon ei varmasti nopeasti kyllästy – mekin hyvin todennäköisesti tullaan palaamaan Berliiniin, kenties myös tähän samaan housesit-paikkaan, jossa ehdittiin kovasti kiintyä Pixel-koiraan ja tutustua myös isäntäväkeen.

Puisto Neuköllnissä | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Viehättävä Comenius-Garten Neuköllnissä

Spandaun vanhakaupunki ja linnoitus

Aloitetaan tämä pieni nojatuolimatka Berliiniin Spandausta, viitisentoista kilometriä ydinkeskustasta länteen. Spandau on ollut aikoinaan itsenäinen kaupunki, ja on itse asiassa viisi vuotta vanhempi kuin Berliini. Spandaun historiallinen keskusta, Altstadt Spandau, on keskiaikaisine kaupunkirakenteineen ja kävelykatuineen sievä, kylämäinen kokonaisuus. Historian havina on vanhassa Spandaussa läsnä, mutta vanhojen rakennusten sekaan on noussut myös paljon modernia rakennuskantaa tuhoutuneiden talojen tilalle. Tutustumisen arvoinen kohde, mutta jos on Keski-Euroopan vanhoissa postikorttimaisen ihastuttavissa ristikkotalokylissä käynyt, ihan samanlaiseen tunnelmaan ei Altstadt Spandau toki yllä.

Altstadt Spandau | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Spandau Altstadtin kaduilla, taustalla St.-Nikolai-Kirche

Vanhan keskustan lisäksi Spandaussa kannattaa vierailla upeassa Spandau Citadelissa. Ihan Altstadtin vieressä saarella sijaitseva Zitadelle on yksi parhaiten säilyneitä renessanssin aikaisia linnoituksista Euroopassa. Linnoitus rakennettiin keskiaikaisen linnan paikalle 1500-luvun loppupuolella. Vanhasta linnasta on jäljellä Julius Turm torni, joka on Berliinin vanhin rakennus. Torni on avoinna yleisölle, ja sieltä avautuu näkymät yli vanhan Spandaun. Muita vetonauloja ovat muun muassa linnoituksen ja Spandaun historiasta kertova museo ja kellariluolat, joissa talvehtii tuhansia lepakoita. Spandau Citadel on myös kulttuurikeskus, jossa järjestetään paljon tapahtumia, kuten teatteriesityksiä ja festivaaleja.

Citadel Spandau linnoitus | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Portti Spandaun linnoitukseen, vasemmalla Julius Turm -torni

Hurmaava Charlottenburgin palatsi

Matkalla Spandauhun kannattaa pysähtyä Charlottenburgin kaupunginosan länsiosissa, josta löytyy muun muassa hienoa arkkitehtuuria, lukuisia museoita ja ostoskatuja pienine putiikkeineen. Charlottenburgin kuuluisin nähtävyys lienee Charlottenburg Palace, upea barokki-palatsi puutarhoineen (jotka valitettavasti olivat kiinni meidän vierailumme aikana). 1600-luvun lopulla valmistunut palatsi toimi alkujaan Prussian kuningattaren kesäpalatsina, ja palveli kuninkaallisena asuinpaikkana aina vuoteen 1880 saakka. Kuten suuri osa Berliiniä, myös Charlottenburgin palatsi tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, mutta jälleenrakennettiin entiseen loistoonsa sodan jälkeen.

Charlottenburgin palatsi | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Prussin kuningas Frederick the Greatin patsas ja Charlottenburgin palatsi

Tiergartenin ja Victory Columnin kautta ydinkeskustaan

Usein Berliinin keuhkoiksi kuvailtava Großer Tiergarten on kaupungin suurin ja vanhin puisto, ja suosittu ajanviettopaikka niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Pitkulaista puistoa halkoo vilkas Straße des 17. Juni bulevardi, aina puiston länsireunassa sijaitsevalta Charlottenburgin portilta sen itäreunaan kuuluisalle Brandenburgin portille. Puiston ja bulevardin keskellä, Grosser Stern -aukiolla kohoaa valtava Voitonpylväs (Siegessäule), 67-metrinen muistomerkki, jonka näköalatasanteelta aukeaa maisemat yli Berliinin. Viehättävien kävelyreittien, lampien ja viheralueiden lisäksi Tiergartenista löytyy muun muassa presidentin palatsi Bellevue Palace, kulttuurikeskus Haus der Kulturen der Welt, useita muistomerkkejä sekä tietysti Saksan vanhin eläintarha Zoo Berlin.

