Elämää nomadina

Vuosikooste 2023 – seikkailuja Euroopassa ja Itä-Afrikassa

Sunrise in Nairobi

Ihanaa alkanutta vuotta 2024 ja terveisiä Nairobista! Reissupäiväkirjaan on tulossa vielä pari postausta joulukuun matkoista Zimbabwessa ja Keniassa, mutta tehdään tässä välissä katsaus vuoden 2023 reissuihin ja rahoihin! FinnsAway-blogissa on juuri julkaistu perinteinen koontipostaus vuoden matkoista, taloudesta, urheilusta ja blogien kuulumisista, ja tässä postauksessa on siitä tiiviimpi vuosikooste suomeksi.

TopNine2023 IG FinnsAway

Retkipakuilua Euroopassa ja nomadielämää Itä-Afrikassa

Matkailtuamme miltei kolme vuotta lähes pelkästään Euroopassa, asetimme vuodelle 2023 tavoitteeksi päästä viimein jonnekin kaukomaille. Vuoden aikataulut rakentuivat kahden “pakollisen” Suomi-vierailun varaan, sillä kävimme kotimaassa sekä kevättalvella että kesällä. Reissuvuodesta tulikin siis kaksijakoinen, sillä vietimme ensimmäisen vuosipuoliskon reissaten autolla Euroopassa, ja jälkimmäisen puoliskon tutustuimme meille uusiin maihin itäisessä Afrikassa. Kaikkiaan matkustimme 14 maassa, joista seitsemän oli meille uusia. Seuraavassa tiivis katsaus missä kaikkialla ehdittiinkään vuoden aikana seikkailla, sekä linkit reissupäiväkirjan postauksiin, ja postauksen loppupuolelta löytyy tilastoja ja talouslukuja.

Alkuvuosi Espanjassa

Otimme vuoden 2023 vastaan Espanjan Andalusiassa, jossa olimme jo neljättä kertaa lemmikkivahteina Torrox Costalla asuville ystävillemme. Huolehdimme kahdesta koirasta, pienestä kanalasta sekä hedelmätarhasta. Talonvahtipesti sitoi meidät varsin tiiviisti paikoilleen, mutta toisaalta mahdollisti keskittymisen töihin ja kirjoitushommiin. Teimme kuitenkin myös muutamia päiväretkiä lähiympäristöön ja lenkkeilimme rantamaisemien lisäksi myös lähivuorilla.

Koiravahtina Torroxissa | Elämää Nomadina blogi
Koirahoidokkimme Pate ja Piña

Talonvahtipestin päätyttyä helmikuussa, teimme retkipakulla parin viikon reissun läntisessä Andusiassa, pääasiassa Cádizin provinssissa. Tuohon retkeen mahtui useampia viehättäviä valkoisia kyliä (muun muassa Setenil de las Bodegas, Olvera, Arcos de la Frontera ja Vejer de la Frontera), pieni patikka hienossa El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa, linnakylä Castillo de Castellar sekä hiljaisia surffirantoja. Reissun lopuksi tapasimme kavereita Tarifassa ja Gibraltarilla, ja teimme reilun viikon mittaisen koiranvahtikeikan kauniissa Esteponassa.

Vejer de la Fronteran suihkulähdeaukio, Andalusian valkoiset kylät, Espanja | Elämää Nomadina
Aukio Vejer de la Fronterassa

Alkuvuoden kootut Andalusiasta
Viisi vinkkiä patikointiin Malagan seudulla
Road trip valkoisissa kaupungeissa ja surffikylissä

El Torcal de Antequera, Andalusia Spain
El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa
Katumaisesma Esteponan vanhassa keskustassa | Elämää Nomadina blogi
Estepona on yksi Andalusian valkoisista kylistä

Kevät Espanjassa ja Portugalissa

Käytyämme maalis-huhtikuussa Suomessa, jossa tuttuun tapaan työskenneltiin pari viikkoa Oulun Musiikkijuhlilla ja tavattiin sitten perhettä ja ystäviä, palasimme hakemaan retkipakuamme Espanjasta. Lensimme halpojen lippujen innoittamina Malagan sijasta Alicanteen, ja ajelimme sieltä bussilla Andalusian puolelle Almeriaan. Kuten niin monella kaupungilla Andalusiassa, myös Almerialla on pitkä historia, ja sen maamerkkirakennuksissa näkyy maurilainen arkkitehtuuri.

