Elämää nomadina

Dohan stopoverin kautta Kenian Nairobiin

Camels with Doha skyline in background | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi

Elokuun alussa meille tuli täyteen kuusi vuotta nomadielämää, ja sitä juhlistettiin kesän Suomi-vierailun jälkeen suuntaamalla pitkästä aikaa meille uusiin maihin elokuun puolivälissä. Syksyn teema on Itä-Afrikka, jossa ensimmäinen kohteemme on Kenia. Seuraavien kuukausien ajan tullaan siis yhdistelemään työntekoa ja lomailua täällä päiväntasaajan Afrikassa! Matkasimme Nairobiin Qatar Airwaysin siivin, tehden parin päivän stopoverin Dohassa, joka oli elokuussa kiehuvan kuuma. Tässä postauksessa siis lyhyt katsaus Dohan-vierailuun sekä tunnelmia Nairobista.

Luksusmajoitus ja kävelyretkiä Dohassa

Qatar Airways on yksi maailman suurimmista ja korkeimmalle arvostetuista lentoyhtiöistä, ja sillä on yli 140 toimipistettä ympäri maailmaa. Lentoyhtiön tukikohta on luonnollisesti Doha, jossa yhtiö tarjoaa vaihtomatkustajille edullisia, 1-4 päivän pituisia stopovereita, joiden aikana voi majoittua varsin hulppeissa yhteistyöhotelleissa huomattavan edulliseen hintaan. Finnair on vuoden 2022 syksystä lähtien operoinut yhteistyössä Qatar Airwaysin kanssa, ja lentoja Helsingistä Dohaan on päivittäin. Suunnitellessamme reittiä Keniaan, päätimme hyvin nopeasti tarttua Qatarin lentoihin ja viettää Dohassa kahden yön pituisen stopoverin. Tuolloin emme kyllä tulleet ajatelleeksi, että elokuussa Dohassa on aivan tolkuttoman kuumaa ja kosteaa, mutta eipä se nyt niin paljon menoa haitannut, kun ei välittänyt lähes läpimäräksi kastuvista vaatteista ja joi jatkuvasti vettä.

Traditional buildings in Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Al-Ahmad Moskeija vanhassa Dohassa
Elämää Nomadina - Doha Qatar FinnsAway 2023 03
Hikiset turistit kävelykierroksella Dohassa

Lukuisista vaihtoehdoista valitsimme majoituspaikaksi Embassy Suites Hilton Doha Old Townin*, lähinnä sen sijainnin perusteella. Meitä siis kiinnosti Dohassa tutustua erityisesti vanhaan keskustaan, jonne tuosta Hiltonista on lyhyt kävelymatka. Tämä neljän tähden hotelli osoittautui varsin hulppeaksi, ja saimmepa sisäänkirjautuessa vielä korotuksen huoneluokkaan, eli käyttöömme kaksihuoneisen sviitin. Hotellissa oli myös oikein kiva kattoterassi uima-altaineen, joskin ensimmäisenä päivänämme se oli varattu ainoastaan naisten käyttöön (tämä siis liittyen Qatarin vahvaan muslimikulttuuriin). Illanvietto kattoterassilla auringonlaskua ihaillen, kenties drinkkejä siemaillen, jäi siis haaveeksi, mutta kävimme kuitenkin toisena päivänä ennen lentokentälle lähtöä pulahtamassa terassin uima-altaassa ja ihailemassa näkymiä yli kaupungin.

Rooftop pool in Hilton Hotel in Doha | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Hilton-hotellin kattoterassilla oli kivat puitteet

Pääkohteemme Dohassa oli vanhan kaupungin ytimen muodostava, yli sata vuotta sitten perustettu Souq Waqif. Souq Waqif rakennettiin aikoinaan rantaan ja palveli kansainvälisenä kauppapaikkana, jossa beduiinit ja paikalliset kävivät vilkasta vaihtokauppaa. Veneyhteys katkaistiin myöhemmin rantatien rakentamisen yhteydessä, mutta markkinapaikkana alue toimii edelleen, ja siellä voi niin ihastella perinteistä rakentamista, kuin ihmetellä kaikenkirjavaa tuotevalikoimaa. Souq Waqifin historiaan mahtuu myös 90-luvun taantumajakso, kaupankäynnin siirryttyä vaurastumisen myötä modernimpiin tiloihin, ja vuonna 2003 lähes koko alue kärsi pahoja vahinkoja tulipalossa. Vuonna 2006 Qatarin valtio päätti jälleenrakentamisprojektista, joka palautti perinteikkään markkina-alueen Dohan katukuvaan.

