Elämää nomadina

Andalusian aarteita: 5 vinkkiä patikkakohteiksi Malagan seudulla

*Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä pyöräily- ja retkeilyvarusteita tarjoavan Bikester verkkokaupan kanssa.

Elämää Nomadina - El Torcal Andalusia Spain 2023 FinnsAway 0021 1

Espanjan Aurinkorannikko on tunnettu ensisijaisesti rantalomakohteistaan, mutta Málagan seutu on varsin kutsuvaa aluetta myös monenlaiseen urheilulliseen aktiviteettiin. Patikointireittejä löytyy moneen makuun, ja melko korkeat kukkulat, jopa ihan vuoristot, kohoavat monin paikoin hyvin lähellä rantaa. Patikointipolkuja kulkee niin luonnonpuistoissa kuin historiallisten valkoisten kylien välillä. Tässä postauksessa esittelemme lyhyesti muutaman kohteen, joissa itse olemme käyneet polkujuoksemassa tai patikoimassa asuessamme / lomaillessamme Málagan lähiseuduilla, ja annamme vinkkejä miten varustautua retkeilypäivään.

El Torcal de Antequera

Vuoristoinen El Torcal de Antequeran luonnonpuisto, linnuntietä reilu 30 kilometriä Malagasta pohjoiseen, on upea luontokohde täynnä vaikuttavia, eroosion muovaamia kalkkikivitorneja. Ei ihan heti uskoisi, että tämä nykyään noin 1300 metrin korkeudella sijaitseva alue on joskus ollut merenpohjaa (tai no, 150 miljoonaa vuotta sitten maailma toki oli muutenkin aika erilainen). El Torcalin huikeisiin maisemiin pääsee tutustumaan lyhyitä, varsin helppokulkuisia (tosin märällä kelillä liukkaita) ja selkeästi merkittyjä luontopolkuja pitkin. Saadaksesi kattavimman kuvan luonnonpuiston tarjonnasta, suosittelemme kiertämään kahdesta reitistä pidemmän, vajaan kolmen kilometrin mittaisen, keltaisella merkityn reitin, jonka alku ja loppu kulkee samaa polkua kuin lyhyempi, vihreällä merkitty reitti.

El Torcal de Antequera, Andalusia Spain

UNESCOn maailmanperintökohteisiinkin kuuluvan luonnonpuiston päänähtävyys ovat erilaiset patsasmaiset karstikivimuodostelmat, mutta niiden lisäksi siellä voi bongailla myös eläimiä. El Torcalissa asuu muun muassa komeita, kallioiden päällä taitavasti tasapainoilevia vuoristovuohia sekä useita lintulajeja, mukaan lukien suuria petolintuja kuten kotkia. Talvikuukausina El Torcal de Antequerassa voi olla aika viileää, jopa lunta ja pakkastakin, mutta lämpiminä kuukausina vuorilla on puolestaan mukavasti viileämpää kuin rannikolla.

Elämää Nomadina - El Torcal Andalusia Spain 2023 FinnsAway 0038

El Torcal de Antequeran luonnonpuiston parkkipaikan vieressä on luontokeskus, josta saa lisää tietoa alueesta, opastuspalveluita ja matkamuistoja. Luontokeskuksessa on myös kahvila ja vessat. El Torcaliin ei pääse ainakaan vielä julkisella liikenteellä, joten paras tapa on tulla omalla tai vuokra-autolla / moottoripyörällä, tai ostaa tour-paketti joka sisältää kuljetuksen. Suosituimpina ajankohtina luontokeskuksen parkkipaikka voi täyttyä, jolloin auto pitää jättää päätien varren toiselle parkkipaikalle. Ylös luonnonpuistoon pääsee tällöin 3,7 km pituista oranssilla merkittyä patikointireittiä, tai shuttle-bussilla hintaan 2 euroa (edestakainen matka).

