Elämää nomadina

Lisää upeita kaupunkikohteita ja kauniita kyliä Keski-Espanjassa

Road trip halki Espanjan etelästä pohjoiseen jatkui toukokuun puolessa välissä syrjäisestä mutta mielenkiintoisesta Extremadurasta ehkä hieman yllättävästi itään päin, kun päätettiin sittenkin käydä Madridissa ja sen ympäristössä. Tässä postauksessa siis seikkaillaan Keski-Espanjassa ja vieraillaan muutamassa historiallisessa kylässä ja kaupungissa pääkaupunkiseudun eteläpuolella Kastilia-La Manchan maakunnan alueella, viivähdetään pari päivää vilkkaassa Madridissa, minkä jälkeen jatketaan matkaa sen pohjoispuolelle Segovian alueelle, Kastilia ja Leónin maakuntaan.

Keramiikkaa ja kaupunginportteja Talaverassa

Kun tein reittisuunnitelmaa Extremaduran Plasenciasta Kastilia-La Manchan Toledoon, valikoitui pysähtymispaikaksi noin puolessa välissä sijaitseva Talavera de la Reina. Talavera tunnetaan koristeellisen Talavera-keramiikan kotikaupunkina, josta olimme päässeet jyvälle Meksikon Talavera-kaupunkina tunnetussa Pueblassa vierailtuamme. Talaverassa keramiikka todella on näkyvästi esillä, aina puistonpenkeistä kirkkojen koristeellisiin seinälaattoihin, ja luonnollisesti kaupungista löytyy myös keramiikalle ja sen historialle omistettu museo.

Talavera de la Reina | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Ulkoilmataidetta keramiikasta kuulussa Talaverassa

Talavera vaikutti varsin viihtyisältä pikkukaupungilta muutenkin, ja onhan sielläkin, espanjalaisille kaupungeille kovin tyypilliseen tapaan, upeita historian kerrostumia ikivanhoista kaupunginmuureista ja linnoituksen raunioista lähtien. Nähtävyyksiin kuuluu myös useampaan kertaan entisöity antiikin Rooman aikainen silta, useita komeita kirkkoja ja luostareita, härkätaisteluareena ja hienoja teatterirakennuksia, Talavera-keramiikalla koristeltuna totta kai.

Talavera de la Reina | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Talaveran vanhoja kaupunginmuureja ja torneja on osin restauroitu

Guadamurin linna

Ennen Toledoa poikettiin vielä pikkuruisessa Guadamurin kylässä, sillä olin nähnyt upeita kuvia paikallisesta linnasta. Guadamurin linna todella on vaikuttava näky pyöreine kulmatorneineen ja 30 metriä korkeine keskustorneineen. Italialaisesta arkkitehtuurista vaikutteita saaneen linnan rakennutti 1400-luvulla Fuensalidan kreivi Don Pedro López de Ayala. 1700-luvulla linna hylättiin, ja kunnostettiin vuonna 1887.

Guadamurin linna | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Guadamurin linna kohoaa ylväänä kylän yläpuolelle

Linna on nykyään yksityisessä omistuksessa ja asuinkäytössä, mutta sinne järjestetään kiertokäyntejä maanantaista keskiviikkoon aamupäivisin. Muutaman euron maksava opastettu kierrossa varmasti kannattaa, siellä korkeiden muurien ulkopuolelta linnaa ja sen ympäristöä vallihautoineen ei näe kunnolla.

Toledo, hämmästyttävän komea kolmen kulttuurin kaupunki

Toledo… mitä mielikuvia se herättää? Ennen kaupunkiin tutustumista itselleni tuli päällimmäisenä mieleen YUP:n Toppatakkeja ja Todedon Terästä -biisi, ja sen jälkeen ehkä ajatus teollisuuskaupungista. Terästä Toledossa tosiaan on tehty, ja siitä muun muassa aseita Rooman legioonille, mutta miltään teollisuuskaupungilta se ei todellakaan näytä. Toledo on ikivanha, Tagus joen jyrkälle rantatörmälle rakennettu kaupunki, jonka monumentaalinen rikkaus ja kulttuuriperintö on erittäin merkittävä. Muurien ympäröimä vanha Toledo linnoituksineen, siltoineen ja portteineen on upea näky jo kaukaa, ja historiallinen keskusta on suorastaan tyrmäävä kokonaisuus eri aikojen arkkitehtuuria.

