Kesäkuu 2019 osa 2: Provencen kaupunkeja, Carcassonne ja Katalonia
Kesän 2019 Euroopan road tripin toisella reissuviikolla jatkettiin Verdonin kanjonilta kohti länttä, läpi Provencen upeiden maisemien ja viinipeltojen. Suunnattiin ensin kohti Marseillen kaupunkia rannikolla, ja tarkoitus oli stopata Cassiksen rantakylässä, josta pääsee poluille Calanquesin upeaan luonnonpuistoon. Aurinkoisena sunnuntaina samaan paikkaan oli ilmeisesti suunnanneet myös likipitäen kaikki Marseillen asukkaat, eikä meillä ollut toivoakaan päästä kylään saakka, saati löytää parkkipaikkaa. Lähestyttiin luonnonpuistoa sen sijaan Sormioun kylän kautta, josta pääsikin melko kätevästi luontopolkujen lähelle. Ihailtiin kallioisia rantamaisemia lyhyen patikan merkeissä, ennen kuin ajettiin Marseillen läpi, jäämättä kuitenkaan sen kummemmin tutustumaan kaupunkiin.
Avignon ja Arles Provencessa
Provencen länsiosissa haluttiin paitsi ajella pitkin pieniä teitä halki kauniiden maisemien, myös kierrellä vähän alueen kyliä ja pikkukaupunkeja. Ensimmäisenä suunnattiin kaupunkikierrokselle Aix-en-Provenceen ja pariksi päiväksi Avignoniin, josta löytyi leirintäalue upealta paikalta joen rannasta, ihan keskustan kupeesta. Aix-en-Provence ei jostain syystä tehnyt kovin suurta vaikutusta, vaikka nättiä sielläkin oli, mutta Avignon hurmasi keskiaikaisine muureineen ja goottipalatseineen. Paikan nimi on ehkä tuttu historian tunneilta, sillä 1300-luvulla paavin valtaistuin oli Rooman sijasta Avignonissa, ja sen myötä rakentuivat myös 4,3 kilometriä pitkät, edelleen varsin hyväkuntoiset kaupunginmuurit ja jättimäinen paavin palatsi.

Avignonista jatkettiin Arlesin pieneen kaupunkiin, joka oli oikeastaan juuri sellainen, minkälaiseksi provencelaisen kylän voi kuvitella. Keskustassa risteili todella kauniita pieniä katuja, ja niiden varsia koristi vanhat kiviset asuinrakennukset erivärisine ikkunaluukkuineen ja kukkaistutuksineen. Keskustasta löytyi myös jättimäinen amfiteatteri, joka nykyään toimii härkätaisteluareenana, sekä tietysti liuta vanhoja kirkkoja. Näihin näkymiin ja Arlesin valoon ihastui aikoinaan myös muuan Vincent van Gogh, joka maalasi Arlesissa vain 15 kuukauden aikana noin 300 taulua! Hyvin kuvauksellinen paikka, joka kannattaa laittaa kohdelistalle Provencen alueen reissusuunnitelmiin.

Satumainen Carcassonne
Provencessa kiertelyn jälkeen ajettiin Languedocin alueen puolelle Carcassonnen kaupungin liepeille, ja leiriydyttiin pienelle, jotenkin hippihenkiselle leirintäalueelle Lastoursin kylään. Tämäkin leiriytymispaikka osoittautui melko upeaksi, sillä käytännössä suoraan teltasta näkyi kukkulan rinteillä kohovat Lastoursin neljä osin raunioitunutta linnaa. Meidän pääkohde noilla seuduilla oli kuitenkin Carcassonne, jossa on jättimäinen citadel, kokonainen keskiaikainen kaupunki muureineen ja torneineen. La Cité, kuten tuota vanhaa kaupunkia kutsutaan, on hyvin suosittu turistikohde, eikä ihme, sillä onhan se upea! Linnoituskaupunkia pääsee kiertelemään maksutta, ja sieltä löytyy myös muun muassa hotelleja ja ravintoloita. Kaupunkia ympäröi 3 kilometriä pitkät tuplamuurit, joihin kuuluu kaikkiaan 52 tornia.