Elämää Nomadina - El Torcal Andalusia Spain 2023 FinnsAway 0013

El Saltillo de Canillas de Aceituno

Tämä patikkareitti, samoin kuin kaksi seuraavaa, kulkee kookkaan Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama luonnonpuiston alueella, joka sijaitsee Malagan provinssin koillisosassa. El Saltillo -reitti ei kuitenkaan ole mikään varsinainen erämaapatikka, vaan kaksi Andalusia valkoista kylää yhdistävä reitti. Polku on myös osa kaikkiaan 650 kilometriä pitkää GR 249 pitkän matkan vaellusreittiä, Gran Senda de Málagaa. Canillas de Aceitunon ja Sedellan vuoristokylien välillä kulkeva merkattu polku koukkaa sen verran syvälle luonnonpuistoon, että maisemat matkan varrella ovat paikoin varsin luonnontilaiset. Näkymiä riittää niin alueen korkeimman huipun, La Maroman, suuntaan (jonne myös kulkee patikkareitti, jolle me emme vielä ole itse ehtineet) kuin rannikolle ja merelle.

Suspension bridge in El Saltillo hike, Canillas se Aceituno, Andalusia

El Saltillo reitin kohokohtana pidetään riippusiltaa, joka ylittää Almanchares joen. Itse asiassa ilmeisen harva kulkee koko matkan kylästä kylään (Cannillaksesta Sedellaan 7 km ja koko GR 249:n seitsemäs etappi edelleen Cómpetaan yhteensä 24 km), sillä ainakin meidän polkujuoksureissumme aikana valtaosa kulkijoista kävi vain mutkan sillalla Canillas de Aceitunosta, ja aivan kelpo, noin 7 kilometrin patikka siitäkin tulee. Reitti on tässä päässä varsin helppo (joskin paikoin kanjonin reunalla kulkeva, ja sen vuoksi ei suositeltava korkeanpaikankammoisille tai pienille lapsille), mutta sillan jälkeen kohti Sedellaa kulkiessa luvassa on suurempia korkeuseroja ja kivisempää polkua. Patikkareitin variaatio on lyhyt poikkeaminen ennen riippusiltaa Almanchares joen putoukselle ja luonnonaltaille. Itse pieni putous altaineen ei mielestämme ollut erityisen vaikuttava, mutta osin kävelysilloin varustettu reitinpätkä sinne on maisemallisesti varsin komea.

Walking bridge in El Saltillo hike, Andalusia

Myös tälle patikkareitille pääsee helpoiten omin kyydein, mutta Canillas de Aceitunoon menee myös pari päivittäistä bussia Velez-Malagasta. Jo matka Canillas de Aceitunoon ja muihin alueen kyliin on elämys, sillä maisemat mutkaisilta vuoristoteiltä ovat todella hienoja. Jos satut reissaamaan helmikuun aikoihin, monin paikoin tienvarsilla on myös kauniita, kukkivia mantelipuita.

Canillas de Aceituno El Saltillo hike

El Cielo vuoren huiputus

Vaativampien päiväpatikoiden ystäville voimme suositella 1508 metriä korkean El Cielo vuoren päälle kapuamista, josta kirjoitimme lyhyesti korona-ajan Andalusia-postauksessa pari vuotta sitten. El Cielo sijaitsee Nerjan rantakaupungin pohjoispuolella Sierras de Tejeda, Almijara y Alhaman luonnonpuistossa. Alueen poluille pääsee vaikkapa kuuluisten Nerjan luolien parkkialueelta, josta käsin El Cielon huipulle voi tehdä 21 kilometrin mittaisen ympyräreitin tai hieman lyhyemmän edestakaisen patikan. Reitti El Cielon päälle on maisemiltaan varsin kiva, ja vaikka vuori on kovin lähellä rannikkoa ja kaupunkia, reiteillä pääsee niin sanotusti kauaksi kaikesta. Tällä vuoristoisella alueella risteilee myös lukuisia muita reittejä, esimerkiksi Nerjan ja viehkeän Frigilianan vuoristokylän välillä kulkeva, melko suosittu patikkapolku.

