Elämää nomadina

Helmikuu 2019: Karpasian niemimaa Pohjois-Kyproksella

Helmikuussa jatkettiin talonvahtihommia Kyproksella, mutta sen lisäksi ehdittiin muun muassa tehdä road trip Pohjois-Kyproksen puolella. Karpasian niemimaa, eli Kyproksen ”häntä” koillisessa, on todella upea mutta syrjäinen matkakohde, jossa vierailee suhteellisen vähän turisteja, eikä asutustakaan liiemmin ole. Alueelta löytyy lähes koskematonta luontoa, luonnonpuisto, patikkareittejä ja lähes autioita hiekkarantoja, joilla merikilpikonnat pesivät kesäisin. Karpasiassa on myös pieniä kyliä, joissa aika näyttää pysähtyneen, sekä lukemattomia historiallisia nähtävyyksiä. Tässä postauksessa muutama kohdevinkki Karpasian niemimaalle, ja lämmin suositus käydä tutkimassa tuotakin nurkkaa Kyproksesta! Lisäksi FinnsAwayn puolelta löytyy vähän kattavampi juttu Karpasiasta (englanniksi) ja enemmän kuvia nähtävyyksistä ja patikan varrelta.

Golden Beach | Karpasian niemimaa, Pohjois-Kypros | Kypros | Elämää Nomadina
Hiljainen Golden Beach Karpasian niemimaalla

Vuokra-autolla Pohjois-Kyproksella

Julkinen liikenne Karpasian niemimaalla on jotakuinkin olematonta, joten paras tapa tutustua alueeseen on vuokra-auto. Me aloitettiin Karpasian reissu Kyproksen pääkaupungista Nikosiasta, jossa käveltiin rajavyöhykkeen yli Pohjois-Kyproksen puolelle, ja suunnattiin suoraan autovuokraamoon. Pidemmille seikkailuille pohjoisen puolella on suositeltavaa vuokrata kulkupeli nimenomaan rajan pohjoispuolelta, vaikka rajan ylittäminen vuokra-autolla onkin ihan mahdollista. Vuokraamot eivät ylitystä kuitenkaan suosittele, ja osa myös suoraan kieltää ylittämisen vuokraehdoissaan. Rajan ylitys autolla tarkoittaa myös, että täytyy ostaa ylimääräinen vakuutus, ja lisäksi Kreikan puolen kilvissä oleva vuokra-auto voi herättää rajan toisella puolella epätoivottua huomiota. Pohjoisen puolelta auton vuokraaminen on helppoa ja edullistakin, erityisesti jos varaa auton etukäteen. Me päätettiin lähtöpäivä niin myöhään, että vuokrattiin auto suoraan Sun Rent a Car -toimiston tiskiltä, ja hintaa sille tuli noin 20 euroa per päivä, sisältäen perustason vakuutukset. Otettiin Nikosiasta suunta itään kohti Karpasiaa, ihaillen matkalla Kyrenianvuorten tarjoilemia maisemia.

Kantaran linna

Kantaran linna | Karpasian niemimaa, Pohjois-Kypros | Kypros | Elämää Nomadina
Kantara Castle

Kantaran linna on hyvä aloituspiste Karpasian niemimaan tutkimiseen. Kyreniavuorten harjanteella sijaitseva linna on paitsi hieno kohde itsessään, myös verraton näköalapaikka, josta selkeällä ilmalla näkee paitsi vuorijonon molemmille puolille, myös todella kauas yli alavamman Karpasian niemimaan. Kantaran linna on varsin vanhaa perua, todennäköisesti jo bysanttilaiselta kaudelta 600-luvulta, vaikkakin ensimmäiset kirjalliset lähteet linnan olemassaolosta ovatkin vasta vuodelta 1191, jolloin Rikhard Leijonamieli joukkoineen valtasi sen, ottaen sen jälkeen hallintaansa koko saaren. Useampaan kerrokseen rakennettu linna on suurelta osin raunioina, mutta joitain ehjiäkin osia löytyy, ja alueella pääsee kiertelemään varsin vapaasti. Linnasta löytyy myös useampia näköalatasanteita maisemien ihailuun ja valokuvaukseen. Pääsylipun hinta ei päätä huimannut, sillä maksettiin sisäänpääsystä 7 liiraa per pää, eli noin 1,5 euroa. Helmikuisena tiistaina linnassa ei ollut meidän kanssa yhtä aikaa ketään, mikä teki vierailusta vielä jotenkin erityisen. Joka tapauksessa, ehdottomasti suositeltava kohde!