Alcazaba de Almeria linnoitus | Road trip Espanjasta Portugaliin | Elämää Nomadina
Alcazaba Almeria

Almeriasta jatkoimme bussilla pitkin rannikkoa Torroxiin, ja käytyämme moikkaamassa ystäviämme sekä tuttuja lemmikkejä hedelmätarhalla, aloitimme pakumatkan kohti Portugalia. Reissun ensimmäinen varsinainen kohde oli huikean upea Cordoba, josta olimme kuulleet paljon hyvää etukäteen. Kuten moni muukin, ihastuimme Cordobaan nopeasti, kaupungin vanha keskusta on kerrassaan hurmaava! Cordoban suosituin nähtävyys on alunperin arabihallinnon kaudelta peräisin oleva moskeija-katedraali.

Cordoba | Road trip Espanjasta Portugaliin | Elämää Nomadina
Hurmaava Cordoba

Cordobasta suuntasimme kohti länttä, halki Extremaduran alueen Portugalin rajalle ja pieneen mutta hurmaavaan Elvasin rajakaupunkiin. UNESCON maailmanperintöluetteloonkin kuuluva, keskiaikainen Elvas on tunnettu vahvoista, hyvin säilyneistä linnoitusrakenteistaan.

Espanjasta Portugalin Elvasiin upean Córdoban kautta

Elvasin keskusaukio ja kirkko | Road trip Espanjasta Portugaliin | Elämää Nomadina
Elvasin keskusaukio

Elvasista jatkoimme matkaa kohti Lissabonia, sillä satuimme saamaan lyhyen koiranvahtipaikan pääkaupungin läheltä. Lissabon on meille aiemmilta reissuilta tuttu, joten tällä kertaa piipahdimme siellä vain lyhyesti, lähinnä olutjournalismin merkeissä. Pienpanimoihin tutustuminen jatkui myös Ericeirassa, jossa vierailimme Mean Sardinella. Haistelimme rannikon tuulia hetkisen myös Penichessa, ja teimme vielä toisen koiravahtipestin Foz do Arelhossa, ennen kuin kurvasimme kohti sisämaata.

Maisema kohti Alfamaa Lissabonissa | Road trip Portugalissa: Rannikkomaisemia, Tomar ja Coimbra | Elämää Nomadina
Näkymä kohti Alfaman kaupunginosaa Lissabonissa
Bella-koira Foz do Arelhossa | Road trip Portugalissa: Rannikkomaisemia, Tomar ja Coimbra | Elämää Nomadina
Hoidokkimme Bella poseeraa rantamaisemissa Foz do Arelhossa

Keski-Portugalin pohjoisosassa on useampia ikivanhoja kaupunkeja, joista kävimme tutustumassa Tomariin ja Coimbraan. Temppeliritareista kuuluita Tomar oli keskiajalla yksi koko Iberian niemimaan merkittävimmistä kaupungeista. Portugalin entinen pääkaupunki Coimbra puolestaan tunnetaan vanhasta komeasta yliopistostaan, jonka kampukseen kuuluu upeita rakennuksia.

Road trip Portugalissa osa 1: Rannikkomaisemia, Tomar ja Coimbra

Combran uusi katedraali ja kaupunkimaisema | Road trip Portugalissa: Rannikkomaisemia, Tomar ja Coimbra | Elämää Nomadina
Coimbran uusi katedraali

Coimbrasta road trip jatkui edelleen pohjoiseen. Yksi reissun pääkohteista oli historiallisesta keskustasta ja viinikellareista kuuluisa Porto, ja onnistuimme jopa saamaan sieltä kissanvahtipaikan juuri sopivasti. Harmi kyllä, säät ei meitä oikein suosineet, ja Porto ei ehkä sen vuoksi ollut ihan niin vaikuttava kuin odotettiin, vaikka kaunis kaupunki toki sateellakin.

