Road trip halki Puolan, kolmen kaupungin kautta
Koiranvahtipestimme Berliinissä päättyi lokakuun loppupuolella, joten kuuden viikon pysähtymisen jälkeen oli aika jatkaa jälleen matkaa. Meillä oli seuraava house-sitting paikka sovittuna Riikaan marraskuun alkupuolella, joten päätettiin käyttää tuo väliin mahtuva aika road tripiin halki Puolan, meille uusissa kaupungeissa pysähdellen. Matkalla saatiin nauttia hienosta ruskan väriloistosta ja aurinkoisista syyspäivistä, mikä sai haaveilemaan syksyisestä patikointilomasta vuorilla, mutta tällä kertaa keskityttiin kaupunkielämään.
Hurmaava, historiallinen linnoituskaupunki Poznań
Länsi-Puolassa, reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Berliinistä sijaitseva Poznań on Puolan viidenneksi suurin kaupunki ja yksi maan vanhimmista kaupungeista. Poznań, ja koko läntisin Puola kuului pitkään Saksaan, 1700-luvulta ensimmäiseen maailmansotaan, joten kaupunkiarkkitehtuurissa on saksalaisia vaikutteita. Vahvasti linnoitettu Poznań toimi Preussissa Posenin provinssin pääkaupunkina, ja sen väestöstä iso osa oli saksalaisia. Poznań ei ole ollut mikään kovin suosittu turistikohde, mutta viime vuosina se on saanut enemmän näkyvyyttä myös matkakohteena. Poznańin kenties suurin vetonaula on sen viehättävä vanhakaupunki, joka on keskittynyt värikkään, upeasti restauroidun ja jotenkin satukirjamaisen keskusaukion, Stary Rynekin, ympärille.
Aukio perustettiin jo 1200-luvulla kauppapaikaksi, ja se palveli torina aina 1900-luvulle saakka. Aukiolla sijaitsee myös upea, 1500-luvulla italialaiseen renessanssityyliin rakennettu Raatihuone (Ratusz w Poznańiu), jonka kellotornista putkahtaa päivittäin kello 12 esiin toisiaan pökkivät vuohipukit. Tarinan mukaan tämä ”pukkikello” muistuttaa aikoinaan kaupunkia uhanneesta tulipalosta varoittaneista kilipukeista.
Varsinaisesta Poznańin kaupunkia ympäröineestä, monikulmaisesta ja vallihaudan ympäröimästä linnoituksesta ei ole jäljellä kovin paljon, mutta muutamia restauroituja osia on säilytetty, ja sotahistoriasta kiinnostuneille löytyy paljon nähtävää. Helppo tapa tutustua linnoituskaupungin historiaan on suunnata keskustan pohjoispuolelle Park Cytadela w Poznańiu:n, eli linnoituspuistoon. Kauniilla puistoalueella sijaitsi saksalaisten linnoituksen vahvimmat osat, ja nykyään siellä on linnoitusraunioiden lisäksi muistomerkkejä, sotilashautausmaita ja kaksi aseisiin, sotavoimiin ja sotahistoriaan keskittynyttä museota. Toinen merkittävä kunnostettu linnoituksen osa on Fort VII, jossa aikoinaan toimi Konzentrationslager Posen, Posenin keskitysleiri. Nykyään Fort VII:ssa on keskitysleirimuseo, ja sen läheltä löytyy myös panssarivaunumuseo.
Historiallisen keskustan länsipuolella on Poznańin monumentaalisempien rakennusten keskittymä, tähtenään Poznańin uusromanttinen, 1900-luvun alussa Saksan keisari Wilhelm II:lle rakennettu, linnamainen Keisarillinen Palatsi (Zamek Cesarski, tai Imperial Castle). Me ehdittiin tutustua palatsiin ja sen ympäristöön valitettavasti vain ohimennen lenkin varrella, mutta komealta näytti, samoin viereiset rakennukset, kuten yliopiston käytössä oleva Collegium Minus, ja muistomerkit, kuten vuoden 1956 protestien uhrien ristimuistomerkki Pomnik Ofiar Czerwca 1956. Poznańinissa muuten on myös Puolan vanhin katedraali, joka sijaitsee vanhan keskustan itäpuolella Ostrów Tumskin saarella.