Kirkkoja, luostareita ja hautaluolia

Panaghia Kanakarian kirkko ja luostari | Karpasian niemimaa, Pohjois-Kypros | Kypros | Elämää Nomadina
Panaghia Kanakarian kirkko ja luostari

Karpasiasta löytyy useita mielenkiintoisia historiallisia kohteita, lähinnä ikivanhoja kirkkoja ja niiden raunioita. Useista luostareista suosituin on Apostoli Andreaksen luostari niemimaan kärjessä, mutta meidän mielestä tämä bussiretkienkin vakiokohde ei ollut mitenkään ihmeellinen. Luostarissa virtaa tarinan mukaan parantavaa pyhää vettä, ja se on ollut pitkään erityisesti ortodoksisten pyhiinvaeltajien levähdyspaikka. Tämä turistikohde on myös kesyyntyneiden aasien kotipaikka, jossa myydään vierailijoille ruokaa aaseille annettavaksi. Arvatenkin nämä sinänsä söpöt tyypit ovat sen myötä oppineet kerjäämään, ja pysäyttelevät luostarille tulevia autoja herkkupalojen toivossa.

Tuttavallinen aasi | Karpasian niemimaa, Pohjois-Kypros | Kypros | Elämää Nomadina
Tämä tyyppi oli kovin tuttavallinen ja herkkuja vailla

Karpasian alueelta löytyy kaksikin kohdetta hautaluolien tutkimiseen. Me pysähdyttiin Elisis Kastroksen luolassa, jonne kavuttiin vuorenseinämään kiinnitettyjä kierreportaita pitkin. Ikivanhan luolan hautakammiot on kaiverrettu ilmeisesti jo noin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta luolan rakennustöitä ei kai koskaan saatu loppuun, eikä luolaa todennäköisesti koskaan käytetty varsinaisena hautajaispaikkana. Luolassa olevaan syvään kaivokuiluun sen sijaan on tarinoiden mukaan heitetty ryöväreitä ja muita rikollisia kohtaamaan loppunsa.

Dipkarpazin kaupunki ja luonnonpuisto

Tiet Karpasian niemimaan kärkeen kulkee Dipkarpazin pikkukaupungin läpi, ja se on varsin luonteva paikka myös niemimaalla majoittumiseen ja tukikohdaksi lähialueiden tutkimiseen. Tämän uneliaan ja syrjäisen kaupungin asukkaat eivät vaikuta olevan kovin kiinnostuneita saaren jakautumisesta ja sitä edeltäneestä eripurasta, vaan kreikan ja turkin kyproslaiset elävät siellä sulassa sovussa. Jopa kirkko ja moskeija seisovat kylässä sopuisasti vierekkäin. Niemimaan kärjessä Dipkarpazista koilliseen asuu vain hyvin vähän ihmisiä, ja se muodostaa Dipkarpazin luonnonpuiston, jolla ilmeisesti on myös kansallispuistostatus. Alueen luontoon kuuluu niin luonnontilaisia hiekkarantoja kuin kumpuilevaa, matalakasvustoista sisämaata. Eläimistöstä tunnetuin laji on Karpasian villiaasit, jotka ovat jälkeläisiä niille aaseille, jotka hylättiin saaren jakautumisen ja ”väärällä puolella asuneiden” kyproslaisten evakkoon lähtemisen seurauksena. Muihin luonnonpuistoissa viihtyviin lajeihin kuuluu muun muassa värikäs kirjo lintuja ja perhosia.

Villiaaseja | Karpasian niemimaa, Pohjois-Kypros | Kypros | Elämää Nomadina
Villiaaseja Dipkarpazin luonnonpuistossa

Helmikuun puolen välin jälkeen palattiin Karpasiasta takaisin Kreikan Kyproksen puolelle, ja tehtiin vielä kolmas talonvahtikeikka Kolossissa, meille jo niin tutussa ympäristössä neljän koiran ja viiden kissan hoitajina. Kuun lopussa oli aika jättää hetkeksi jäähyväiset Kyprokselle, ja lentää vuotuiselle muutaman viikon vierailulle talviseen ja kylmään Suomeen, siitä lisää seuraavassa reissupäiväkirjan osassa.

Vaikka Kypros on varsin suosittu matkakohde, Karpasian niemimaalla ei paljon reissaajia näkynyt. Oletko käynyt tuolla päin saarta, tai Turkin Kyproksen puolella ylipäätään? Mitä tykkäsit?

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 1

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

16 Vastausta

 1. Varsin huonokuntoiselta tuo Kantarin linna näyttää. Ymmärsinkö oikein, että sisällekin siis pääsi jossain määrin katselemaan? Näkymät joka tapauksessa vaikuttavat näyttäviltä. Hautaluolat ovat aina kiehtovia kohteita, varsinkin oppaan kanssa, jolloin samalla kuulee mielenkiintoisia tarinoita niihin liittyen. Ja kivalta kuulostaa tuo Dipkarpazin kansallispuistokin!