Traditional buildings in Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Decorated door in Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Traditional buildings in Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Ravintola Souq Waqifissa
AlKoot Fort, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
AlKoot Fort, 20-luvun sotilaslinnoitus, on nykyään museo

Souq Waqif koostuu erilaisista osista ja alueeseen kuuluu myös muun muassa taidekeskus, hevostallit, elokuvateatteri ja lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Shoppailijat voivat löytää markkina-alueen sadoista kojuista kotiin vietäväksi vaikkapa vaatteita, asusteita, koruja, käsitöitä, mausteita tai koriste-esineitä. Kaupan on myös muun muassa erilaisia lintuja aina metsästyshaukoista lähtien. Eläinkauppojen osasto tosin on aika surullinen paikka kaikkine pieniin kuumiin häkkeihin kahlittuine lemmikkieläimineen.

Souq Waqif Art Center, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Komeassa taidekeskuksessa on esillä paikallisten artisiten töitä

Yksi meidän suosikkimme Souqin tarjonnasta oli Camel Pen, kamelitarha, jossa näitä uljaita otuksia on kymmeniä. Kamelit vaikuttivat olevan hyvin hoidettuja, ja mutustelivat tyytyväisinä ruokaansa, meistä valokuvia räpsivistä turisteista välittämättä. Ja paitsi että itsessään kamelit ovat varsin kuvauksellisia tyyppejä, niin sitä on myös tarhan sijainti niin lähellä rantaa, että lahden toisella puolella kohoavien tornitalojen muodostama skylinen voi kuvata niiden taakse, kuten tämän postauksen kansikuvassa.

Camel Pen, Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Lisää Camel Penin asukkaita
Horse Stables, Souq Waqif, Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Royal Horse Stables upeine hevosineen

Kävelykierroksen päätteeksi suuntasimme Dohan rantakadulle, Corniche Promenadille. Kaikkiaan seitsemän kilometrin mittainen kävelykatualue myötäilee Doha Bay:n rantaa modernin Dohan pilvenpiirtäjiltä vanhaan kaupunkiin. Corniche on yksi Dohan merkittävimmistä turistikohteista, ja myös paikallisten suosima ajanviettopaikka. Promenadin varrella on niin puistoja, ravintoloita kuin museoita, ja näkymät ovat mainioita. Vanhassa Dohassa promenadin rannassa on lukuisia perinteikkäitä veneitä, joiden kyydissä pääsee vaikkapa auringonlaskun värejä ihastelemaan.

Traditional boat in Old Doha, Qatar | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Veneitä Cornichen varella vanhassa Dohassa
Doha skyline, nightview | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Moderni Doha kuvattuna vanhasta Dohasta pimeän laskeuduttua

Diginomadina Nairobissa

Dohasta jatkoimme matkaamme siis Kenian pääkaupunkiin, yli neljän ja puolen miljoonan asukkaan Nairobiin. Tämä eloisa, sopivasti sekava, ruuhkainen ja äänekäs metropoli valikoitui tukikohdaksemme Keniassa ehkä ensisijaisesti työprojektiimme liittyvistä syistä, mutta onhan Nairobi todella kiehtova myös turistinäkökulmasta, ja täältä on helppo matkata myös muualla Keniaan. Asetuimme asumaan vilkkaan Ngong Roadin varrelle Kilimanin kaupunginosaan Nairobin ydinkeskustan länsipuolelle, tornitalon 14. kerrokseen suurehkoon ja suht moderniin asuntoon*, johon mahtui majoittamaan myös kaupungissa viikon verran piipahtaneen kollegamme.

Skyline view of Nairobi, Kenya | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Parvekemaisemamme Kilimanin kaupunginosasta kohti ydinkeskustaa

Kilimanin alue on hieman ylempiluokkainen, mutta ei kuitenkaan mikään varsinainen expat-keskittymä, ja olemme kyllä viihtyneet mainiosti. Parvekemaisemaan yli kaupungin ei kyllästy, ja yhdellä vilkaisulla voi keskustan tornitalojen lisäksi nähdä sekä hulppean golf-kentän että sen takana häämöttävän valtavan Kiberan slummialueen. Tulo- ja luokkaerot todellakin näkyvät Nairobissa, ja kuilu köyhimpien ja rikkaimpien ihmisten välillä on suuri. Sitä ei pidä kuitenkaan liikaa kärjistää tai yksinkertaistaa, sillä vaikka slummialueilla on monenlaisia ongelmia ja surullisia tarinoita, niin monet niissä asuvat käyvät ihan normaalisti töissä ja kenties hiljalleen säästävät muuttaakseen joskus pois, tai kenties pitävät nykyistä asumismuotoa ihan riittävänä.