Nerja El Cielo hike | Elämää Nomadina blogi

El Cielon reitin alku, ensimmäiset noin 3 km Nerjan luolilta, kulkee pitkin loivasti nousevaa päällystämätöntä tietä eräänlaiselle virkistysalueelle (Area Recreativa El Pinarillo). Täältä reitti (merkitty kyltillä sendero) jatkuu polkuna, joka kiemurtelee ylös halki metsäisten rinteiden. Paikoin polku on melko jyrkkää nousua, mutta kuitenkin kohtuullisen helppokulkuista aina siihen saakka, kun saavutaan varsinaisen huipun alapuolelle. Loppunousu vuoren päälle on jyrkkä ja irtokivien vuoksi vähän haastava, mutta ei mikään mahdoton. Maisemat huipulta palkitsevat kyllä hikisen kapuamisen, paitsi jos käy niin kuin meillä, että huippu on pilvien peitossa. No, onneksi jo matkalla oli varsin komeita maisemia niin merelle kuin muille vuorille.

Nerja El Cielo hike | Elämää Nomadina blogi

El Cielo -reitin merkinnät ovat valitettavasti melko puutteelliset, erityisesti jos haluat palata takaisin eri reittiä pitkin. Jos siis kiinnostuit tästä patikasta, kannattaa alueen karttoja tutkia etukäteen, ja jos mahdollista, ladata reittikartta seurattavaksi joko urheilukellosta tai puhelimesta. Korkeuseroa tälle reissulle tulee yli 1400 metriä ja aikaakin saa varata lähes koko päivän (meillä meni ympyräreittiin kuusi tuntia ilman taukoja), joten jos oma tai polvien kunto epäilyttää, kannattaa valita mieluummin joku alempana kulkevista poluista. Nerjan luolille pääsee kätevästi paikallisbusseilla, ja myös Frigilianaan pääsee bussella, joten yksi kiva vaihtoehto tällä alueella on Nerja-Frigiliana toiseen suuntaan patikoiden, toiseen suuntaan bussilla.

Frigiliana on yksi Andalusian valkoisista kylistä | Andalusia, Espanja
Frigiliana on yksi Andalusian kuuluisimmista valkoisista kylistä

Rio Chillarin kanjoni

Ihan El Cielo vuoren naapurissa, Nerjan ja Frigilianan välimaastossa, kulkee yksi Andalusian lukuisista kanjoneista, Rio Chillar joen kanjoni, josta on tullut varsin suosittu patikkaretkikohde. Reitin alussa kanjoni on matala ja leveä, mutta noin neljän kilometrin jälkeen joki kiemurtelee kapeiden ja korkeiden seinämien välissä. Patikkareitti kulkee nimenomaisesti kanjonissa, eli pitkin joen pohjaa, ja vettä on yleensä noin nilkkamitan verran, joten tätä reittiä ei voi kävellä kuivin jaloin. Me itse asiassa olemme kävelleet vain reitin leveän ja kuivan alkupään osana pidempää kierrosta vuorilla, joten omaa kokemusta jokikävelyosuudesta meillä ei ole. Suosiosta päätellen reitti on kuitenkin varsin pidetty ja kastuminen enemmänkin virkistävää kuin ikävää, kunhan sen huomioi varusteissa (reitin varrella on myös useita uimiseen / kastautumiseen soveltuvia luonnonaltaita ja pieniä putouksia).

Rio Chillarin kanjoni
Kuva: nerja-costa-del-sol.com

Moni suuntaa Rio Chillarin kanjoniin opastetulla retkellä, mutta vallan hyvin sinne voi mennä myös omin päin, lähtien matkaan Calle Mirto -nimisen tien varrella olevalta parkkipaikalta, josta on matkaa varsinaisen polun alkuun noin 1,5 km. Nerjan keskustasta / bussiasemalta voi toki kävellä, mutta silloin jo polun alkuun on yli 3 km matkaa. Mikäli kulkee koko kanjonireitin loppuun viimeisille vesiputouksille ja uimapaikalle saakka, matkaa polun alusta tulee yhteen suuntaan noin 7 km (eli mainitulta parkkipaikalta edestakaisin yhteensä noin 17 km), mutta moni palaa takaisin jo käytyään kanjonin kuvauksellisessa kapeassa kohdassa.

