Elämää nomadina

Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara

Maisema näköalapaikalta Safranbolussa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Maisema näköalapaikalta Safranbolussa

Matkamme Turkissa jatkui Mustanmeren maisemista Amasrasta etelään, kohti Keski-Turkkia. Alkuperäisissä suunnitelmissa oltiin pyöritelty myös Turkin itäosissa reissaamista ja vuoristovaelluksia siellä, ja mahdollisesti jopa jatkamista sieltä edelleen kohti itää Kaukasukselle. Realismia oli kuitenkin keskittyminen vain läntiseen puoliskoon maasta, jo senkin takia, että sovittiin palaavamme koiravahdeiksi Espanjaan talvikuukausiksi, joten uusintavierailu Kaukasuksen maihin saa odottaa. Lisäksi Turkin korkeimmilla vuoristoseuduilla on jo loppusyksystä melkoisen viileää, joten olosuhteet eivät olisi olleet otollisimmat pitkille vaelluksille siellä. Ehkäpä joku toinen kerta siis itäiseen Turkkiin, mutta kohteista ei todellakaan ollut pulaa pelkästään länsipuoliskon alueellakaan kierrellen. Tässä reissupäiväkirjan osassa piipahdetaan Safranbolussa ja Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Ottomaaniarkkitehtuuria ja sahraminkukkia Safranbolussa

Otimme siis suunnan Amasrasta kohti Turkin pääkaupunkia Ankaraa, ja valitsimme välipysäkiksi Karabükin provinssissa sijaitsevan Safranbolun kaupungin. Löysimme pienen leirintäalueen ihan kaupungin keskustan läheltä, ja parkkeerasimme retkipakumme saksanpähkinäpuiden katveeseen. Safranbolun merkittävin nähtävyys on sen Unescon maailmanperintölistallekin nostettu vanhakaupunki, Eski Çarşı (joka käännettynä tarkoittaa vanhaa basaaria), joka on tunnettu näyttävästä ottomaaniarkkitehtuurista. Sinne mekin suuntasimme kulkumme saman tien, jo matkalla hienoja, osin puurakenteisia taloja ihastellen.

Ottomaaniarkkitehtuuria Safranbolussa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Perinteistä arkkitehtuuria Safranbolussa
Söpö hotelli Safranbolussa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Safranbolun tunnettu historia ulottuu peräti 5000 vuoden taakse, ja ajanlaskun alun aikaan kaupunki kuului Rooman valtakunnan Paphlagonian provinssiin. Ottomaanien valtakunnan aikaan, noin 1200-luvulta lähtien Safranbolu oli vuosisatojen ajan merkittävä karavaanien pysähdyspaikka silkkitien varrella. Kaupunki kasvoi ja vaurastui kaupan myötä, ja sen kehitys näkyy edelleen kaupunkikuvan vanhoissa rakennuksissa. Safranbolu sai aikoinaan nimensä sahramin mukaan – tätä arvokasta väriainetta ja maustetta tuottavaa kasvia esiintyy alueella luonnostaan, ja kaupungin ympäristössä on vielä nykyäänkin sekä kasvatettuja sahramipeltoja, että villeinä kasvavia sahraminkukkia.

Perinnerakentamisen kortteleita Ankarassa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Sahraminkukka | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Safranbolun kaupunkirakenne on perinteikkään turkkilainen, ja sen nähtävyyksiin kuuluu niin karavaanien majoituspaikkoina toimineita caravanseraita (karavaanihotelleja), moskeijoita, turkkilaisia kylpylöitä, erilaisia julkisia rakennuksia kuin satoja perinteisiä asuinrakennuksia. Vanhassa kaupungissa käydään toki kauppaa yhä edelleen, ja siellä on useampia viehättävän värikkäitä basaarikatuja, joiden pikkuliikkeistä ja kojuista voi ostaa muun muassa paikallisia herkkuja ja koriste-esineitä.