Toledo | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Toledoon historialiseen keskustaan johtaa keskiaikainen kävelysilta

Vielä antiikin Rooman aikaan Toledo ei ollut mitenkään erityisen merkittävä kaupunki, mutta sen asema alkoi voimistua myöhäisellä antiikin ajalla. Visigootit hallitsivat Toledoa 700-luvun alkupuolelle, minkä jälkeen siitä tuli maurilainen kaupunki, jota hallittiin aluksi Cordobasta käsin. 1000-luvun valloitustaistelujen jälkeen Kastilian kuningas Alfonso VI joukkoineen otti kaupungin haltuun, mutta sen asema kulttuurikaupunkina säilyi, eikä arabialaista ja juutalaista perintöä pyritty tuhoamaan. Toledoa kutsutaan keisarilliseksi kaupungiksi, sillä se oli 1500-luvulla Espanjan kuningas Charles V:n hovin hallintokaupunki, ja lisänimen kolmen kulttuurin kaupunki se on saanut kristittyjen, muslimien ja juutalaisten kulttuuriperinnöstä.

Toledo | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Toledon kaupungintalo

Luolamajoituksessa pienessä Ocañassa

Pieni Ocaña valikoitui kohteeksi ihan vain edullisen ja erikoisen majoituksen johdosta, kun etsittiin yöpymispaikkaa Toledon lähistöltä. Airbnb:sta löytynyt ”luolamajoitus” tarkoitti majoittumista ikivanhaan holvikellariin, joka siis oli muuten ihan modernin asuintalon kellarikerros. Mahtavan viileässä kellarissa nukutti mainiosti, tosin pidempään oleskellessa maakellarimainen tuoksu ja ilmankosteus, sekä katosta rapiseva hienojakoinen kiviaines alkaisi varmasti häiritsemään.

Ocana, luolamajoitus | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Luola tai kellari, erikoinen majapaikka joka tapauksessa

Itse Ocañan kylässä ei varsinaisesti ole kovin paljon nähtävää, mutta löytyy sieltä todella hieno ja kylän kokoon nähden ihan jättimäinen keskusaukio! Lähes neliön muotoista Plaza Mayoria ympäröi yhtenäinen kolmikerroksinen rakennusmassa, jossa sijaitsee muun muassa kaupungintalo, ja aukiolla on useita viihtyisiä ravintolaterasseja. Nähtävyyksiin lukeutuu lisäksi vanhoja kirkkoja ja luostareita sekä Cárdenas Palace, 1400-luvulla rakennettu goottilasta ja renessanssityyliä edustava palatsirakennus.

Ocana | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Ocañan kaupungintalo keskusaukion laidalla

Aranjuezin kuninkaallinen palatsi

Ocañasta tehtiin päiväretki Aranjuezin pikkukaupungiin Madridin itsehallintoalueen puolella, ja vierailtiin Aranjuezin kuninkaallisessa palatsissa. Palacio Real de Aranjuez on jo ulkoapäinkin upea, vuonna 1752 valmistunut jättimäinen renessanssipalatsi, jota ympäröi kauniit viheralueet ja puistot. Nykyisen palatsin tilasi kuningas Filip II jo vuonna 1561, ja uusimmat siivet siihen lisättiin 1700-luvun lopulla. Palatsialue, Aranjuezin kulttuurimaisema, lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 2001. Palatsi on ollut Espanjan kuninkaiden suosima asuinpaikka erityisesti keväisin – kuninkaallisia palatsejahan hovilla on perinteisesti ollut useampia mistä valita, vaikkapa sitten vuodenkierron mukaan.

