Road trip Turkissa osa 1: Ikoninen Istanbul ja Amasra Mustanmeren rannalla
Kuulumisia täällä blogin puolella pitkästä aikaa! Reissupäiväkirja on ollut syksyn aikana hiljainen, mutta reissattu todellakin ollaan, pitkin poikin Turkkia ja sen jälkeen halki eteläisen Euroopan aina Espanjan Andalusiaan. Luvassa on siis seuraavien viikkojen aikana reissutarinoita syksyn varrelta – tässä ensimmäisessä Turkki-aiheisessa postauksessa ihmetellään Istanbulia ja ihastellaan Mustanmeren rannikkoa Turkin luoteisosissa. Seikkailimme Turkissakin omalla autolla, ajaen maahan Bulgariasta ja jatkaen muutaman viikon road tripin jälkeen takaisin Eurooppaan Kreikan rajan kautta. Autolla Turkissa matkustamisesta innostuneille kokoamme artikkelien puolelle erillisen infopostauksen aiheesta. Mutta nyt, aloitetaan Turkin reissupäiväkirja Istanbulista.
Ihmeellinen Istanbul – kulttuurishokkeja, tungosta ja maamerkkejä
Istanbul on epäilemättä yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista. Tämä Turkin ja koko Euroopan suurin kaupunki, jossa Eurooppa ja Aasia kohtaavat, on ikivanha ja historiallisesti hyvin merkittävä. Aiemmin Konstantinopolina tunnettu Istanbul on ollut kolmen loistokkaan keisarikunnan, Rooman, Bysantin ja Osmanien valtakunnan, pääkaupunki, ja sen merkittävä asema ja varakkuus näkyy maamerkkirakennuksissa ja museoiden kokoelmissa vielä tänäkin päivänä. Moderni Istanbul on kuin valtava kulttuurien ja kansojen sulatusuuni, jossa on erittäin vaikea päätellä ihmisten ulkonäöstä, ovatko he paikallisia, kaupunkiin asettuneita expatteja vai turisteja muilta mailta.
Istanbulin asukasluku on noin 15 miljoonaa ja siellä vierailee vuosittain yli 13 miljoonaa ihmistä, joten porukkaa, varsinkin keskeisten nähtävyyksien ympärillä ja suurilla basaarialueilla, todellakin riittää. Ihmisten paljous, kaupungin valtava koko ja jotenkin niin kaikesta tutusta poikkeava tunnelma aiheutti sinne saapuessa melkoisen kulttuurishokin, ja viikon mittaisen vierailun aikana emme oikein kunnolla ehtineet päästä ”sisään” Istanbuliin. Saimme kuitenkin tehtyä jonkinlaisen pintaraapaisun tähän ikoniseen kaupunkiin, ja vaikka ei kuljettukaan pää pilvissä ”tuhannen ja yhden yön satujen tunnelmissa”, niin onhan Istanbulissa hurjan paljon nähtävää ja koettavaa.
Me asetuimme Istanbulissa ensin Üsküdarin kaupunginosaan Aasian puolelle, jossa toimimme muutaman päivän kissavahteina italialaiselle opettajalle. Hänen asuntonsa sijaitsi oivallisella paikalla reilun kymmenen minuutin kävelymatkan päässä lauttarannasta ja ihan metroaseman vieressä. House-sit keikan jälkeen muutimme vielä muutamaksi päiväksi Airbnb:sta varattuun huoneeseen Kadiköy:n kaupunginosaan. Tämä myöskin Aasian puolella sijaitseva alue osoittautui jotenkin paljon rennommaksi ja modernimmaksi kuin Üsküdar, ja viihdyimme todella hyvin.
Kadiköyn keskusta-aluetta ihan lauttarannan lähellä voimme suositella ainakin vierailukohteeksi, mutta miksei myös asuinalueeksi Istanbuliin suuntaaville. Ja vaikka ei Aasian puolella asuisi, niin lauttamatka Bosborinsalmen yli on mielestämme jokaisen Istanbulissa kävijän koettava! Tarjolla on paljon erilaisia turistiretkiäkin, mutta ihan vaan joukkoliikennelautta tarjoilee upeita maisemia ja tunnelmaa kahden maanosan välissä ja kaupungin eri osien välillä puksuttaen. Lauttoja kulkee paljon myös Kultaisessa sarvessa (Golden Horn -lahti), ja jos vain aikaa riittää, myös sen varrelta löytyy paljon kaikkea kiinnostavaa.