Victory Column | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Voitonpylväs pystytettiin Preussin ja Tanskan välisessä sodassa saavutetun voiton kunniaksi

Berliinin keskustassa riittää nähtävää ja koettavaa moneen makuun. Me ollaan tutustuttu aiemmilla reissuilla Brandenburgin portin ympäristöön, josta löytyy niin parlamenttitalo kuin holokaustimuistomerkkikin, ja vierailtu muun muassa Wall Museumissa ja Checkpoint Charlie maamerkillä. Nyt vietettiin keskustassa vain todella vähän aikaa, lähinnä Museum Islandilla ja Alexanderplatzin ympäristössä. Museum Islandilla on viisi kuuluisaa, UNESCO-listattua museota tyylikkäissä rakennuksissaan, upea Berliinin katedraali sekä Lustgarten puisto.

Berliinin katedraali | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Berliinin katedraali Museum Islandilla

Museuminselilta Spree-joen itäpuolelle kulkiessa lähestytään yhtä Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä, televisiotornia, sekä historiallista Alexandersplatzia. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan goottityylistä Marienkirche kirkkoa ja punatiilistä Rotes Rathausia, tai kurvata kohti Hackescher Marktia ja vierailla Braurei Lemken panimoravintolassa S-Bahn junan radan alla olevissa entisissä varastohalleissa.

Museum Island ja Spree joki | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Spree-joella kulkevat nähtävyysristeilyt ovat suosittu tapa tutustua Berliiniin
Pienpanimo Lemken craft beer oluita | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Lemken tynnyrikypsytettyjä oluita

Vilkas, boheemi Friedrichshain

Alexanderplatzilta Friedrichshainin kaupunginosaan ja Frankfurter Tor aukiolle johtaa leveä Karl-Marx-Allee, yksi Berliinin pääkaduista. 1950 luvulla kadusta, joka silloin tunnettiin Stalinalleena, tuli Itä-Saksan jälleenrakennusohjelman pääkohde, minkä seurauksena katua reunustaa rivi sosialistista klassismia edustavia rakennuksia. Karl-Marx Alleen ja Frankfurter Torin lisäksi Friedrichshainin päänähtävyys on Spree-joen varressa sijaitseva East Side Gallery, 1,3 kilometrin pituinen pätkä Berliinin muuria, jonka itäpuolelle on maalattu toistasataa taideteosta.

East Side Gallery | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
East Side Gallery on vaikuttava ulkoilmagalleria

Berliinin muurin murtumisen jälkeen Friedrichshain oli suosittu alue muun muassa taiteilijoiden ja anarkistien keskuudessa, ja tietty boheemi fiilis sen kaduilla on edelleen, vaikkakin kaupunginosa on sittemmin keskiluokkaistunut. Alueella kannattaa varata hetki aikaa ihan vain kaduilla kuljeskeluun ja pieniin kuppiloihin ja putiikkeihin pistäytymiseen. Pienpanimo-oluttakin Friedrichshainista löytyy, esimerkiksi Hops&Barley taproomista tai Protokoll pubista.

Kreuzbergin ja Neuköllnin tunnelmia

Kun ylittää joen Friedrichshainista pitkin uljasta Oberbaumin siltaa, saapuu Kreuzbergin kaupunginosaan. Berliinin keskustan eteläpuolelle levittäytyvä Kreuzberg on yksi Berliinin yöelämän keskuksista, ja sekä trendikäs että rähjäinen. Alueella on runsain mitoin ravintoloita, baareja, katumarkkinoita ja katutaidetta, mutta myös gallerioita ja museoita, ja sen oivallinen sijainti yhdistettynä monipuoliseen tarjontaan on nostanut sen turistien suosioon. Paikallisesta pienpanimo-oluesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Markthalle Neun -nimisessä vanhassa kauppahallissa sijaitsevaan Heidenpeters-panimon pubiin – oluet tulevat hanoihin suoraan kauppahallin kellarissa olevasta panimosta. Mainioita craft beer pubejakin löytyy, kuten Hopfenreich ja Biererei Bar & Cellar.