Aranjuez | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Aranjuezin kuninkaallinen palatsi

Meidän vierailumme ajoittui kansainväliseen museopäivään, jota vietetään 18.5. ja juhlan kunniaksi palatsiin oli vapaa sisäänpääsy. Kierros läpi toinen toistaan hulppeammin koristeltujen ja sisustettujen huoneiden oli vaikuttava. Yleisölle avoimiin tiloihin lukeutuu muun muassa kuningattaren pukeutumishuone, juhlasali, peilisali, arabialainen huone, kiinalainen huone ja posliinihuone. Suurin osa palatsin ylellisestä sisustuksesta ja maalauksista on peräisin 1700-luvulta. Valitettavasti palatsissa sisällä ei saa valokuvata, aulaa ja portaikkoa lukuun ottamatta, mutta toinen toistaan upeammat huoneet jäivät kyllä mieleen ilman kuvatodisteitakin.

Aranjuez | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Huoneiden kuvaaminen on kiellettyä, mutta aulakin hieno

Pienpanimopainotteinen loma Madridissa

Madrid ei ollut meidän alustavassa reittisuunnitelmassa, mutta ajateltiin, että parin päivän kaupunkiloma pääkaupungissa voisi olla kiva, varsinkin kun ollaan käyty siellä aiemmin vain jonkin välilaskun merkeissä ihan muutama tunti. Madridin ohjelma rakentui pienpanimovierailujen ympärille, sillä tehtiin sieltä juttu meidän Craft Beer Nomads -blogiin, mutta ehdittiin siinä sivussa myös vaellella pitkin keskustan katuja ja tutustua nähtävyyksiin. Turistien puuttumisen huomasi Madridissakin, aukioilla ja yleensä suosituilla turistialueilla oli kovin hiljaista.

Madrid | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Madridin värikkäillä kaduilla

Vinkkinä muuten omalla autolla Madridiin suuntaaville: pysäköinti kaupungissa on lievästi sanottuna haastavaa, ja paras vaihtoehto on jättää auto parkkihalliin. Päivähintaa veloittavia halleja on ihan ydinkeskustassakin – hintavertailu tosin kannattaa, me saatiin paikka 8 eurolla per päivä, mutta osa halleista veloittaa moninkertaisesti.

Madrid | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Myös Madridin Plaza Mayor oli normaalia hiljaisempi

Kaunis, keskiaikainen Pedraza

Voi miten voikaan kylä olla kaunis! Pedaraza on ihan oikeutetusti listattu Espanjan kauneimpien kylien joukkoon, ja siellä vieraillessa tuntuu, että aika on pysähtynyt jonnekin satojen vuosien taakse. Kokonaan muurien ympäröimä keskiaikainen kylä sijaitsee kauniissa maisemissa Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella Segovian provinssissa, Madridin pohjoispuolella. Kylän keskellä on upeiden rakennusten reunustama aukio, ja sieltä lähtevät kivetyt kapeat kadut kutsuvat tutkimaan jokaisen kulman.

Pedraza | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Majatalo Pedrazan keskusaukion laidalla

Pedraza toimii usein elokuvien ja sarjojen kuvauspaikkana, ja itse asiassa me törmättiin kylään alun perin HBO:n sarjassa 30 Monedas (30 Coins), jonka tapahtumat sijoittuvat Pedrazaan. Ja todella, hyvin tutulta siellä näytti! Myös meidän vierailun aikaan kylässä oli jotkut kuvaukset käynnissä, mikä ikävä kyllä vähän rajoitti kulkemista ja valokuvaamista. Mutta siis, aivan upea paikka, joskin todennäköisesti normaaliaikaan myös hyvin suosittu – veikkaisin että paras aika vierailuun on aamulla ennen turistibussien saapumista.

Pedraza | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Pedrazan kapeita katuja reunustaa kauniit vanhat kivitalot

Pikavisiitti hurmaavaan Segoviaan

Saatiin jo Extremadurassa rautaisannos historiallisia kaupunkeja, ja kun siihen päälle vielä vierailtiin Toledossa ja Madridissa, alkoi tuntumaan, että tulee jo ihan ähky kaikesta komeudesta. Mutta niin vain Segoviakin onnistui meidät hurmaamaan linnoineen, muureineen, akvedukteineen ja muine upeine rakennuksineen.

