Elämää nomadina

Nomadijoulu lumisessa Riiassa ja reissusuunnitelmia

Elämää Nomadina - 1640257952602
Lumista tunnelmaa Livu laukums -aukiolla historiallisessa keskustassa

Jouluterveiset lumisesta Latviasta! Erityisesti täällä Riian alueella on menneillään melkoinen lumikaaos, sillä uutta lunta on tullut useampana päivänä ja melkoisia määriä kerralla, eikä teiden kunnossapito meinaa oikein pysyä perässä. Mutta jos unohdetaan keliolosuhteet, lumi on muuttanut tämän jo valmiiksi kauniin kaupungin melkoiseksi talven ihmemaaksi! Lisäksi aina välillä on paistanut myös aurinko, joten ollaan saatu nauttia todella kauniista maisemista niin vanhan kaupungin kaduilla kuin muuallakin Riiassa.

Riika, Latvia | Elämää Nomadina
Myös komeita jugend-taloja on koristeltu joulua varten

Jouluperinteitä ja juurettomuutta

Minkälainen on nomadin joulu? Jouluhan on noin yleisesti ottaen hyvin perinteikäs juhla, jota vietetään ympäri maailmaa noudattaen vuosittain varsin samanlaista kaavaa. Suomalaista joulua vietetään yleensä perhepiirissä ja siihen kuuluvat vahvasti esimerkiksi tietyt perinteikkäät ruuat, lahjat ja joulupukki, sekä monille kirkossa ja haudoilla käyminen. Nomadielämässä joulua vietetään siellä, missä satutaan olemaan, toki on varmasti sellaisiakin reissaajia, jotka palaavat vierailulle kotimaahan nimenomaan joulun aikaan, ollakseen mukana perhejoulussa.

Nomadin joulu | Riika, Latvia | Elämää Nomadina
Riian linna ja joulukuusi

Meillä oli tapana jo ennen tätä täysipäiväistä reissuelämää olla joulun aikaan ulkomailla, sillä joulun vapaapäiviä hyödyntäen ja kesälomapäiviä säästäen pystyi vuodenvaihteen ympärille usein rakentamaan useamman viikon loman. Niinpä sellainen perinteinen perhejoulu on jäänyt taakse jo vuosia sitten, emmekä oikein osata kaivata suomalaista joulua. Toki nyt kun ollaan näin lähellä ja on oikeasti talviset ja lumiset kelit, tuntuu jotenkin paljon enemmän joululta kuin etelän maissa. Tänä vuonna ollaan valmisteltu perinteisiä ruokia kuten porkkana- ja punajuurilaatikkoa ja jopa paistettu pipareita, itse tehdystä taikinasta tietenkin! Tämä joulu on nyt sitten ehkä jonkinlainen sekoitus juurettomuutta ja perinteistä suomalaista joulunviettoa – lahjoja sentään ei olla ostettu, koska nomadillahan on aina liikaa tavaraa muutenkin.

Elämää Nomadina - 1640258581736
Trīs Brāļi, “kolme veljestä”, kuuluisat keskiaikaiset rakennukset vanhassa keskustassa

Ogren jouluvaloja ihailemassa

Ogren pikkukaupunki noin 35 kilometriä Riiasta kaakkoon on joulun aikaan suosittu vierailukohde ainakin latvialaisten keskuudessa. Ogren vetonaula on vuosittain keskustaan rakennettava komea jouluvalaistus. Aiemmin joulukuussa Ogressakin oli paljon uutta puuterilunta, jolloin valokujat olivat vielä upeampia, mutta kauniilta siellä nytkin näytti, vaikkeivat tuoreimmat lumisateet Ogreen juuri osuneetkaan. Suosiota saaneen jouluvalaistuksen myötä Ogre on nimennyt itsensä Latvian joulupääkaupungiksi, ja kasvavan turismin ympärille on luotu uutta liiketoimintaa. Jos sattuu täälläpäin joulun aikaan olemaan, niin piipahdusta Ogreen voi kyllä suositella. Varoitus joululiikenteestä tosin, ainakin huonolla kelillä ja alkuillasta voi olla ruuhkaista, ja lyhyt matka Ogreen voi sen myötä kestää todella pitkään – me istuttiin ruuhkassa pari tuntia ennen kuin päästiin edes Riiasta ulos, ajoitus oli siis ilmeisen huono.

