Elämää nomadina

Hurmaava Mallorca helmikuussa

Elämää Nomadina - Mallorcan rantamaisemia

Mallorca – resorttihotelleja ja turistirysiä? Jotain tämän suuntaista oli meidän mielikuva tästä Espanjan mantereen itäpuolella Välimeressä sijaitsevasta Baleaarien suurimmasta saaresta, ennen kuin tutustuimme siihen hieman tarkemmin. Alkuvuoden kierroksemme kohteet itäisessä Espanjassa valikoituivat pitkälti house sitting -paikkojen perusteella, ja koiranvahtipesti meidät Mallorcallekin vei. Kaikkiaan vietettiin saarella pari viikkoa, ja ehdittiin hieman kierrellä ympäriinsä, sekä ihastua Mallorcan kauniiseen luontoon ja vanhoihin kyliin ja kaupunkeihin. Tässä postauksessa pieni kooste Mallorcan tunnelmista.

Vilkas ja historiallinen Palma

Kuten leijonanosa Mallorcalle saapuvista, mekin aloitimme saareen tutustumisen saapumalla sen pääkaupunkiin Palmaan lentäen. Edellisestä kohteestamme Valenciasta olisi päässyt myös lautalla, mutta tällä kertaa aikataulusyistä valitsimme saarelle menoon nopean ja edullisen lennon, ja testattiin lauttaa vasta mantereelle palatessa matkaamalla meritse suoraan Barcelonaan. Palma osoittautui todella vireäksi ja yllättävän suureksi kaupungiksi, jossa on asukkaita yli 400 000. Se on myös mahtavan täynnä historiaa ja kulttuurien kerrostumia, sillä kaupunki on ollut hallinnollinen keskus ja satamapaikka jo Rooman valtakunnan aikaan. Kenties merkittävin kukoistuskausi ajoittuu moorilaisen kauden jälkeen 1200-1300 luvuille, kun Palma oli Mallorcan kuningaskunnan, johon kuului alueita myös mantereen puolelta, pääkaupunki.

Palma de Mallorca | Elämää Nomadina
Kyyti tarjolla La Almudainan palatsilta

Palman tunnetuin maamerkki lienee sen valtava goottilaistyylinen katedraali La Seu, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1230 ja kesti lähes 400 vuotta. Katedraalin vieressä on koristeellisempi La Almudainan kuninkaallinen linnoituspalatsi, joka on muokattu alkuperäisestä maurilaisesta linnoituksesta Mallorcan kuninkaiden Jaime II:n ja Jaime III: hallintokausilla 1300-luvulla. Nykyään linnoitus on yksi Espanjan kuningasperheen virallisista kesäpalatseista, jossa järjestetään kesäaikaan lukuisia seremoniallisia tilaisuuksia.

Palman katedraali Mallorca | Elämää Nomadina
La Seu, Palman järkälemäinen katedraali

Palman vanhakaupungin kapeilla, mutkittelevilla kujilla näkyy maurilaiskauden arkkitehtuuri ja kaupunkirakenne. Historiallisten korttelien nähtävyyksiin lukeutuu muun muassa Banys Àrabs, niin maurilaisesta, bysanttilaisesta kuin roomalaisesta kaudesta muistuttava kylpylä puutarhoineen. Suosittu nähtävyys on myös Basílica de Sant Francesc, 1200-luvulta peräisin oleva, goottilaistyylinen kirkko barokkifasadilla. Kaupunkikierrosten lisäksi Palmassa voi viettää aikaa vaikkapa sen lukuisissa museoissa tai hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevassa espanjalaista arkkitehtuuria esittelevässä, kylämäisessä ulkoilmamuseo Poble Espanyolissa (jossa olisimme käyneet jos olisimme tieneet paikasta aiemmin). Ja luonnollisesti puuhaa riittää myös vaikkapa shoppailusta tai katukahviloista kiinnostuneille.

Plaça Major, Palma de Mallorca | Elämää Nomadina
Plaça Major, yksi Palman keskustan aukioista

Koiravahteina Calviassa

Meidät siis oikeastaan toi Mallorcalle house-sit keikka, sillä haettiin ja saatiin viikon mittainen paikka kahden koiran kaitsijoina ihanassa Calvian kylässä Palmasta länteen, Serra de Tramuntana vuoriston alarinteillä. Rocky ja Rambo olivat varsin hurmaava koiraduo, ja tilapäinen kotimme oli moderni asunto ihan kylän keskustassa.

Calvia Mallorca | Elämää Nomadina
Calvian kylän tunnelmallinen pääkatu
Miten päästä housesitteriksi | Elämää Nomadina blogi
Ryhmäposeeraus Rambon ja Rockyn kanssa

Päivät kuluivat meille tyypilliseen tapaan koneiden ääressä napottaen, koirien kanssa ulkoillen ja lähiseudun poluilla lenkkeillen. Yhtenä päivänä käväistiin bussilla Palma Novassa isommilla ruokaostoksilla ja samalla katsomassa miltä rannikolla näyttää. Rantaviiva oli sinällään aivan nätti, mutta pitkät rivistöt resorttihotelleja ja turistikrääsäkauppoja ei oikein sytyttänyt – tämä on sitä Mallorcaa mitä emme niin välittäneet tutkia. Helmikuussa sesonki ei toki ollut vielä päällä, minkä vuoksi rannat olivat lähes autioita ja monet palvelut pikkukaupoista lähtien kokonaan kiinni. Massaturismihan on ollut Mallorcalla ehkä sekä siunaus että kirous jo vuosikymmenien ajan, mutta kuten todettua, se keskittyy vain varsin rajalliselle alueelle tätä viehättävää saarta.

Mallorcan upea kaakkoisrannikko

Talonvahtikeikan jälkeen palattiin hetkeksi Palmaan, josta otettiin alle vuokra-auto, tarkoituksena asettua muutamaksi päiväksi kaakkoisrannikolle ja tehdä sieltä käsin reissuja muun muassa vuoristoon ja pohjoisrannalle. Käytettiin auton metsästämiseen monessa maassa aiemmin hyväksi havaittua *. Tämä varauspalvelu yhdistää lukuisten autonvuokraamojen tarjonnan ja sieltä voi löytää auton edullisemmin kuin suoraan vuokraamosta. Helmikuussa auton vuokraaminen oli todella edullista, sillä saatiin HiperCarista alle uudehko Nissan Micra 62 eurolla (+bensat) kolmeksi vuorokaudeksi.

Vuokra-auto Mallorcalla Elämää Nomadina
Auton vuokraaminen on Mallorcalla helppoa ja suosittua

Mutta niin, ajettiin Cala Llombardsin kylään, jossa meillä oli Airbnb:n kautta varattu, Calvian talon jälkeen melko vaatimattomalta tuntunut majoitus. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut kökkiä sisällä, vaan keskittyä tutkimaan ympäristöä ja saarta laajemminkin. Cala Llombards itsessään osoittautui ihanaksi, ei niinkään itse kylän takia, vaan upeiden rannikkomaisemien. Kylän molemmin puolin on todella viehättäviä pieniä lahtia hiekkarantoineen, ja ympärillä kohoavat jyrkät kalliot.

Cala S'Almunia, Mallorca | Elämää Nomadina
Viehättävä Cala S’Almunia ihan Cala Llombardsin kyljessä

Cala Llombarsista käsin käytiin myös pitkällä polkujuoksulenkillä pitkin rannikkoa lounaaseen, ja hikoilu palkittiin kerrassaan upeilla maisemilla! Rantakalliot olivat paikoin korkeita ja dramaattisia, kivimuodostelmat kauniita ja hiekkapoukamat söpöjä ja jotenkin salaisen oloisia, lukuun ottamatta helpoimmin saavutettavia, joissa oli auringonottajia ja uimaan pulahtelevia turisteja, tai varmaan myös paikallisia. Mutta yhtä kaikki, erittäin kaunis kulma Mallorcasta on kyseessä, ja vesi noissa pienissä lahdissa näytti aivan huikean turkoosilta.

Mallorcan kaakkoisrannikko Elämää Nomadina
Juoksulenkki pitkin rantapolkuja tarjosi mahtavia maisemia

Vuokra-autolla ympäri Mallorcaa

Mallorcalla olisi riittänyt tutkittavaa vähän pidemmäksikin aikaa, mutta meillä oli tällä kertaa aikaa vain yhteen pidempään road trip -päivään, minkä lisäksi tehtiin lyhyempiä pyrähdyksiä muun muassa tutustumassa muutamaan saarella asuvaan suomalaiseen – kivoja kohtaamisia! Varsinainen road trip -päivä aloitettiin seuraamalla rannikkoa koilliseen, aina saaren itäisimpiin osiin, jossa pysähdyttiin tutustumaan Capdeperan kylään. Historiallisen Capdeperan suosituin nähtävyys on kylän yläpuolella kohoava, keskiaikainen Capdeperan linnoitus. Linnanmuurien alapuolella levittäytyvä kylä on viehättävä kapeine portaikkoisine katuineen ja vanhoine asuinrakennuksineen.

Capdepera, Mallora | Elämää Nomadina
Capdeperan kaduilla

Capdeperasta jatkettiin pohjoiseen piipahtamaan Port d’Alcúdian satamakaupungissa, joka pitkine hiekkarantoineen on yksi Mallorcan turistiresorteista. Satamasta pääsee lautoilla niin mantereelle kuin pienemmälle naapurisaarelle Menorcalle. Me ei viivytty kaupungissa eväiden ostamista ja hetken rannalla istumista pidempään, vaan suunnattiin kohti vuoristoa. Varsinaisessa Alcúdian kaupungissa olisi kuitenkin kannattanut malttaa piipahtaa, sillä siellä on vanhojen muurien ympäröimä historiallinen keskusta, jossa kiertely olisi varmasti ollut kiehtovaa.

Mallorcan vuoristoteillä | Elämää Nomadina
Karun kaunista vuoristomaisemaa

Koko pohjoisen Mallorcan halki kulkeva, UNESCO-listattu Serra de Tramuntanan vuoristo tarjoilee upeita maisemia ja kiharaisia vuoristoteitä, joita pitkin huristelevat myös Mallorcalla hyvin viihtyvät maantiepyöräilijät. Kuski saa siis olla tarkkana, ja maisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan tarkoitusta varten rakennetuille levikkeille. Vuoristossa silmää viehättää terävät kivimuodostelmat, järvimaisemat, luostarit sekä näkymät alas rannikolle. Alempana laaksoissa on kauniita, hiljaisia vuoristokyliä sekä enemmän turismille valjastettuja isompia keskittymiä. Patikoimaan kutsuvia polkuja on paljon, ja esimerkiksi suosittu GR221-reitti kulkee pitkin ikivanhoja kivipolkuja kylästä kylään.

Mirador de Sa Foradada Mallorca
Rantamaisema Mirador de Sa Foradadasta

Pohjoisrannikko on jylhää, vuoriston laskeutuessa jyrkästi kohti merta. Tältä alueelta löytyy luonnonrauhaa, mutta myös suosittuja vierailukohteita, kuten Mallorcan kauneimmaksi kyläksikin valittu Fornalutx ja viehättävä, vuorten ja appelsiini- ja mantelipuiden ympäröimä Sóllerin pikkukaupunki, josta pääsee söpöllä junalla pitkin historiallista rautatiereittiä vuorten halki etelärannikolle Palmaan tai lyhyen matkan alas sievään Port de Sóllerin satamakylään. Ihastuttavalta näytti myös kukkulanrinteille vuorten kainaloon rakennettu Deiàn kylä, sekä niin ikään suosittu Valldemossan vuoristokylä. Jos/kun joskus palataan Mallorcalle, varataan ehdottomasti enemmän aikaa tämän huikean kauniin alueen tutkimiseen!

Sollerin juna, Mallorca | Elämää Nomadina
Juna matkalla Port de Solleriin
Port de Soller, Mallorca | Elämää Nomadina
Port de Soller
Deia, Mallorca
Vuorenrinteiden ympäröimä Deiá on pieni mutta suosittu

Seuraavassa postauksessa seikkaillaan Barcelonan alueella ja päätetään viides ”tuotantokausi” nomadielämää palaamalla taas hetkeksi Suomeen ennen uusia seikkailuja.

Palma de Mallorca Elämää Nomadina
Palma Barcelonan lautalta kuvattuna, katedraali hallitsee maisemaa

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 4

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

26 Vastausta

 1. Vähän samanlainen ennakkokäsitys minullakin varmasti Mallorcasta olisi. Kuvien ja tekstin perusteella Mallorcasta tulee kuitenkin huomattavasti kiehtovampi kuva ja en itse asiassa pitäisi sitä lainkaan mahdottomana matkakohteena.

  Missä muuten noita koiran kaitsemis -keikkoja ilmoitellaan? Ei nimittäin kuulosta ihan pöhkömmältä jobilta.

  1. Mallorcaa voi lämpimästi suositella, ja erityisesti keväällä saaren luonto on upeaa eikä ole vielä paahtavan kuumaa. Ja Mallorca tosiaan on myös aktiivilomailijoiden suosiossa, sillä pyöräilijöitä ja patikoijia näkyi helmikuussakin paljon.

   Me käytetään talonvahtipaikkojen etsimiseen Trusted Housesittersia (https://bit.ly/NomadHouseSitters) ja kirjoitettiin myös hiljattain pieni opas miten hommassa pääsee alkuun: https://elamaanomadina.fi/11-vinkkia-housesitteriksi-aikovalle/

 2. Minä niin kaipaan jo merta, ja sitten tällaiset kuvat tulevat vastaan!🌊💞! Ihme en ole koskaan käynyt Mallorcalla, tämän asian pitää korjata pikimmiten.
  Maisemat ovat ihania, road tripiksi aivan ihanteellinen paikka. Nyt tuli hirvee matkakuume. Toivottavasti sitä vastaan kukaan ei keksi rokotetta 😁.

  1. Matkakuume on kyllä kiusallinen riesa joka vaivaa vähän väliä, vaikka tavallaan onkin matkalla ihan koko ajan 😀

 3. Upeita kuvia mun kotisaarelta! Aika paljon te ehditte kuitenkin nähdä noin lyhyessä ajassa…
  Yks korjaus: Almudaina ei ole kuningashuoneen residenssi kun ovat saarella, vaan siellä pidetään kuningashuoneen virallisia tilaisuuksia; asuvat Marivent nimisessä paikassa kun oleilevat saarella.
  Oli muuten kiva tavata… mulla olis muuten tarvetta nyt kesäkuussa koira- ja kissavahdille, mutta muistaakseni teillä oli koko kesä buukattu täyteen?

  1. Kiitos kommentista ja korjauksesta, päivitin tekstiä sillä tosiaan vaikka Almudaina onkin virallinen kesäpaikka, se ei kuitenkaan ole asuinkäytössä. Ja siis todella oli kiva tavata ja toivottavasti tavataan myös uudelleen! Erittäin mielellään tullaan joskus koira- ja kissavahdiksi, mutta tämä kesä menee samoissa merkeissä Bulgariassa.

 4. Tosi tunnelmallisia ja kuvauksellisia paikkoja teidän kuvissanne. Vaikka kohteella on tietynlainen maine, niin tosiaan se kattaa vain ne pienehköt turistialueet yleensä. Tuo autonvuokraus-sivusto on hyvä vinkki!

  1. Kiitos, Mallorcalla on hurjan paljon kauniita ja kuvauksellisia kohteita, paljon jäi meilläkin vielä käymättä. Ja joo AutoEurope (http://bit.ly/elno-auto) on toiminut edullisen vuokra-auton etsimisessä mainiosti useammassa maassa.

  1. Joo eikö olekin söpö! Kuulemma junamatka Palmasta pohjoisrannikolle on aivan upea, enkä kyllä epäile kun maisemat tuolla on niin ihania. Mahtavaa reissua sinulle syksyllä!

  1. Niinpä, varsin tiukassa istuu nämä ennakkoluulot / turistirysämielikuvat niin Baleaareista kuin vaikka Kanarian saaristakin, vaikka niiden resorttikeskittymien ulkopuolella kyseessä on todella kauniita saaria, joista halutessaan varmasti löytää rauhaa ja autenttisuutta.

 5. Voi vitsit miten rakastankaan näitä maisemia! Mallorca on aivan ihana saari, kerran olen käynyt nuorempana ja pidin kovasti. Tarkoitus olisi takaisin päästä nyt lähiaikoina, heti kun oma tämänhetkinen elämäntilanne sen sallii hehe. Oma reissu keskittyi aikoinaan lähinnä Palmaan ja Alcudiaan, joten paljon ihanaa on näkemättä. 🙂 Kauniita kuvia!

  1. Kiitos, ja toivottavasti pääset tutkimaan Mallorcaa lisää pian! Meilläkin harmittaa kun jäi vielä niin paljon näkemättä, mutta onpahan syitä palata joskus!

 6. Todella viihtyisän näköinen paikka <3 Pyöräilyreissu tuonne voisi olla kyllä tosi hieno kokemus, ehkäpä sähköpyörällä, sen verran näytti korkeuserojakin olevan 🙂

  1. Sähköpyörä voisi tosiaan olla oivallinen väline saarella kiertelyyn, helpottaisi kummasti vuoristossa polkemista! Ilmeisesti monet “oikeat” pyöräilyharrastajat ja kilpailijat käyvät Mallorcalla treenaamassa talviaikaan, kun kelit on silloinkin yleensä mukavan keväiset.

 7. Olen kahden viikon päästä Mallorcalla, nyt halvimmat autot 100€/pv – onneksi olemme saamassa kodinvaihdon yhteyteen myös autonvaihdon

  1. Tosi kova hintaero on talven ja sesongin välillä! Sata euroa päivältä on aika hurja summa, onneksi saatte käyttöön myös auton. Ihanaa reissua!

 8. Todella viehättävän näköistä! Kyllä Mallorcan saarta pitäis kiertää enemmän, ihanan näköistä! Itse aikoinaan vaan jumitin Magalufissa ja tein vaan päiväretken Palmaan. Pitää kyllä ehdottomasti suunnata seuraavalla kerralla, mikäli Mallorcalle joskus uudestaan lähtee, niin vuokra-auton kyydillä muualle! 🙂 Ihana toi koirakeikka, tykkäisin itekin ja joskus sitä vähän vilkuilinkin mutta oon unohtanu koko jutun ! 🙂

  1. Ehdottomasti kannattaa kierrellä vähän laajemmin, Mallorca yllätti kyllä monipuolisuudellaan! Ja siis meidän koiranvahtikeikat on kaikki olleet tosi kivoja, ja niiden myötä päätyy paikkoihin, joissa ei ehkä muuten tulisi käytyä.

 9. Mallorca on ihan kiva saari, mutta jotenkin tämän jutun alkua lukiessani jäin enemmän miettimään sitä, että nomadina kannattaa siis ottaa talonvahtikeikkoja vaikka lentomatkan (olettaisin) päästä, sillä niin kai se ainakin Euroopassa taitaa olla, että asumiskulut, vaatimattominakin, ovat sen verran isoja, että pariksi viikoksikin kannattaa lentää, jos tiedossa on ilmainen asuminen (tai siis asunto työtä vastaan). En ole koskaan miettinyt tällaista talonvahtihommaa, enkä varmasti moiseen lähde, kun kotieläimistäkin on kokemusta vaan hamstereista, mutta kiva silti yrittää ymmärtää tällaistakin juttua 🙂

  1. Tässä tapauksessa lennon hinta ei ollut kuin pari kymppiä, mutta kyllä jotkut house-sitterit lentävät pitkiäkin matkoja talonvahtikeikkojen perässä, tehden tätä hommaa käytännössä jatkuvasti, eri puolilla maailmaa. Mutta keikan pituus tietysti vaikuttaa paljon, ja se minkälaisesta paikasta on kysymys. Joissain tapauksissa ei edes tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin pitää talo asuttuna. Meillä ei ole fokus pelkästään asumiskulujen minimoimisessa, vaan enemmänkin siitä että saa asua ja tehdä töitä kodinomaisesti, sekä tavata uusia ihmisiä (ja eläimiä) ja ystävystyäkin. Mutta on ses rahansäästö tietysti myös positiivinen juttu 🙂

 10. Mallorca on tosi mahtava kohde, ei ihme, että oli ensimmäisiä Keihäsmatkakohteita Suomesta! Olen kierrellyt itsekin siellä viikon vuokra-autolla ympäri saarta ja takuuvarmasti aion mennä vielä uudestaan. Kaikin puolin teilläkin näyttää olevan ollut upea loma Mallorcalla, tuttuja kohteita vilahti kuvissa omalta reissulta tämän tästä 🙂

  1. Ha-haa, jostain tuolta keihäsmatkojen ajoilta ne Mallorcaan niin helposti liittyvät mielikuvat varmaan poikivatkin, pakettimatkoja, rantoja ja rälläystä 😀

 11. Mallorcan kaakkoisrannikko on todellakin upea!
  Nyt tuli pakottava tarve käydä itsekin paikan päällä katsastamassa. Ilmeisesti siellä ei ole talven talvea, joten siellä voi viettää hyvin aurinkoisen joulun. Rantamaisematkin näyttävät varsin houkuttelevilta.

  1. Niinhän sitä sanotaan että Mallorcalla ei paljon talvesta ole tietoa, mutta eihän sielläkään tietysti mitkään kovin kesäiset lämpötilat ihan ympäri vuoden ole, ja toisinaan myös sataa. Mutta joo, ei se varmasti huono kohde olisi joulunviettoonkaan, ja nuo rantamaiset tosiaan on upeita.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.