Segovia | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Segovian upea akvedukti kulkee osittain kaupungin alla

Segovia, jonka vanhakaupunki ja roomalainen akvedukti ovat myös UNESCO-listattu kohde, sijaitsee noin 90 kilometriä Madridista luoteeseen, Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella. Segovian provinssin pääkaupungin historia on pitkä ja vaiherikas, ja kaupungin arkkitehtuurissa näkyy selvästi niin roomalaisaika kuin arabialaiskausikin. Näyttävimpiä maamerkkejä ovat akveduktin lisäksi Segovian katedraali sekä satulinnamainen Alcazarin linnoituspalatsi.

Alcazar, Segovia | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Alcazar de Segovia
Segovia | Road trip Keski-Espanjassa | Elämää Nomadina blogi
Segovian kaduilla ja aukioilla olisi viihtynyt tuntikausia

Tässä oli hyvin tiivistetty reissukertomus Espanjan road tripin keskivaiheesta, mutta pidempiä kohde-esittelyjä ja lisää kuvia on tulossa FinnsAway blogin puolelle englanniksi (kunhan ehtisi sinnekin sisältöä tuottamaan). Espanja kuului mielenkiintoisten reissukohdemaiden listaan jo aiempien lomamatkojen, pari vuotta sitten tehdyn Pohjois-Espanjan road tripin sekä Andalusiassa talvehtimisen jälkeen, mutta tämä Keski-Espanjan kiertomatka näytti maasta taas uusia puolia, ja osoitti myös sen että kierrettävää todella riittää vielä pitkäksi aikaa. Seuraavassa reissupäiväkirjan osassa on luvassa juttua huikeasta Picos de Europa kansallispuistosta sekä matkasta halki Cantabrian ja Baskimaan.

Onko sinulla kokemuksia Keski-Espanjasta? Jätä kommentti alle!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.4 / 5. Arvioita annettu: 5

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

8 Vastausta

  1. Espanja on yllättänyt positiivisesti useampaan kertaan! Harmittavan usein koko maa tunnutaan mieltävän lähinnä vain Aurinkorannikoksi, mikä ei paljon kauempana totuudesta voisi olla! Kiva kuulla että Picos de Europa kiinnostaa, se on kyllä ihan mielettömän hieno kohde vuoristoluonnosta ja patikoinnista kiinnostuneille! Seuraavassa postauksessa siis siitä lisää 🙂

 1. Minäkin alan vasta nyt heräämään, mitä kaikkea Espanjassa voi nähdä ja tehdä. Italia alkaa olla melko tuttu, joten Espanja on alkanut kiinnostaa aivan uudella tavalla. Kiitos erinomaisesta ja kiinnostavasta jutusta! Kun lähden reilaamaan, otan Pedrazan ja Segovian matkasuunnitelmaan mukaan!

  1. Kiitokset, ja tosi kiva kuulla että nämä jutut herättää uudenlaista kiinnostusta Espanjaan! Sieltä todella löytyy ihan loputon määrä kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa.

 2. Onpa upeita paikkoja. Kulttuurierotkin näkyy noissa kylissä. Välillä niin Keski-Eurooppa ja sitten jotain muuta.
  Tuosta majoituksesta tulee mieleen majoituksemme Kroatian Splitissä. Vietimme viikon ns kellarikerroksessa. Oli sadesää ja kellarissa kostea ilma.
  Upean näköisiä nuo linnat.

  1. Keski-Espanjakin onnistui yllättämään monipuolisuudellaan, ja myös kulttuurieroja löytyy!
   Ja joo, kellarikerroksessa majoittuminen taitaa usein olla vähän kosteaa touhua.

 3. Olipas mielenkiintiosia kohteita, erityisesti luolamajoitus oli kiinnostava. Noissa voisi ajatella olevan viileämpää kesähelteillä.
  Espanjalla on vähän vääränlainen maine pelkkien ranta-turisti-pakettimatkakohteiden paikkana, vaikka sieltä löytää vaikka mitä.

  1. Luolamajoitus todella oli jotain erilaista, vähän kuin viinikellarissa olisi nukkunut 🙂
   Maine pakettimatkakohteena tuntuu istuvan varsin tiukassa, vaikka eri puolilla Espanjaa on varsin suosittujakin kaupunki- ja omatoimireissukohteita. No, omalta osaltamme ainakin yritetään levittää Espanjan monipuolisuuden ilosanomaa!

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.