Ensimmäinen safari Keniassa – Nairobin kansallispuisto
Syksymme Itä-Afrikassa on kulunut niin vauhdikkaasti, ettei reissupäiväkirja meinaa pysyä perässä ollenkaan. Työrintamalla on ollut kiirettä erilaisia potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita tavatessa ja toimintamalleja suunnitellessa, mutta ollaan sentään ehditty välillä myös reissaamaan. Syyskuussa teimme tukikohdastamme Nairobista kaksi lyhyttä kansallispuistokierrosta, ensimmäiset safarikokemuksemme ikinä, sekä viikonloppuloman Mombasaan! Tässä postauksessa katsaus aivan urbaanin kaupunkimiljöön naapurissa sijaitsevaan Nairobin kansallispuistoon, jonne on helppo tehdä opastettu retki vaikka viivähtäisi Nairobissa vain yhden päivän.
Pieni kansallispuisto yllätti runsaalla eläimistöllään
Aamusafari Nairobin kansallispuistossa syyskuun alussa oli ihan ensimmäinen safarikokemuksemme Afrikassa, ja mikä mahtava alku se olikaan! Nairobin kansallispuisto sijaitsee aivan kiireisen pääkaupungin vieressä, ja osassa puistoa keskustan pilvenpiirtäjien siluetit ja muutama metri maanpinnan yläpuolelle rakennettu Nairobi-Mombasa junarata muodostavat varsin urbaaneja taustoja villieläinten kuvaamiseen.
Nairobi National Park avattiin vuonna 1946 Kenian ensimmäisenä kansallispuistona, ja sen pinta-ala on 117 neliökilometriä. Huolimatta kaupungin läheisyydestä, puiston villieläinpopulaatio on varsin monipuolinen, ja se on yksi Kenian menestyneimmistä uhanalaisten pensassarvikuonojen suojelualueista. Puisto on pääasiassa kuivaa ruohotasankoa, jossa kasvaa paikoin akasiapensaikkoa. Erityisesti puistoa halkovien pienten jokien varsilla on myös hieman metsäisempiä alueita. Kuivalla kaudella, eli yleensä kesäkuusta lokakuulle ja joukuun lopulta maaliskuulle, eläinten bongaaminen on helpompaa kuin sadekauden aikana ja jälkeen, kun kasvusto on runsaampaa.
Lempeäsilmäisiä kirahveja ja upeita leijonia
Ensimmäinen eläin, jonka näimme vajaan neljän tunnin mittaisen kierroksen aikana, oli suloinen Masai-kirahvi, joita bongailimme sittemmin lukuisia, myös nuoria pikkukirahveja. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin näimme päivän ensimmäisen leijonan, valtavan uroksen, joka tyynen rauhallisesti löntysteli hiekkatietä pitkin, ilmeisesti seuraillen kahta naarasleijonaa jotka bongasimme hetkeä myöhemmin. Safariautot eivät tuntuneet näitä komeita petoja pahemmin häiritsevän, joten saimme ihastella niitä todella läheltä.
Vaikka Nairobin kansallispuistossa on melko paljon leijonia, niitä ei välttämättä onnistu aina näkemään, viettäväthän ne suuren osan päivästä nukkuen. Meillä kävi ilmeisesti hyvä tuuri, sillä näimme aamupäivän aikana lukuisia leijonia jalkeilla, ja myös pienen lauman poikasineen nukkumassa ihan tien vieressä. Onnistuimme näkemään vilaukselta myös gepardin pentuineen, mikä on kuulemma varsin harvinaista, sekä mustaselkäshakaaleja söpöine pienine pentuineen. Leopardejakin puistossa on jonkin verran, mutta niitä sentään emme onnistuneet näkemään.
Leijonien lisäksi näimme kuuluisasta the big five:sta sarvikuonoja (sekä isosarvikuonoja että harvinaisempia pensassarvikuonoja) ja kafferipuhveleita. Elefantteja Nairobin kansallispuistossa ei ole lainkaan, ja se big fiven viides jäsen, leopardi, jäi siis myös vielä johonkin seuraavaan kertaan.
