Diginomadin pankkipalvelut ja luottokortit + vinkit valuutanvaihtoon
*postaus sisältää affiliate-linkin – jos teet hankinnan sen kautta, me saamme pienen korvauksen
Nykypäivänä pankkipalvelut ovat ainakin länsimaissa lähestulkoon sataprosenttisesti verkossa, ja raha on pääosin digitaalista. Käteistä toki vielä saa automaateista ja se käy maksuvälineenä (melkein) missä vain, mutta ostaminen niin verkossa kuin kivijalassa tapahtuu useimmissa maailman maissa suurelta osin luotto- tai pankkikortilla. Mutta minkälainen kortti sitten on hyvä valinta diginomadille tai muuten pitkiä reissuja tekevälle? Entä mitä tulee huomioida, kun tekee ostoja ja nostoja vieraassa valuutassa, tai silloin kun vaihtaa käteistä rahaa? Tässä postauksessa pureudutaan usein kysyttyihin kysymyksiin nomadin pankkipalveluista ja rahanvaihdosta.
Ihan ensimmäinen kirjoittamaton sääntö reissuelämää viettävien luottokortteihin liittyen on, että niitä kannattaa olla useampia, ja eri pankeista. Tähän on useampikin syy, joista yksi on tietysti se, että jos yksi kortti katoaa (tai jostain syystä lakkaa toimimasta) on varalla toinen kortti. Toinen syy on mahdolliset tilapäiset toimintahäiriöt, ja kolmas on eri korttien erilaiset toiminnallisuudet / hinnoittelut. Esimerkiksi suomalaisen pankin Visa-kortti voi olla hyvä ja edullinen valinta useimmissa euromaissa, mutta ei-euromaassa sen käyttäminen voi olla yllättävän kallista. Erot palvelumaksuissa ja nostopalkkioissa voivat tuntua yksittäisinä kuluina pieniltä, mutta menojaan tarkkaan seuraava diginomadi haluaa tietysti optimoida myös pankkikulut, ja pitkään matkustaessa pienistäkin kertakulueristä alkaa kertymään isohkoja summia.
Palvelumaksuista, valuutanvaihtokuluista ja rahan nostamisesta
Euroalueen ulkopuolelle matkaavan kannattaa käyttää hetki raha-asioiden miettimiseen jo ennen reissuun lähtemistä. Korttimaksuja ja rahan nostamista varten kannattaa hakea kortti sellaisesta pankista, joka tarjoaa maksuttomia nostoja ja käyttää valuutanvaihdossa oikeaa päivän kurssia. Valuuttakurssi ei siis tarkoita vain käteisen rahan vaihtamisessa käytettävää kurssia, vaan myös korttiostoja – esimerkiksi suomalaista pankin luottokorttia ei-euromaassa käytettäessä jokaisen korttioston yhteydessä tapahtuu valuuttamuunnos. Jos korttimaksussa käytettävä kurssi on huono, jokainen ostos tulee kalliimmaksi, kuin mitä sen hintalappu osoittaa. Annamme alempana esimerkkejä hyväksi havaitsemistamme korteista, joilla ostaminen ei käy kukkarolle.
Toinen korttivalintaan liittyvä tekijä ovat pankin omat palvelumaksut, erityisesti rahan nostamiseen liittyen. On olemassa kortteja, joilla voi nostaa rahaa ulkomailla ilman kuluja, mutta myös sellaisia, joissa vieraan valuutan nostamisesta, tai ylipäätään rahan nostamisesta ulkomailla, veloitetaan oman pankin toimesta useita prosentteja ja/tai tietty euromääräinen palkkio jokaisesta nostosta. Oman pankin palkkion päälle voi tulla myös kohdemaan pankin palkkio, joka voi tietysti myös vaihdella pankkien kesken, eli jonkin pankin automaatista nostaminen voi olla kalliimpaa kuin jonkin toisen. Kohdemaan pankin veloittamat maksut tulisi näkyä automaatin ruudulla ennen noston hyväksymistä, mutta olemme joskus valitettavasti törmänneet myös sellaisiin automaatteihin, joissa tätä ei ole kerrottu lainkaan. Mutta joka tapauksessa, myös eri pankkien automaattien vertailu siis kannattaa, ellei palvelumaksu ole ko. maassa vakio kaikille pankeille. Esimerkiksi Meksikossa 2019/2020 onnistuimme löytämään muita edullisen pankin (BBVA), ja valitsimme sen jälkeen rahan nostopaikaksi aina ko. pankin automaatin.
