Elämää nomadina

Bulgarian helmiä; vuoristokylä Bansko ja historiallinen Plovdiv

Philippopolis Roman Theatre | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi

Tehtyämme muutaman päivän vaelluksen Rila-vuorilla Bulgariassa, meillä oli vielä pari viikkoa aikaa reissata maassa ennen siirtymistä loppusyksyksi Turkkiin. Suuntasimme ensin Pirin-vuorten juurelle Banskoon, josta olimme kuulleet paljon kehuja muun muassa muilta diginomadeilta, ja matkalla Turkkiin pysähdyimme upeaan Plovdivin kaupunkiin, johon ihastuimme käytyämme siellä ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten. Välissä käväisimme myös vielä viikon verran Serbian puolella Niš:n kaupungissa, jossa jatkoimme tutkivaa journalismia serbialaisen olutkulttuurin parissa, tutustuen paikallisiin panimoihin ja vieraillen craft beer festivaaleilla, mutta keskitytään tässä postauksessa nyt Banskoon ja Plovidiviin.

Vuoristomaisemia ja pikkukylän tunnelmaa Banskossa

Vuoristomaisema Banskossa | Bansko, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Lenkkimaisemat ovat nättejä jo heti Banskon keskustassa

Pirin-vuorten alarinteillä sijaitseva Bansko on yksi Bulgarian suurimmista hiihtokeskuksista, ja siten tunnettu erityisesti talviurheilukohteena. Se ei kuitenkaan ole ”vain” hiihtokeskus ja lomaresortti, vaan myös ihan oikea kylä, ja varsin viehättävä sellainen. 1200 metrin korkeudella sijaitseva Bansko on kesäaikaan myös oivallinen lähtöpaikka Pirin-vuorille suuntautuville vaelluksille – Pirinin kansallispuisto tarjoaa vähintäänkin yhtä hienoja patikkareittejä kuin Rila-vuoret. Meillä ei tällä kertaa ollut aikaa pidemmälle patikalle, mutta seuraavan kerran kun suunnataan Bulgariaan, on vaellus Pirinin maisemissa ihan varmasti matkaohjelmassa.

Street view in old Bansko | Bansko, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Katumaisemaa Banskossa

Bansko osoittautui ilman patikkakokemustakin mainioksi reissukohteeksi. Pieni kaupunki sijaitsee upeissa maisemissa, ja erityisesti sen vanhoissa osissa on kauniita katuja ja historiallisia rakennuksia. ”Hiihtokeskusarkkitehtuuri” on hieman samantapaista kuin vaikkapa monissa Alppikylissä, mutta vanhassa Banskossa tunnelma on autenttisempi. Banskon perustamisesta on useampia legendoja, mutta varmaa on ainoastaan se, että ensimmäiset asukkaat ovat asettuneet sinne Rooman valtakunnan aikaan noin 100 EAA. Se ei kuitenkaan ole ollut historiallisesti mitenkään erityisen merkittävä kaupunki, vaan ensisijaisesti maalaiskylä ja kauppapaikka. Kansainvälisesti tunnettu Banskosta on tullut nimenomaan lasketteluturismin kautta – modernin infran myötä siitä on kehittynyt hintatasoltaan edullinen hiihtokohde, joka pystyy kilpailemaan monien Keski-Euroopan kohteiden kanssa.

Cute guest house in Bansko | Bansko, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Vanhassa keskustassa on suloisen näköisiä majataloja
Tavernoita Banskon vanhassa keskustassa | Bansko, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Tavernoita Banskon vanhassa keskustassa

Ensivaikutelma Banskosta voi helposti olla hämmentävä, sillä talvimatkailun myötä kaupunkikuvassa korostuvat suuret hotellit ja loma-asuntorakennukset. Kesällä Bansko on kuitenkin hiljainen, ja turismin painopiste siirtyy resorttialueelta pieneen keskustaan. Nähtävyyksiä ei ole liiaksi, mutta Banskon kadut ja aukiot ovat söpöjä, ja niitä reunustavat kutsuvannäköiset tavernat ja majatalot. Banskoa voi suositella kohteeksi erityisesti Pirinin kansallispuistosta ja urheilumahdollisuuksista kiinnostuneille, mutta myös “muuten vaan” Bulgariassa reissaaville ainakin parin päivän pysähdyskohteeksi. Julkisilla Banskoon pääsee helpoiten Sofiasta, joko bussiasemalta tai suoraan lentokentältä. Monet diginomadit ovat viettävät Banskossa useampia kuukausia kerrallaan, ja kaupungissa onkin useampia coworking -tiloja ja erilaisia aktiviteetteja ja kokoontumisia nomadeille.