Cinci Han caravanserai, Safranbolu | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Cinci Han caravanserai toimii nykyään hotellina ja ravintolana
Tarihi Cinci Hamamı, Safranbolun ikivanha turkkilainen kylpylä on edelleen käytössä | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Tarihi Cinci Hamamı, Safranbolun ikivanha turkkilainen kylpylä on edelleen käytössä
Kazdagi Mosque, Safranbolu | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Kazdagi Mosque, yksi Safranbolun lukuisista moskeijoista

Safranbolun nähtävyyksiin kuuluu myös luontomatkailukohteita, joista näkyvin on kaupunkia halkova Tokatlın kanjoni. Me kävimme omatoimisella polkujuoksulla kanjonin reunan poluilla, mutta tarjolla on myös virallisempi vierailualue, jossa on niin luontokeskus, merkittyjä polkuja, vaijeriliuku yli kanjonin ja suosittu lasinen näköalatasanne. Kanjonin yli kulkee myös komea Incekayan akvedukti. Suosittuihin luontokohteisiin kuuluu myös Bulak Mencilisin tippukiviluola, joka on yksi Turkin suurimmista luolista. Kaikkiaan kuuden kilometrin pituisesta luolasta puolen kilometrin osuus on vierailtavissa.

Tokatlın kanjoni, Safranbolu | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Tokatlın kanjoni Safranbolussa tarjoili hienoja maisemia polkujuoksuun | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Ankara yllätti positiivisesti

Turkin pääkaupunki, yli viiden miljoonan asukkaan Ankara, oli meille sellainen ”käydään nyt kun on matkan varrella” -tyyppinen kohde, josta ei oikeastaan tiedetty etukäteen juuri mitään. Ehkä käsitys oli, että se on lähinnä vain uudempi hallinnollinen keskuskaupunki. Parin päivän pysähdyksen aikana Ankara osoittautui yllättävän monipuoliseksi, historialliseksi ja kiinnostavaksi kaupungiksi. Ankaraa pidetään turkkilaisen kulttuurin keskuksena, jossa yhdistyvät Turkin eri osista muuttaneiden asukkaiden mukanaan tuomat kulttuurin erityispiirteet ja ruokakulttuurit.

Lahjatavarakauppa Ankaran linnoituksessa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Vaikka Ankara on suuri kaupunki, sen keskeisiin osiin on helppo tutustua jalan. Meidän kävelykierroksen varrelta löytyi varsinaisten nähtävyyksien lisäksi muun muassa upeaa vanhaa perinnerakentamista esitteleviä kortteleita, lukuisia moskeijoita ja söpöjä värikkäitä vuohipatsaita. Tiesitkö että angoravuohen villa, josta valmistetaan mohairlankaa, on peräisin Turkista, ja angoravuohet ovat nimenomaan Ankaran seudulta kotoisin? Vuohet tuotiin alueelle aikoinaan Keski-Aasiasta, ja niiden villan ominaisuudet kehittyivät uniikiksi Ankaran ylänköilmastossa.

Vuohipatsas Ankarassa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Ankaran kenties tunnetuin nähtävyys on sen korkeimmalla kohdalla sijaitseva komea, nykymuodossaan bysanttilaiselta kaudelta peräisin oleva Ankara Kalesi, Ankaran linnoitus. Ikivanhan linnoituksen varhaisimmat vaiheet ovat historian hämärän peitossa, mutta moneen otteeseen se on joka tapauksessa vaihtanut omistajaa, vallattu, tuhottu ja jälleenrakennettu. Linnoituksen tuplamuureista on jäljellä pitkiä pätkiä ja useita torneja, ja linnoituksen sisällä on muun muassa vanhaa asuinrakentamista, pieniä kauppoja ja gallerioita sekä näköalapaikkoja.