Korttien lisäksi meillä on aina mukana jonkin verran käteistä, sillä ihan kaikkea ei edelleenkään pysty maksamaan kortilla, ja joskus on ihan muuten vaan kivempi käyttää käteistä. Mutta kannattaako rahaa vaihtaa jo ennen lähtöä vai kohdemaassa? Meidän kokemuksen mukaan rahan vaihtaminen Suomessa ei yleensä ole kannattavaa, palvelumaksujen ja/tai heikohkon kurssin vuoksi. Itse pidämme mukana euroja (ja myös dollareita tai puntia, joita olemme joskus aikoinaan nostaneet / vaihtaneet vähän suuremmalla summalla) ja vaihdamme niitä tarpeen mukaan. Valuutanvaihtopisteitä on yleensä helppo löytää, ja vaihtokurssit ovat niissä pääsääntöisesti hyviä. Kannattaa kuitenkin olla päivän kurssista tietoinen ja vertailla kursseja – esimerkiksi lentokentän tai kiireisimmän turistikadun vaihtopiste ei välttämättä ole se paras. Jos käteistä rahaa tarvitsee heti lentokentällä vaikka bussilippuun, kannattaa vaihtaa (tai nostaa) kentällä pieni summa, ja vaihtaa lisää rahaa sitten kun löytää paremman vaihtopisteen.
Pankkien ja korttien vertailua ja suosituksia
Revolut Bank
Me olemme käyttäneet pääasiassa Revolut pankin palveluita euromaiden ulkopuolella matkustaessa vuodesta 2017, eli koko nomadielämän ajan. Revolut on brittiläinen kansainvälinen pankkipalvelujen tarjoaja, jonka EU-kansalaisten tilit siirtyivät Brexit:n vuoksi Liettuan lainsäädännön alle, ja samalla se sai unionin talletussuojan 100 000 euroon, kuten muillakin Euroopan Unionin virallisilla pankeilla on.

Revolutin kortti on nykyaikainen ja erittäin kustannustehokas debit-kortti missä tahansa käytettynä, mutta parhaan edun sillä saa, kun sitä käyttää euroalueen ulkopuolella. Parasta on, että pankin mobiiliappilla voi vaihtaa rahaa kuukausimaksuttomalla tilillä kuukaudessa 1000 euroa ilman vaihtopalkkiota (tämän jälkeen 0,5 %) ja aina ajantasaisella päivän vaihtokurssilla. Asiakkaalla voi olla lukuisia eri valuuttatilejä, ja kortilla voi sen myötä maksaa eri maissa paikallisella valuutalla. Revolutia käytettyämme emme voisi enää kuvitellakaan palaavamme käyttämään suomalaisen pankin luottokorttia ulkomailla (euromaiden ulkopuolella), koska vaihtopalkkiot ovat korkeita ja vaihtokurssit niin heikkoja, että kortilla maksaminen ja nostaminen tulisi maksamaan kymmeniä, jopa satoja euroja vuodessa.