Caminito del Rey

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä lyhyessä esittelyssä yksi Málagan tunnetuimmista, ja myös upeimmista, patikointikohteista, komeassa Gaitanesin rotkossa, korkealla Guadalhorse joen yläpuolella kulkeva Caminito del Rey, jonka kuljimme jo useita vuosia sitten. Noin 50 km Malagasta luoteeseen sijaitseva, aikoinaan maailman vaarallisimpien reittien listoillakin keikkunut, paikoin pystysuoraan kanjonin seinään pultattu polku rakennettiin alkujaan 1900-luvun alussa vesivoimalan huoltoreitiksi ja yhteyskäytäväksi. Vuosikymmenten saatossa polku rapistui, muuttuen suorastaan hengenvaaralliseksi, ja se suljettiin kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien jälkeen 2000-luvun alussa (joskin monet rohkelikot menivät reitille siitä huolimatta).

Caminito del Rey Andalusia, Spain

Vuonna 2015 valmistuneen mittavan remontin jälkeen Caminito del Reysta on tullut paitsi turvallinen, myös todella suosittu patikkakohde, ja reitille päästäkseen täytyy varata aika, maksaa pääsymaksu (10 €) ja lähteä polulle osana ryhmää, kypärä päässä. Ihan jonossa sentään ei tarvitse kulkea, sillä ryhmääntyminen koskee vain reitille lähtöaikaa, minkä jälkeen kukin saa kävellä polun omaan tahtiin. Myös opastettuja retkiä on tarjolla 18 euron hintaan. Noin kolmen kilometrin pituinen kanjonireitti tarjoilee upeita maisemia ja ”mahdottomia” kuvakulmia pystysuoralta seinämältä. Vaikkakin polku on nykyään vankka ja turvallinen, Caminito del Rey:ta ei voi suositella korkeanpaikankammosta kärsiville. Reitti sisältää myös kanjonin ylityksen pitkin hieman huojuvaa kävelysiltaa, joka ilmeisesti saattaa vähän huimata sellaisiakin, joita korkealla oleminen ei muuten hermostuta.

Caminito del Rey on saavutettavissa julkisella liikenteellä ainakin siten, että matkaa junalla El Chorroon, josta pääsee reitin alkuun 2,50 euron hintaisella shuttle-bussilla.

Vinkkejä patikointiin ja polkujuoksuun Málagan alueen reiteillä

Pääosa Málagan alueen patikkapoluista on kaikille avoimia, reittimerkittyjä ja maksuttomia, joten omatoiminen retkeily on täysin mahdollista. Mikäli itsekseen patikoiminen tuntuu liian rohkealta tai hankalalta toteuttaa, tarjolla on myös jonkin verran opastettuja patikoita eri kohteisiin.

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhaman luonnonpuiston kyltti

Patikointipäivään kannattaa varustautua huolella, erityisesti jos suuntaa vuoristoisille reiteille. Tärkein varuste on hyvät jalkineet – meillä on nykyään niin kävellessä kuin juoksuvaelluksilla käytössä kevyet ja nopeasti kuivuvat polkujuoksukengät*. Muu vaatetus määräytyy sään mukaan, mutta pidempiä matkoja korkealla patikoidessa tulee aina varautua sään nopeisiin muutoksiin, eli lämpimälläkin kelillä kannattaa pitää mukana sellaisia kerroksia että pysyy niin lämpimänä kuin kuivana, myös hätätilanteessa. Mikäli reitillä on uimapaikkoja, kannattaa tietysti pukea alimmaiseksi soveltuva uima-asu. Patikointiin paras varusteiden kantolaite on kevyt rinkka tai selkään hyvin istuva reppu, kun taas polkujuoksuun kannattaa hankkia tarkoitukseen suunniteltu juoksureppu*, jossa tavarat eivät pääse hölskymään ja vesi kulkee kätevästi juomarakossa. Lyhyemmille juoksuvaelluksille ja -lenkeille riittää usein myös kevyt juomaliivi tai juomavyö, mutta näihin ei mahdu mukaan juuri mitään muuta kuin juomarakko tai -pullo ja pikkutavaroita kuten puhelin ja avaimet.