Ankaran linnoitus | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Ankaran linnoituksen ulkomuuria ja torni | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi
Ankaran linnoituksella kissan kanssa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Ankaran merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluu linnoituksen lisäksi Rooman valtakunnan aikaisia raunioita, Anatolialaisten sivilisaatioiden museo ja Atatürkin mausoleumi Anıtkabir. Anatolian ylängöllä Keski-Turkissa sijaitseva Ankara ei nähtävyyksistään huolimatta kuitenkaan ole mitenkään erityisen vetovoimainen turistikaupunki, eikä sitä oikein mitenkään voi verrata Istanbuliin, jota moni muuten luulee myös maan pääkaupungiksi. Moni Turkissa matkaava kuitenkin lentää Ankaraan, jatkaakseen sieltä matkaa kuuluisalle Kappadokian alueelle. Myös meillä Ankara oli välipysäkki nimenomaan Kappadokian huikeita kivimuodostelmia ja kuumailmapalloja ihastelemaan – siitä lisää reissupäiväkirjan seuraavassa osassa.

Koristeellisia turkkilaisia kahvipannuja myyntikojussa | Road trip Turkissa osa 2: Safranbolu ja Ankara | Elämää Nomadina blogi

Ovatko nämä Turkin kaupungit sinulle tuttuja? Kiinnitätkö kaupunkilomilla huomiota arkkitehtuuriin, vai oletko kenties enemmän museoihmisiä? Suunnitteletko kaupunkikierrokset etukäteen, osallistutko opastetuille kierroksille, vai annatko askelten kuljettaa vapaammin? Jätä kommentti alle!

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 1

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit
Seuraa Instagramissa

18 Vastausta

  1. En tiedä miksi, mutta samanlainen ennakkofiilis itselläkin Ankarasta, että olisi ”turha”. En tiedä ketään ennen kuin nyt teidät, kuka on kertonut matkastaan sinne

    1. Mietettiin itsekin että mistä lienee se mielikuva on rakentunut – ehkäpä tietynlaisesta vertailusta Istanbuliin, jota tietysti on erittäin vaikea päihittää 🙂

  2. Tuo Safranbolun kuulostaa varsin monipuoliselta kohteelta ja oli varmaan ihan fiksua keskittyä vaan yhteen (läntiseen) alueeseen tällä kertaa. Voisin muuten veikata, että suurin osa ihmisistä mieltäisi äkkiseltään Istanbulin Turkin pääkaupungiksi, siitä kuulee niin paljon enemmän. Minkäköhän takia se muuten on Ankaraa tunnetumpi kaupunki? Itsekin olen tiennyt Ankaran olevan pääkaupunki, mutta jos olisin jossain tietovisassa niin vastaisin siinä varmasti äkkiä pääkaupungiksi Istanbul 😀

    1. Safranbolu oli yllättävän monipuolinen, kun vieressä tosiaan on myös noita luontokohteita. Ja siis joo, Turkki on ihan todella suuri, eikä yhden road tripin puitteissa ehditty länteisestä puoliskostakaan nähdä kuin murto-osa.

      Ankarahan on pääkaupunkina melkoisen nuori, kun taas Istanbulin ja sitä edeltäneen Konstantinopolin historia on pitkä ja merkittävä, joten ei se varsinaisesti mikään ihme ole että Istanbul on helppo vielä tänäkin päivänä mieltää pääkaupungiksi.

  3. Hauska lukea niistä osista Turkkia, joissa turistit eivät yleensä käy ja joista ei juuri näe myöskään blogattavan. Tuo hienon näköinen Safranbolu oli aivan uusi tuttavuus ja Ankarasta tiesin juuri sen, että se sijaitsee Anatolian ylängöllä ja on pääkaupunki. En tosiaan tiennyt, että siellä on jotain oikeaa katsottavaakin, mutta näemmä on!

    1. Ankara ei mikään varsinainen turistimagneetti todella ole, eikä yksistään sinne varmaan moni tee reissuja muuta kuin ehkä töiden merkeissä, mutta osana pidempää kierrosta oli kyllä tosi mielenkiintoinen vierailukohde!

    1. Juuri näin! Lomamatkoilla tuli harvemmin käytyä sellaisissa paikoissa, joista ei tiennyt etukäteen mitään, toki joskus niissäkin kun reppureissuilla harhailtiin pitkin maailmaa, mutta nyt “kokopäiväisenä reissaajana” tie on vienyt niin lemmikkivahtihommien kuin muuten vain road tripien merkeissä moniin sellaisiin paikkoihin mistä ei ole ollut mitään ennakko-odotuksia.

