Elämää nomadina

Toukukuu 2019: Akamas ja Troodos Kyproksella ja ikoninen Wien

Kevät Kyproksella piti sisällään vielä yhden lemmikkivahtijakson Limasolin naapurissa Kolossissa, missä pidettiin jälleen huolta neljän koiran ja viiden kissan meille jo kovin rakkaaksi tulleesta laumasta. Housesitin aikana keskityttiin taas enemmän työntekoon, mutta toukokuussa ehdittiin myös tutkia vielä lisää meille uusia kulmia Kyproksesta. Kaikkiaan oltiin vietetty tuolloin saarella jo useita kuukausia kahden talvikauden aikana, mutta Kyproksen läntisimmässä osassa ei oltu vielä käyty muualla, kuin Paphosin kaupungissa. Siispä vuokrattiin auto Limasolista, ja otettiin suunta kohti Akamas-niemimaata ja vuoristoista Paphos Forest -aluetta metsineen ja luostareineen. Majoitustukikohdaksi valikoitui kukkulan päälle rakennettu pieni Viklan kylä lähellä Paphosta, josta löydettiin Airbnb:n kautta todella kiva erillishuone brittipariskunnan talosta. Maisemat Viklasta aina merelle asti oli ihan mahtavat.

Reissupäiväkirja: Toukokuu Kyproksella ja Wienissä | Elämää Nomadina Blogi
Rantamaisemaa Laran alueella Kyproksen länsirannikolla

Patikoimassa Akamasin niemimaalla

Kyproksen läntisimmässä kärjessä on syrjäinen Akamas Peninsula, niemimaa, jolla ei ole juurikaan asutusta tai tieverkostoa. Niemimaalla on Akamasin kansallispuisto, josta löytyy muutamia patikointireittejä, joiden varrella pääsee tutustumaan alueen luontoon ja ihailemaan upeita maisemia. Helpoiten reiteille pääsee pohjoisrannikolla sijaitsevan Polisin (Poli Crysochous) kylän kautta, jatkamalla sieltä rantatietä länteen. Päällystetty tie päättyy Baths of Aphrodite -turistikohteen parkkialueisiin, josta matkaa jatketaan jalkaisin, tai vuokraamalla mönkijä, jolla voi ajella rannikon teitä pitkin. Paikka on melko suosittu, mutta patikkareiteillä ei silti ollut ruuhkaa. Sisämaahan lähtee kaksi ympyräreittiä, Aphrodites Trail ja Adonis Trail, jotka voi yhdistää pidemmäksi päiväpatikaksi. Parhaat maisemat löytyivät läheltä rantaviivaa ja ylhäältä vuoren päältä, mutta myös metsä- ja kanjonipätkät oli maisemallisesti varsin hienoja.

Akamas Peninsula, Kypros | Elämää Nomadina Blogi
Maisema patikkareitin varrelta Akamasin niemimaalla

Lara Beach ja Avakas-kanjoni

Liki asumattomat seudut ja upeat maisemat jatkuvat varsinaisen Akamasin niemimaan eteläpuolella. Hiekkateiden varrelta rannikolta löytyy muun muassa luonnontilaisia rantoja, joista tunnetuin on Lara Beach, joka on myös merikilpikonnien pesintäranta. Ainakin vielä toukokuussa rannikko oli hyvin hiljainen, ja Laran rannoilla oli vain kourallinen auringonottajia. Näiltä rannoilta ei löydy palveluja, eikä alueelle pääse julkisella liikenteellä. Toisaalta kesäsesongilla Lara Beachille, kuten myös Avakas-kanjoniin ja Akamasin niemimaalle, tehdään ryhmämatkoja Paphosista useiden matkanjärjestäjien toimesta.

Lara Beach on luonnontilainen ranta Kyproksella | Elämää Nomadina Blogi
Laran rannat ovat hiljaisia ja luonnontilaisia

Avakas Gorge on kapea kanjoni, jonka pohjalla kulkee patikkapolku. Kanjonissa virtaa puro, joka sateiden aikana voi muuttua kuohuvaksi virraksi, joten erityisesti talvikaudella rotkoon ei tule mennä, mikäli odotettavissa on sadetta. Polku mutkittelee kanjonin pohjalla noin neljän kilometrin matkan, ja paikoin kanjonin seinät ovat korkeat, jyrkät ja hyvin lähellä toisiaan. Takaisin rantaan voi palata voi joko samaa reittiä, tai nousten reitin päässä kanjonin yläpuolella kulkeville (heikosti merkityille ja hiljaisille) poluille. Avakas-kanjonin suu on vain 20 kilometrin päässä Paphosista, ja sinne pääsee helposti seuraamalla rantatietä pohjoiseen ohi Peyan kylän. Vuokra-auto on helpoin tapa päästä perille, mutta bussitkin kulkee Agios Georgios Pegeiasin kylään saakka, josta kanjonille on enää kolme kilometriä kävelymatkaa.

Avakas Gorge -kanjoni, Kypros | Elämää Nomadina Blogi
Avakas Gorge on paikoin melko kapea kanjoni

FinnsAway blogin puolelta löytyy lisää infoa (englanniksi) ja kuvia Lara Beachista ja Avakas Gorgesta, sekä myös patikoinnista Akamasin niemimaalla.

Troodoksen vuoristotiet ja luostarit

Paphos Forest on laaja metsäalue Troodos-vuorten rinteillä Kyproksen länsiosassa. Alueen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu useita historiallisia luostareita, ja vierailijoita pistäytyy myös pienissä, uneliaissa vuoristokylissä. Kiharaiset vuoristotiet ja niiltä avautuvat maisemat ovat jo itsessään syy käydä ajelemassa alueella, mutta mukaan kannattaa ehdottomasti mahduttaa myös jokunen luostarivierailu, ja miksei myös jalkautua patikkapoluille. Suurin, vaurain ja suosituin Paphos Forest -alueen luostareista on Kykkosin luostari, jossa mekin piipahdettiin. Yli 1300 metrin korkeudella sijaitseva luostari on perustettu jo 1000-luvulla, joskaan alkuperäisistä rakennuksista ei ole mitään jäljellä. Lisäksi käytiin myös pienemmässä Chrysorrogiatissan luostarissa, jonka myymälästä ostettiin mukaan luostarin omaa viiniä.

Elämää Nomadina - Kykkos Monastery Paphos Forest Cyprus
Kykkos Monestery -luostarissa korkealla Troodos vuorilla

Kesäksi Keski-Eurooppaan aloittaen Wienistä

Toukokuun lopussa oli aika jättää Kypros taakse, ja siirtyä kesäksi Keski-Euroopan maisemiin. Oltiin sovittu ystäväperheemme kanssa, että mennään jälleen ainakin muutamaksi viikoksi asumaan / talonvahdeiksi Ranskan Alsaceen, talon isäntäväen ollessa Suomessa, ja siellä meidän Euroopan reissuauto Tiidakin oli meitä odottanut talven ja kevään yli. Päätettiin ihan ensin kuitenkin lomailla muutama päivä Itävallan komeassa pääkaupungissa Wienissä – osin siksi, ettei oltu siellä vielä koskaan aiemmin käyty, ja toisaalta siksi, että sinne sai Kyprokselta hyvin edulliset lennot.

Sään puolesta meidän miniloma Wienissa, kuten itse asiassa kaikki vierailut Itävaltaan tähän mennessä, oli melko kurja, sillä oli enimmäkseen harmaata, sateista ja tuulista. Käytiin parin päivän ajan kuitenkin kiertelemässä nähtävyyksiä ja ihastelemassa keskustan mahtipontista arkkitehtuuria. Kyproksen jälkeen Wienin mittakaava tuntui jotenkin valtavalta, siis sekä itse kaupungin koko, että yksittäisten rakennusten kokoluokka. Hieno kaupunki kyllä, tosin hintatietoisen budjettimatkaajan kukkarolle Wien on vähän kallis reissukohde.

Kaupunkilomalla Wienissä, Itävalta | Elämää Nomadina
Wienin keskustassa riitti hevoskärryjä kuvattavaksi

Tässä lyhyt katsaus Kyproksen Troodoksen alueeseen ja Wieniin, minkälaisia kokemuksia sinulla on näistä paikoista? Kuuluuko Wien kenties omiin suosikkikaupunkeihisi Euroopassa? Jätä kommentti alle!

Seuraavassa nomadipäiväkirjan osassa vuorossa paluu Alsaceen ja kesän 2019 Euroopan road tripin ensimmäiset etapit.

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 1

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

14 Vastausta

 1. Wienissä ollaan muutamaan kertaan käyty. Erittäin kaunis kaupunki se on, varsinkin arkkitehtuurillisesti. Ei Wien omastanikaan mielestä välttämättä mikään budjettimatkaajan kohde ole, mutta toisaalta en nyt ehkä osaa sitä huippukalliinakaan pitää. Vaikka Wienistä pidänkin, niin on pakko kuitenkin tunnustaa, että omat Itävallan suosikkikohteeni taitavat kuitenkin löytyä alppimaisemista…

  1. Samoin täällä, Itävallassa houkuttelee eniten Alpit ja vaellukset vuoristossa! Tähän saakka meillä tosiaan on ollut huonoa onnea säiden kanssa aina kun on tuolla päin liikuttu, eikä olla paljon päästy maisemista nauttimaan. Mutta josko seuraavalla kerralla sitten 🙂

  1. Luostari-ripari Italiassa kuulostaa aika mahtavalta, ja luostari-roadtrip myös! Meillä on jonkin verran sattunut noita luostarikohteita matkan varrelle, ehkä unohtumattomimpina niistä Meteoran luostarit Kreikassa sekä Montserrat Espanjassa, josta tuleekin juttua päiväkirjan seuraavaan osaan.

 2. Kerrassaan viehättäviä nuo Kyproksen maisemat. Se saari on vielä käymättä, ehkä jossain kohtaa olisi aika palata Välimeren maisemiin. Wien osui road tripillemme muutama vuosi sitten ja se tosiaan oli mahtipontisten rakennusten kaupunki. Meille sieltä jäivät mieleen Schönbrunnin palatsi sekä tietysti Sacher-kakku.

  1. Schönbrunnin palatsi puutarhoineen oli tosiaan upea, siitä huolimatta että kierreltiin aluetta vesisateessa tennarit läpimärkinä ja ilman sateenvarjoa 😀 Kuvista ei valitettavasti siinä harmaudessa ja märkyydessä tullut kovin onnistuneita.

 3. Nuo Kyproksen maisemat ovat kyllä sellaista silmäkarkkia tällä hetkellä! En ole itse käynyt saarella, mutta muutama vuosi sitten ihastuin Zakynthokseen, joten uskoisin pitäväni myös Kyproksesta. Wienissä kävin viime vuoden kesällä, eikä siitä tullut suosikkipaikkani. Mahtaileva arkkitehtuuri ja kaupungin suuri koko tuntuivat suorastaan uuvuttavilta. https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2019/07/23/voihan-wien-jotain-sielta-puuttui/

  1. Meillä on Kreikan saaret melkein kokonaan käymättä, ja todella houkuttelisi kierrellä niitä vähän pidempäänkin, välillä paikoilleen asettuen. Ja Wien, hieman kylmäksi se tosiaan meidätkin jätti, mutta se varmasti osittain johtui ihan vaan säätilastakin ja sitä kautta omasta fiiliksestä.

 4. Wien on tietysti paljon muutakin kuin mahtipontista arkkitehtuuria, kuten vaikka Praterin huvipuisto, Schönbrunn, museot ja oma suosikkini kasvitieteellinen puutarha. Tietysti matkustettaessa Euroopassa tyyliin mitä kautta järjestyvät edullisimmat lennot, niin kaupungit, kuten tässä Wien, näyttäytyy ehkä vähän samaan tyyliin kuin roadtripeillä kaupunkien läpi ajettaessa.

  1. Ilman muuta Wien on muutakin kuin mahtipontista arkkitehtuuria ja, kuten mikä tahansa kaupunki, vaatisi pidempää aikaa syvällisempään tutustumiseen. Onneksi muutamankin päivän pistäytymisellä ehti sentään kiertämään vähän muutakin kuin ydinkeskustaa ja päänähtävyyksiä.

 5. Kreikassa oon pyörinyt paljon, mutta jostain syystä Kypros ei ole juurikaan kiinnostanut. Ehkä se johtuu siitä, että ensimmäiseksi tulee mieleen lomakohteiden baarit ja rannat, vaikka saarella on tietysti vaikka mitä muuta! Olen siinä käsityksessä ettei siellä ole niinkään idyllisiä rantakyliä vanhoine taloineen, joista itse tykkään. En halua viettää lomaa kerrostalojen ja hotellien keskellä. Nämä luontokuvat oli kuitenkin tosi hurmaavia, tykkäsin kovasti!

  1. Joo, ensimmäinen asia mikä sanasta Kypros tuli aikoinaan mieleen oli onnenpyörä ja pakettimatkat Agia Napaan 😀 Mielikuvat helposti istuu tiukassa, mutta Kypros todellakin on paljon muuta kuin rantalomakohteita ja hotelleja, ja löytyy sieltä myös niitä vanhoja kyliä viehättävine kivitaloineen, tosin enemmän vähän ylempää sisämaasta kuin rantaviivasta.

 6. Wien ei ole koskaan oikein sytyttänyt. Olen siellä pyörinyt useaan otteeseen, ja onhan se ihan kiva ja siisti ja todellakin mahtipontinen, muttei siis missään tapauksessa mikään lempikaupunki.

  Kyprokselle olisi kiva mennä jälleen. Olen käynyt myös Pohjois-kyproksella, mutten varsinaisesti ajellut kunnolla alueita läpi. Olisi varmasti pajon nähtävää.

  1. Kreikkaan tai Kyprokselle voisi kyllä mielellään palata, vaikka heti. Talviaikaan Kyproskaan ei tietysti ole mikään takuulämmin, mutta mahtavan paljon siellä on aurinkoisia päiviä myös joulu- tammikuussa, ja sesongin ulkopuolella on ollut kiva tutkia saarta ja nähtävyyksiä ilman ruuhkia.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.