Puolimaratonilla Nerjassa

Urheilulliseen päivään patikkapoluilla kannattaa varautua sopivan vaatetuksen lisäksi tietysti myös riittävillä eväillä. Juoksuvaellukseen sopii parhaiten energiageelit ja pieneen tilaan pakkautuvat patukat, kun taas retkeilyhenkisempään kävelyvaellukseen voi varata mukaan enemmän syötävää eväsleivistä hedelmiin ja energiaa antaviin pähkinöihin ym. snackeihin. Tärkeintä on kuitenkin riittävä neste, eli älä aliarvio veden määrää. Málagan reiteillä juomavesitäydennyspaikkoja ei yleensä ole tarjolla matkan varrella.

Andalusiassa aurinko paistaa talvellakin lähes joka päivä, joten aurinkorasva ja suojaava päähine on tarpeen patikoidessa ympäri vuoden. Muihin välttämättömiin varusteisiin kuuluu puhelin ja ensiaputarvikkeet. Kamera ja taskulamppu (esim. luolien tutkimiseen) kuuluvat nykyään yleensä puhelimen varusteisiin, mutta parhaat luontokuvat taitaa edelleen saada, jos jaksaa kantaa mukana järkkäriä.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä inspiraatiota patikointiseikkailuille!

Onko sinulla tapana tehdä vaelluksia tai muita luontoseikkailuja reissatessa ulkomailla tai kotimaassa? Vai käveletkö mieluummin kaupunkien kaduilla tai hiekkarannoilla? Jaa kokemuksia tai vinkkejä kommenteissa!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

20 Vastausta

 1. Malagasta ei tosiaan itselleni edelleenkään tule luontokohteet ensimmäisenä mieleen, mutta toden totta, kyllä alueella näyttää upeita patikointireittejä riittävän. Onpa hienon näköistä!

  Pääsiäisenä mietittiin matkakohdetta Krakovan ja Malagan välillä, mutta päädyttiin ensimmäiseen. Ja ilman muuta on tapana tehdä patikointeja ja luontoseikkailuja, kun reissataan. Näin oli tuon Krakovankin osalta, kun käytiin Tatravuorilla. Valitettavasti sää ei oikein ollut puolellamme. Itse asiassa luontojutut ovat usein reissuillamme ykkösteema.

  1. Monella muullakin varmasti on melko yksipuolinen mielikuva Malagan alueesta, mutta siellä kyllä todella riittää hienoja luontokohteita, tässä esiteltyjen lisäksi vielä monia muitakin joihin me emme ole vielä ehtineet. Krakova on myös todella kiva kaupunki, ja oivallinen lähtöpaikka myös Tatravuorten tutkimiseen. Mekin ollaan pari patikkaa Tatravuorilla tehty, mutta varmaan vielä joskus palataan sinnekin uudestaan.

 2. Malagan alue tosiaan tarjoaa valtavasti patikointireittejä ja mahdollisuuksia olla luonnossa myös kaukana rannoista. Olette poimineet hyvät reitit postaukseenne. Osa on hiukan haastavia, ainakin meille, mutta nuoremmille totta kai ok. Hassulta tuntui, että näistä vain kaksi oli meille tuttuja, vaikka olemme valtavasti kaikkea kolunneet eli Caminito del Rey ja Torcal. Pitäisipä itsekin kirjoittaa tällainen postaus. Silloin hehkuttasin Montes de Malagan mahdollisuuksia ja muutamia pienemmistä kylistä lähteviä reittejä..