Ogren jouluvalot, Latvia | Elämä Nomadina
Ogren upein valotaideteos

Ogren jouluvaloista suurin osa on keskitetty keskustaan Brīvības iela -kadun varrelle, mutta osa taideteoksista on ripoteltu ympäri kaupunkia. Mālkalnes prospektsin ja Upes prospektsin risteyksen lähellä seisova, Kristaps Štobisin suunnittelema ”Katariinan vaunut” teos oli kenties koko kaupungin upein valoinstallaatio. Tämä viime vuoden jouluksi rakennettu hevosten vetämiä vaunuja kuvaava teos on saanut inspiraationsa tarinoista kauniista ogrelaisessa naapurustossa syntyneestä pikkutytöstä, joka vanhempiensa kuoltua ruttoon otettiin kasvattitytöksi ja apulaiseksi Marienburgiin, ja josta myöhemmin tuli Venäjän keisarinna Katariina I. Yli kolme metriä pitkissä hevosissa ja yli viisimetrisissä kärryissä on kaikkiaan 60 000 lamppua ja kilometrin verran johtoja, eli kyseessä ei todellakaan ole mikään pieni jouluvalo. Vaunuihin voi ilmeisesti mennä myös sisään aistimaan keisarillista tunnelmaa ja joulun taikaa.

Ogren jouluvalot, Latvia | Elämä Nomadina
Ogren kävelykeskustan jouluvaloja

Alkuvuoden reissusuunnitelmat

Lemmikkivahtipestimme täällä Riiassa loppuu tapaninpäivänä, jolloin käännetään auton keula taas kohti Suomea. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin vain muutaman päivän vierailu kotimaassa ja auton vieminen sinne säilöön, sillä tammikuun alussa on tarkoitus matkustaa lentäen ensimmäistä kertaa melkein kahteen vuoteen! Mitään kaukomatkoja ei ole suunnitelmissa edelleenkään, mutta lähdetään pariksi kuukaudeksi Espanjaan lämmittelemään ja nauttimaan aurinkoisemmista ilmoista. Tällä tulevallakin reissulla meillä on tiedossa house-sitting pestejä, eli jonkinlaista vuorottelua ahkerampien työjaksojen ja siinä samalla lemmikkien hoitamisen, sekä vapaamman reissaamisen välillä.

Gibralfaron linnoitukselta avautuu upeat maisemat yli Malagan | Elämää Nomadina
Paluu näihin maisemiin kuulostaa houkuttelevalta!

Lennetään meille jo kovin tuttuun Malagaan, ja vietetään tammikuu Andalusiassa, jossa tehdään parin viikon mittainen pesti Pate-koiran hoitajina. Paten suomalainen, osan vuodesta Espanjassa asuva perhe tavattiin lemmikkivahtihommien merkeissä viime talvena, ja on kiva päästä samaan paikkaan uudelleen! Paten omistajia ollaan itse asiassa nähty myös Suomessa tässä välissä pariinkin otteeseen. Helmikuun taitteessa jatketaan Andalusiasta Valencian itsehallintoalueen puolelle Kaakkois-Espanjaan tekemään toinen house-sit, ja mahdollisesti vielä kolmas Mallorcan saarella, ennen kuin mennään käymään todella pitkästä aikaa Barcelonassa. Tämä kaikki toki sillä oletuksella, että matkustaminen alkuvuodesta tulee koronatilanteen puolesta onnistumaan.

Nomadin joulu | Riika, Latvia | Elämää Nomadina
Myös Riian tuomiokirkkoaukio on saanut koristeekseen joulukuusen

Mutta Espanjasta lisää seuraavassa postauksessa tammikuussa, nyt on aika rauhoittua hetkeksi nauttimaan joulun tunnelmasta.

Ihanaa Joulun aikaa ja upeaa Uutta Vuotta juuri sinulle, missä sitä vietätkään!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.2 / 5. Arvioita annettu: 6

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

14 Vastausta

 1. Vau, näyttääpä luminen Riika kauniilta! Lienee varsin harvinaista, että siellä päin on jouluna lunta… Me vietimme joulua Lounais/Länsi-Suomessa ja täälläkin lumipeite jouluna tuntuu olevan ainakin nykyään harvinaista. Tämän vuoden jouluna onneksi niin siellä kuin koko Suomessa oli lunta maassa.

  Hyvää uutta vuotta myös sinne!

  1. Kiitos Mikko! Riiassa on varmaan vuosittain jonkin verran lunta erityisesti kevättalven puolella, mutta näin valkoinen joulu lienee harvinainen. Viime vuonna myös oli kuulemma ollut todella talvisen näköistä. Lumi tuo kyllä jouluista tunnelmaa mukanaan, onneksi koko Suomessa saatiin tänä vuonna nauttia siitä.

  1. Onneksi me ei olla mitenkään hard core jouluihmisiä, niin sopeutuminen erilaisiin joulunviettotapoihin tai vaikka kokonaan “jouluttomaan jouluun” ei tuota hankaluuksia. Mennään maassa maan tavalla tämänkin suhteen. Onneksi mistä tahansa voi ottaa puheluja läheisille Suomeen.

 2. Me ollaan vietetty muutama joulu ulkomailla juuri mainitsemistasi syistä; joulun aikaan on pidempiä vapaita ja kun siihen lisää kesä- tai talvilomapäiviä, voi saada helposti parin viikon loman. Nyt kun lapset ovat aikuisia, ei joulun viettäminen ole muutenkaan enää samanlaista kuin aikaisemmin ja muutenkin olen sitä mieltä että juhlan tekee ihmiset eikä paikka. Hyvää uutta vuotta!

  1. Juuri näin, joulu on erityisen tärkeä ja merkityksellinen lapsille, näin aikuisena ja ilman omia lapsia on oikeastaan aika lailla sama miten ja missä joulua viettää. Toki on kiva aina järjestää jotain vähän spesiaalia, joko perinteistä tai elämyksellistä.

 3. Eilen loppui viiden päivän työputki ja tänään yksi välivapaa. Ei ole siis perinteisiä perhejouluja vietetty. ☺️ Oli kyllä ihana, kun saatiin tänne Helsinkiin hyvät lumet aatoksi. Näyttää siellä Riiassakin ihanan jouluiselta.

  1. Kaikilla tosiaan ei ole työn puolesta mahdollisuutta perinteiseen joulunviettoon, ainakaan juuri samaan aikaan kuin “kaikki muut” sitä viettävät. Noh, joulumielikin on asennekysymys ja joulunviettoon voi aivan hyvin kokoontua vaikkapa välipäivinä, tai jo ennen pyhiä.

 4. Todellakin ihanan näköinen tuo Riika talvisessa asussaan ja jouluvaloineen! Lunta ei taida kovin suurella todennäköisyydellä joka joulu olla, mutta siinä missä olemme viettäneet joulun Tallinnassa voisin kyllä harkita joulua näissäkin maisemissa!

  1. Valkoinen joulu on täällä varmaan iloinen yllätys monelle, tosin katujen kunnossapitäjiä ei käy kateeksi, kun työtä on todella paljon ja välineenä lumen raivaamiseen näytti olevan monesti lähinnä vain lapio… Toisaalta kaikki näyttivät suhtautuvan lumikaaokseen todella lunkisti ja vaan kahlailevan menemään jos ei kulkuväylät olleet mintissä. Tänä vuonna joulutorit valitettavasti olivat todella pieniä verrattuna normaaliin, Riian perinteinen joulutori olisi ollut kiva kokea!

 5. Kauniilta näyttää Riika lumi- ja jouluvalojen keskellä. Meillä oli vakaa aikomus lähteä sinne syyslomalla, mutta kaupunki meni kiinni juuri nenän edestä. Täytyy yrittää keväämmällä uudelleen, sillä siellä oli kyllä paljon kaikkea mielenkiintoista nähtävää.

  Mukavalta kuulostaa teidän alkuvuosi, hyvää uutta vuotta ja reissujen jatkoa sinne!

  1. Me oltiin Riiassa myös tuon loppusyksyn lockdownin aikana, ja se ei tosiaan ollut ihan paras hetki vierailuun, kun melkein kaikki liikkeet ja palvelut oli suljettuna. Normaaliaikana Riika sopii kyllä kaupunkilomakohteeksi ympäri vuoden.

 6. Riika näyttää hyvältä ajatukselta lähteä joskus joulua karkuun. Lyhyt matka ja sopivan erilaiset näkymät. Muuten Riika on muistoissani erityisellä paikalla, koska kauan sitten rakastuin vanhemman tyttäreni isään kymmenen vuotta ennen tyttären syntymää. Vedimme omia ryhmiämme matkanjohtajina ja jouduimme majoittamaan asiakkaitamme Neuvosto-Latviassa ylibuukkaustilanteessa neljä henkeä kahden hengen huoneisiin. Pakenimme hässäkän tasaannuttua kaupungille kahvilakierrokselle juomaan Riga-balsamia, joka olikin yllättävän voimakas lääke: )

  1. Riikassa kyllä viihtyy ympäri vuoden, ja ainakin näin lumisena aikana kaupungissa oli kivasti joulutunnelmaa. Ihana muisto Neuvosto-Latvian ajalta, moni asia on niistä ajoista muuttunut mutta Riga-balsami on ja pysyy, ja saattaa yllättää edelleen voimakkuudellaan 😀

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.