Elämää nomadina

Hurmaava Frigiliana, suosittu Nerja ja paluu Velez-Rubioon

Alkuvuosi Andalusiassa oli tiukkojen liikkumisrajoitusten leimaamaa, ja paria paikanvaihtoa lukuun ottamatta mekään ei käyty oikeastaan missään. Helmikuun puolessa välissä elämä alkoi onneksi jälleen vapautua hieman, sillä tartuntamäärät kääntyivät laskuun, ja kuntarajoja alettiin sen myötä avaamaan. Tämä tarkoitti, että mekin päästiin Torroxista tutustumaan naapurikuntiin ja itäisen Malagan provinssin kauniisiin rantamaisemiin. Mitään kovin suurellista matkustamista ei edelleenkään harrastettu, mutta tehtiin kuitenkin päiväreissu läheiseen rantakaupunkiin Nerjaan ja Frigilianan kylään sen yläpuolella.

Santa Fiora Botanical Garden | Frigiliana, Andalusia, Spain
Frigilianan pieni kasvieteellinen puutarha

Frigiliana, Andalusian kaunein kylä?

Andalusiaan mahtuu epäilemättä lukematon määrä viehättäviä, vanhoja kyliä, mutta Frigiliana on ehdottomasti yksi kauneimmista, missä olen käynyt koko Espanjassa. Frigilianan voi bongata useista kauniiden kylien listauksista, ja tittelit on kyllä tässä tapauksessa annettu ihan syystä. Nerjan pohjoispuolella, vain muutama kilometri rannikolta sisämaahan sijaitseva kylä kiipeilee ylös vuorenrinnettä, ja itse historiallisen kylän lisäksi kauniita ovat myös sieltä avautuvat maisemat.

Frigiliana on yksi Andalusian valkoisista kylistä | Andalusia, Espanja
Frigilianan historiallinen osa on pienten kujien ja valkoisten talojen sokkelo

Firigilianalla, kuten monella muulla Andalusian valkoisella kylällä, on itämaista taustaa, ja se kantaa maurilaista perinnettä ylpeydellä. Sanotaan, että kylän Barrio Alto naapurustosta löytyy koko maan mittakaavassa merkittävän autenttista arabialaisvaikutteista arkkitehtuuria. Kylän historialliseen osaan tutustuu parhaiten vaeltelemalla pitkin sen kapeita katuja ja portaikkoja, ihastellen talojen yksityiskohtia ja kukkaistutuksia. Frigilianassa kaikki katukivistä lähtien vaikuttaa olevan viimeisteltyä ja siistiä.

Hurmaava Frigiliana | Andalusia, Espanja
Kylässä on kaunista ja siistiä

Valkoisia rakennuksia värittävät kasvien lisäksi kirkkaan siniseksi maalatut ovet ja keraamiset kuviolaatat. Kaduilta voi kulkiessaan bongailla historiallisten rakennusten lisäksi muun muassa kissoja sekä miniatyyriteattereita, joiden esityksiä pääsee seuraamaan sujauttamalla kolikon teatteriautomaattiin (kissojen venyttelynäytökset ja muut mahdolliset esitykset ovat toki maksuttomia, ha-ha). Kiireettömään iltapäivään sopii tietysti myös piipahdus nauttimaan kylmästä juomasta tai vaikkapa lounaasta jonkin ravintolan maisematerassilla. Pienpanimo-oluiden ystävän kannattaa suunnata La Domadora y el León putiikkiin, josta löytyy oivallinen valikoima espanjalaisia, ja myös ulkomaisia, artesaanioluita.

Matkalla Frigilianan historialliseen osaan | Andalusia, Espanja
Myös kylän uudempi osa on varsin nätti

Frigilianaa vartioi muinoin arabialainen linna, josta tosin nykyään on jäljellä vain hyvin vähän, sillä 800-luvun lopulla rakennettu linna tuhoutui taisteluissa jo vuonna 1569. Kipuaminen vanhan keskustan yläpuolella kukkulan päällä sijaitseville linnan raunioille kannattaa silti, sillä kävely palkitaan upeilla näkymillä Frigilianan yli Välimerelle.

Frigilianan maisemia kylän yläpuolelta | Andalusia, Espanja
Hieman usvainen maisema yli Frigilianan merelle

Rantamaisemista ja luolista tunnettu Nerja

Nerja on yksi itäisen Malagan suosituimmista turistikohteista, ja rantakaupungissa on varsin paljon myös ulkomailta muuttanutta väestöä. Satunnaiselle matkailijalle kalastajakylästä pikkukaupungiksi ja lomakohteeksi kasvanut Nerja tarjoilee varsin nättiä andalusialaista kaupunkiarkkitehtuuria, sekä hienoja rantamaisemia. Nerjan kaupungin tunnetuin paikka on paikallistenkin kohtaamispaikkana suosittu Balcón de Europa, rantakallioiden päälle niemennokkaan rakennettu näköalatasanne. Helmikuun lopulla kaupungin kaduilla oli suhteellisen hiljaista, eikä näköalatasanteellakaan ollut meidän kanssa yhtä aikaa kuin pari muuta valokuvia räpsivää kulkijaa.