Laumoittain ruohonsyöjiä ja vesipetoja
Lukumääräisesti eniten Nairobin kansallispuistossa asustaa erilaisia ruohonsyöjiä, joista osa vaeltaa vuodenkierron mukaan pitkiäkin matkoja eri suojelualueiden välillä. Me näimme aamusafarin aikana kymmeniä seeproja niin käveleskelemässä ympäriinsä kuin virkistäytymässä vesilammikoissa. Seeprojen lisäksi puistossa on runsaasti erilaisia antilooppilajeja, kuten juovagnuuita, Thomsoningaselleja, hirviantilooppeja, impaloita, punalehmäantilooppeja, ja vesiantilooppeja.
Kansallispuiston vesialueilla viihtyy laumoittain virtahepoja, jotka saattavat näyttää lempeältä, mutta voivat olla todella vaarallisia niin vedessä kuin kuivalla maalla – tiesitkö, että virtahepo pystyy juoksemaan jopa 30 km/h? Kansallispuiston asukkeihin kuuluu myös Niilin krokotiili, säälimätön saalistaja, joka syö eri kalalajeja, matelijoita, lintuja ja nisäkkäitä.
Lintulajeja puistossa on satoja, ja se onkin melkoinen lintubongareiden paratiisi. Helpoimmin havaittava laji on epäilemättä strutsi, joka maailman suurimpana lintuna on ensikertalaiselle melko hätkähdyttävä näky. Strutsit ovat lentokyvyttömiä, mutta voivat juosta jopa 70 km/h ja uroksilla voi olla painoa jopa 130 kg! Muihin varsin erikoisen näköisiin lajeihin kuuluu esimerkiksi Afrikanmarabu, valtava raadonsyöjälintu, joka kuuluu haikaroiden sukuun, mutta rinnastuu ulkomuodoltaan ja käytökseltään usein helpommin korppikotkiin.
Käytännön vinkkejä vierailuun Nairobin kansallispuistossa
Nairobin kansallispuistossa vieraileminen on sen urbaanista sijainnista johtuen todella helppoa. Me teimme puistoon puolen päivän, eli noin neljän tunnin safarin Viatorin kautta varattuna ryhmäsafarina (7 hlö), jonka toteutti safarifirman nimeltään Kenya Bush Expeditions Tours. Safarin varaaminen oli Viatorin kautta todella helppoa ja onnistui myös hyvin lyhyellä varoitusajalla, ja pakettiin kuului myös nouto omasta majoituspaikasta, tai vaikkapa lentokentältä. Viatoriin päätymisen taustalla oli oikeastaan se, että yritimme ensin järjestää retkeä suoraan erään safarifirman kanssa, mutta heillä oli jotenkin systeemit sekaisin ja ilmeisesti yksi autoistakin rikki, ja he peruivat reissun kahteen kertaan, mikä oli heiltä aika onneton suoritus.
Kenya Bush Expeditions Toursin oppaamme / kuljettajamme oli aivan loistava tyyppi, joka paitsi osasi kertoa näkemistämme eläimistä paljon, myös bongaili niitä uskomattoman tarkkakatseisesti. Safarioppaat kommunikoivat ahkerasti keskenään, ja jakoivat parhaat havainnot myös muille. Autoja ei kuitenkaan ainakaan syyskuussa ollut puistossa mitenkään älyttömän paljon, joten mitään jonossa ajamista tai jättimäisiä autoryhmiä ei ollut. Eri matkanjärjestäjät tarjoavat myös pidempiä kokopäivän safareita sekä erilaisia paketteja, joissa käydään itse puiston lisäksi myös esim. Karen Blixenin talolla, norsujen orpokodissa tai kirahvien suojelukeskuksessa.
Paljonko Nairobin kansallispuistossa vieraileminen sitten maksaa? Ihan mitään superhalpaa lystiä safarit eivät Keniassa ole, sillä jo pelkät kansallispuistojen pääsymaksut ovat ulkomaalaisille useita kymppejä. Nairobin kansallispuiston yhden päivän pääsymaksu on 43 dollaria, lapsille 22 dollaria. Maksu tulee nykyään suorittaa sähköisesti eCitizen-järjestelmän kautta, jota käytetään myös viisumin hakemiseen. Mikäli pääsymaksu ei kuulu safaripakettisi hintaan, eli operaattorin hoidettavaksi, se tulee siis ostaa ja maksaa eCitizenin kautta, ja liput tarkistetaan puiston portilla.