Nairobi City Council building, Kenya | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Nairobin kaupungintalo
Kenyatta International Convention Centre and other skyscrapers in Nairobi | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Nairobin Business Districtin tornitaloja

No mutta, tässä postauksessa ei ollut tarkoitus lähteä sen syvemmin ruotimaan eriarvoisuutta, palataan tähän aiheeseen ehkä myöhemmin, kun kuvamme ja ymmärryksemme Keniasta ja Itä-Afrikasta täydentyy. Sen sijaan muutama sana arjestamme täällä; no sitähän se nimenomaan on, arkea. “Normipäivään” kuuluu tuntikausia koneen ääressä istumista, työpalavereja ja blogihommia. Töiden jälkeen käydään kuntosalilla tai juoksemassa matolla tai ulkona (meillä on siis talossa oma pieni kuntosali, joka on täällä aika yleistä).

Fruit market in Nairobi, Kenya | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Hedelmäkojuista saa kaikkea ihanaa edullisesti
Monkey in a tree in Nairobi | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Ensimmäinen apinahavainto tehtiin kauppamatkalla

Meillä on myös ihan kelpo keittiö, joten suurin osa ruuista kokataan itse – ruokaostokset hoituvat läheisissä isoissa marketeissa, ja hedelmiä saatetaan napata mukaan myös pienemmistä kojuista. Yleensä pari kertaa viikossa on töihin liittyviä tapaamisia, ja ollaan myös käyty tapaamassa täällä asuvia suomalaisia sekä tietysti käyty myös ulkona syömässä. Ravintolatarjonta Nairobissa on ihan älyttömän hyvä ja oivallisia pubejakin löytyy, ja jopa paikallista pienpanimo-olutta!

254 Brewing taproom in Naironi | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
254 Brewing pienpanimon ravintola Kikuyussa
Elämää Nomadina - Nairobi FinnsAway 2023 11
Edustamassa cocktail-tilaisuudessa Nairobissa
Restaurant in Nairobi, Kenya | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Ravintola Westlandsissa Nairobissa

Viikonloppuisin pyritään irrottautumaan arjesta, ja tehdään pieniä reissuja muualla Keniassa. Kiinnostavia kohteita maassa riittää todella paljon. Tähän mennessä ollaan ehditty kahteen kansallispuistoon safariretkille sekä viettämään pidennetty viikonloppu Mombasassa ja Diani Beachilla. Näistä hienoista elämyksistä kerrotaan lisää seuraavissa postauksissa!

Sunset view with Nairobi skyline | Dohan stopoverin kautta Nairobiin | Elämää Nomadina blogi
Auringonnousu Nairobissa

Lisää tunnelmia Nairobistga ja kokemuksiamme Keniasta tähän saakka löytyy myös Elämää Nomadina podcastista! Jos sinulla heräsi ajatuksia Keniassa tai Itä-Afrikassa matkailuun, tai vaikkapa vinkkejä missä ehdottomasti kannattaa käydä, jätä kommentia alle!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

20 Vastausta

 1. Doha on tosiaan elo-syyskuussa ihan käsittämättömän kuuma. Meillä on usein ollut noihin aikoihin välilaskus siellä pimeän jo laskeuduttua, ja aina se yllättää, miten kuuma silloinkin on. Mahtavaa, että olette nyt jo ehtineet tekemään safariretkiä ym. asioita työjuttujen lisäksi. Kuulostaa todella hienolta!

  1. Loppukesän kuumuus Dohassa ei tosiaan juuri hellitä yöksikään, ja päivällä sitten aurinko on todella armoton. Aika vähän näkyi porukkaa ulkona kävelemässä, ja mekin pujahdettiin aina välillä kauppojen viileyteen. Elo täällä Keniassa on ollut tähän saakka ihan mahtavaa, ja pian päästään tutustumaan myös naaapurimaihin!

 2. En ole vielä ehtinyt Dohaan stopover reissulle. Ihanan monipuolinen stopover teillä ollut, voisin vaikka kopioda koko reissun💗

  1. Dohan stopover oli kyllä kiva kokemus, vaikka olikin niin tuhottoman kuuma aika käydä siellä. Varmaan hyödynnetään tämä mahdollisuus vielä joskus toisenkin kerran!