Kuningas Alfonso XII nimesi Balcón de Europan vuonna 1884 | Nerja, Andalusia, Espanja
Kuningas Alfonso XII nimesi Balcón de Europan vuonna 1884

Nerjan kuuluisin nähtävyys löytyy muutaman kilometrin verran kaupungin ulkopuolelta, Sierra de Tejedan vuoristoa kohti kohoavasta rinteestä. Cueva de Nerja, Nerja Caves, on valtava luolakompleksi, joka häikäisee muun muassa upeilla tippukivimuodostelmilla. Opastettujen vierailukierrosten lisäksi luolastossa järjestetään toisinaan myös konsertteja. Luolien ulkopuolella kannattaa piipahtaa myös alueeseen kuuluvassa puutarhassa. Helmikuun lopulla luolasto oli vielä koronan vuoksi väliaikaisesti kiinni, mutta on nyt jälleen avattu vierailijoille.

Hermitage Nuestra Señora de las Angustias -kappeli | Nerja, Andalusia, Espanja
Hiljattain kunnostettu 1700-luvun Chapel of Nuestra Señora de las Angustias Nerjassa

Paluu Almerian Velez-Rubioon

Kun koiravahtipestimme Torroxissa päättyi, oli aika siirtyä jälleen muihin maisemiin. Provinssien väliset rajat Andalusiassa pysyivät edelleen kiinni, mutta kun britti-ystävämme Paul kutsui meidät takaisin Velez-Rubioon auttamaan koirien hoidossa, ajettiin Malagan rannikolta takaisin Almerian vuorille. Moottoritien sijaan mentiin alkumatka pitkin rannassa kulkea paikallistietä, ja päästiin ihailemaan upeita maisemia. Pysähdyttiin pienelle kävelylle Cerro Caletan alueen poluille, komeiden rantakallioiden yläpuolelle. Itäisen Malagan ja Granadankin rannikolle on tyypillistä kallioiden ja hiekkapoukamien vuorottelu, ja Cerro Caletankin alueella on todella upeita, verrattain syrjäisiä ja hiljaisia, kallioiden reunustamia rantoja.

Cliffs of Maro-Cerro Gordo | Andalusia, Spain
Maisema Maro-Cerro Gordon kallioilta Malagan ja Granadan provinssien rajalla

Kevät oli poissa ollessamme selkeästi saavuttanut Velez-Rubion seudun, ja edelleen melko viileähköistä keleistä huolimatta maasto oli muuttunut huomattavasti vihreämmäksi, ja alueella viljeltävät mantelipuut olivat puhjenneet kukkaan. Perillä meidät vastaanotti jälleennäkemisestä selvästi ilahtuneen karvaturrin Scobin ja Paulin lisäksi Bella, mopsi joka on tilapäisesti Paulilla hoidossa. Asetuttiin Bellan kanssa asumaan tutun talon nyt tyhjänä olleeseen toiseen kerrokseen, ja tuntuu varsin mukavalta olla jälleen tässä syrjäisessä nomadikommuunissa, vaikka rannikolla todella hyvin viihdyttiinkin. Toisin kuin vilkkaalla rannikolla, täällä syrjäseudulla ei ole välttämätöntä laittaa maskia päähän kun astuu ovesta ulos, eikä lenkeillä juuri muita ihmisiä näe. Velez-Rubion kuntaraja on ollut kiinni, mutta tänä viikonloppuna se avataan, kuten suurin osa muistakin Almerian provinssin kuntarajoista. Hyödynnetään tätä ainakin käymällä vedenhaussa naapurikylän Velez-Blancon lähteillä, ja ehkäpä kauppareissulla Huercal-Overaan, mutta muuten pysytellään paikallaan. Työrintamalla on varsin kiireiset ajat, joten pilviset säätkään ei niin häiritse, kun päivät kuluu pitkälti koneiden ääressä.