Mitä me sitten Istanbulissa teimme, ja mitä siellä pitäisi nähdä ja kokea? Mitään varsinaista kaupunkiopasta emme edes yrittää koostaa, sillä näkemättä todellakin jäi paljon enemmän, kuin mitä ehdittiin näkemään. Istanbulin suosituimmat vierailukohteet ovat Bosborinsalmen länsipuolella Fatihin ja Beyoğlun suuralueilla. Fatihin tunnetuin osa lienee Sultanahmetin alue (usein koko suuralueeseenkin viitataan nimellä Sultanahmet), jossa sijaitsevia maamerkkirakennuksia ovat suurmoskeijat Hagia Sofia ja Sulttaani Ahmedin moskeija eli Sininen moskeija. Ihan niiden lähellä on myös Topkapin palatsialue, joka koostuu lukuisista palatsirakennuksista, pihoista ja puutarhoista. Me emme käyneet sisällä missään näistä suurnähtävyyksistä, sillä jonot olivat valtavia ja halusimme ehtiä nähdä kävelykierroksen aikana mahdollisimman paljon – pelkästään Topkapin palatsialueeseen saisi varmasti käytettyä lähes kokonaisen päivän.
Istanbulin maamerkkimoskeijat ovat upeita myös ulkoa, mutta epäilemättä vielä huikeampia sisältä. Yhtä pintapuolisesti tutustuttiin myös legendaariseen suureen basaariin, jonka läpi käveleminenkin oli väenpaljouden vuoksi melkoista tönimistä ja jonossa vaappumista. Liikkeisiin poikkeaminen olisi kenties tuonut helpotusta tungokseen, mutta sitten olisimme varmaan päätyneet sen seitsemälle teekupposelle neuvottelemaan tavaroiden hinnoista, vaikka mitään ostoaikeita ei ollutkaan. Mutta siis, käymisen arvoinen tuo valtava basaarialuekin tietysti on, tosin kannattanee mennä viikonlopun sijaan arkipäivänä.
Kultaisen sarven toisella puolella sijaitsevassa Beyoğlussa vilkkain turistireitti kulkee lahden ylittävältä Galatan sillalta kohti Galatan tornia ja edelleen İstiklal-kadulle, yhdelle koko Istanbulin tunnetuimmista ja vilkkaimmista kaduista, jonka varrella on loputon määrä ostosmahdollisuuksia ja kahviloita sekä muun muassa gallerioita, museoita ja jopa kirkkoja. Pitkä ostoskatu johtaa monumentaaliselle Taksim-aukiolle.
Aasian puolella teimme kävelykierroksia asuinalueillamme Üsküdarissa ja Kadiköyssä, ihastellen loputonta määrää erilaisia moskeijoita (ja kissoja!) ja katujen vilinää, poiketen aina välillä kahville, teelle tai kebab-rullalle. Kadiköyn keskustassa oli helppo poiketa myös vaikkapa oluelle tai viinille, kun taas huomattavasti kuivemmassa Üsküdarissa alkoholijuomia oli tarjolla vain harvoissa paikoissa. Oluesta tuli mieleen, että kävimme tietysti Istanbulissakin tutustumassa paikallisiin pienpanimoihin – olutharrastajalle voimme lämpimästi suositella erityisesti historiallisella Bomontin panimoalueella sijaitsevaa The Populist -panimoravintolaa, jossa pääsee maistelemaan tuoreeltaan seinän takana operoivan Torch Breweryn oluita. Craft beer pubejakin kaupungista löytyy muutamia; palaamme turkkilaiseen pienpanimo-olueen myöhemmin Craft Beer Nomads -blogissa.
Mustanmeren rannikon Amasra on suosittu kesälomakohde
Istanbulista jatkoimme matkaa Mustanmeren rannikolle ja sitä seuraillen aina Amasraan. Matkaa tehtiin osin varsin suuria teitä pitkin, mutta välillä myös lähempänä rantaa pitkin pikkuteitä, pieniä kyliä ja rantamaisemia ihaillen. Merenranta oli jotenkin ihana näky pitkästä aikaa, vietettyämme koko kesän sisämaassa Balkanilla. Amasra on pieni, historiallinen satamakaupunki, joka sijaitsee kauniissa maisemassa Mustaanmereen työntyvällä niemellä. Amasrasta on vuosien saatossa kasvanut erityisesti turkkilaisten matkaajien suosiossa oleva vilkas lomakohde, ja sen lähettyvillä on lukuisia hienohiekkaisia rantoja.