  1. Tässä oli tosiaan mukana vähän haastavampia polkuja, ja varsinkin tuo El Cielon huiputus on sen verran vaativa, että ilman kokemusta tai varmuutta omasta kunnosta sinne ei kannata lähteä. Mutta tosiaan valinnanvaraa löytyy myös helpommissa poluissa vaikka ja kuinka. Montes de Malagasta lukisin mielellään teidän blogista, kun me emme vielä ole siellä patikoineet ollenkaan. Ja kylien välillä kulkevia polkuja on varmasti todella paljon, ja ne ovatkin tosi kiva vaihtoehto jos haluaa tehdä kevyitä päiväretkiä ja ihastella samalla kauniita kyliä.

  1. Ihan sama vika, ja vielä lisäisin Kanariansaaret samaan listaan. Mallorcalle päädyttiin oikeastaan vähän sattumalta housesit-paikan myötä, ja ihastuttiin saareen, ja Malagan seutu on avautunut ihan uudella tavalla nyt kun on vietetty siellä enemmän aikaa. Kanariansaaret on melko pitkälti vielä tutkimatta, mutta en enää pidä niitä vain pelkkänä turistisoituneena rantakohteena, kuten joskus tein.

  1. Malagan vuoristoalueilla on todella paljon viehättäviä kyliä, ja moni valitseekin nykyään rantakohteiden sijasta vähän ylempänä sijaitsevia paikkoja, tai yhdistää samaan lomaan molempia. Osa kylien välisistä reiteistä taitaa olla kovinkin suosittuja, kun taas toiset ovat varsin hiljaisia.

 3. Loistavat vinkit jälleen ja hyvä, että on myös varoitukset korkeanpaikankammoisille, sillä täältä taloudesta löytyy myös sellainen. Tuo El Torcal meillä onkin jo listalla seuraavaa reissua silmälläpitäen.

  1. El Torcal on ihan mahtava, ja siellä reitit kulkevat maan tasossa ja kallioiden väleissä, joten sopivat mainiosti myös korkeanpaikankammoisille. Vaikka itsellä ei sitä rasitetta ole, niin yritän muistaa mainita, jos reitit kulkee jyrkkien reunojen vierustoja tai sisältävät hankalampaa kiipeilyä.

  1. Meillä taas Costa Blancan alueella seikkaileminen on jäänyt tosi vähiin, mutta tiedossa kyllä on, että sieltäkin löytyisi upeita reittejä. Tuntuu että mitä enemmän Espanjaa kiertelee, sitä enemmän siihen ihastuu. Uutta nähtävää on ihan loputtomiin, ja eri puolilla maata on todella erilaisia alueita ja maisemia.

 4. Jos täällä Tirolissa on upeita patikointipaikkoja, niin näyttää niitä aarteita olevan Espanjan Andalusiassakin 🙂
  Upeita maisemia ja hienoja kalliomuodostumia.

  Puhuttiin juuri tuosta entisestä merenpohjasta vaimoni kanssa käydessämme Itävallan Tirolin Vaahteratasangolla (Ahornboden). Mietittiin siellä vuorten ja maan muodostumista, jotta olisiko ne voineet muodostua paikan olleen merenpohjaa. Mietin, että ei varmaankaan sillä paikka on noin 1200m nykyisestä merenpinnasta. Tultiin siihen tulokseen, ettei siellä varmaan merta ole ollut vaan ehkä jonkinlaisia vuoristojärviä sillä merenpinnan ollessa tuolla tasolla “koko maailmahan olisi Himalajaa lukuunottamatta meren alla”, totesin. Mietintämme on kumottu mikäli Espanjassa on ollut merenpinta 1500m nykyisestä tasosta 🙂

  Kävin katsomassa Bikester valikoimaa. Näyttää olevan iso valikoima monenmoiseen aktiviteettiin.