Meidän puolen päivän safarikierroksemme hinta oli 55 euroa per henkilö, sisältäen kuljetukset ja oppaan palvelut. Privaattikierrokset ovat muutamia kymppejä kalliimpia. Pääsyliput mukaan lukien elämyksen kokonaishinta oli siis noin 96 euroa, joka on noinkin lyhyestä retkestä melko paljon, mutta kokemus oli kyllä hintansa arvoinen. Safariautona toimi korotetulla katolla varustettu pakettiauto, josta käsin villieläimien bongailu oli kätevää. Aamukuudelta Nairobissa on usein viileää, joten kannattaa varautua pitkähihaisilla vaatteilla, mutta auringon noustua ilma lämpenee nopeasti. Hattua ja aurinkorasvaa kannattaa käyttää auringolta suojautumiseen, ja vaikkapa tuubihuivi on kätevä hiekkateiden pölyltä suojautumiseen.
Seuraavassa postauksessa jatketaan safaritunnelmissa vähän erilaisessa miljöössä, Kilimanjaro-vuoren katveessa sijaitsevassa, huikeassa Amboselin kansallispuistossa!
Oletko sinä käynyt Nairobin kansallispuistossa tai safarilla jossain muussa Kenian kansallispuistoista, tai oletko suunnitellut safarimatkaa jonnekin päin Afrikkaa?
Tuo hinta ei minusta itse asiassa kuulosta kovin pahalta, sillä olisin kuvitellut tuon lystin olevan jonkin verran kalliimpaa. Safarien kovista hinnoista puhutaan niin paljon. Nairobin kansallispuisto on minulle siinä mielessä tuttu kohde, että olen jo kauan miettinyt, että siellä kiinnostaisi ehdottomasti joskus päästä käymään. Se vaikuttaa niin kätevältä kohteelta ja näistä teidänkin kuvista päätellen on oikeasti myös tosi hieno. Tietenkään ei ole mitään takeita siitä, mitä eläimiä safarilla näkee. Mutta olisihan safari joka tapauksessa mahtava kokemus, etenkin kun ole koskaan ollut yhtään millään safarilla Afrikassa. 🙂
Nairobin kansallispuisto sopii erityisen hyvin juuri ensimmäiseksi safarikohteeksi, ja suosittelemme kyllä lämpimästi! Ehkäpä sitten jos on jo käynyt vaikkapa Masai Marassa tai Amboselissa, tämä puisto voi tuntua pieneltä ja vaatimattomalta, mutta yllättävän paljon Nairobin puistossa oli eläinhavaintoja ainakin meidän pienen tourin aikana, ja tuo urbaani maisema on tietty myös erityislaatuinen.
Ja siis joo eihän tuo hinta varsinaisesti ole paljon, mutta noin lyhyelle reissulle tavallaan melko kova. Sitten kun aletaan puhumaan useamman päivän safareista, niin kukkaroa saa kyllä raottaa huomattavasti reilummin.
Eip tullut mieleen, että Nairobissa myös safarille mahdollisuus. Tuntuisi jopa photoshopatuilta kuvat, joissa urbaani tausta 🤔😅
Tämä taitaa olla ihan uniikki tapaus, ja kaupunki todella on lähes vieressä. Toki Nairobin laajentuminen on pistänyt puistoa ahtaammalle, kuin sen perustamisen aikaan, mutta hyvin tuolla tuntuu eläimet viihtyvän. Puisto on kolmelta puolelta aidattu, mutta yhdeltä sivulta avoin eläinten vaeltaa vapaasti, eli pakotettuna ne eivät tuolla asustele. Ja siis joo, etukäteen näkemämme kuvat tornitalotaustalla näyttivät meidänkin mielestä alkuun aika epäuskottavilta, mutta juuri sellaista tuolla voi olla. Meille ei siinä mielessä sattunut täydellistä kuvakulmaa valitettavasti.
Tuo on kyllä hieno kokemus. Mulla oli kerran yhden päivän työreissu Afrikkaan ja ajaessamme Johannesburgista Swasimaahan meillä oli iltapäivällä aikaa käydä nopeasti pikku kierroksella Kruger parkissa. Sinne pääse omalla vuokra-autolla ilman opasta. Kerettiin näkemään melkein “big five”, josta vain leijona puuttui. Olisi kyllä hienoa mennä uudelleen jonnekin päin Afrikkaa. Oli mieletöntä ajatella siellä ollessan, jotta kuinka vanha manner se on ja mitä kaikkea sen historiaan mahtuu.
Etelä-Afrikan safareita minäkin odotan innolla, ja monen muunkin maan, täällä on aivan huikeita kohteita! Ja siis on ihan mahtavaa miten lyhyessäkin ajassa voi ehtiä kokemaan ja näkemään niin paljon! Olisi hienoa tehdä joku retki myös vuokratulla autolla, sellaisella majoittumisen mahdollistavalla, mutta katsotaan toteutuuko, ja jos niin missä maassa 😀
Näyttää upealta! Safarit ovat vielä omalla bucket listalla, joten mahtava kuulla erilaisia kokemuksia ja että näinkin lähellä kaupunkia pääsee näkemään eläimiä.
Minäkin ehdin haavailemaan safareista pitkään, ja nyt on ihan mahtava tilaisuus tehdä useampia, kun aikaa täällä Afrikassa on useampia kuukausia. Valinnanvaraa erilaisissa puistoissa on tosi paljon jo pelkästään täällä Keniassakin, ja tosiaan osa kohteista on ihan superhelppoja käydä.
Kivalta safariltahan tuo kuulusti. Ollaan oltu useammassakin Kenian puistossa safarilla, Lake Nakurussa, Masai Marassa ja Samburussa. Tykätään safarimatkoista todella paljon, ja tosiaan kiva lukea näitä keniajuttuja enemmänkin!
Täällä todella on upeita puistoja mistä valita! Masai Mara on melkoinen klassikko, mutta me emme ainakaan vielä ole suunnitelleet retkeä sinne. Katsotaan vieläkö tehdään Nairobin ja Amboselin lisäksi muita toureja täällä Keniassa, vai säästelläänkö seuraavat safarivaraukset muihin maihin.
Olipa yllättävää, että safarille voi päästä näinkin helposti! Minusta tuo hinta ei kovin pahalta kuulosta, ottaen huomioon että reissu oli noinkin helppo. Ehdottomasti haluan kyllä joskus safarille ja nähdä nimenomaan kirahveja ja seeproja <3
Nairobin kansallispuistossa käyminen on tosiaan ihan hämmästyttävän helppoa, ja onnistuu periaatteessa vaikka välilaskun aikana transit-viisumilla, suoraan lentokentältä lähtien ja sinne palaten 😀 Kirahvit on niin kauniita, ja seeprat myös, että voisin vain tuijotella niitä tuntikausia!
Vau, varmasti huikean hieno kokemus! Tällainen ois kovasti haaveissa 🤩☀️
Oli kyllä yllättävänkin hieno retki, joten voimme lämpimästi suositella Nairobin kansallispuistoa osaksi matkaa Keniassa!
Safarit on ihan parasta. Olen itse käynyt safarilla Tansaniassa ja se oli ikimuistoinen kiertomatka. Tuo ugly five – nimitys on minulle uusi. Aika hauska. Marabu-rumilukset on mielestäni niin ihania ja hellyyttäviä, että saapuessamme hotellillemme, josta oli näkymä Ngorongoron kraaterille, muut kiiruhtivat jeepeistä hotellin terassille ja minä toiseen suuntaan — ottamaan kuvaa raadonsyöjälinnuista. Muut nauroivat iloisesti prioriteettiani:)
Tansaniassa on todella upeita kansallispuistoja, Serengeti on kiehtonut siitä saakka kun joskus lapsena katsoin Avara luonto -ohjelmaa sieltä. Big fiven rinnalle on kehitelty noita erilaisia muita listauksia, kuten ugly five ja small five. Rumiluksiin lasketaan marabujen lisäksi pahkasika, juovagnuu, hyeena ja korppikotka. Omalla tavallaan komistuksia kyllä kaikki. Marabut on ihan valtavan suuria ja todellakin näyttäviä ja kiehtovia seurattavia.