Me majoituttiin Poznańissa bookingin kautta löytyneessä, vallan kivassa kolmen vuokrahuoneen * aivan vanhakaupungin keskusaukion naapurissa. Auton parkkeeraaminen vanhaan kaupunkiin ei ole kovin järkevää, tai ainakaan kovin edullista, mutta onnistuttiin löytämään maksuton kadunvarsipaikka Warta-joen toiselta puolelta lyhyen kävelymatkan päästä. Asunnon sijainti oli kerrassaan oivallinen Poznańiin tutustumiseen ja (mukavan edullisissa) ravintoloissa ja craft beer pubeissa käymiseen. Ihan näppärästi siitä pääsi myös lenkkeilemään keskustaan ympäröiviin puistoihin.
*Tähdellä merkityt linkit ovat booking.comin affiliate-linkkejä – jos varaat majoituksen niiden kautta, saamme booking.comilta pienen alennuksen omiin varauksiimme.
Tekstiiliteollisuudella vaurastunut Łódź
Poznańista jatkettiin matkaa kohti itää, pysähtyen pari päivää Łódźissa. Likimain Puolan keskipisteessä sijaitseva Łódź on maan kolmanneksi suurin kaupunki, ja se on historiansa varrella ollut tunnettu vauraana teollisuuskaupunkina sekä vireänä kulttuurikaupunkina. Myös Łódź on varsin vanha kaupunki, mutta se pysyi kaupunkioikeuksista huolimatta pitkään melko pienenä. 1820-luvulla alkoi kaupungin kasvu teollisuuskeskukseksi, ja siitä tuli erittäin merkittävä tekstiilien valmistaja. Łódź on historiansa aikana, monen muun Puolan kaupungin tapaan, ollut melkoisena heittopussina eri suurvaltojen hallinnan alla. Toisessa maailmansodassa se liitettiin natsi-Saksaan ja sinne perustettiin suuri juutalaisghetto ja useita keskitysleirejä.
Łódźin suosituin vierailukohde on yli neljä kilometriä pitkä Piotrkowska-katu, jonka varrelle ovat keskittyneet kaikki päänähtävyydet sekä valtava määrä ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita. Katua reunustaa rivistöt komeita, eri tyylejä edustavia rakennuksia, joista osa oli tekstiiliteollisuudella vaurastuneiden patruunoiden asuntoja ja toimistotiloja. Myös vanhoja punatiilisiä tehdasrakennuksia mahtuu yhä katukuvaan – osa niistä toimii museoina, osa on otettu ravintola- ja kulttuuritilakäyttöön. Esimerkiksi Off-niminen tehdasrakennuskompleksi toimii tilana erilaisille ravintoloille, pubeille, clubeille ja putiikeille. Entisessä tekstiilitehtaassa toimii myös jättimäinen ostoskeskus Manufactura.
Łódź on myös Puolan elokuva-alan ja elokuvateollisuuden keskittymä. Maineikkaassa Łódź Film Schoolissa ovat opiskelleet lukuisat kuuluisat ohjaajat, kuten Roman Polański, ja kaupungin kaduilla ja tehdaskiinteistöissä on kuvattu lukuisia kansainvälisiä elokuvatuotantoja. Vuonna 2017 Łódź sai nimityksen UNESCOn Creative City of Film.
Meidän majapaikka Łódźissa oli viitisen kilometriä keskustan ulkopuolella sijaitseva, perheomisteinen, vanha mutta jotenkin sympaattinen *. Suurikokoinen, omalla kylpyhuoneella varustettu kahden hengen huone maksoi pari kymppiä, ja käytössä oli myös keittiö. Paikka on oivallinen erityisesti omalla autolla liikkuville ja niille, jotka haluavat rauhallisempaa asumista, tai vaikkapa vierailla helposti Łódźin eläintarhassa tai Fala Aquapark vesipuistossa.
Koillis-Puolan suurin kaupunki Białystok
Białystokin vierailumme oli varsin lyhyt, ja kelikin turhan kolea pitkiin kaupunkikierroksiin, mutta käytiin kuitenkin lyhyesti tutustumassa tämän Podlaskien voivodikunnan pääkaupungin keskustan tarjontaan. Białystokin tunnetuin nähtävyys lienee Branickien palatsi (Pałac Branickich), jota on Puolan Versaillesiksikin kutsuttu. Vauraan, käytännössä koko kaupungin omistaneen Branickien suvun palatsi on rakennettu 1700-luvun alkupuolella barokkityyliin, ja sitä ympäröivät upeat puutarhat (jotka tietenkään eivät olleet loistossaan enää marraskuun alussa).
Kaupungin keskus on kapea keskusaukio, Rynek Kościuszko, jonka toisessa päässä on Białystokin Raatihuone ja museo, ja toisessa komea kirkko, Cathedral Basilica of the Assumption of the Blessed Virgin Mary.