Mantelikukkia Velez-Rubiossa | Andalusia, Espanja
Velez-Rubiossa on valtavasti mantelipuita, jotka puhkeavat keväällä kukkaan

Meidän seuraavat suunnitelmat on taas ihan täysin auki. Bella lähtee pian Britteihin (itse omistajan ollessa tosin jumissa Australiassa, pitkä juttu), mutta jäädään vielä ainakin vähäksi aikaa pitämään huolta Scobista. Uusia lemmikkivahtipestejäkin on vireillä, mutta kaiken varmistuminen odottaa tietoa itsehallintoalueiden välisten rajojen avaamisesta. Otetaan siis päivä kerrallaan ja katsotaan minne tie vie.

Koiralenkillä Velez-Rubiossa | Andalusia, Espanja
Koiralenkillä Velez-Rubiossa

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.9 / 5. Arvioita annettu: 13

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

12 Vastausta

 1. Ollaan tykästytty noihin luoliin, ne on usein todella näyttäviä. Täytyykin laittaa tuo luola googlen kuvahakuun. Tuo on muuten ilmeisesti yleisempääkin, että noita konsertteja järjestetään. Se kaiketi johtuu niihin erinomaisesti sopivasta akustiikasta.

  1. Luolien akustiikka on varmasti kiinnostava ja jokaisessa luolassa tietysti myös erilainen. Osittain Nerjan luolastossa pidettävä kansainvälinen musiikkifestivaali on järjestetty näköjään vuonna 2019 jo 60. kerran, ja kuvien perustella miljöö ja lava on kyllä todella vaikuttavia!

 2. Olisi ihana päästä joskus luolakonserttiin. Katselin just yhtä konserttitaltiointia vuodelta 2019, ahdisti kun ihmiset oli vieri vieressä. Mukavaa, että saatte olla maaseudulla ja välillä ilman maskia!

  1. Hah, joo konserttien ja festarien tallenteiden katsominen on nyt jotenkin tosi outoa, siis juuri siksi kun ihmiset on niin lähekkäin ja iloisia ja tunnelma on niin, noh, normaali 😀

 3. Friglina on itselle uusi tuntemattomuus, mutta Nerja on sentään tuttu. Malagan länsipuoli on itsellä hyvin hallussa, mutta idemmäksi pitäisi lähteä kiertelemään ajan kanssa. Uskoakseni aurinkorannikolle tulee tehtyä tulevaisuudessa vielä monta reissua, sillä se on varsin helppo kohde Suomesta, kun vaan muistaa pysyä turistirysistä poissa 😀

  1. Varsinainen Costa del Sol Malagasta länteen on varmaan monelle huomattavasti tutumpaa kuin tuo itäosa, mutta hienoja paikkoja löytyy molemmilta puolilta. Me varmaan palataan vielä uudestaan rannikolle tässä kevään mittaan, ja toivottavasti sitten päästään tutustumaan ympäristöön vähän perusteellisemmin. Rannikon lisäksi kiinnostaisi useat Andalusian sisämaan kaupungit, kuten Sevilla ja Cordoba, niin ja Granadakin meillä on itse asiassa käymättä, eli tutkittavaa kyllä riittäisi…

  1. Mijas Pueblossa pitäisi itsekin käydä, kuvat sieltä näyttää ihanilta! Ja samalla reissulla sitten myös vaikka Rondassa ja la Sierra de Grazaleman luonnonpuistossa tai Sierra de las Nievesin kansallispuistossa ja ja… No joo kiinnostavia kohteita olisi ihan loputtomiin!

  1. Ehdottomasti kannattaa! Manner-Espanja on todella monipuolinen, ja jos pitäisi suositella vain yhtä kohdetta tai aluetta niin vaikea olisi valita. Tietysti riippuu siitä, haluaako rantaa, vuoria, historiallisia nähtävyyksiä, kaupunkielämää, kyliä vai kenties kaikkea tätä, tai jotain muuta, yhdistettynä.

 4. Tulipa ikävä Andalusiaan. Kävimme pari vuotta sitten joulupäivänä kuljeskelemassa Frigilianan hiljaisilla kujilla ja ihastuin paikkaan ikihyviksi.

  Nerjassa sen sijaan ei vielä olla käyty. Luoliin olisi kiva päästä, vaikka ollaankin käyty muissa vastaavissa. Tykkään ylipäänsä luolista, on ne sitten tippukiviluolia, jääluolia tai täynnä kalliomaalauksia.

  1. Andalusiassa on todella paljon nähtävää, ja sen suuremmin matkustelemattakin ollaan viihdytty täällä tosi hyvin. Mieli kyllä tekisi tehdä vähän pidempiä tutustumisretkiä kuin mitä on nyt pystytty tekemään, ja seurataankin mielenkiinnolla viikoittain tehtäviä päätöksiä rajojen avaamisesta. Josko jo pääsiäisen jälkeen pääsisi liikkumaan hieman vapaammin!

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.