  1. Joo enemmän se on linnanraunio kuin linna enää, mutta restauroitu niin, että osa sisätiloista on ehyitä ja niissä voi turvallisesti kierrellä. Tuonne hautaluolaan mentiin ihan omin nokkinemme, eikä sinne ollut siis edes mitään pääsymaksuja tai kontrollointia muutenkaan, mutta voisin kuvitella että myös opastettuja retkiä tuonne tehdään. Kaikkineen Karpasia oli kyllä yllättävän kiva tuttavuus, ja taas ihan erilainen pala Kyprosta.

  1. Kohtuullisen pieneksi saareksi Kyprokselle tosiaan mahtuu monenlaista. Ja joo aasit oli hurmaavia – oli huippua nähdä noita villejä versioita, jotka on ujoja ja varautuneita, toisin kuin sitten nuo “hieman” kesymmät, kerjäävät serkkunsa 🙂

 2. Kiva juttu ja paikka näyttää hienolta! En ole koskaan Kyproksella käynyt missään suunnalla, joten tätä oli mielenkiintoista lukea tulevaisuuden matkoja silmällä pitäen. Ehkä joskus tulee mahdollisuus tuonne lähteä. 🙂 Tässä myös hyviä käytännön vinkkejä reissaajalle. Kaunista maisemaa todellakin!

  1. Kiitos kommentista! Monet tietää Kyproksen rantakohteet, mutta saari ei todellakaan ole pelkkää resorttialuetta. Omatoimiselle reissaajalle löytyy todella paljon mielenkiintoisia kohteita, rajavyöhykkeen molemmilta puolilta. Moni ehkä arkailee Turkin Kyproksen puolelle menemistä, mutta täysin turvalliselta sielläkin tuntui tutustua kaupunkeihin, nähtävyyksiin ja myös näihin syrjäisempiin alueisiin.

 3. Minunkin piti ihan pariin kertaan tsekata tekstin alku, että missäs tämä niemimaa nyt olikaan. En olisi osannut arvata, että Kyproksella ollaan. Ja nyt kun oikein mietin, niin Kyproksella ei taida olla mitään sellaista oikein kuuluisaa nähtävyyttä. Vai olenko ihan väärässä? Vaikka kaunista muuten on ja varmasti mukava paikka muutenkin. Ja ihanat nuo aasit!

  1. Niinhän se taitaa olla, että Kypros tunnetaan ensisijaisesti rantalomakohteena, ja vaikka saarelle kyllä mahtuu paljon historiallisia nähtävyyksiä ja hienoja luontokohteita, niin mitään sellaista, minkä “kaikki tietää” ei oikein ole. Tuo syrjäinen Karpasian alue on sitten vielä oma lukunsa, jossa vierailijoita käy todella vähän. Ylipäätään pohjoisen puolen kohteita ei oikein missään edes markkinoida, kun koko alue on Kreikan Kyproksen näkökulmasta Turkin valtaamaa aluetta, ja se esitetään kartoissakin yleensä vain tyhjänä.

 4. Kävimme aikoinaan Nikosiasta kimppakyydillä Kyreniassa, toimi sekin. Vähän aikaa mennen tullen piti kyydin lähtöpaikoilla odottaa, että auto täyttyi, mutta ei kauaa. Pohjois-Kypros onkin nyt taas ollut uutisissa Erdoganin vierailun myötä – tuli taas senkin osalta ajateltua, että hyvä, että tuli jo käytyä. Vähän samaan tapaan kuin Armenian ja Azerbaidjanin osalta. Valitettavasti emme sillä reissulla käyneet Vuoristo-Karabahissa ja nyt sinne ei vähään aikaan taida monestakin syystä olla mitään asiaa.

  1. Kyreniaan tosiaan pääsee varsin näppärästi julkisillakin, mutta tuo Karpasian alue on sen verran syrjäinen, että sitä tutkiessa oma auto on paras, toki myös jonkin verran bussiretkiä nähtävyyksiin järjestetään. Pohjois-Kyproksella tuntui olevan varsin turvallista ja hyvin vastaanottavainen ilmapiiri turisteja kohtaan, toivottavasti näin on edelleen. Ja tuosta Vuoristo-Karabahista, itseäkin harmittaa kun ei käyty siellä silloin kun oltiin lähettyvillä, suunnitelmissa se kyllä oli, mutta tuli vähän muuttujia aikatauluun.

 5. Kiva tutustua näin edes ruudun kautta vähän tuntemattomampaan Kyprokseen. Kyprokselta on tuttu vain Agia Napa, jossa vietin yhden kesän. Valitettavan tosi vähän tuli nähtyä saarta, siihen aikaan kun oli vähän erilaiset kiinnostuksen kohteet. Joskus pitää varmaan lähteä takaisin.

  1. Kiitos kommentista, Kyproksesta on ollut kiva myös kirjoittaa, siis juuri näistä vähemmän tunnetuista kolkista! Saaren monipuolisuus on jaksanut yllättää, ja vieläkin siellä olisi tutkittavaa.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.