Rainy Porto, streetview | Road trip Portugalissa osa 2: Pohjois-Portugali | Elämää Nomadina
Sateinen Porto

Portosta jatkoimme Bragaan, jossa ensisijainen kohde oli itseasiassa olutfestivaalit, mutta joka osoittautui todella hurmaavaksi kaupungiksi! Bragassa on tunnelmallinen vanha keskusta ja useita komeita maamerkkirakennuksia, kuten Bragan katedraali, joka on yksi Euroopan vanhimmista.

Archbishops Court, Braga | Road trip Portugalissa osa 2: Pohjois-Portugali | Elämää Nomadina
Arkkipiispan tuomioistuimen rakennus ja puutarha, Braga

Pohjois-Portugalista löytyy myös hienoja vuoristoseutuja, sekä maan ainoa kansallispuisto Peneda-Gerês National Park. Alueen luonto koostuu jyrkkäseinäisistä graniittimassiiveista sekä niiden välisistä laaksoista, joissa on ikivanhoja, uneliaita kyliä. Kapeat ja mutkaiset vuoristotiet tarjoilivat hienoja maisemia, ja näimme matkan varrella myös paljon Garranon villihevosia ja Cachena-lehmiä.

Cows in Peneda-Geres National Park | Road trip Portugalissa osa 2: Pohjois-Portugali | Elämää Nomadina
Kato miten hienot sarvet muuuuulla on!

Viimeinen kohde Portugalissa oli viehättävä Ponte de Liman pikkukaupunki, josta matka jatkui Espanjan puolelle Galiciaan, joka oli meille uusi itsehallintoalue.

Road trip Portugalissa osa 2: Pohjois-Portugalin helmiä

Ponte de Lima | Road trip Portugalissa osa 2: Pohjois-Portugali | Elämää Nomadina
Ponde de Lima

Road trip halki Euroopan

Espanjan pohjoisrannikon alueet Galicia, Asturia, Cantabria ja Baskimaa erottuvat muusta Manner-Espanjasta erityisesti ilmastonsa ja vehreän luontonsa puolesta. Kesäkuun alussa oli todella vihreää, ja myös varsin sateista, vaikka aurinkokin pilkahteli välillä komeasti. Galiciassa ajelimme huikeiden vuonojen rannoilla, käväisimme Santiago de Compostelassa, Pontedeumessa ja Viveirossa, sekä tutustuimme kivimuodostelmistaan kuuluisaan Playa de las Catedrales -rantaan.

Playa de las Catedrales, Galicia, Spain
Playa de las Cathedrales

Asturian itsehallintoalueen halki ajoimme melkoisen ripeään tahtiin, oikeastaan vain parilla rannalla poiketen, joten maisemista nautittiin pääasiassa tuulilasin lävitse. Tämä seutu todella houkuttelisi patikoimaan, niin rannikkoa seuraillen kuin Picos de Europa -vuorilla. Myös Cantabria jäi tällä kertaa läpiajokohteeksi, pysähdyimme vain San Vicente de la Barquerassa.

Luoteis-Espanja hurmaa rannikkomaisemilla, vehreydellä ja historiallisilla kaupungeilla

Playa de Borizo, Asturias, Spain
Playa de Borizo, Asturia

Baskimaassa teimme jälleen panimovierailuja, ja niiden ohessa piipahdimme lyhyesti Bilbaossa ja yövyimme Ondarroan rantakaupungin kupeessa. Rajakaupunki Irunista road trip jatkui Ranskaan, jossa suuntasimme Alsaceen. Matkalla kävimme tutustumassa “sinappikaupunki” Dijoniin, joka osoittautui todella kiinnostavaksi ja komeaksi vanhaksi kaupungiksi!

View towards Notre-Dame Church in Dijon | Road trip halki Saksan ja Ranskan | Elämää Nomadina
Place notre Dame -aukio, Dijon

Alsacessa lähellä Saksan rajaa asetuimme pariksi viikoksi talonvahdeiksi / puutarhanhoitajiksi ystäviemme taloon, jossa olemme olleet useampana kesänä eripituisia jaksoja. Keskityimme lähinnä töihin, mutta kävimme myös retkillä alueen upeissa ristikkotalokylissä, kuten Riquewihrissa, ja lenkkeilimme lähikylien välillä halki viinipeltojen.

Dijonin kautta Alsaceen ja halki Saksan kohti pohjoista

Half-timbered houses in Riquewihr, Alsace, France | Road trip halki Saksan ja Ranskan | Elämää Nomadina
Riquewihr, Alsace

Alsacesta otettiin suunta kohti Pohjoismaita, ja ajettiin Saksan läpi varsin nopeasti. Hidastimme hieman Reinin rantamaisemissa, ihastellen kauniita kyliä ja lukuisia linnoja. Toinen nähtävyyspysähdys tehtiin Wismarissa, historiallisessa hansakaupungissa Pohjois-Saksassa.

Street view in Wismar, Germany | Road trip halki Saksan ja Ranskan | Elämää Nomadina
Hansakaupunki Wismar, Saksa

Olutmatkailua Bornholmilla ja Ruotsissa sekä vierailu kesäiseen Suomeen

Reittimme Saksasta Suomeen kulki Tanskaan kuuluvan Bornholmin saaren kautta, jossa teimme useammankin panimovierailun. Idyllinen Bornholm on mitä mainioin kesäkohde, ja lautat sinne tarjoavat vaihtoehtoisen reitin Saksan ja Ruotsin välille. Saarella on useita kauniita pikkukaupunkeja ja kalastajakyliä sekä hieno historiallinen linnoitus Hammershus.

Sunrise in Vige Havn, Svaneke, Bornholm | road trip | Elämää Nomadina
Auringonnousu pienvenesatamassa Svanekessa, Bornholmilla

Ruotsissa rantauduimme Ystadin kaupunkiin, ja teimme olutmatkailupainotteisen road tripin seuraillen länsirannikkoa Göteborgiin saakka, ja suunnaten sieltä itään Uppsalaan. Finnlinesin lautta kuljetti meidät halki kauniiden saaristomaisemien Kapellskärista Naantaliin. Viivähdimme kotimaan kamaralla kuukauden verran, nauttien kauniista kesäpäivistä, juhlien häitä ja syntymäpäiviä, kyläillen sukulaisten ja ystävien luona ja keskittyen työprojekteihin.

Bornholmin ja Etelä-Ruotsin kautta kesäiseen Suomeen

Malmön kaupungintalo | road trip | Elämää Nomadina
Malmön kaupungintalo

Syksy ja alkutalvi Itä-Afrikan lumoissa

Elokuussa “hylkäsimme” reissupakumme Suomeen, ja matkasimme loppuvuodeksi Dohan stop-overin kautta Afrikkaan. Ensimmäinen kohdemaa oli Kenia, ja sen vilkkaasta pääkaupungista Nairobista tuli meille tukikohta seuraaviksi kuukausiksi. Alkusyksyn aikana teimme Nairobista käsin pikkureissuja muualle Keniaan, vieraillen muun muassa Amboselin kansallispuistossa sekä rannikolla.

Dohan stopoverin kautta Kenian Nairobiin
Ensimmäinen safari Keniassa – Nairobin kansallispuisto
Amboselin kansallispuisto on upea safarikohde Kilimanjaron juurella
Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta

Urosleijona | Nairobin kansallispuisto | Elämää Nomadina
Ensimmäinen leijonahavainto, Nairobin kansallispuisto
Norsu taustallaan Kilimanjaro | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Amboselin maisemia
Diani Beach, Kenia | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina
Aamukävely Diani Beacilla

Lokakuussa jätimme Nairobin kolmeksi viikoksi ja suuntasimme tutustumaan Ugandaan ja Ruandaan. Otimme Keniaan tullessa Itä-Afrikan viisumin, joka mahdollistaa matkailun näiden kolmen maan välillä, joten totta kai halusimme tutustua kaikkiin. Ugandassa meillä oli töihin liittyviä juttuja pääkaupungissa Kampalassa, mutta kävimme myös lomailemassa Ssese saarilla. Ruandassa kohteisiin kuului pääkaupunki Kigali sekä Kibuye “räjähtävän” Kivu-järven rannalla. Safarireissuja emme tällä matkalla tehneet, vaikka muun muassa gorillojen näkeminen olisikin tietysti kiinnostanut.