Maksuttomalla Revolutilla (standard plan) voi nostaa 200 euroa käteistä kuukaudessa ilman palkkiota, ja sen jälkeen palkkio on 2 %. Puhtaasti käteisvetoisessa maassa 200 euroa ei tietystikään riitä koko kuukaudeksi, mutta korttimaksujen rinnalla (tai käteisen rahan vaihtamisen rinnalla) se ainakin meillä riittää yleensä vallan mainiosti, meillä kun on molemmilla omat Revolutin tilit ja kortit, eli yhteensä voidaan nostaa kuluitta 400 euroa. Vielä toistaiseksi ei olla asuttu maassa, jossa luottokortti ei olisi käynyt maksuvälineenä ruokakaupoissa, joten käteinen on ollut käytössä lähinnä satunnaisesti esimerkiksi ravintoloissa, toreilla ja pienemmissä liikkeissä.
Revolut antaa myös mahdollisuuden lisätä tilille virtuaalisia ja kertakäyttöisiä maksukortteja verkko-ostoissa käytettäväksi, jolloin niihin liittyvät väärinkäytökset ovat käytännössä mahdottomia. Toki skimmaus sirulla maksettaessa on Revolutillakin mahdollista, mutta nykyään monissa maissa kaikkialla voi käyttää lähimaksua pin-koodin kanssa, joten sekään ei ole kovin iso ongelma. Oikeastaan isoin riski skimmauksen suhteen ovat nostoautomaatit ja polttoaineautomaatit, joihin edelleen tarvitsee sirua, vaikka yleisesti niissäkin näyttäisi olevan myös lähilukuominaisuudet (ilmeisesti paikallisille korteille). Revolutin hyviin puoliin kuuluu myös kortin reaaliaikainen jäädyttäminen ja käyttöön palauttaminen yhdestä napista, eli kortin voi halutessaan poistaa käytöstä väliaikaisesti, ilman että se tarvitsee kuolettaa.
Revolut mahdollistaa nykyään myös kryptojen ja jenkkipörssin osakkeiden ostamisen. Varsinkin osakekauppa on erittäin mielenkiintoinen toiminnallisuus, koska sitä voi tehdä maksutta kerran kuukaudessa ja sen jälkeen komissio on 0,25 % / ostosumma (min. 1 euro). Ei ollenkaan paha hinta sekään. Kryptojen osto on ollut aiemmin maksutonta, mutta nykyään vaihtopalkkio on 2,5 %, joten tällä hetkellä se tuntuu liian korkealta ottaen huomioon kryptojen riskit. Revolutilla voi sijoittaa myös kultaan ja hopeaan.
Revolutilta löytyy maksuttoman standard-kortin lisäksi kolme maksullista vaihtoehtoa, Metal, Premium ja Plus, jotka tarjoavat kuukausihintaa vastaan parempia toiminnallisuuksia, kuten korkeaBank Norwegianmman kuukausinostorajan, rajattomat rahan vaihdot, pienemmät vaihtopalkkiot, lentokenttä loungeja ja pienen matkavakuutusturvan. Emme ole toistaiseksi nähneet näitä etuja tarpeelliseksi itse, mutta kannattaa vertailla paketteja, jotta löydät itselle sopivimman. Voit avata maksuttoman Revolut tilin tämän linkin kautta*.
Bank Norwegian
Norjalainen on monelle suomalaiselle varmasti tuttu jo pankkina, joka vielä muutama vuosi sitten tarjosi talletuksille suomalaisiin pankkeihin verrattuna varsin mukavaa korkoa. Nykyään talletuskorko on enää ”vain” 0,75 %, mikä toki edelleen voittaa kaikki perinteiset suomalaiset kivijalkapankit. Norskilla on sekin hyvä puoli, että kaikista luottokorttiostoista kertyy Norwegian lentoyhtiön bonuspisteitä, jotka voi muuttaa rahaksi kun varaa lentoja. Juuri ennen pandemian alkua palasimme New Yorkista Eurooppaan Norwegianin reittilennolla reilulla 100 eurolla, kun käytimme pois korttimaksuista kertyneet lentopisteet. Käytämme Norwegianin korttia paljon euromaissa esimerkiksi ruokakaupassa, jolloin pisteitä kertyy ihan huomaamatta varsin nopeasti. Norwegian lentoyhtiö tosin ei nyt pandemian jälkeen ole enää entisensä, ja lentopisteiden kerryttämisen sijaan kannattaakin harkita cashback-vaihtoehtoa, jossa ostot kerryttävät lentopisteiden sijaan rahaa, joka maksetaan hyvityksenä luottokorttilaskusta.