    1. Kiitos, kiva on myös kirjoittaa vähän vähemmän tunnetuista kohteista ja nostaa esiin sellaisia hieman piilossa olevia helmiä mihin toisinaan törmää jopa ihan sattumalta.

  4. Ompa kyllä komeita pytinkejä! Eikä luontokohteetkaan ollenkaan pahalta näytä.
    Näin yhtäkkiseltään en muista että olisin ikinä osallistunut järjestetylle kierrokselle kaupungissa tai muuallakaan, tykkään mennä omaan tahtiin ja päättää hetkessä mitä seuraavaksi, pysähtyä sielä missä mieli tekee.

    1. Me myös pyöritään uusissa kaupungeissa ihan keskenään, ja usein myös tutustutaan ympäristöön juoksulenkkien lomassa. Joskus voisi kyllä mennä jollekin maksuttomalle (tai no pieni palkkio oppaalle tietysti on aina suotavaa antaa) kaupunkikierrokselle, joita monissa paikoissa järjestetään. Tosi monet ovat niitä kehuneet, ja varmasti oppii aina jotain mitä ei tiennyt ja ehkä näkee sellaisia paikkoja mihin ei itse hoksaisi mennä.

  5. Turkki on kyllä niitä maita, että vain kourallinen käynyt sen pääkaupunki Ankarassa. Itsellä Turkista ei ole kuin parin eri reissun pohjalta kokemuksia, mutta täytyy sanoa, että Istanbul teki vaikutuksen. Sinne tekisi mieli mennä jossakin vaiheessa kyllä uudestaan, se oli upea metropoli kaiken kaikkiaan.

    1. Istanbulia kohtaan meillä oli todella kovat odotukset, ja aluksi kaupunki ei ihan onnistunut niitä lunastamaan. Siinä taisi kuitenkin olla kyse lähinnä kulttuurishokista ja sopeutumisesta, sillä muutaman päivän jälkeen se alkoi viehättämään koko ajan enemmän, ja on tietysti aivan huikean hieno kaupunki. Ankara ei ole ollenkaan saman tyylinen, mutta kiva oli käydä tutustumassa siihenkin!

  6. Itse matkustin Ankaraan 2019 kun olin matkalla Kappadokiaan ja se oli tosiaan mukava yllätys. Viihdyin Ankarassa jopa enemmän kuin Istanbulissa (liikaa turisteja, kalliimpaa). 🙂

    1. Kiva kuulla ettö viihdyit Ankarassa! Myös meistä Istanbul tuntui alkuun jotenkin liian isolta ja todella ruuhkaiselta, ja varsinkin suosituimmissa turistikohteissa porukkaa tosiaan riitti niin paljon, että melkein alkoi ahdistaa. Ja varmasti hintatasokin on Istanbulissa, ainakin osissa sitä, kalliimpi kuin muualla Turkissa.

  7. Nuo Safranbolun luontonähtävyydet kuulostavat kiinnostavilta. Erityisesti Bulak Mencilisin tippukiviluola voisi varmaan olla omaan mieleen, sillä tykätään kovasti erilaisista luolista. Ei Ankarakaan hassummalta kuulosta. Itse en yleensä museoista ole kovin kiinnostunut, mutta jos aihepiiri osuu omiin kiinnostuksenkohteisiin, niin tulee käytyä. Usein tulee suunniteltua omat kaupunkikierrokset etukäteen enkä taida olla koskaan osallistunut opastetulle kaupunkikierrokselle ulkomailla.

    1. Mekin käydään todella harvoin museoissa (ulkoilmamuseoita / arkeologisia alueita lukuunottamatta), mutta harvoin ollaan jouduttu pettymään silloin kun on käyty. Jotenkin silti tulee useimmin valittua tutustuminen kohteisiin omatoimisten kaupunkikierrosten muodossa sekä lenkkeillen, sekä luontokohteissa käyminen jos niitä läheltä löytyy.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *