Elämää nomadina

Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta

Diani Beach, Kenia | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Kenia on kenties parhaiten tunnettu kansallispuistoistaan, kuten Masai Marasta ja Amboselista, mutta myös maan rannikolta löytyy paljon nähtävää. Me vierailimme syyskuussa Nairobista käsin Kenian rannikon kenties ikonisimmissa kohteissa, Mombasassa ja Diani Beachilla. Tässä postauksessa “sukellus” Intianvaltameren rannoille kuvien ja lyhyiden tarinoiden muodossa, eli postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta!

Historiallinen ja monikulttuurinen satamakaupunki Mombasa

Kiitos Taiskan esittämän nimikkokappaleen, Mombasasta voi ensimmäisenä tulla mieleen palmurannat ja simpukankuoret, ja niitä toki lähistöltä löytyykin, mutta itse Mombasassa miljöö on varsin urbaani, onhan kyseessä Kenian toiseksi suurin kaupunki ja yksi Afrikan suurista satamista. Mombasa oli myös ennen Nairobia Brittiläisen Itä-Afrikan eli Itä-Afrikan protektoraatin pääkaupunki. Staregisen sijainnin vuoksi Mombasa oli aikoinaan idänkaupan keskus, ja sen hallinnasta on kiistelty useaan otteeseen. Tänäkin päivänä värikäs historia näkyy ja kuuluu tässä vilkkaassa rannikkokaupungissa, jonka kiehtovin osa on sen rähjäinen, sokkeloinen vanhakaupunki.

Pienet pyöräilijät | Mombasan vanhakaupunki | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Yksi vanhan Mombasan tunnetuimmista maamerkeistä on portugalilaisten 1500-luvun lopulla rakentama Fort Jesus -linnoitus, joka toimii nykyään museona. Vuonna 1498 kaupungiin rantautunut Vasco da Gama oli tiettävästi ensimmäinen Mombasassa käynyt eurooppalainen, ja pian hänen jälkeensä saapuikin kokonainen portugalilaisten valloittajien joukkio, ja kaupunki oli vuosisatojen varrella portugalilaisten hallussa useampaankin otteeseen.

Fort Jesus, Mombasa | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Hyvin lähellä Fort Jesus -linnoitusta sijaitsee Mombasan vanha satama, joka oli yli tuhannen vuoden ajan yksi merkittävimmistä Intian valtameren ja Arabian meren kauppapaikoista. Alla olevassa kuvassa näkymä vanhan sataman alueelle ja Burhani moskeijalle historialliselta “orjalaiturilta”. Tuolla suurimmalla paatilla kuulemma teoriassa pääsee Zanzibarille, mutta lipun hankkiminen ei ole ihan yksinkertaista – näin meitä valisti kaupunkikierroksella seuraamme puoliväkisin lyöttäytynyt, joskin varsin asiantuntevan oloinen, paikallinen “opas”.

Mombasan vanha satama | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Vanhan Mombasan kujia reunustavat lukuisat koristeellisilla parvekkeilla varustetut, jotenkin soman rappioromanttiset rakennukset. Alla olevan postikortin rakennus, Ali’s Curio Market, rakennettiin 1800-luvun lopulla, ja on palvellut historiansa aikana muun muassa poliisiasemana, baarina ja kauppana.

Ali's Curio Market, Mombasa | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Maamerkkirakennuksiin kuuluu myös muun muassa “The White House”, 1800-luvun lopun valkoseinäinen talo, joka aikoinaan vuokrattiin Kirkon lähetysseuralle “naisten taloksi”, eli asunnoksi naimattomille lähetyssaarnaajille. Myöhemmin rakennuksessa sijaitsi Mombasan ensimmäinen Yhdysvaltain konsulaatti.

Mombasan vanhakaupunki, The White House | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Valkeiden rantojen ja palmupuiden Diani Beach

Vain noin kolmenkymmenen kilomertrin päässä Mombasasta sijaitseva, valkohiekkaisista rannoistaan kuulu Diani Beach on ilmeisen kiireinen kohde sesonkiaikaan, ja sen rantaviivaan on rakennettu lukuisia varsin hulppeitakin resortteja. Vannoutuneina omatoimimatkaajina meitä kieltämättä ensin vähän hirvitti, että minkälaiseen turistirysään ollaankaan astumassa, mutta syyskuussa rannoilla oli varsin hiljaista ja leppoisaa. Diani Beachin matalat rannat ovat upeimmillaan veden ollessa suhteellisen alhaalla, ja esimerkiksi aamukävely pitkin rantaa, turkoosia merta ja palmupuita ihastellen, oli mitä mainiointa biitsiterapiaa.