Norwegian on siis ollut ainakin meille hyvä luottokorttivalinta euromaissa oleskellessa, ja jo Suomessa ennen nomadielämää käytimme sitä paljon. Euroopan ulkopuolella Norwegianin kortti kuitenkin pysyy käyttämättömänä lompakossa. Tämä johtuu siitä, että Norwegianin käyttämät vaihtokurssit (sekä korttimaksuissa että nostoissa) ovat huomattavasti heikompia kuin Revolutin, eli sillä maksaminen ja nostaminen tulee Revolutia kalliimmaksi, vaikka huomioisi cashbackin tai lentopisteetkin.
Bank Norwegianin luottokortti on ns. aito luottokortti, jolla voi halutessaan elää velaksi. Luoton korot ovat melko korkeita, mutta jos maksaa koko luottokorttilaskun pois aina kuukausittain eräpäivään mennessä, luotto on korotonta. Norwegianin luottokorttiin kuuluu myös erilaisia vakuutuksia, sekä matkustamiseen että ostoihin liittyen. Matkavakuutus on voimassa maksimissaan 90 päivän matkalla, joka alkaa ja päättyy kotimaahan, mikäli matkasta vähintään 50 % on ostettu luottokortilla. Me emme ole tätä vakuutusta testanneet, ja nomadielämään se ei oikein sovellukaan, kun matkojen kesto on pidempi, eikä alkamis- ja päättymispisteitäkään oikein voi määritellä.
Lue lisää: Diginomadin matkavakuutukset
Suomalaiset kivijalkapankit
Lähes jokaisella suomalaisella lienee on jonkin suomalaisen kivijalkapankin kortti ja verkkopankki. Koska meillä on vielä jonkin verran lainaa omistusasunnosta ja olemme kirjoilla edelleen Suomessa, meilläkin on kotimaassa pankkitilit, ja joudumme sietämään Osuuspankin kohtalaisen korkeita kuukausimaksuja (jotka bonusjärjestelmä kuitenkin onneksi kohtuullisen hyvin kattaa). Osuuspankin luottokortit meillä siis on, mutta emme käytä niitä korkeiden palvelumaksujen takia oikeastaan missään. Kotimaassa käydessä OP:n kortin käyttäminen olisi tietty maksutonta, mutta silloinkin Norwegianin kortti vie voiton lentobonusten / cashbackin kertymisen vuoksi. Pidämme OP:n korttejakin varmuuden vuoksi aina mukana, jos vaikka jostain syystä muut kortit ei jossain maassa toimisikaan. Tämä saattaa olla kyllä myös riski, koska korttia ei voi jäädyttää, jolloin se on altis väärinkäytöksille, mutta toisaalta nosto- ja maksurajat voi asettaa pieniksi tai vaikka nollaan, jolloin korttia ei voi käyttää luvatta.
Pelkän kortin vuoksi emme siis kotimaisia kivijalkapankkeja käyttäisi, mutta tilin pitämiseen Suomessa on muitakin syitä. Suomessa kirjoilla olevina tarvitsemme pankkitunnuksia monien viranomaisten, kuten vaikkapa veroviraston, palvelujen käyttämiseen. Vaihtoehto pankkitunnuksille olisi mobiilivarmenne, joka vaatii suomalaisen operaattorin, tai varmennekortti, jonka käyttö kuitenkin on maksullista ja kömpelöä. Tästäkin syystä meidän kannattaa pitää suomalainen kivijalkapankki ainakin vielä toistaiseksi aktiivisena. Kun lainan lyhennykset meillä kohta loppuvat, pitää tosin selvittää, tarjoaako joku suomalainen pankki nykyään verkkopankkipalveluja maksuttomana tai nykyistä pankkiamme edullisemmin.
