Marraskuu 2017: Pääkaupungit Skopje, Pristina ja Tirana
Marraskuun alussa vaihdettiin jälleen maata, ja ylitettiin raja Bulgariasta Makedoniaan, tai siis Pohjois-Makedoniaan kuten maan virallinen nimi nykyään on. Oltiin käyty maan lounaisosassa Bitolassa ja Ohridissa vuosia takaperin Balkanin kiertoreissulla, mutta nyt kohteena oli pääkaupunki Skopje, josta ei tiedetty oikein mitään ennakkoon. Visiitti viivähti peräti kaksi viikkoa pitkäksi – ehkä tässä vaiheessa ”matkaa” alettiin ymmärtää, ettei koko ajan tarvitse kiirehtiä jonnekin, ja että töitäkin on helpompi ja mukavampi tehdä kun varaa asunnon hieman pidemmäksi aikaa ja niin sanotusti asettuu aloilleen. Löydettiin myös todella kiva ja edullinen airbnb-asunto, joten mikäpä siellä oli asustaessa, välillä kaupunkiin tutustuen ja välillä läheisillä vuorilla lenkkeillen. Yksi päiväreissu tehtiin myös läheiseen Matka-kanjoniin, hieno paikka sekin.

Skopjen kaupunkikuva on jotain todella hämmentävää. Käyhän kurkkaamassa enemmän tarinaa ja kuvia Skopjen erikoislaatuisuudesta FinnsAway-blogin puolelta, mutta näin lyhyesti tässäkin – ydinkeskusta on pistetty Skopje 2014 projektin myötä täysin uusiksi, ja betonibrutalismi sai antaa tilaa suurille aukioille, koreileville julkisivuille ja järjettömälle määrälle suuria patsaita. Projektin myötä palautettiin useita rakennuksia niiden alkuperäiseen, uusklassiseen ulkomuotoon (alkuperäiset tuhoutuivat suuressa maanjäristyksessä vuonna 1963 ja korvattiin betonikuutioilla), mutta osittain tämä uudisrakentaminen, tai pikemminkin kuorruttaminen tuntuu menneen ”hieman” yli, ja uusitun keskustan ilme on melko muovinen ja överi. Mutta on se silti myös jotenkin todella hieno! Kitschin vastapainoksi Skopjesta löytyy sentään vielä joitakin brutalistisen tyylin maamerkkejä, sekä lisäksi muun muassa historiallinen Skopjen linnoitus, moskeijoita ja basaarikatuja. Erittäin kiinnostava kaupunki, jota voi kyllä suositella vierailukohteeksi.
Kurjassa kelissä Kosovossa
Kosovo oli ainoa Balkanin maa, joka oli meillä kokonaan käymättä. Siispä suunnattiin sinne Skopjesta, innokkaina näkemään taas jotain ihan uutta. Kosovossa olisi kiinnostanut erityisesti vuoristokylät ja patikkapolut, mutta päädyttiin pääkaupunki Pristinaan, sillä ilmat oli todella kurjat, oli kylmää ja sateista. Olisiko se huonosta kelistä sitten johtunut, että fiilis Kosovossa oli ylipäätään jotenkin apea, eikä Pristinasta jäänyt kovinkaan hyvä kuva. Asuttiin melko kurjassa ja kylmässä hostellissa, ja kun lähdettiin ulos syömään, mittari näytti +6 astetta. Jes. Pubissa sentään tarkeni paikallista pienpanimo-olutta hörppiessä. Lämmikkeeksi saatiin myös talon puolesta shotit, jotain rakia se ilmeisesti oli. Yllätyksenä uudessa maassa tuli ainakin se, että Kosovossa on eurot käytössä. On vähän helpompi vertailla hintoja kun kerroin ei ole esimerkiksi neljä ja puoli tai kuusikymmentä jotain. Burgeri ranuilla maksoi ravintolassa 2,60 € ja IPA 3 €, eli hintataso oli vallan kiva. Autolla ajaminen Kosovossa sen sijaan ei ollut erityisen hauskaa; ensinnäkin piti ostaa erillinen vakuutus Eurooppalaisen Green Cardin lisäksi, ja toiseksi ajokulttuuri oli jokseenkin holtiton ja autoja ainakin Pristinassa enemmän, kuin mille tiet oli suunniteltu. Lisäksi jengillä näytti olevan tapana parkkeerata ”hetkiseksi” ihan mihin vain, siis kaistat tukkien ja aiheuttaen tarvetta mitä kummallisimpiin ohituksiin.

Albaniaan lämmittelemään
Kosovossa viivähdettiin vain pari päivää, ikävä kyllä, täytyy siis varmaan mennä joskus takaisin, kesäaikaan mieluiten. Katseltiin sääennusteista, että Albaniassa pitäisi vielä olla ihan lämpimät kelit, joten otettiin suunta Tiranaan. Löydettiin sieltä airbnb-huoneisto ihan kivalla terassilla aivan keskustasta, ja viihdyttiin siinä viikon verran. Välillä oli netti poikki ja välillä hella rikki, mutta onneksi on oma retkikeitin mukana, saa silläkin ihan kelvollisia ruokia aikaiseksi. Tiranassa tehtiin taas pitkiä päiviä töitä, mutta siinä sivussa käytiin kuvaamassa kaupunkia ja kuntosalilla. Paljon oli keskustassa muuttunut sitten vuoden 2012, kun viimeksi käytiin, ja kaupungin fiilis oli nyt jotenkin eloisampi ja modernimpi. Tiranassa riittää nähtävää useampaankin kaupunkikierrokseen, niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Tuorein nähtävyys on vielä keskeneräinen, Turkin rakennuttama Namazgah moskeija.