Matkamuistoja Ugandasta ja Ruandasta

| Matkamuistoja Ugandasta ja Ruandasta | Elämää Nomadina blogi
Moottoripyöräretkellä Ssese-saarilla Ugandassa
Auringonlasku Kivu-järvellä | Matkamuistoja Ugandasta ja Ruandasta | Elämää Nomadina blogi
Auringonlasku Kivu-järvellä Ruandassa

Ruandasta palasimme Kampalan kautta takaisin Nairobiin, jossa asustelimme taas pari viikkoa. Marraskuussa työhommat veivät meidät Sambian pääkaupunkiin Lusakaan, ja jälleen yhdistimme samaan reissuun myös lomailua niin Sambiassa kuin naapurimaissa. Teimme lyhyen, parin päivän vierailun Botswanaan, sisältäen venesafarin Chobe-joella, ja kävimme Zimbabwessa ihastelemassa huikean kauniita Victorian putouksia. Lusakassa vierailimme norsujen orpokodissa, jossa tutustuimme siihen, miten vauvanorsuja pelastetaan, hoidetaan ja lopulta niiden vartuttua tarpeeksi, palautetaan luontoon.

Venesafari Chobe-joella Botswanassa
Upeat Victorian putoukset Zimbabwessa
Nomadielämää ja norsuvauvoja Zambiassa

Victoria Falls Zimbabwe
Victorian putoukset, Zimbabwe
Lusaka Elephant Orphanage Zambia - FinnsAway
Vauvanorsujen ruokinta-aika norsuje orpokodissa Lusakassa

Joulukuussa palasimme taas Keniaan ja Nairobiin, juuri sopivasti osallistuaksemme suurlähetystön itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Joulukuun aikana kävimme lähimatkailemassa Afrikan Ison hautavajoaman maisemissa Naivasha-järven ympäristössä, ja teimme päiväretket Mount Longonot tulivuoren kraaterille sekä Hells Gate -kansallispuistoon. Joulua vietettiin Nairobissa, ja täällä myös siirryttiin uuteen vuoteen 2024.

Summit of Mount Longonot Kenya
Mount Longonot tulivuoren kraateri

Talousasioita ja tilastoja – vuosikooste 2023

2023 oli meille kuudes kokonainen vuosi nomadeina, eli kiertolaisina ilman kotia tai mitään varsinaista tukikohtaa. Budjettiorientoituneina reissaajina ollaan koko tämä aika kirjattu ylös kaikki kulut ihan pienimpiäkin ostoja myöten, ja tehty taloudesta FinnsAway -blogin Finances-sivulle vuosikoosteet ja toisinaan myös kohdekohtaisia rahapostauksia. Näiden vuosien aikana vuosikulutuksemme on ollut koko ajan varsin maltillinen, ja rahaa kuluu huomattavasti vähemmän kuin “entisessä elämässä” Suomessa asuen ja sieltä käsin lomamatkoja tehden. Työt yrittäjinä kulkevat matkalla mukana, eli elämä maailmalla rahoitetaan siis paikkariippumattomalla työskentelyllä oman yrityksemme kautta.

Vuoden 2023 kustannukset on eritelty alla olevassa graafissa ja eri kategorioiden sisällöt on avattu lyhyesti graafin alapuolella. Hieman tarkemmin näitä talouslukuja käydään läpi FinnsAway -blogin puolella vuosikoosteessa. Vuoden kokonaiskustannukset olivat kahdelta hengeltä yhteensä hieman vajaa 17 000 euroa (eli noin 706 euroa per kuukausi per henkilö), sisältäen muun muassa koko vuoden ruokakauppakulut, asumisen ja matkakulut, sekä kaikki pienetkin ostokset kosmetiikasta vaatteisiin ja laitteisiin. Luvussa on mukana myös muun muassa vakuutukset ja puhelinkulut, eli käytännössä kaikki, mihin rahaa vuoden aikana meni.

FinnsAway nomad travels - Yearly costs 2023

Alhaisissa menoissa yksi iso tekijä oli jälleen se, että majoitutuskulut olivat alhaiset, ja majotuimme paljon myös maksutta. Talonvahtihommia tehtiin vuonna 2023 kaikkiaan 70 päivän ajan, asiakasyritysten kustantamia öitä töihin liittyvien matkojen aikana oli 83, ja Suomessa käydessä asuttiin perheen ja ystävien luona. Maksulliset majoitukset puolestaan olivat pääasiassa edullisia Airbnb:n tai bookingin kautta vuokrattuja asuntoja, ja jonkin verran nukuttiin myös reissupakussa leirintäalueilla.

Matkustuskuluihin kuuluu polttoaineet, lentoliput (pois lukien töihin liittyvät lennot, joita emme maksaneet itse), lautta- juna- ja bussimatkat, uber-ajot ja paikallisliikenne, sekä tietullit ja parkkeeraus. Suurin kustannuskategoria oli jälleen ruoka- ja juomaostot kaupoista. Ravintolakulut olivat tänäkin vuonna varsin maltilliset, sillä kokataan paljon itse. Toki nyt Afrikassa ollaan syöty enemmän ulkona kuin Euroopassa, ja ruoka on täällä sekä ravintoloissa että kaupoissa (pois lukien tuontituotteet) halvempaa kuin Euroopassa. Mainittakoon myös iso osa ravintolakuluista on pienpanimo-olutta craft beer pubeissa, ja kauppalaskuun mahtuu myös melkoisesti olutta ja viiniä. Muut kulut -kategoriassa suurin kuluerä on vaate- ja kenkäostot, lähinnä urheilutarkoituksiin, ja samaan kategoriaan menee myös muun muassa taloustavarat ja kosmetiikka. Pääsylippuihin ja elämyksiin (safarit) käytettiin vuonna 2023 noin tuhat euroa, mikä on huomattavasti enemmän kuin yleensä.

Kulujen lisäksi tykkäämme tilastoida myös urheilua, jota tulee harrastettua melkoisen säännöllisesti, erityisesti juoksemisen muodossa. Vuonna 2023 juoksukilometrejä kertyi 1 865, eli reilu 155 kilometriä kuukaudessa tai reilu 5 km päivässä. Se on vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta silti melkoisen paljon. Puolimaratoneja juostiin kymmenen. Kuntosalilla käytiin säännöllisen epäsäännöllisesti, eli lähinnä vain silloin, kun asuinrakennuksessa oli sali. Vuonna 2024 on tarkoitus lisätä voimatreenin määrää, ja keskittyä juoksukilometrien haalimisen sijasta monipuolisuuteen, vaikka toki edelleen varmasti lenkkeillään paljon. Tarkempia kuukausikohtaisia lukuja voi halutessaan tiirailla FinnsAway blogin Sports-sivulla, jossa julkaistaan urheilupäiväkirjaa.

Cycling safari in Hells Gate National Park, Kenya
Polkupyöräsafarilla Hells Gatessa Keniassa

Miltä näyttää reissuvuosi 2024?

Tämä vuosi on pyörähtänyt mukavasti käyntiin Nairobissa, jossa tällä hetkellä asutaan Suomeen lomailemaan lähteneeltä suomalais-kenialaiselta pariskunnalta vuokratussa asunnossa. Viivytään Afrikan mantereella vielä maaliskuun alkupuolelle – todennäköisesti ollaan lähinnä Keniassa, mutta reissu Tansaniaan odottaa vielä tammikuussa. Maalis-huhtikuussa on taas aika tehdä perinteinen vierailu Suomeen, ja sen jälkeen otettaneen jälleen alle reissupaku, ja kierrellään keväällä ja kesällä Euroopassa. Syksyn osalta suunnitelma on auki, mutta mahdollisesti palataan Afrikkaan. Toisaalta myös Kaakkois-Aasian kutsu on voimakas. Saattaa olla, että kohdevalintoihin vaikuttaa myös työprojektien sijoittuminen, sillä Manna Insectin liiketoimintamallien kehittämistä ja uusia projekteja tehdään eri puolilla maailmaa.