Tutustumassa Ranskan Kataloniaan
Carcassonnesta jatkettiin etelään, Pyrenees-Orientalesin alueelle, eli niin kutsuttuun Ranskan Kataloniaan, Espanjan rajan ja Välimeren rannikon tuntumaan. Leiriydyttiin vähän pidemmäksi aikaa pienelle La Mignane leirintäalueelle keskelle maaseutua, ja tehtiin sieltä käsin päiväreissuja lähikyliin ja kaupunkeihin, sekä polkujuoksemaan viinipeltojen laidoille ja vuorille. Perpignanin kaupungissa käytiin tutustumassa Majorcan kuninkaiden palatsiin, eli Majorcan kuningaskunnan aikaiseen linnaan. 1200-luvun lopulla rakennetun palatsin ensimmäinen asukas oli Majorcan kuningas Jaume II perheineen, ja nykyään se toimii museona ja muun muassa konserttipaikkana. Perpignanissa käytettiin myös auto huollossa, ja jarrupalojen vaihtamisen myötä jo pidempään kiusannut jarrujen vikinä loppui.
Välimeren rantamaisemat ovat hienoja myös Ranskan Kataloniassa, ja rannikolta löytyy monenlaisia lomakohteita sekä varsin pitkiä hiekkarantoja. Auringossa makoilun sijasta suunnattiin rannikolla kuitenkin tutustumaan Colliouren kaupunkiin ja linnoihin sen ympärillä. Tämä pikkukaupunki osoittautui varsin hurmaavaksi kapeine kivikatuineen ja rantakallioineen. Ihan keskustassa on myös pieni satama sekä hiekkaranta – ei ihme että tämäkin paikka vetää puoleensa paljon vierailijoita kesäkaudella.

Rantamaisemia Costa Bravalla
Road tripin Espanjan osuus aloitettiin ajelemalla Le Perthusin kohdalta yli rajan, ja sisämaassa aina Gironan kaupunkiin saakka. Gironassa pysähdyttiin pienelle kaupunkikierrokselle, ja se vaikutti oikein kivalta paikalta; vanha kaupunki on viehättävä ja vanhat kirkkorakennukset todella komeita. Paikka on myös tv:sta tuttu, sillä kaupungin kaduilla, Gironan katedraalin jättimäisessä barokkityylisessä portaikossa ja useissa muissa keskustan rakennuksissa kuvattiin Braavosiin ja King’s Landingiin sijoittuvia kohtauksia Game of Thronesin kuudella kaudella. Turisteja oli päänähtävyyksien ympärillä varsin paljon, olihan kesän pääsesonki oli jo alkamassa. Gironasta suunnattiin kohti rannikkoa, Costa Bravaa, joka pursuaa resorttilomakohteita ja hulppeita maisemia. Päädyttiin melkoiseen turistirysään, Lloret de Mareen, vähän vahingossa, kun sieltä löytyi hotellihuone samaan hintaan kun rannikon camping-alueilta olisi irronnut telttapaikka. Keskusta-alue oli täynnä biitsielämää, hieman ylihintaisia ravintoloita, krääsäkauppoja ja baareja, mutta lähialueet tarjoili mahtavia rantareittejä kallioisissa maisemissa.

Parin päivän jälkeen jatkettiin kohti Barcelonaa, jossa ei kuitenkaan pysähdytty, vaan ajeltiin vain kaupungin läpi (joskus kymmenen vuotta sitten siellä lomailtiin, ja onhan se todella hieno kaupunki, mutta ei oikein sopiva kohde nomadibudjetilla, varsinkaan näin sesongilla). Sagrada Familia näytti olevan edelleen vahvasti remontin alla, valmista tulee joidenkin arvioiden mukaan 2026, heti 144 vuotta rakentamisen aloittamisen jälkeen siis.
Patikointia ja luostareita Montserratissa
Reissun seuraava varsinainen kohde oli Montserratin vuori, joka on kuuluista erikoisista kivimuodostumista ja luostareista. Löydettiin edullinen camping-alue, joka sijaitsee upealla paikalla ihan Santa Maria de Montserrat -luostarin lähellä vuorenrinteessä. Paikan pitäjä on ilmeisesti joku paikallinen kiipeilijäguru, ja leirintäalueella oli menossa jonkin sorttinen kiipeilykoulutus. Montserratin luonnonpuisto oli itse asiassa tuolloin suljettu kuivuudesta johtuvan metsäpalovaaran vuoksi, mutta koska leirintäalue sijaitsi puiston alueella, päästiin sieltä ikään kuin livahtamaan myös patikkareiteille. Tehtiinkin sitten pitkä päiväreissu kiiveten muun muassa korkeimmalle huipulle ja ihastellen maisemia. Todella upea ja erikoinen paikka, jonne voi helposti tehdä myös päiväreissun Barcelonasta.

Kataloniasta palattiin takaisin Pyreneiden vuoristoon, tutustumaan jälleen uuteen maahan, Andorraan. Siitä ja muista patikkakohteista Pyreneillä lisää reissupäiväkirjan seuraavassa osassa.
Seuraavalla tripillä pohjois Espanjassa poiketkaa Salvador Dalin koti museossa Cadaguèsissa, Teatre-Museu Dali sijaitsee Figuerasissa ja Castell Gala Pubolissa. Kaikki suht lyhyen matkan päässä toisistaan. Todella upeita ja mielenkiintoisia paikkoja.
Kiitos vinkistä, mielenkiintoisia kohteita! Cadaqués ympäristöineen näyttää myös varsin hurmaavalta rantakaupungilta.