Diani Beach, Kenia | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Vuoroveden vaihtelu on tällä rannikolla kohtalaisen suuri, ja nousuveden aikaan rannassa näyttää varsin erilaiselta kuin laskuveden paljastessa valkeat hiekat. Merivesi saavuttaa puurajan ja rantabaarien terassit, ja rantaa pitkin käveleminen muuttuu osin kahlaamiseksi. Kaunista on toki silti, vaikkakin nousuvesi tuo mukanaan myös roskaa (onneksi ei kuitenkaan juurikaan muoviroskaa tai muuta jätettä).

Diani Beach, Kenia | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Majoitusmuotoja Diani Beachin ympäristöstä löytyy moneen makuun. Me valitsimme bookingista löytyneen Furaha Cottagen*, mökkityyppisen pikkuasunnon sveitsiläisen rouvan asuttaman isomman “kartanon” pihapiiristä, muutama sata metriä rannasta. Itse asunto oli aivan kiva, vaikka suihkusta ei tullut kuin suolavettä ja keittiöosasto oli melkoisen vaatimaton, mutta virkistävä uima-allas ja pihapiirin puissa viihtyneet apinat olivat iso plussa.

Furaha Cottage | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina
Vihermarakatteja Diani Beachilla | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Nairobin korkeahkoon ilmanalaan ja viileisiin iltoihin tottuneille Mombasan ympärivuorokautinen lämpö oli tervetullutta, joskin lenkkeilyyn keli oli melkein turhankin kuuma. Alla olevassa kuvassa on menossa aamulenkin jälkeinen virkistäytyminen altaassa kahvin kera, kyllä kelpasi!

Aamukahvit uima-altaassa | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Diani Beachilla ja ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita ja baareja mistä valita. Yllätykseksemme varsin vaatimattomissakin rantabaareissa oli oikein hyvät ruuat, ja kaikkialla myydään herkullisia cocktaileja. Ja mikäpä niitä oli nautiskellessa laskevan auringon värejä, ja toisinaan myös ohjelmallista oheistoimintaa ihaillen. Alkohollittomiakin vaihtoehtoja on, alkaen pitkin rantoja myytävistä kookospähkinöistä ja niiden maukkaasta (joskin lämpinämä ei-niin-herkullisesta) kookosvedestä.

Drinkit rantabaarissa Diani Beachilla Keniassa | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina
Beach More Worry Less -kyltti Diani Beachilla | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Junalla Nairobista Mombasaan ja paikallisliikenne Diani Beachille

Mikä on paras tapa matkustaa Mombasaan? Suurin osa Kenian rannikolle päätyvistä matkailijoista saapuu paikalle lentäen, mutta oivallinen vaihtoehto on myös junayhteys Nairobista! Vanhoissa matkaoppaissa tämä reitti mainitaan lähes ikuisuuden kestävänä jännitysmatkana, mutta muutamia vuosia sitten (ilmeisesti lähinnä kiinalaisella rahoituksella) tehdyn rataremontin jälkeen matkustusmukavuus on ottanut huiman loikan, eikä kestokaan ole kuin alle kuusi tuntia.

Nairobi Terminus | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Junamatkassa parasta on mahdollisuus bongata laumoittain villieläimiä, sillä rata kulkee Tsavo West ja Tsavo East -kansallispuistojen välistä. Etenkin radan pohjoispuolelta onnistuimme bongaamaan paljon norsuja, ja yksi niistä jopa tallustelu todella lähellä rataa, harmi kyllä ei ollut kamera kädessä valmiina. Norsujen lisäksi näimme myös lukuisia kirahveja ja seeproja, ja Mombasan lähestyessä safareilta tutut eläimet vaihtuivat kameleihin.

Sekä Nairobissa että Mombassa SGR-junien terminaali on keskustan ulkopuolella, mutta helposti saavutettavissa Uberilla ja myös paikallisliikenteellä. Me otimme asemalta Mombasaan julkisen mini-vanin eli matatun, jolla pääsee aina Likonin lauttarantaan saakka. Mombasan keskustahan siis sijaitsee saarella, ja päästäkseen etelän rantakohteisiin, kuten Diani Beachille, pitää Mombasasta ottaa lautta Likoniin, josta matkaa voi jatkaa taas matatulla Ukundaan. Noiden minivanien löytäminen itsenäisesti voi olla vähän haastavaa, mutta tässäkin tapauksessa kysyvä ei tieltä eksy. Diani Beachilla ja muissa alueen rantakohteissa kätevin kulkupeli on tuk-tuk, eli kolmipyöräinen mopotaksi.

Tuk-tukin kyydissä, Diani Beach, Kenia | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Loppuun vielä pakollinen kissakuva 🙂 Kissoja on Mombasan kaduilla valtavasti, onneksi valtaosa niistä kohtuullisen hyväkuntoisia. Tämä söpöläinen otti päiväunet tuolin alla ravintolassa.

Katukissa Mombasassa | Postikortteja Mombasasta ja Diani Beachilta | Elämää Nomadina

Oletko sinä käynyt Mombasassa tai muualla Kenian rannikolla? Jos et, niin vastasiko tämä juttu mielikuvaasi Mombasasta? Jaa kokemuksia ja ajatuksia kommenteissa!

Tunnelmia Mombasasta löytyy myös Nomadina Afrikassa podcastin kakkosjaksosta, käyhän kuuntelemassa! Seuraavissa postauksissa seikkailu Afrikassa jatkuu Ugandan ja Ruandan maisemissa.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 3

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

8 Vastausta

    1. Meillä on vielä Tansaniassa käymättä, mutta kyllä sinnekin on tarkuitus tämän talven aikana vielä ehtiä. Rannat on molemmilla puolilla Mombasaa tosi kauniita, ja olisi ihana tutkia tuota rannikkoa enemmänkin, nyt oli tosiaan vain melko pikainen visiitti Dianilla. Juna oli oikein hyvä ja siisti, mentiin kakkosluokassa, joka maksoi noin 6,5 euroa suuntaansa, eli edullistakin on.

      1. Meilläkin kesti jotenkin todella kauan että lähdettiin Afrikkaan (jos nyt ei lasketa viidentoista vuoden takaista pakettimatkaa Gambiaan ja lyhyttä reissua Marokkoon), mutta nyt ollaankin sitten ihan tämän mantereen lumoissa. Eli lämmin suositus matkata vaikkapa juuri Keniaan, käydä safareilla ja junailla Nairobista rannikolle!

    1. Syystalven harmaus on kyllä sellaista aikaa mitä ei ole ollenkaan ikävä Pohjois-Euroopasta / Suomesta, onneksi siellä joulun aika tuo vähän valoa ja iloa. Mutta siis kiitos, kyllähän me nautitaan, tämä Afrikan reissu on ollut ihan mahtava kokemus jo nyt, ja vielä on useampi kuukausi edessä!

  1. Pari kertaa, toistaiseksi 🙂 on oltu Keniasssa, mutta “kuuman kostea” Mombasa ei ole innostanut kylään. Lamun saari sen sijaan on kiinnostanut, mutta juuri silloin kun sitä kaavailimme sitä pidettiin turhan levottomana. Nyt tilanne taitaa jo olla rauhoittunut – ehkä se kolmaskin Kenian reissu vielä joskus tulee … Myös tuo uusi rautatie kiinnostaisi!

    1. Mombasakin oli kokemisen arvoinen, erityisesti tuo kaupungin sokkeloinen, historiaa huokuva vanha osa. Pohjoisempi rannikko on meilläkin kiinnostavien kohteiden listalla, ja ehkäpä sinne ehditäänkin myöhemmin tänä vuonna kun taas palataan Keniaan. Pitääkin tsekata mikä tuo Lamun saaren tilanne nykyään on. Uusi rautatie on parantanut yhteyksiä Nairobista rannikolle todella paljon, ja junakin oli varsin viihtyisä. Junamatkan kiinnostavuutta lisää tietysti vielä tuo mahdollisuus nähdä mm. norsuja ja kirahveja.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.