Katutaidetta Berliinissä | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Berliinissä on hurjan paljon katutaidetta

Neukölln, meidän ”kotikaupunginosamme”, sijaitsee Kreutzbergin kaakkoispuolella, ja on luonteva jatkumo naapurinsa ravintolatarjontaan ja kansainväliseen tunnelmaan. Edellisessä postauksessa Neukölln jo tulikin lyhyesti esiteltyä, mutta mainittakoon tässä vielä muutamia nähtävyystärppejä alueella. Vanha Kindl-panimon tehdas toimii nykyään nykytaiteen museona, nimeltään KINDL – Zentrum für zeitgenössische Kunst. Itse museorakennus on hieno, ja sen tilat tarjoavat oivalliset puitteet myös tilaa vaativille taideinstallaatioille. Olutharrastaja käy tietty kurkistamassa myös kahvion puolelta löytyviä, jättimäisiä Kindl:n kuparikattiloita. Uuttakin oluttuotantoa Kindlin tiloissa on, sillä museon sisäänkäynnin viereisissä tiloissa operoi pieni Privatbrauerei Am Rollberg. Neuköllnistä löytyy myös moderni Berliner Berg panimo ja pienpanimo-oluisiin keskittynyt pubi Muted Horn.

Kindl | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi
Kindl, historiallinen panimorakennus ja nykytaiteen koti Neuköllnissä

Neuköllnissä lähin puisto ei ole koskaan kaukana, ja niistä ajanviettopaikkoina suosituimpia ovat entisen lentokentän paikalle rakentunut Tempelhofer Park, sekä joenrannassa Neuköllnin naapurissa sijaitsevat suuret puistoalueet Treptower Park ja metsäinen Plänterwald.

Syksyinen puisto Neuköllnissä | Postikortteja Berliinistä | Elämää Nomadina blogi

Tässä nostoja muutamista Berliinin kaupunginosista, ja nähtävää riittää näiden ulkopuolellakin. Meillä jäi vielä lähestulkoon kokonaan tutkimatta kaupungin keskustan pohjoispuolella sijaitsevat alueet sekä muun muassa Wilmersdorf ja Schöneberg. Jokainen kaupunginosa on omanlaisensa kokemus, ja koko Berliinin ”haltuun ottaminen” vaatisi vielä huomattavasti pidempää asumista. Mutta mielenkiintoinen ja viihtyisä kaupunki se on jo tällä kokemuksella, ja toivottavasti päästään palaamaan sinne piakkoin.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.6 / 5. Arvioita annettu: 5

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit

Seuraa Instagramissa

12 Vastausta

  1. Tämä oli kiinnostava luettava täälaiselle, joka ei Berliinissä ole käynyt. Brandenburgin portin ympäristö on tuttu ja se taitaa olla erityisesti se alue, joissa moni viikonlopun kestävällä, ensimmäisellä matkallaan vierailee. Kivasti sai tämän myötä tutustua myös muuhun Berliineen. Paljon kaupungissa näköjään riittää nähtävää ja koettavaa.

    1. Kiitos kommentista Mikko! Varmaankin lähestulkoon kaikki Berliiniin(kin) matkaavat tosiaan tutustuvat ensimmäisenä ydinkeskustan nähtävyyksiin, ja niistä on kirjoitettu todella paljon myös blogipostauksia ynnä muita artikkeleja. Siitäkin syystä halusin esitellä enemmän kohteita keskustan ulkopuolelta – kiva kuulla että niistä oli kiinnostavaa lukea!

  2. Omalla Berliinin visiitilläni jäi mielikuva Berliinistä sekä upean katutaiteen että graffitien tyyssijana.. Jälkimmäisiä tuntui olevan vähän liikaakin. Silloin vaan käveltiin, treenasin jalkojani Santiago de Compostelaan ja kävelin kahdessa päivässä 60 km. Onneksi oli hyvät kelit.

    1. Molempia todellakin löytyy paljon, toisinaan sulassa sovussa ja joillain alueilla vähän räikeämmin silmille hyppien. Käveleminen on ihan paras tapa tutustua uusiin kaupunkeihin ja alueisiin, tosin tuo 60 km kahdessa päivässä on jo melko hard corea ihan perus turistille 😀

  3. Oma kokemukseni Berliinistä on pitkän viikonlopun mittainen. Pyörimme lähinnä keskustan alueella ja siinä olevat nähtävyydet tulivat tutuiksi. Muistelen, että siellä oli pari bussireittiä, joilla näki parhaimmat nähtävyydet ja mekin sitten köröttelimme ne reitit päästä päähän. Berliini oli kiva kohde, mutta ihan lemppariksi asti siitä ei ollut. Saattoi johtua siitäkin, että vierailimme siellä syksyllä ja sää oli suurimmaksi osaksi sateisen harmaa.