Asetuimme muutamaksi päiväksi asumaan pieneen naapurikylään Ahatlariin, hulppean isoon, fiksuun ja edulliseen (alle 20 euroa per yö) Airbnb-asuntoon, josta oli huikeat maisemat Amasraan ja merelle. Teimme Ahatlarissa vähän työhommiakin, mutta ehdittiin tutustua lähialueisiin juoksulenkeillä, tehdä yksi päiväretki rannikkoa itään (jopa hetki aurinkoa rannalla ottaen, mikä on meille ihan tavatonta) ja yksi päiväretki itse Amasran kaupunkiin.
Amasran viehätys perustunee ensisijaisesti sen kauniiseen sijaintiin pienen lahden rannalla, mutta kaupungissa on myös ihan mukavasti nähtävää ja historiallista kerrostumaa. Monelle vierailun pääpaino on epäilemättä vain kauniin pikkukaupungin tunnelmassa ja sen lukuisissa rantaravintoloissa, mutta kävelykierroksen lomassa pääsee tutustumaan niin linnanraunioihin, pieniin kapeisiin kujasiin kuin Bysantin aikaiseen siltaan, että ihailemaan värikkäitä, rinteeseen rakennettuja ja söpön rapistuneita asuintaloja. Amasra on rakennettu osin 800-luvun linnoituksen päälle, ja jäänteitä linnan muureista ja torneista on siellä täällä muiden rakennusten lomassa.
Onko Istanbul sinulle tuttu kohde? Ihastuttaako vai vihastuttaako, tuliko kulttuurishokki vai tempaisiko kaupungin tunnelma heti mukaansa? Entäpä matkailu Turkissa noin muuten – oletko käynyt, lähtisitkö ollenkaan, mikä alue kiinnostaisi, tai haluaisitko tehdä laajemman kierroksen, kenties omalla autolla? Jätä kommentti alle!
En yiedä miksi, mutta ei tullut mileenkään, että Turkissa voisi tehdä roadtripin… Tietysti voi, mutta rajoittunut mieleni ajatteli toisin…
Aika harva varmaan omalla autolla ainakaan Suomesta asti lähtee Turkkiin saakka, mutta täysin mahdollista se on jos vain aika riittää, ja auton vuokraaminen onnistuu varmasti myös. Ainakin meidän mielestä autolla reissaaminen oli Turkin(kin) tutkimiseen oivallinen tapa, kun pystyi vapaasti suunnittelemaan reitit ja pysähtelemään pienemmissäkin kiinnostavissa paikoissa. Auton tuominen maahan (lyhyeksi aikaa) oli ehkä yllättävänkin helppoa, eikä meitä pysäytelty juurikaan. Mutta näistä käytännönjutuista tosiaana on tulossa erillinen artikkeli kun keretään.
Istanbul on (oli) kohteena todella viehättävä. Valitettavasti Hagia Sofian muuttaminen museosta moskeijaksi oli mielestäni ikävä teko. Iso basaari oli alkuun ihan kiva, mutta sitten alkoi se kujan juoksu kun myyjät todella kävivät päälle yrittäen myydä kokoajan jotain. Esim. Tunisian basaari oli huomattavasti rauhallisempi. Istanbulissa oli hauska myös risteillä Bosporinsalmen yli Euroopan ja Aasian väliä. Sittemmin on tullut pari kolme kertaa oltua stop-overia (vanhan Ataturkin) lentokentän läheisyydessä. Turkin voisin kuvitella tekeväni pidemmän road-tripin, mutta esim. Antalyan kiertäisin kaukaa. Valitettavasti nykyinen poliittinen tilanne Turkissa on sellainen, että ei oikein houkuttele. TA olen kuitenkin lentänyt Istanbulista vaihtaen.
Itse olin ollut sen verran uutispimennossa, että en tiennyt tuosta Hagia Sofian palauttamisesta moskeijaksi ennen kuin vasta paikan päällä Istanbulissa. Kieltämättä harmillista. Istanbulin jätti-basaareistä jäi vähän huono fiilis, mutta onneksi löydetiin myös vähemmän ruuhkaisia ja ensisijaisesti paikallisille tarkoitettuja basaareita, joissa oli kiva kierrellä. Road trip oli mahtava tapa matkata Turkin länsi- ja keskiosissa, ja mielenkiintoisia kohteita olisi riittänyt paljon enemmän kuin nyt muutamassa viikossa ehdittiin tutkimaan.
Turkki ei koskaan ole kuulunut omiin suosikkeihin (ja nyt ehkä vielä vähemmän), mutta vielä joskus haluaisin päästä tutustumaan juuri Istanbuliin! Sen kauneus ja kaoottisuus kiehtovat!