Tämän enempää nähtävyyksiä emme harmaan sumuisessa ja koleassa syysiltapäivässä käyneet läpi, vaan suunnattiin sen sijaan tutustumaan paikalliseen pienpanimokulttuuriin. Heti keskusaukion laidalta löytyi erittäin mielenkiintoinen olutkohde, komean Royal Hotel & Span ravintolassa sijaitseva Stary Rynek panimo olutpannuineen. Panimon oma olut oli erittäin maukasta, ja hinnaltaan hyvin maltillista, vaikka viiden tähden hotellin ravintolassa sitä maisteltiin. Laajempi valikoima puolalaista käsityöläisolutta löydettiin viihtyisästä pubista nimeltä 33 Krany.
Me satuttiin Białystokiin juuri Pyhäinpäivän aikaan, jota Puolassa vietetään 1.11. Kuten monissa maissa, Puolassa Pyhäinpäivä on hyvin merkittävä juhlapäivä, ja silloin on tapana ajaa pitkiäkin matkoja käymään sukulaisten haudoilla. Hautausmaat täyttyvät kukista ja kynttilöistä. Me itseasiassa asuttiin suuren hautausmaan vieressä, ja illan pimentyessä kynttilämeri oli mykistävä näky, mutta kuviin sitä ei saanut kovin hyvin vangittua* muuten oli melko täydellinen ainakin tällaisten nomadien tarpeisiin – todella edullinen, tilava, moderni kolmio rauhallisella alueella, nopealla netillä ja lähellä bussiyhteyttä keskustaan. Oikein harmitti kun ei ollut nyt aikaa pysähtyä pidempään, mutta epäilemättä Puolan läpi ajellaan vielä monta kertaa, joten tämä paikka täytyy pitää mielessä.
Oletko sinä käynyt jossakin näistä ei-niin-tunnetuista Puolan kaupungeista? Tai mitä pidät Puolasta matkailumaana ylipäätään? Jätä ajatuksia kommentteihin!
Kiitos vinkeistä! Ajoimme viimeksi kolme vuotta sitten Puolan halki ja viivyimme pari yötä Wroclawissa, Gnieznossa ja Mikolajkissa. Nekin olivat tosi hyviä käyntikohteita. Łódźissa ja Bialystokissa olemme pysähtyneet joskus kauan sitten ja näyttää siltä, että ne kannattaa pitää mielessä uudelleenkin käymistä varten. Poznania katselimme silloin, mutta emme löytäneet mieleistämme majapaikkaa ja niin päädyimme Gnieznoon, mikä ei ollut millään tavalla pettymys. Päin vastoin, vielä tuntemattomampi paikka ja oikein kiva. Kiitos hieoista kuvista, taustatiedoista ja majoitusvinkeistä! Aila
Kiva kuulla että teilläkin on hyviä kokemuksia Puolasta! Se on jotenkin vähän aliarvostettu matkailumaa, jolla on tarjota todella monenlaisia elämyksiä niin kaupunkilomien, historiallisten kohteiden kuin luontomatkailunkin ystäville! Meillä oli tällä kertaa aika tiukka aikataulu road tripille, joten seuraavalla kerralla, ja mielellään kesäaikaan, pitää varata enemmän aikaa, jotta ehtii myös “harhailla” pitkin pikkuteitä ja nähdä lisää uusia kolkkia.
Oli hauskaa lukea juttua Puolan vähemmän tunnetuista kuapungeista. Itse en ole Puolassa edes käynyt, mutta lennot sinne oli viime vuonna jo varattuna, mutta ne peruuntui. Pidän Puolaa maana erittäin kiinnostavana ja haluaisin päästä tutustumaan siihen tarkemmin.
Harmi kun teidän reissu jäi toteutumatta! Puolan kaunkeihin tutustumista todella voi lämpimästi suositella, ja teidän makuun siellä olisi varmasti myös Tatran luonnonpuiston upeat vuoristomaisemat ja patikkareitit Etelä-Puolassa!
Ihana nähdä kuvia ja fiiliksiä tutuista kaupungeista: Poznan on au pairimme opiskeluksupunki ja Bialystokissa olen ollut 16 vuotta sitten ystäväni häissä. Kumpikin kaupunki toistaiseksi vieras turistinäkökulmasta
No tämähän sattui siis mainiosti kohdalleen 🙂 Kumpaakin voi suositella vierailukohteena, mutta jos valita pitää, niin Poznanilla on mielestäni huomattavasti enemmän tarjottavaa – ihan jo pelkästään tuo vanhakaupungin keskusaukio on vaan niin upea!