  1. Onhan niitä, maisemat on melko erilaiset kuin siellä teidän huudeilla, mutta hienoja paikkoja löytyy molemmista. Tuo merenpohjahomma on kyllä jotenkin todella hankala sisäistää, kun ei tuota aikajännettä pysty oikein tajuamaan ollenkaan. Ylipäätään maapallo on ollut ihan erilainen, ja esimerkiksi tuo El Torcal, ja siis tietysti paljon laajempi alue, on käsittääkseni hiljalleen noussut mannerlaattojen liikkeiden ja törmäämisen myötä. Itsessään merenpinta ei varmaan ole varsinaisesti ollut kovinkaan paljon korkeammalla, mutta maat ja meret eri paikoissa 😀
   Bikesterilta löytyy joo paljon retkeilyvarusteita, ja varsinkiin pyöräilyyn vaikka mitä. Meillä on pyöräilyt jääneet minimiin näin nomadielämässä, mutta eihän tuota tiedä vaikka joskus vielä seikkailtaisiin maastopyörät mukana.

 5. Olipa mielenkiintoista lukea Malagasta patikointikohteena. Vaikka nykyään lähes kaikki reissuni on luontolomia ja Espanjassa olen käynyt jo yli parikymmentä kertaa, en ole koskaan ollut luontoilemassa Malagan seudulla. Näköjään se voisi hyvinkin olla tuleva reissukohteeni. Eikä Sierra Nevadakaan taida kovin kaukana Malagasta olla, joten rodtrip & patikointilomaan voisi varmasti yhdistää hyvin molemmat.

  1. Kiitos Heidi, kiva että vinkit ovat hyödyksi! Sierra Nevada ei tosiaan sekään ole Malagasta kovin kaukana, joten helposti voisi yhdistää Malagan seudulla seikkailemiseen vierailun upeassa Granadassa ja vuoristopatikat Sierra Nevadan reiteillä! Me ollaan oltu Espanjassa lähinnä talvella, jolloin Sierra Nevada on ensisijaisesti hiihtokohde, mutta sieltä epäilemättä löytyy aivan huikeita kohteita myös patikointiin lämpimämpinä kuukausina.

 6. Upeita maisemia! Tuo riippusilta voisi vähän laittaa jalkoja tutisemaan mutta pakkohan se olisi mennä läpi jos tuolla olisi. Meitä kiinnostaa erityisesti kaikki Unescon perintökohteet vaikkei niitä varsinaisesti mitenkään kerätäkkään. Ja aina plussaa jos käyntiin liittyy myös patikointia. Vitsi, Frigiliana näyttää aivan ihanalle. Olisipa kiva käydä.

  1. Sinänsähän nuo riippusillat on varmasti turvallisia, mutta jos oikein keinahtelevat, niin kyllähän siitä vähän sellainen hutera olo voi tulla. Frigiliana on todella hieno ja sijaitsee kauniilla paikalla, ja tosiaan polku alas Nerjaan sieltä kulkee luonnonpuiston maisemissa.

 7. Hyviä vinkkejä! Caminito del Rey jätti aikanaan todella syvän muistijäljen ja pidän sitä edelleen yhtenä hienoimmista patikointireiteistä, joilla olen ollut – lähinnä juuri korkeuden takia, ja onhan reitillä tietty myös poikkeuksellisen paljon seinämään kiinnitettyä kävelysiltaa. Andalusiassa on niin upeita maisemia, että jo autolla (tai bussilla) kurvailu jonkin hienon patikointireitin varteen on elämys. Mahtavaa seutua monesta näkökulmasta.

  1. Mekin oltiin kyllä vaikuttuneita Caminito del Reylla, mutta kun oli etukäteen luettu ja nähty kuvia siitä alkuperäisestä reitistä, niin tämä uusi super-turvallinen “kypäräversio” tuntui tavallaan hieman laimealta. Mutta maisemat toki oli ihan huiput, ja sittemmin ollaan tuosta kokemuksesta inspiroituneina käyty tsekkaamassa monta muutakin hienoa kanjonireitillä eri maissa.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.