    1. Harmi että teilä sattui kurjat kelit! Mielikuvan muodostamiseen uudesta paikasta todellakin vaikuttaa paljon säätila ja oma mielentila, ja harmaassa märässä syyssäässä ei liene mikään kaupunki (tai juuri kenenkään mieli) ole parhaimmillaan.

  4. Olen vieraillut Berliinissä vain pikaisesti muutaman tunnin ajan, ja silloin ehdin näkemään vaan Brandenburgin portin, juutalaisten hautamuistomerkin, voitonpylvään, Berliinin muurin palaset ja muut keskustan tunnetut kohteet. Berliinissä kiinnostais kyllä käydä joskus uudelleen paremmalla ajalla, ja tästä postauksesta saikin hyviä vinkkejä 🙂

    1. Kiitos Cilla Maria, kiva jos postauksesta jäi vinkkejä korvan taakse. Nuo päänähtävyydet ovat monille tuttuja, ja siis todellakin näkemisen arvoisia, mutta Berliinin monipuolisuuden ja rosoisuuden kokeminen vaatii juurikin sitä “parempaa aikaa”, mitä ei lyhyellä pistäytymisellä tahdo olla.

  5. Lainaan sinulta virkkeen: “Berliini on todella laaja ja monipuolinen kaupunki, johon ei varmasti nopeasti kyllästy – mekin varmasti tullaan palaamaan Berliiniin”, nimittäin näin sanoisin itsekin, vaikka olemme käyneet siellä jo useita kertoja ja viipyneet pari kertaa viikon ja kerran jopa kolme, kun vaihdoimme kotia yhden berliiniläispariskunnan kanssa. Kaikki perusnähtävyydet ja museot on kyllä tullut koluttua näillä kerroilla. Silloin kotia vaihtaessamme vaihdoimme myös autoja ja teimme heidän autollaan retkiä myös Berliinin ulkopuolelle, eli Oranienburgiin ja Spreewaldiin. Silloin saimme myös mukavan erilaisen näkökulman kaupunkiin, kun meillä oli käytössämme myös heidän polkupyöränsä ja he antoivat hyviä vihjeitä. Tiergartenissa ja Spree-joen rannoillakin pyöräilimme. Potsdamin retki junalla oli myös hieno. Kaksi kertaa olemme olleet Berliinissä valoviikoilla, ja se on ollut kyllä tosi hieno kokemus kummallakin kertaa. Meillä on yhteinen ihastuksen kohde. Aila

    1. Kivalta kuulostaa teidän kokemukset ja erilaiset tavat tutustua Berliiniin ja ympäristöön! Pyörät tosiaan olisi olleet kätevät vähän pidemmille päiväretkille, mutta hyvin pääsee myös metroilla ja junilla kulkemaan, koirankin kanssa. Meillä oli toki myös auto, mutta se sai nyt pysyä parkissa käytännössä koko ajan, vaikka upeita kohteita kaupungin ulkopuolellakin todella on.

  6. Berliini on historiallisista syistä kiehtova ja jo nuorena kun luin saksaa koulussa haaveilin matkasta sinne. Sitten kun sinne lopulta aikuisena matkustin, en jotenkin saanut kaupunkia haltuuni, eikä se kolahtanutkaan niin kuin olin odottanut. Suurin syy on siinä, että Berliini on tosi laaja jalkaisin liikkuvalle. Tuo olisi kyllä hyvä idea viettää kaupungissa vähän pidemmän aikaa ja perehtyä siihen paremmin kaupunginosa kerrallaan. Silloin se varmasti näyttäisi toisenlaiset kasvonsa.

    1. Vähän samanlaisia kokemuksia on itsellänikin ensimmäisistä lyhyistä pistäytymisistä Berliinissä, kaupunki jäi jotenkin etäiseksi ja hankalaksi hahmottaa, vaikka sinällään varsin vaikuttava olikin. Jalkaisin koko kaupungin haltuun ottaminen todellakin on hyvin haastavaa, joten tuollainen kaupunginosa tai alue kerrallaan lähestyminen todella kannattaa!

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *