Elämää nomadina

Amboselin kansallispuisto on upea safarikohde Kilimanjaron juurella

Norsuja ja seeproja Amboselissa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina

Keniassa on todella monta mielenkiintoista kansallispuistoa, joissa voi tehdä lyhyitä tai pidempiä safarireissuja. Käytyämme ensin Nairobin kansallispuistossa, päätimme valita seuraavaksi kohteeksi elefanteista ja Kilimajarosta kuuluisan Amboselin. Teimme puistoon kahden päivän retken tilapäisestä kodistamme Nairobista käsin, ja kokemus oli ihan mahtava. Tässä postauksessa siis esittelyssä Amboselin kansallispuisto ja safarimahdollisuudet siellä, höystettynä eläinkuvilla tietysti!

Amboselin kansallispuisto hurmaa maisemilla ja norsulaumoilla

Amboseli National Park on yksi Kenian suosituimmista safarikohteista, ja siihen viitataan usein Afrikan elefanttien kotina. Puistoa pidetään jopa maailman parhaimpana paikkana tarkkailla norsuja lähietäisyydeltä. Amboselin kuuluisimmat asukkaat ovat olleet vuonna 2009 kuollut, 60-vuotiaaksi elänyt norsuherra Echo, jonka elämää seurattiin, tutkittiin ja dokumentoitiin kymmeniä vuosia, sekä vuonna 2020 menehtynyt, myöskin Amboselin ikonina tunnettu Tim, joka eli 50-vuotiaaksi. Amboselissa elää tälläkin hetkellä useita suurikokoisia urosnorsuja, jotka viettävät paljon aikaa erillään naaraiden, nuorten urosten ja vauvanorsujen muodostamista laumoista. Amboselin muuhun eläimistöön kuuluvat muun muassa kafferipuhvelilaumat, leijonat, gepardit, juovagnuut, impalat, täplähyeenat, Masai-kirahvit, Grantin seeprat ja leopardit. Lintulajeja puistossa on satoja, ja sen suolajärvillä on usein suuria parvia flamingoja.

Kilimanjaro ja seepra Amboselissa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Norsu auringonlaskussa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina

Amboselin nimi tulee maasai-kielen sanasta empusel, joka tarkoittaa suolaista, pölyistä paikkaa, ja viittaa alueen osin kuivuneisiin suolajärviin. Amboselin kansallispuisto perustettiin vuonna 1974 ja on kooltaan noin 390 neliökilometriä. Puisto on osa laajempaa ekosysteemiä, joka levittäytyy Kenian ja Tansanian rajan ylitse. Afrikan korkein vuori Kilimanjaro on Tansanian puolella, mutta käytännössä aivan Amboselin kansallispuiston kyljessä. Lumihuippuinen Kilimanjaro näkyy kirkkaina päivinä puistoon upeasti, ja muodostaa huikean hienon taustan villieläinten valokuvaukseen. Kilimanjaro tosin on varsin usein pilvien peitossa, ja siitäkin syystä Amboseliin kannattaa mennä joko illalla ennen auringonlaskua tai aikaisin aamulla, jolloin pilvisyys on usein vähäisempää.

Kilimanjaro | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina

Kahden päivän safarimatka Amboselin kansallispuistoon

Meille tavallisin tapa elämysmatkailla on hankkiutua kohteiden läheisyyteen itsenäisesti, hyödyntäen paikallista liikennettä, ja etsiä mahdollisimman omatoiminen ja edullinen tapa päästä kohteeseen, olipa se sitten vaellusreitti tai vaikkapa temppelialue. Kenian kansallispuistojen suhteen olemme tehneet poikkeuksen, ja kuten aiemmin Nairobin kansallispuistoon, varasimme myös Amboseliin valmisretken Nairobista. Suurin syy tähän oli ajansäästö, sillä halusimme toteuttaa retken ilman suurta määrää selvitystyötä ja hitaita paikallisbusseja, helposti ja nopeasti. Hyödynsimme jälleen Viatoria, jonka kautta varasimme kahden päivän all-inclusive safarimatkan kuljetuksineen, majoituksineen ja ruokailuineen, toteuttajana tour-operaattori nimeltään Nairobi and Beyond Safaris.

Maisema Amboselin kansallispuistossa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Kafferipuhveleita | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Kafferipuheleita komeine sarvineen

Alun perin retkemme piti olla ryhmäsafari, mutta matkaa edeltävänä iltana safarifirman tyyppi soitti kysyäkseen, että sopisiko että mennään sittenkin privaattina. Ilmeisesti ryhmän muu porukka oli halunnut jotain erityisohjelmaa ja majoituskin oli eri kuin meillä. No, kelpasihan se, vaikka pitikin maksaa 50 dollaria lisää auton pääsymaksuista. Ryhmäretket ovat siis yleensä selkeästi halvempia, mutta seura voi sitten tietysti olla mitä vain, ohjelmaan ei voi niin paljon itse vaikuttaa ja autossa on ahtaampaa. Penkit sinänsä on noissa safariautoissa ihan väljällä asettelulla, mutta kun seitsemän tyyppiä nousee yhtä aikaa seisomaan ja kuvaamaan eläimiä, niin tulee helposti turhan tiivistä, ja on myös hankalampi saada hyviä kuvakulmia.

Safariautoja | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Safariautoja lodgen pihalla

No mutta, reissumme alkoi siis kahdeksan aikaan aamulla, kun kuljettaja-oppaamme Steve tuli hakemaan meidät kotipihasta. Reilun neljän tunnin matka Amboseliin meni aivan jouhevasti, ja kerran pysähdyttiin kahvitauolle suurehkoon turistipuotityyppiseen paikkaan. Todella hienoja käsitöitä oli kaupan, mutta kuten näissä myymälöissä yleensäkin, hintoja ei ole esillä ollenkaan, ja kaikesta lähtökohtaisesti pyydetään ylisuuria summia. Neuvottelemalla voi päästä järkevämpiin hintoihin, mutta se on jotenkin uuvuttavaa touhua.

AA Lodge Amboseli | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
AA Lodgen vastaanottorakennus

Majoituksemme AA Lodge Amboseli, joka sijaitsee ihan puiston porttien (Kimana Gate) lähellä, oli hienompi kuin oltiin ehkä ajateltu. Palvelu alkaen mangomehun tarjoilusta saapuessa oli ystävällinen, puitteet varsin hienot, ja oma “telttamme” oli ihan perustusten päälle tehty kangasseinäinen suurehko mökki omalla kylppärillä. Lodgessa on myös uima-allas, baari ja tulipaikka, sekä tietysti suuri ravintola, jonne suuntasimme buffet-lounaalle heti sisäänkirjautumisen jälkeen.

Telttamökki AA Lodgessa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Telttamökkimme AA Lodgessa

Ensimmäiselle safarille lähdettiin puoli neljän aikaan, ja Amboselin portille päästiin vain noin 10 minuutin ajon jälkeen, josta suurin osa kului lodgelle johtavalla, melko surkealla pikkutiellä. Ensimmäiset kirahvit ja strutsit nähtiin jo ennen puiston porttia. Steve kävi hoitamassa sisäänpääsyt (tässä retkessä puistomaksut kuuluivat hintaan, joten safarifirma hoiti niiden hankkimisen) jokseenkin ruuhkaisella portililla. Kilimanjaro piilotteli aluksi pilvien takana, mutta iltasafarin aikana taivas hiljalleen selkeni, ja vuoren huippu alkoi piirtyä näkyviin. Ennen auringonlaskua koko vuori näkyi aika komeasti, ja maisemat puistossa oli muutenkin hienot, paljon laajaa tasankoa, jossa eläimiä näkyy kaukaa ja paljon. Myös ihan teiden vieressä ruokaili muun muassa antilooppeja ja seeproja, mutta toisaalta esimerkiksi leijonia nähtiin vain huomattavan kaukaa, toisin kuin Nairobin kansallispuistossa. Mutta eläinhavaintoja ei tietenkään voi koskaan “tilata” etukäteen, vaan on aina tuurissaan, mitä sattuu näkemään.

Masai-kirahvi | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Masai-kirahvi matkalla lodgelta kansallispuiston portille
Norsuja Amboselin kansallispuistossa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Amboselissa on valtavan paljon norsuja
Norsu taustallaan Kilimanjaro | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Näistä näkymistä Amboseli on kuuluisa

Amboselin suurin vetonaula ovat siis norsut, ja niitä nähtiinkin todella paljon! Vanhoja, valtavan kokoisia uroksia samoili yksinään, ja naaraita ja vauvanorsuja sekä nuoria yksilöitä nähtiin isommissa laumoissa. Norsujen touhuja oli ihana seurata, olisin voinut jäädä tuntikausiksi vain katselemaan niitä! Iltasafari kesti noin kolme ja puoli tuntia, ja sen aikana bongailtiin kaikenlaista – elefanteista muuten tuli meille 4/5 kuuluisasta big fivesta täyteen, mutta leopardeja ei nähty edelleenkään, eikä niitä kuulemma oppaammekaan ollut koskaan Amboselissa nähnyt. Hyeenoitakin nähtiin, eli ugly five on nyt kokonaan kasassa, siihen siis kuuluu hyeenan lisäksi pahkasika, marabuhaikara, korppikotka ja juovagnuu. Kaikki näistä tosin ovat mielestäni omalla tavallaan hurmaavia.

Seeproja ja juovaguulauma | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Seeproja ja juovagnuuita
Kaksi juovagnuuta | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Juovagnuu on yksi “ugly five” -listatuista lajeista
Täplähyeena | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Myös täplähyeena kuuluu ugly fiveen, mutta osaa näyttää myös söpöltä
Norsu auringonlaskussa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Auringonlasku Amboselissa

Auringonlaskun valo oli tosi kaunis ja maalasi puiston pehmeisiin väreihin, joiden saattelemana ajettiin takaisin majoitukseen, vielä viimeisiä norsuja hämärtyvässä illassa bongaillen. Sitten syötiin aivan hyvätasoinen buffet-illallinen, ja juotiin yhdet drinkit baarin puolella. Nuotiopaikalla oli tarjolla Maasai-tanssiesitys, mutta seurattiin sitä vain hetki kauempaa. Seuraavan päivän ohjelma ja aikataulu saatiin päättää itse, ja päädyttiin auringonnoususafariin ennen aamupalaa, vaikka moni tekeekin toisinpäin.

Auringonlasku Amboselissa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina

Aamulla puoli kuudelta herääminen oli vähän tuskaista, mutta kannatti kyllä. Vain yksi muu auto lähti aikaiselle safarille lodgesta, ja portilla ei ollut mitään ruuhkaa, toki nyt meillä oli liputkin valmiina. Ikävä kyllä Kilimanjaro oli jo aamusta lähtien pilvessä, mutta ajelu oli joka tapauksessa hieno, eikä ollut niin paljon muita autoja ja pölyä. Toisenkin päivän kruunasi norsujen ihastelu, ja uusina eläiminä nähtiin paviaaneja vauvoineen sekä lukuisia erilaisia lintulajeja. Hieman ennen yhdeksää palattiin takaisin lodgelle, suoraan aamupalalle. Tavattiin Steve uudelleen kymmeneltä, ja ajettiin käytännössä suoraan Nairobiin. Reissuun oli saanut sisällyttää vierailun Maasai-kylässä, mutta jätettiin se väliin, koska tämän tapaiset kylävierailut tuntuu aina jotenkin tosi teennäisiltä ja järjestetyiltä aidon tunnelman sijaan. Takaisin kotona oltiin jo kahden aikaan iltapäivällä.

Norsuäiti ja lapsi ruokailemassa kosteikossa | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Norsut ruokailemassa kosteikossa
Paviaaniäiti lapsineen | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Paviaani ja sen suloinen poikanen
Kaksi etelänkruunukurkea | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Etelänkruunukurki on komea lintu
Suuri urosnorsu | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Jättimäinen urosnorsu varhaisaamun valossa

Tämän kahden päivän retken kokonaiskustannukset olivat yhteensä 326 euroa per pää, josta kansallispuiston pääsylippujen osuus oli 120 dollaria eli noin 112 euroa. Majoitukset, ruuat ja (alkoholittomat) juomat, kuljetukset, opastus ja safarifirman osuus maksoivat yhteensä siis noin 214 euroa per henkilö. Ei mitenkään ihan halpaa, mutta toisaalta ei tuota voi kai kalliinakaan pitää, ja elämys oli todellakin tämän rahan arvoinen. Retkeen olisi voinut myös lisähinnalla räätälöidä mukaan esimerkiksi kuumailmapallolennon puistossa, joka epäilemättä olisi myös upea kokemus, ainakin jos sattuisi selkeä sää ja Kilimanjaro olisi näkyvillä. Amboselissa voi vierailla myös vaikkapa pidemmällä yhdistelmäsafarilla, esimerkiksi niin, että retki alkaa Nairobista, käy pari päivää Amboselissa ja sitten pari päivää Tsavon kansallispuistoissa (Tsavo West ja/tai Tsavo East) ja päättyy rannikolle Mombasaan.

Safarimatkaaajat | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina
Kirahvi taustallaan Amboselin luminen huippu | Amboseli National Park Kenya | Elämää Nomadina

Lähtisikö sinä mieluummin omatoimiretkelle vai järjestetylle safarimatkalle? Entäpä privaattisafarille vai ryhmäreissulle? Oliko Amboselin puisto sinulle jo ennestään tuttu, tai oletko käynyt Kilimanjaron juurella tai huipulla Tansanian puolella? Jaa kokemuksia ja ajatuksia kommentteihin!

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Jaa kavereillekin jos tykkäsit

4 Vastausta

  1. Amboseli oli meidän toistaiseksi ainoalla Kenian visiitillämme pitkään harkinnassa, mutta jätettiin lopulta väliin. Nuo näkymät Kilimanjarolle olisivat siellä eriyisesti kiinnostaneet, eivät välttämättä yksittäiset eläinhavainnot. Meidän valintamme safareilla on aina ilman muuta privaattisafari (niin Afrikassa kuin muuallakin), tai sitten omatoimisafari, joista on kokemusta Etelä-Afrikasta ja Namibiasta. Helpoissa paikoissa omatoimisafarit ovat näppäriä.

    1. Kilimanjaro kyllä kruunasi tuon safarin, vaikka kohokohta meille oli nimenomaan norsujen tarkkaileminen. Omatoiminen safari vuokratulla, yöpymiseen tarkoitetulla safariautolla olisi huikea, ei ehkä noin pienessä puistossa kuin Amboseli, mutta esimerkiksi Tansaniassa!

    1. Safarikohteissa täällä on todella paljon valinnanvaraa, ja nyt kun on tarkoitus viettää pidempi aika useammassa maassa, pitää vähän rajoittaa, vaikka tekisi mieli mennä ihan kaikkialle 😀 Pitääpä käydä lukemassa teidän valinnat parhaiksi kohteiksi, katsotaan montako niistä sattuu meidän reitille.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Your email address will not be published. Required fields are marked *