Laptop with a view in Bansko | Bansko, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Maisema meidän Airbnb-asunnon parvekkeelta

Antiikin ihmeitä ja modernia kaupunkikulttuuria Plovdivissa

Roman Forum and Odeon | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Plovdivin pitkä historia näkyy hyvin kaupunkikuvassa

Plovdiv on tähän mennessä meidän suosikkikaupunkimme Bulgariassa, ja monet muut siellä käyneet tuntuvat olevan samaa mieltä. Tämä Balkan-vuorten eteläpuolelle, seitsemälle kukkulalle Maritsa-joen rantaan rakennettu Bulgarian toiseksi suurin kaupunki on samanaikaisesti ikivanha ja moderni, ja tunnettu historiallisten nähtävyyksien lisäksi muun muassa laajasta kulttuuritarjonnasta. Plovdiv toimi Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2019, ja sen antiikin aikainen vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Roman stadium and a mosque | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Möys nykyisen keskustan alla on antiikin ajan raunioita, tässä osa Philippopolisin stadionista

Vierailu Plovdivissa kannattaakin aloittaa kävelykierroksella vanhakaupungin mäkisillä ja kapeilla kivikaduilla, joita reunustaa lukemattomat historialliset rakennukset, joista osa toimii nykyään museoina. Historian kerroksia on näkyvillä lukuisia, aina esihistoriallisesta ajasta Traakian, antiikin Kreikan ja Rooman kausiin, keskiajalle sekä ottomaanien aikakauteen, ja erityisesti asuinrakennuksissa näkyy 1800-luvun bulgarialainen nationalismi / renessanssi.

Hisar Kapia gate in Plovdiv Old Town | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Keskiaikaista muuria ja portti vanhassa kaupungissa

Varhaisimman historian jäänteistä merkittävin alue on Nebet Tepen kukkulan laella levittyvä arkeologinen alue, jonka varhaisin asutus on jäljitetty noin vuoteen 4000 EAA. Antiikin ajan nähtävyyksistä tunnetuin on upea Philippopoliksen roomalainen teatteri, joka on yksi maailman parhaiten säilyneistä muinaisista roomalaisista teattereista. 100-luvulla rakennettu 28-rivinen teatteri on huikea sekä arkkitehtonisesti että akustisesti, ja sieltä avautuva maisema epäilemättä viimeistelee konserttikokemuksen. Teatteri on siis edelleen käytössä, ja siellä järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia, teatteriesityksiä ja konsertteja oopperasta metalliin. Kautta historian näin toki ei ole ollut, sillä muinaisen Philippopoliksen teatteri vaurioitui 400-luvulla hunnien hyökkäyksessä ja mahdollisesti myös maanjäristyksessä, ja aikojen saatossa hautautui maan alle. Rakennus löydettiin uudelleen vasta 1970-luvun taitteessa tapahtuneen maanvyörymän seurauksena, minkä jälkeen alkoivat mittavat kaivaus ja jälleenrakennustyöt.

Philippopolis Roman Theatre | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Philippopolisin roomalaisessa teatterissa oli konserttivalmistelut käynnissä

Plovdivin historiallisiin nähtävyyksiin kuuluu Philippopoliksen teatterin, Nebet Tepen ja vanhakaupungin koristeellisten rakennusten lisäksi muun muassa roomalaisen stadionin ja temppeleiden raunioita, mosaiikkeja, keskiaikaisia muureja ja portteja, turkkilainen kylpylä ja kaksi moskeijaa sekä lukuisia historian ja kulttuurin kerroksia esitteleviä museoita. Muutaman tunnin kävelykierroksen aikana ehtii lyhyesti nähdä valtaosan kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä, mutta tarkempaan tutustumiseen kannattaa varata vähintään pari päivää, sillä nähtävää ja vierailtavaa on valtavasti.

Streetview in Plovdiv Old Town | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Bulgarian Revival Era house turned into a museum | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi
Historical houses in Plovdiv Old Town | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi

Historiallisen kaupungin leima voi saada Plovdivin kuulostamaan joidenkin korviin uneliaalta tai ehkä jopa tylsältä, mutta se on myös vilkas ja boheemi yliopistokaupunki, jossa ei ole puutetta trendikkäistä kahviloista tai luksusputiikeista. Kaupungin tuorein ”hittialue” on ihan historiallisten kortteleiden naapurissa sijaitseva Kapana, jonka kävelykatuja reunustavat ravintoloiden ja pubien terassit sekä galleriat ja kahvilat. Aiemmin lähinnä parkkialueena toimineet ränsistyneet korttelit kokivat täydellisen muodonmuutoksen Plovdivin valmistautuessa kulttuuripääkaupunkivuoteen, ja nykyään tämä värikäs ja viihtyisä alue on niin turistien kuin paikallisten suosiossa.

Walking street in Kapana | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi

Kiinnostaisiko Plovdiv matkakohteena? Suosittelemme tätä kaupunkia lämpimästi, ja se on helppo yhdistää laajempaan reissuun Bulgariassa. Plovdiviin pääsee kätevästi junalla tai bussilla pääkaupunki Sofiasta, ja se on helposti saavutettavissa myös esimerkiksi Mustanmeren rannikkokohteista. Plovdivissa on myös kansainvälinen lentokenttä, mutta mikään kovin vilkkaasti liikennöity se ei ole.

Streetview in Plovdiv | Plovdiv, Bulgaria | Elämää Nomadina blogi

Olivatko Bansko ja Plovdiv sinulle entuudestaan tuttuja kohteita? Oletko käynyt muualla Bulgariassa tai oletko suunnitellut reissua sinne tai muualle Balkanin alueelle? Jätä kommentti alle ja osallistu keskusteluun!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.4 / 5. Arvioita annettu: 5

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

16 Vastausta

 1. Molemmista kaupungista olen kyllä lukenut, mutta sen tarkemmin en ole tietoinen. Onpa harmi, että ette ehtineet tutustua Pirinin kansallispuistoon tarkemmin, olisi ollut kiinnostavaa kuulla teidän vertailua näiden kanden väliltä. Ja tosiaan, varsin viehättävältä vaikuttaa tuo Banskon vuoristokylä!

  1. Joo kieltämättä vähän harmitti kun jäi Pirinin polut vielä käymättä, mutta tuollakin on se sama ongelma, että päiväpatikka ei oikein riitä siihen että pääsisi parhaisiin maisemiin tai että saisi tehtyä tarpeeksi kattavan kierroksen. Kuvat Pirinin kansallispuistosta on kyllä huikeita, joten joskus varmasti palataan, ja tehdään sitten pidempi vaellus tuollakin.

 2. Bansko näyttää söpöltä. Ihanat kukkaistutukset. Voisi olla kylä mistä tahansa Euroopan vuoristokylästä.

 3. Plovdiv, Bansko ja koko Bulgaria on minulle terra incognita, vaikka bulgarialaisia ystäviä minulla on paljon. Minulle tuli myös vähän yllätyksenä Bulgarian historiallisten nähtävyyksien runsaus ja laatu, vaikka tietenkin se näin pitäisikin olla, koska alue oli asuttu tuhansia vuosia. Näin maasta tuli paljon kiinnostavampi.
  Mikä ajankohta/vuodenaika olisi teidän mielestä paras käydä katsastamassa vuoria ja nähtävyyksiä akselilla Sofia-Plovdiv? Merenranta siellä ei ole niinkään kiinnostava.

  1. Historiallisia nähtävyyksiä todella on paljon! Meillekin se jotenkin oli vähän yllätys, vaikka, kuten sanoit, sen ei pitäisi mikään yllätys olla näillä seuduilla. Sofia on parhaimmillaan kesäaikaan, toukokuusta ehkä lokakuun alkupuolelle, ja sama pätee varmaan myös Plovdiviin. Talvella Bulgarian ylänköalueilla on kylmää ja lumistakin, ja sen myötä myös loppusyksy ja alkukevät ovat vähän harmaata aikaa.

 4. Bulgariassa(kin) varmaan olisi yhtä jos toistakin näettävää ja koettavaa, mutta osaltamme Bulgaria-innostus, se vähäinenkin, putosi melkein nollaan tai vähän sen alle, kun aikoinaan Sofiaan tullessamme ensin taksikuski yritti huijausta välillä bussiasema hotelli ja sen jälkeen valuutanvaihtopiste. Ei jaksa tapella joka käänteessä! Free Sofia Walking Touria vetänyt nuori opiskelija sentään vähän osti maan pisteitä.

  1. Harmillisia nuo huijaukset, niiden myötä saa paikasta kuin paikasta huonon kuvan. Vaikuttaa olleen huono tuurikin, kun on sattunut kaksi koijausta perätysten, meille taas ei Bulgariassa ole koskaan sattunut vastaavaa. Taksien kanssa saa kyllä monessa maassa olla tarkkana, ja valuutanvaihto on toki toinen missä pitää olla hereillä, oli sitten kuinka virallisen näköinen vaihtopiste tahansa.

  1. Korona ei Bulgariassa, tai Balkanilla ylipäätään, näkynyt enää juuri lainkaan, ja siihen liittyvät matkustusrajoitukset on purettu. Sofiassa ollessa oli ehkä elokuussa joku lyhyt jakso, kun taas suositeltiin maskeja ainakin joukkoliikenteessä, ja vaadittiinkin niiden pitämistä ainakin osassa kaupoista. Mutta sekin sitten taas loppui parissa viikossa.

 5. Jestas, miten kaunista ja mielenkiintoisia kohteita Bulgariasta löytyy! Jotenkin en ole osannut pitää maata mitenkään “erikoisena” tai mielenkiintoisena, mutta jälleen kerran tajusin olleeni väärässä 😀

  1. Bulgaria osaa yllättää, mutta on ainakin vielä toistaiseksi harmittavan vähän tunnettu ja aliarvostettukin reissukohde.

  1. Plovdiv on historiasta ja eri aikakausien arkkitehtuurista ja kulttuurista kiinnostuneille ihan huikea kohde, ja ympäri maata löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää.

  1. Bulgaria on tosiaan monelle vielä melko tuntematon, mutta hiljalleen nousemassa paremmin tietoisuuteen. Muun muassa Bansko on tosiaan jo pidempään ollut suosittu paitsi talvikohteena, myös kesätukikohtana, erityisesti diginomadien keskuudessa.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.