Muita vaihtoehtoisia pankkipalvelujen tarjoajia nomadeille
Me ollaan pärjätty yllä listatuilla korteilla diginomadeina nyt yli viisi vuotta, ja pankkipalveluihin, nostoihin ja valuutanvaihtoon liittyvät kulut ovat pysyneet matalina. Matkaa on tänä aikana tehty euroalueen lisäksi Balkanilla, Kaukasuksella, Väli-Amerikassa, Meksikossa USA:ssa, Arabiemiraateissa ja Turkissa, kaikkialla ilman suurempaa säätöä. Suurimmaksi ”ongelmaksi” ovat muodostuneet paikallispankkien nostopalkkiot, joita on ollut muun muassa Meksikossa, Espanjassa ja Turkissa, ja joita siis ei voi omalla korttivalinnalla välttää.
Tiivistyksenä, käytämme pääasiassa Revolutia euron ulkopuolisissa maissa ja Norwegianin korttia euromaissa. Tätä kirjoittaessa nämä molemmat kortit ovat täysin maksuttomia ja helppoja hankkia. Digitaaliset verkkopankit (FinTech) valtaavat nyt vauhdilla markkinoita, ja jos perinteiset kivijalkapankit eivät pysty laskemaan korttien kuluja, ne tulevat häviämään kilpailussa. Revolutin tapaisia FinTech-pankkeja, joiden palvelutarjonta vastaa hyvin diginomadien tarpeita on muun muassa saksalainen N26 sekä virolainen Wise, ja nykyään esimerkiksi myös PayPalilla on maksukorttimahdollisuus. Näitä emme kuitenkaan ole itse testanneet, joten emme syvenny niihin tässä artikkelissa enempää. Joka tapauksessa suosittelemme lämpimästi sekä useamman kortin taktiikkaa että FinTech-pankkeihin tutustumista, ja oman kokemuksen perusteella erityisesti Revolut-korttia. Tämä postaus ei ole mikään maksettu mainos, mutta ottamalla Revolutin tämän linkin kautta, me saamme suosituksesta pienen palkkion.
Mitä korttia sinä käytät reissatessa, ja oletko kiinnittänyt huomiota nosto- ja vaihtopalkkioihin? Entä vaihdatko valuuttaa ennen reissua tai kohdemaassa, vai nostatko käteistä mieluummin automaatista?
Lyhyehköillä matkoilla, joihin liittyvät palvelut kuten hotellit ja retket, on usein maksettu jo kotimaassa, meille on kyllä ihan riittänyt perusluottokortit, mm. tuo Norwegian, ja käteinen. Käteinen joissakin maissa myös siksi, että luottokorttien käyttö saattaa arveluttaa riittävän eksoottisissa kohteissa. Norwegianin kortilta puuttuu käyttöalueen rajaus, joka on esimerkiksi Nordean kortilla, turvallisuustekijä sekin. Kuluistakaan emme ole tavanneet olla hirmuisen huolissamme, sillä tosiaan ajallisesti lyhyillä matkoilla, joissa suurimmae kuluerät ovat lennot ja hotellit, muutama prosentti niissä paljon pienemmissä kuluerissä ei ole enää tuntunut tiristämisen arvoisilta.
Juu, eipä nuo miellekään niin iso asia ollut aiemmin lomalla. Toki kyllä me sillonkin katottiin missä rahaa vaihdettin ja paljonko paikallinen pankki ottaa välityspalkkiota nostosta. Suomessa ei valuuttaa juurikaan enää lopuksi vaihdettu kun tajuttiin kuinka huono se kurssi aina oli. Nykyään tietysti enemmän kun miettimättä saattaa maksaa useita kymppejä kuussa siitä että käyttää huonoa pankkipalvelua tai luottokorttia. Esim Bulgariassa ero Norwegianin ja Revolutin vaihtokurssille kaikissa ostoissa oli huomattava. Revolutissa on se hyvä puoli että jos arveluttaa vähänkään niin voi pitää jäädytettynä korttia muutoin kuin silloin kun itse käyttää. Erinomainen ominaisuus.
Mieheni hommasi Revolutin jossakin vaiheessa. No sitte tuli korona ja ei ole Euroalueelta poistuttu..
No vielä varmasti ehtii saada palvelun hyödyt käyttöön. Pidän lisäksi hyvänä ja edullisena ominaisuutena tuota sijoitustoimintoa jenkkipörssiin.
Se on totta, pankki- ja luottokortteja pitää olla taskussa useita, jos meinataan matkustaa lähikauppaa pidemmälle. EU:ssa todellakin kaikki eurooppalaiset kortit käy, mutta sen ulkopuolella tilanne on toinen. VISA esimerkiksi ei toimi monessa paikassa Kiinassa, vaikka MasterCard käy.
Tavallinen pankkikortti ja Debit kortit pääasiallisesti lakkaavat toimimasta EU:n ulkopuolella. Pitää olla myös se aito luottokortti, kuten olette maininneet, joka toimii myös offline tilassa. Eikä se vakuutus ole pahitteeksi.
Suomesta puheen ollen, olen irtisanonut kaikki muut kotimaan pankkitilit paitsi S-pankki. Luottokorttina niillä on VISA, juuri se, joka petti silloin Kiinassa. Mutta maksuton sekin on. Samaten kun tili siellä.
Eniten käytän virolaisen LHV:n luottokortteja. Ne on toimineet moitteettomasti kaikkialla tähän mennessä. Mulla on Gold luottokortti.
Me ei onneksi vielä olla sellaiseen maahan päädytty, jossa VISA-luottokortti ei olisi toiminut. Kiinassa nyt on vähän muitakin ongelmia. Muistaaksen Belgradissa oli sellainen systeemi, että raitiovaunussa pystyi maksamaan automaatissa vain Masterilla, joten matkustettiin sitten pummilla 😉 Kivijalkapankkien Debit-kortit on vähän ongelmallisia, eikä todellakaan toimi joka paikassa, mutta onneksi nämä uudet palvelut (kuten Revolut ja N26) mahdollistaa maksukortin käyttämisen ilman luotto-ominaisuutta. Voi myös olla että jossain paikoissa ei haluta hyväksyä VISA tai MasterCardia, koska niistä joutuu myyjä maksamaan provikan. Sen verran pihejä ollaan että pyritään käyttämään aina rahaa, ilman ulkopuolisia välityspalkkioita, kuten pankkien nostoprovikoita. Kaikki on toki suhteellista mutta mieluummin käytän säästyneen rahan vaikka paikalliseen viiniin kuin jonkun kivijalkapankin maksuihin.
Minulle on ollut suuri yllätys, että Panamassa Debit toimii myös – sekä maksamisessa, että nostamisessa. Mutta onhan nämä sellaisia jatkuvasti päivittyviä, muuttuvia asioita. Enkä kauheasti ole sitä edes yrittänyt käyttää, koska tosiaan tuntuu “turvallisemmalta” mennä luottokortilla.
Kiitos Toni & Co tästä kirjoituksesta. Revolutionia nyt ollaan yritetty teidän suosituksen mukaan tilata, mutta jostain syystä ei onnistu. Siinä kohtaa, kun heiltä pitäisi tulla tekstiviesti, mittään ei tule. Hmhm. Täytynee kokeilla sitä seuraavassa maassa.
Taitaa nykyaikaiset “depit-kortit” olla vähän eri juttu kuin aikoinaan pankkien omat ja esim electron. Revolut taitaa kuulua sekä Visan että Mastercardin järjestelmään, joten se luokitellaan kait vastaavaksi kuin luottokortti vaikka ei luottoa olekaan. Olet varmaan yrittänyt tilata Revolutin kotimaan (Suomi?) numerolla? Harmi jos ei toimi. Meillä on Revolut toiminut todella hyvin kunhan on muistanut pitää appin ajantasalla puhelimessa. Mukavaa reissua teille!
Heh, mulla ei ollut korttia mukana junareissulla, ja siellä ei muuten käteinen käynyt! Muutamia poikkeuksia löytyy, onneksi oli kaveri matkassa. Olen täysin samaa mieltä, että kortteja on hyvä olla useampia, ihan perusmatkaajallakin.
Meillä aika paljon on ollut Norwegian käytössä, mutta pitääpä harkita Relutia.
Luulen että covidin aikana tilanne muuttui monessa maassa, koska käteistä piti välttää ja toisaalta ehkä monet maat siirtyivät käteisestä suoraan lähimaksuun. Revolut ei muuten tarvitse edes sitä korttia kun voi maksaa myös puhelimen NFC:llä. Saman voi toki tehdä myös Google tai Apple payllä, joita ei tosin olla käytetty. Toivon että maailma ei mene siihen että käteinen häviää kokonaan, koska se aiheuttaa sitten omat ongelmat esim yksityisyyden suojassa.
Olen miettinyt kanssa tuota revolutia, mutta toistaiseksi ei ole tullut avattua tiliä. Itselläni on peräti kolmen eri pankin kortit, enkä juuri ole valuuttamaksuja miettinyt. Jos tulisi reissattua paljon, niin tuo revolut olisi varmasti järkevin. Pitääkin perehtyä asiaan hieman enemmän.
Revolutissa se että ei tarvitse maksaa pankkien palkkioita ja huonoja vaihtokursseja on yksi juttu, mutta jos on lomalla niin eipä ne yleensä niin isoja ole muuhun kulutukseen nähden. Se mikä tuossa kortissa on erinomaista on tuo jäädytysominaisuus eli korttia ei tarvitse kuolettaa heti jos se vaikka unohtuu johonkin vaan sen voi tehdä sekunnissa appissa. Toki jos ei jatkuvasti ole tarvetta niin sehän kannattaa pitää jäädytettynä muun ajan kuin silloin kun tarvitsee. Onkohan yhdelläkään suomalaisella kivijalkapankilla vastaavaa ominaisuutta?
Käytössä on vain suomalaisten pankkien luottokortit: Aktian musta MC, Stockmannin (Nordean) ilmainen MC ja S-Pankin “ilmainen” VISA. Koska yleensä maksamme matkan ennen lähtöä suomalaisilla korteilla ja hotellit booking.com kautta, niin matkana aikana riittää hyvin nuo kortit ja niiden tarjoamat vaihtokurssit. Korttien lähimaksuilla siten pienet ostot, isommat Pin-koodilla sekä ihan vaan käteisellä, jota vaihdan paikan päällä muutamia satoja euroja matkan pituudesta ja kustannustasosta riippuen.. Lisäksi mukana on lähes aina noin 500 USD hätäkassa, joka on piiloitettuna salataskuihin tai kengän pohjallisen alle (se saastaisin paikka..). Muutamia kertoja on käynyt niin että suomalaisten pankkien luottokortit eivät ole toimineet tietoliikenneyhteysongelmien yms vuoksi. Aiemmin oli myös Diners Clubin kortti, mutta sillä ei oikeastaan tehnyt yhtikäs mitään paitsi USAssa. Löytyy myös AMEX mutta se sitä en ole paljoakaan käyttänyt. Thaimaassa nostopalkkiot olivat muuten todella kovat ja nyttemmin vaihdan bahteja vain euroilla.
Kuulostaa oikein hyvältä syteemiltä! Aikalailla samalla mentiin mekin ennen nomadielämää. Nyt kun sekä tulot että menot on pienet, tulee “säästettyä” kaikessa missä voi 🙂
Mielenkiintoinen postaus! Tässä oli avattu useita sellaisia juttuja, joita olen itsekin pohdiskellut. Kiitos siis taas jälleen kerran 🙂
Kiitoksia paljon! Hyvä että voimme tarjota hyötyä ja ajatuksia. Kun ollaan diginomadeja ja pyritään pitämään kulutus hyvin alhaisena, tämäkin säästö on merkityksellinen 🙂
Tuosta Revolut kortista en oo kuullutkaan! Käytössä on ollut oman pankin lisäksi tuo Norwegian, joka on toiminut reissukorttina ja oon tuon maksuttomuuden ja koron vuoksi aina myös siirtänyt reissurahaa Norwegianin tilille. Pandemian aikaan otin ostot cash backina, mutta nyt vaihdoin taas että tulee cash point pisteitä. Näitä on hyvä aina välillä päivittää ja käydä läpi, mikä kortti on oman elämäntilanteeseen paras ratkaisu 🙂
Norwegian oli ihan paras kortti kaikkeen euro-alueen maksamiseen. Ennen kaikkea siksi että siinä ei ole kuluja, varsinkin kun hoitaa luoton takaisin ajallaan mutta myös siksi että saa lentopisteitä. Harmillisesti pandemian aikana yrityksen lentoliikenne väheni niin radikaalisti että on enää vaikea löytää järkeviä reittejä tai ainakaan ne ei ole kovin kilpailukykyisillä hinnoilla enää. Muut on halvempia. Vaihdan cash backiin takaisin ku tullaan taas euroaluelle.
Sitten kun mennään euron ulkopuolelle, Norwegianin käyttö alkaa maksaa paljon enemmän kuin siitä saa pisteitä, koska ainakin Bulgariassa heidän vaihtokurssi oli pari prossaa todellista heikompi. Hyvähän se toki vielä on verrattuna vaikka OP:hen joka ottaa vielä lisäksi kiinteän nostopalkkion. Kuka hullu noita käyttää? Ehdottomasti suosittelen ottamaan Revolutin mukaan seuraavalle matkalla vaikka se olisi euromaahankin. Joissain paikoissa silläkin on merkitystä millä kortilla nostaa, meneekö paikallisen pankin palvelumaksua.
Useamman kortin taktiikalla myös aina liikenteessä 🙂 Tämä oli mielenkiintoinen postaus lukea ja itse suosin tosiaan Bank Norwegianin korttia reissuilla ja nostan sillä käteistä automaateista (ja elänyt siinä uskossa edelleen, että nostaminen on ilmaista ja lisäksi saattaa tulla tosiaan se pankin maksu). Ei tule enää juurikaan vaihdettua valuuttaa etukäteen millekään reissulle.
Juu Norskin kortilla nostaminen on maksutonta, mutta kun nostaa muuta kuin euroja, pankki tekee valuutanvaihdoksen, jonka kurssi on melko paljon huonompi kuin markkinalla oleva. Puhutaan parista prosentista, joka ei sinällään ole paljon pienillä summilla, mutta jo esim parin kuukauden matkalla kun kaiken maksaa kortilla tai nostaa automaatista, summaa alkaa kertymään. Revolutilla voi tämän välttää koska rahan vaihto tehdään aina päivän virallisella kurssilla ja sen voi halutessaan tehdä myös etukäteen, jolloin tietää varmasti mikä vaihtokurssi on ollut. Tosin voi tästä olla haittaakin, kuten meille kävi Turkissa kun vaihdoin liiroja jo muutama kuukausi ennen maahan tuloa ja kurssi laski sen aikana. Nyt saisi siis enemmän 🙂
Olipa paljon asiaa, jota en ole edes tullut ajatelleeksi. Hyödyllistä tietää.
Kiitos paljon! Meille nämä on tärkeitä juttuja kun matkustetaan täyspäiväisesti eli ollaan jatkuvasti ns. näiden kanssa tekemisissä. Halutaan myös säästää siellä missä se on helposti mahdollista.