Jokivene auringonlaskussa | Venesafari Chobe-joella Botswanassa | Elämää Nomadina
Venesafarilla Chobe-joella Botswanassa

Lue myös:
Vuosikooste 2022
11 vinkkiä lemmikkivahdiksi aikovalle

Mahtavaa että olet mukana seuraamassa matkaa maailmalla, toivotamme juuri sinulle seikkailuntäyteistä reissuvuotta 2024! Jaa omat matkasuunnitelmasi kommentteihin alle, tai kerro miltä meidän nomadielämän reissut tai talouspuoli sinusta kuulostaa!

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 10

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit

10 Vastausta

    1. Monenlaista kyllä ehdittiin, ja vaikka tykätään todella paljon reissata (autolla) Euroopassa, niin oli mahtavaa vaihtaa pitkästä aikaa mannerta ja saada kokemuksia uusista maista. Viime vuonna juoksukilometreissä rikottiin 2000 kilometrin raja, onhan siinä askeltamista, mutta kovan kilometritavoitteen myötä homma meni jo ehkä vähän suorittamisen puolelle. Tälle vuodelle siis tavoitteena monipuolisempi urheilukattaus ja enemmän patikointia!

  1. Tosi kattava matkailuvuosi niin kaupunki- kuin luontokohteita! Minua kiinnostaa myös tuo eteläinen Afrikka, safarit ja Victorian putoukset. Tuo kustannuslaskelma ei vaikuta yhtään huonommalta. On kyllä tosi suuri etu, ettei kaikista majoituksista tarvitse maksaa 🙂 Jään odottelemaan tämän vuoden postauksia, kenties sieltä tulee niitä Kaakkois-Aasia juttujakin, mitä erityisesti odotan! Hyvää matkavuotta 2024!

    1. Nyt kun koostetta tehdessä katsoi taaksepäin, niin olihan se mitä mainioin vuosi, ja Afrikka on tuonut tervetullutta vaihtelua Euroopassa reissaamiseen. Safarit on olleet ihan mahtavia, ja varmasti niitä tehdään vielä lisää eri maissa. Victorian putouksia voi suositella todella lämpimästi, yksi upeimpia paikkoja, missä olen käynyt.

      Kustannukset pysyivät jälleen hyvin raameissa, ja todella noilla maksuttomilla majoituksilla on siihen vaikutusta. House-sitting on sen suhteen ollut vuosien varrella isossa roolissa, vuonna 2022 oltiin talonvahteina peräti 201 yötä!

    1. Kiitos, mielellään kerrotaan myös hintatietoja ja avataan nomadielämän kustannusrakennetta, se kun kuitenkin on melko erilainen kuin lyhyempien matkojen hinnan muodostuminen. 2023 oli meille pitkästä aikaa taas sellainen kunnolla monipuolinen vuosi pelkän Euroopan sijaan, ja toivottavasti tämä vuosi tulee olemaan samantapainen!

  2. Mielenkiintoinen oli tämä(kin) teksti. Kiitos.
    Erityisen mielenkiintoinen on tuo kulut osio. Mietin, että mites meillä menee tuo kk kulut keskiarvoisesti arvioin, että meillä meni jonkun verran enemmän. Ei kauheasti, mutta jonkun verran. Toki viime vuonna meillä oli pari tylsää muuttujaakin, jotka siihen vaikutti. Mielenkiinnolla odotan, miltä tämän vuoden tilinpäätös tulee näyttämään. Alue on kallis, mutta toisaalta niin kallis, että tuleeko sitä sniiduiltua vielä enemmän 😅

    1. Kiitos Vali! Veneellä maailmaa kierrellessä kustannusrakenne on lienee vähän erilainen, mutta ainakin teoriassa sekin elämäntapa on varmaan mahdollista toteuttaa kohtalaisen pienellä budjetilla. Toki voin kuvitella, että aina silloin tällöin tulee itse veneeseen liittyviä yllättäviä kuluja, ehkä isojakin, ja tietysti sijainti vaikuttaa myös. Kiva olisi siis lukea kustannusyhteenvetoa teiltä myös!

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *