Elämää nomadina

Heinäkuu 2019 osa 2: Halki Ranskan Atlantilta Alsaceen

Tässä Euroopan road trip -postaussarjan viimeisessä osassa pyöritään Ranskan Baskimaassa ja Bordeauxissa, majoitutaan linnoituksessa ja tutustutaan Ranskan ”tulimaahan” sekä Lyoniin ympäristöineen, ennen paluuta Alsaceen Sveitsin Geneven ja komean Besanconin kaupungin kautta.

Ranskan Baskimaa

Kuten edellisessä reissutarinassa jo viitattiinkin, Baskimaa ei tosiaan mahdu Espanjan rajojen sisälle, vaan jatkuu Ranskan puolella Ranskan Baskimaana, samaan tapaan siis kuin Katalonia Välimeren puolella. Me siirryttiin Ranskan Baskimaahan Espanjan puolelta, rannikkoa seuraten. Ennen rajan ylittämistä tankattiin auto ja ruokavarastot Espanjan puolella, ja Ranskassa ensimmäinen leiriytymispaikka oli edullinen camping-alue pienessä Ascainin kylässä. Siinä missä Espanja on huomattavasti edullisempi maa esimerkiksi juuri polttoaineen ja ruoan osalta, niin Ranskasta oli huomattavasti helpompi löytää edullisia leirintäalueita. Espanjassa joutui näin kesäsesongilla maksamaan telttapaikasta usein saman verran tai enemmän kuin vaikkapa airbnb-huoneesta, tai jopa hotellihuoneesta, joka on jo aika outoa.

Maisemassa rajan ylitys ei juurikaan näkynyt, ja itse asiassa näkymät muutenkin säilyivät hyvin samanlaisina kuin Espanjan Baskimaan puolella; lähes kaikki talot tuolla päin on valkoiseksi rapattuja ja varustettu joko tummansinisin tai purppuranpunaisin ikkunaluukuin. Ascainissa viivyttiin kaksi yötä, ja muun muassa lenkkeiltiin nättiin rantakaupunkiin Saint-Jean-de-Luziin, ja käytiin tutustumassa paikalliseen siideritilaan. Baskimaassa rajan molemmin puolin viihtyisi varmasti vaikkapa useamman viikon, seutu on todella kaunista ja vehreää, ja kylät ja kaupungit varsin viehättäviä.

Saint-Jean-de-Luz Ranskan Baskimaassa | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Saint-Jean-de-Luz Ranskan Baskimaassa

Bordeaux ja Blayen linnoitus

Seuraava varsinainen kohde meillä oli Bordeaux, yksi Ranskan viinipääkaupungeista ja maan viidenneksi suurin kaupunki. Ajomatkalla sinne oli tarkoitus piipahtaa Biarritzin suositussa rannikkokaupungissa ja Bayonnen vanhassa kaupungissa, mutta sateisen harmaa ja kolea sää sotki ne suunnitelmat. Ajomatka Bayonnesta pohjoiseen kohti Bordeaux:n kaupunkia oli jokseenkin tylsä, sillä maisema oli tasaista metsämaata, hiljaista seutua, jossa ei edes ollut juuri lainkaan kyliä. Bordeaux sen sijaan oli lyhyen visiitin perusteella varsin vaikuttava. Tutustuttiin kaupunkiin muutaman tunnin kävelykierroksen merkeissä kierrellen vanhaa kaupunkia ja hämmästellen jokirannan upeaa arkkitehtuuria.

Komeaa arkkitehtuuria Bordeaux:ssa | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Komea Place de la Bourse -aukio Bordeaux:ssa

Seuraava edullinen leiripaikka löydettiin Park for Night -sovelluksen avulla linnoituksesta Blayen kylästä Gironnen suiston rannalla, noin 50 kilometriä Bourdeaux:sta pohjoiseen. Siis leirintäalue muurien ympäröimässä, 1600-luvun linnoituskaupungissa, vau! Citadella de Blaye on 11 muun sotilasarkkitehti Vaubanin suunnitteleman linnoituksen kanssa myös UNESCOn maailmanperintökohde. Muurien sisältä löytyy muun muassa keskiaikaisen linnan rauniot, luostari, vankila joka on nykyisin museo, hotelli ja tietysti myös pieni viinitila jonka tuotteita myydään portin vieressä pienessä viinikaupassa. Matkalla Blayeen piipahdettiin muuten myös Bourgin kylään, josta myöskin löytyy tutustumisen arvoinen linnoitus.

Camping Blayen linnoituksessa | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Leirintäalue linnoituksen suojissa Blayessa

Tulivuoria ja upea Lyon

Seuraavaksi otettiin suunta länteen, kohti Lyonia, jonne oltiin sovittu treffit Keski-Euroopassa lomailleen ystävämme kanssa. Matkalla ehdittiin pysähtyä pariksi päiväksi Ranskan tulivuorivyöhykkeellä. Siis kyllä, tulivuoria Ranskassa, kuka tiesi? Auvergnen alueella Ranskan Keskiylängöllä on kaikkiaan peräti 450 tulivuorta, ja Clermont-Ferrandin kaupungin ympärillä on kymmenien tulivuorten vyöhyke. Kovin suuria tai karuja nämä vuoret eivät ole, pikemminkin vihreitä kukkuloita, joista korkein, Chaîne des Puys:n vuori, on 1465-metrinen. Me leiriydyttiin pariksi päiväksi minikokoiseen Chambon-sur-Lacin kylään, ja tutkittiin sieltä käsin paitsi tulivuoria ja kraatterijärviä, myös muuta lähiseutua, kuten idyllistä, keskiaikaista Bessen kylää.

Kraaterijärvi Lac Pavin | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Kraatterijärvi Lac Pavin Ranskan Keskiylängön tulivuorivyöhykkeellä

Tulivuorivyöhykkeen pikkukylien jälkeen palattiin “ihmisten ilmoille” Lyonissa, johon tutustuttiin Ranskaan iskeneen helleaallon keskellä keskustan katuja hiki päässä kierrellen. Lyon osoittautui kerrassaan ihastuttavaksi kaupungiksi, joka on rakennettu Rhône ja Saône jokien törmille. Kaupungin keskusta on täynnä historiallisia rakennuksia ja varsin vaikuttavaa arkkitehtuuria eri aikakausilta peräti 2000 vuoden ajalta, roomalaisista teattereista alkaen. Tehtiin Lyonista myös päiväretki Viennen pikkukaupunkiin, joka sekin osoittautui hurmaavaksi. Viennen vanhasta keskustasta löytyi yllättävän paljon erilaisia monumentteja amfiteatterista upeisiin kirkkoihin.

Historiallinen Lyon | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Lyon ihastutti arkkitehtuurilla ja joenvarsimaisemilla

Pistäytyminen Sveitsiin ja Besanconin kautta Alsaceen

Road tripin kohdemaihin tuli alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen vielä Sveitsi, kun ystävämme paluulento Suomeen oli Genevestä, ja päätettiin että samapa se on meidänkin mennä sitä kautta takaisin ”kotiin” Alsaceen. Ajeltiin siis porukalla Sveitsin puolelle, pitkin pikkuteitä läpi nättien maalaismaisemien. Genevessä käytiin parin tunnin kierros tutustumassa kaupunkiin. Komeaa on sielläkin, mutta Geneve ei tehnyt ollenkaan niin suurta vaikutusta kuin Lyon. Maisemat Sveitsissä noin yleisesti ottaen on kyllä melkoista silmäkarkkia, myös muualla kuin vuoristossa. Tällä reissulla ei kuitenkaan jääty kiertelemään Sveitsiin pidemmäksi aikaa. Ranskan puolella käytiin vielä tutustumassa Besanconin kaupunkiin, joka sekin oli yllättävän hieno paikka, jopa pitkän reissun loppuvaiheessa, kun nähtävyysähky jo hieman vaivasi. Besanconin vanha keskusta sijaitsee nätisti Doubs-joen hevosenkengän muotoisessa mutkassa, ja se on yksi Ranskan parhaimmin säilyneistä historiallisista kaupungeista. Kaupunkia vartioi massiivinen, UNESCOn maailmanperintölistallekin päässyt, Ludvig XIV:n rakennuttama Besanconin linnoitus, jossa toimii sotamuseon lisäksi muun muassa eläintarha. Iso osa vanhan kaupungin rakennuksista on renessanssin aikaisia pastellin värisiä kivitaloja komeine julkisivuineen. Rakentamisessa on käytetty paljon nk. Chailluz-kiveä, eli Besanconin läheltä louhittua kalkkikiveä, jonka sedimenteissä vuorottelevat okran ja harmaansinisen sävyt.

Besanconin linnoitus | Road trip läpi Ranskan | Elämää Nomadina Blogi
Myös Besanconin linnoitus on Vaubanin suunnittelma (ja sen vallihaudassa asui apinoita)

Besanconista ajettiin takaisin lähtöpisteeseen, Gueberschwihrin kylään Alsaceen, lähelle Saksan rajaa. Kun parkkeerattiin Tiida pihaan, matkaa oli kertynyt 54 päivän road tripin aikana kaikkiaan 5600 kilometriä, eli olihan siinä ajamistakin, vaikka jätettiin Portugali pois matkasuunnitelmasta. Pitkän road tripin ja leirielämän jälkeen oli ihan tervetullutta vaihtelua asettua aloilleen, talonvahdeiksi ystäviemme Ranskan kotiin muutamaksi viikoksi. Reissupäiväkirjan seuraavassa osassa siis nomadielämää Alsacessa sekä koiravahtihommia Saksassa.

Oletko sinä reissannut tämän postauksen kohteissa, tai mikä on suosikkikohteesi Ranskassa? Jätä kommentti alle!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

4 Vastausta

  1. Omaa suosikkialuetta Ranskassa tuntuu vähän hassulta mainita, kun kovin monessa ison maan kohteessa ei ole tullut toistaiseksi reissattua. Chamonix kesällä on kuitenkin jäänyt positiivisesti mieleen. Varmaan se on todella hieno myös talvella. Kovin rauhalliseksi kohdetta ei kylläkään voi sanoa, mutta niinhän se isossa osassa Alppeja taitaa olla…

    1. Alppimaisemat tekee Chamonix:sta upean, vaikka se tosiaan melko vilkkaaksi kyläksi onkin kasvanut. Jopa tämän vuoden elokuussa siellä oli paljon väkeä ja leirintäalueet täysiä (toki ne toimivat vajaalla kapasiteetilla koronasääntöjen vuoksi). Meilläkin on talviset maisemat tuolla kokematta, mutta epäilemättä on kaunis paikka silloinkin.

  2. Tulivuoria, vau! Me ajeltiin pieni pätkä Ranskan puolella omalla road tripillämme, joka kulki Zurihista Colmarin ja Nancyn kautta Luxemburgiin. Ehkä ensi kerralla Lyoniin, näyttää kyllä houkuttelevalta paikalta.

    1. Lyonia tosiaan voi suositella! En itse tiennyt kaupungista etukäteen oikeastaan mitään, mutta tykästyin paikkaan melkein saman tien, kun historiallisille alueille päästiin. Ranska on muutenkin yllättänyt positiivisesti, kun ollaan nyt useampana kesänä vietetty täällä vähän pidemmän aikaa ja kierrelty ympäriinsä. Ja ihan älyttömän paljon olisi nähtävää edelleen.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.