  1. Rakennukset hevostalleja myöten on tosiaan varsin komeita, tuolla souqin alueella on vaalittu perinteistä rakennustyyliä joka luo melkoisen kontrastin moderneihin pilvenpiirtäjiin, jotka nekin toki omalla tavallaan ovat hienoja.

  1. Stopoveria voi kyllä suositella, tai me ainakin viihdyttiin hyvin ja tykättiin kierrellä Dohassa, ja vielä jäi paljon näkemättä!

 3. Vaikuttaa kyllä tosi kiinnostavalta teidän elo siellä Keniassa. Ihana, että pystytte tekemään viikonloppuisin reissuja ympäristöön. Erityisesti safareista olen aika kateellinen! Rakastan safarimatkoja ja olen ollut eri puolilla Afrikkaa safareilla, mutten Keniassa koskaan. Eikä pidennetty viikonloppu Mombasassakaan vaikuta yhtään hullummalta. Nauttikaa!

  1. Kiitos Heidi! Nautitaan kyllä elosta täällä, ja pyritään pitämään yllä sopivaa tasapainoa töiden ja omien seikkailujen välillä. Safareista mekin ollaan tietysti ihan innoissaan, kun aiemmin ei olla sellaisella koskaan käyty, vain haaveiltu muiden kuvia katsellessa. Ja kutkuttavan kivaa on myös se, ettei meillä ole tarkkaa suunnitelmaa missä kaikkialla näiden kuukausien aikana tullaan täällä matkaamaan.

  1. Tämä on tosiaan aika erilaista matkailua kuin lyhyet lomareissut, ja ehtii huomattavasti paremmin tutustua paikallisiin ihmisiin ja kulttuureihin. Nairobi on ollut tosi hyvä ensimmäinen tukikohta, ja on jännä nähdä mihin kaikkialle itäisessä ja eteläisessä Afrikassa vielä ehditään tämän “reissun” aikana.

 4. Dohan tuo lintusouqi on kyllä aika surullinen paikka, mutta silti tykkäsin Dohasta. Me saatiin stopover hotelli veloituksetta lentoyhtiön kautta, mutta muistaakseni käytäntö muuttui pandemian aikana enkä oo varma onko samaa enää mahdollista. Tuo Kenian reissu on kyllä huikea, elämyksellinen!

  1. Meillä ei ollut juurikaan ennakko-odotuksia Dohan suhteen, mutta tykättiin kyllä, ja tuo lyhyt stopover kului tosi nopeasti. Pitänee ottaa siis joskus uusiksi, mutta ehkä vähän viileämpään aikaan vuodesta :). Itsekin muuten muistelin, että joskus noita stopover-majoituksia on saanut jopa ihan veloituksetta, mutta nyt tosiaan lentoyhtiön kautta varatessa huoneelle tuli hintaa muistaakseni 33 euroa, mikä ei sekään toki paljon ole. Ja joo, Keniaan ja muihin alueen maihin tutustuminen pidemmän aikaa täällä pyörien on ihan mahtavaa!

  1. Jos on aikaa ja lentojen aikataulut sopivasti, niin stopoveria Dohassa voi kyllä suositella, se on varsin mielenkiintoinen kaupunki. Mutta toisaalta jos suunnitelmissa on lyhyehkö lomareissu, niin pitää tietty punnita, että haluaako lohkaista aikaa pois itse pääkohteelta.

 5. Olin joskus ihan tarkoituksella Dohassa syksyisellä lomalla lokakuussa. Tarkoitus oli lenkkeillä. No se ei onnistunut kuumuuden takia edes aamulla aikaisin. Asuin tuon vanhan Souqin laidalla ja vietin siellä illat. Pilvenpiirtäjäalueet ei oikein ole mua varten. Mielenkiinnolla seuraan teidän eloanne Nairobissa ja Keniassa. Itselläni Tansanian safarit kierrettynä, mutta Kenian tuntemus rajoittuu välilaskuun:)

  1. Joo meilläkin taisi olla ajatus aamulenkistä rantakadulla, mutta ihan suosiolla vaihdettiin se hotellin kuntosaliin ja juoksumattoon 😅

 6. Nairobissa suosittelisin fiilistelemään nyt jo vähän vanhemman leffan Out of Africa maisemissa Karen Blixenin farmilla (museo). Taitaa joku Nairobin kaupunginosistakin olla nimetty Karen Blixenin mukaan.

  1. Out of Africa pitäisi kyllä katsoa uudestaan, ja voisi toki tuossa museossakin käydä. Karenin mukaan tosiaan on nimetty kokonainen kaupunginosa, jossa osuu paljon eurooppalaistaustaisia maahanmuuttajia.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.