Hyvä kun nostatte Puolaa! Mietin aina miksi Puolalla on matkakohteena niin huono ja aliarvostettu maine, kun siellä on tosi hienoja paikkoja. Menisin mihin tahansa Puolassa käymistäni paikoista uudelleen. Erityisesti arkkitehtuuri siellä viehättää, mutta luontoon en ole siellä päässyt niin tutustumaankaan.
Sanopa muuta, Puola on todella jäänyt jalkoihin matkakohdemarkkinoilla. Itsekin voisin palata kaikkiin paikkoihin missä tähän mennessä ollaan ehditty käymään! Ehkä eniten on jäänyt harmittamaan vuosien takainen (entisen elämän lomiin sidottu kiireinen) road trip, jolloin käväisiin Zakopanessa yksi yö, eikä siis ehditty suuntaamaan Tatra-vuorten patikkapoluille vaikka siinä vieressä oltiin! Todennäköisesti ensi vuonna päästään korjaamaan tämä vääryys ja suuntaamaan vuoristoon!
Itsellä on aikoinaan ollut vähän “likainen” mielikuva Puolasta, kunnes ensimmäistä kertaa sinne sitten matkustan, yllätyin ja ihastuin! Pidin Puolasta todella paljon! Nämä oli kyllä tuntemattomia paikkoja, mutta Krakovassa oon käynyt kahdesti mutta tykästyin myös tosi paljon Zakopaneen/Tatravuoristoon, eli sinne suunnalle haluaisin vielä kyllä palata! Hienon näköisiä paikkoja nämä ja juuri sellaisia, joista itsekin tosi paljon pitäisin! Puola on kuitenkin iso maa, eli nähtävää riittää. Oon kyllä kuullut pelkkiä kehuja Puolasta ja komppaan kyllä.
Se on kyllä jännä mistä noita mielikuvia muodostuukin, ihan tiedostamatta. Puolaan matkaavien määrä on viime vuosina lisääntynyt, ja tietoisuus kivoista kohteista kasvaa Suomessakin. Mekin pidettiin Krakovasta kun siellä vuosia sitten käytiin, ja Tatra-vuorille pitää ehdottomasti palata pidemmälle patikkareissulle!
Kiinnostavaa lukea hieman vähemmän tunnetuista puolalaisista kaupungeista. Erityisesti ensimmäisen kaupungin talot olivat todellakin kuin jostakin satukirjasta. Łódź puolestaan väläytti vähän Tampere-viboja vanhoine tehdasrakennuksineen. En ole koskaan käynyt vielä Puolassa, mutta toivottavasti ensi vuonna pääsisin tutustumaan maahan.
Toivottavasti pääset reissaamaan Puolaan, siihen on vaikea olla ihastumatta! Nämä meidän tämän kertaiset kohteet valikoituivat sattumalta, tai siis ihan vain siksi kun sijaitsivat sopivasti reitillä Berliinistä Baltiaan, mutta kaikki osoittautuivat varsin kiinnostaviksi.
Jostain syystä en ole vielä koskaan käynyt Puolassa. Ehkä pitäisi. Tatravuoret ovat aina silloin tällöin häivähtäneet mielessäni, mutta näköjään Puolalla olisi tarjottava myös suloisia kaupinkeja. Ainakin Poznań vaikuttaa kerrassaan hurmaavalta. Kiitos siis jutusta. Oli kiva päästä kurkistamaan minulle aivan tuntemattomiin kohteisiin.
Kiva kuulla että juttu herätteli kiinnostusta Puolaan! Tatrat tarjoavat elämyksiä luontoreissaajalle, ja Etelä-Puolassa voikin varsin näppärästi yhdistää patikointia ja kaupunkilomailua sekä tutustumista vaikuttaviin historiallisiin kohteisiin kuten Auschwitziin.
Puola on kyllä nätti maa. Oon käyny siellä vaan Varsovassa, Krakovassa ja Auschwitzissä, mutta kun ajoin bussilla Slovakiaan, ihastuin matkalla myös Tatravuoriin. Sinne haluan kyllä joskus kesällä tai syksyllä patikoimaan 🙂
Nuo kaikki ovat hienoja kohteita (meinasin kirjoittaa että kivoja, mutta Auschwitziin se termi ei oikein sovellu). Meidän ensivaikutelma Varsovasta oli aikoinaan jotenkin ankea, mutta sittemmin kun ollaan tutustuttu kaupunkiin paremmin, niin sehän onkin todella vaikuttava. Ja siis nuo Puolan ja Slovakian rajamaisemat on ihan huikeita! Me ollaan käyty Tatravuorilla patikoimassa Slovakian puolelta, joten seuraavalla kerralla sitten Puolan puolelta poluille, toivottavasti pian!