Meidän aiemmat reissut Turkkiin on olleet pakettimatkoja turistikohteisiin, joten nyt oli mahtava päästä tutustumaan aidompaan Turkkiin niiden ulkopuolella. Poliittinen tilanne on tällä hetkellä mitä on, ja tavallisten ihmisten taloudellinen tilanne inflaation kurimuksessa on erittäin huolestuttava, mutta siitä ei pääse mihinkään, että matkailijalle Turkissa on ihan älyttömän paljon upeita kohteita. Meille Istanbul ei näyttäytynyt ihan niin kiehtovana kuin ehkä etukäteen kuviteltiin, mutta kaunis ja kaoottinen on kyllä hyvä sanapari kaupunkia kuvaamaan.
Olipa kiinnostavaa lukea tätä. Turkki itselleni täysin tuntematon eikä oikein ole ollut mielessä matkakohteenakaan Kappadokia lukuun ottamatta. Mutta tämän jutun perusteella kiinnostavaa nähtävää maassa näköjään riittää laajemminkin, jotta mikä ettei Turkkiin voisi lähteä tutustumaan.
Meilläkään ei varsinaisesti ollut tarkoitus suunnata Turkkiin, mutta kun nyt siinä vieressä Bulgariassa jo oltiin, ja aikaa oli käytettävissä sopivasti, päätettiin ulottaa road trip Turkkiin saakka ja oli kyllä hieno kokemus. Turkissa todellakin on ihan tolkuttoman paljon nähtävää, olipa sitten kiinnostunut historiallisista kohteista, arkkitehtuurista, luontomatkailusta, vaelluksista tai upeista rantakohteista, ja reittiä suunnitellessa alkoi tajuamaan, miten paljon kaikkea jää vielä näkemättä. Kappadokiakin mahtui meidän reitille, siitä on tulossa myös postausta pian, huikea paikka!
Istanbul on tullut aikoinaan nähtyä ja maabongarina kävimme Rodokselta Marmariksessa ihan äskettäinkin, vaikka periaatteessa nykyinen Turkki ei varsinaisesti houkutakaan. Jopa Marmariksen päiväreissuamme paheksuttiin ja ehkä syystäkin. Toisaalta sanotaan, ettei kansa voi hallinnolle mitään, mutta toisaalta Turkissa kai sentään kansa on jossain määrin edes vaaleilla voinut aikoinaan vaikuttaa asioihin – ehkei nyt enää. Mutta maailmassa riittää sen verran paljon muitakin kohteita, etten nyt varsinaisesti koe mitään suurempaa pakkoa valita Turkkia kohteeksi.
Seurailinkin teidän Marmaris-vierailua ja siihen liittynyttä keskustelua. Meilläkään ei mitään varsinaista hinkua ollut matkata juuri Turkkiin, mutta kun siellä suunnalla oltiin, niin päätettiin mennä, vaikka yleinen mielipide tuntuu olevan, että sitä pitäisi ehdottomasti välttää. Emme koe tukeneemme hallintoa, vaan pikemminkin inflaation kurimuksessa kärvisteleviä paikallisia, ostettuamme niin majoitus- kuin ravintolapalveluja ensisijaisesti yksityisiltä ja pieniltä yrittäjiltä. Kävimme myös todella mielenkiintoisia keskusteluja niin paikallisten ja expattien kanssa, ja maan tukala tilanne ei jäänyt epäselväksi.
Mielenkiintoinen postaus! En ole vielä käynyt Turkissa ja se ei tällä hetkellä ole ihan top 5 -kohteissa, mutta Istanbul on kyllä aina kiinnostanut. Siellä varmasti tulen vielä joku päivä vierailemaan. Myös Mustanmeren ranta näyttää kauniilta! Mitä kautta tuo kissanvahtikeikka oli sovittu? 😊
Turkin pisteet matkakohderankingeissa on todella laskeneet vauhdilla viime aikoina, mutta ei se tietysti sitä muuta, että kyseessä on huikea ja monipuolinen matkailumaa! Istanbul on ehdottomasti sellainen kaupunki, joka “pitää nähdä” vähintään kerran elämässä, ja jos mahdollista, kannattaa samaan reissuun mahduttaa muutama muukin kohde Turkissa.
Istanbulin kissanvahtikeikka, samoin kuin kaksi muuta house-sitia mitkä tehtiin Turkissa (niistä lisää myöhemmissä postauksissa), oli Trusted Housesitters -platformin kautta – tässä artikkelissa on lisä-infoa house-sittingista ja myös alennuslinkki Trusted Housesittersiin: https://elamaanomadina.fi/11-vinkkia-housesitteriksi-aikovalle/