Elämää nomadina

Kesäfestareita ja pienpanimo-olutkulttuuria Sofiassa

Serdican raunioita Sofiassa | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Sofian katujen alla, ja osin ulkoilmamuseona, on muinainen Serdican kaupunki

Hurjaa miten nopeasti aika kuluukaan, tämä kesä on kääntynyt alkusyksyn puolelle todella vauhdikkaasti! Meillä on nyt siis takana kolme kuukautta Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa, ja ihan pian on aika uusille seikkailuille. Kuten edellisessä postauksessa kuvattiin, kesä talonvahtina Gorna Banyassa oli melko työntäyteinen, siis sekä omien töiden ja blogien että puutarhanhoidon ja lemmikkien osalta, mutta ehdittiin totta kai myös viettää vapaa-aikaa ja nauttia kaupungin kesävilinästä. Sofia oli meille jokseenkin tuttu aiemmilta muutaman päivän vierailuilta, joten kaupunkikuvan ja nähtävyyksien osalta tiesimme mitä odottaa. Yleisen kaupungilla haahuilun lisäksi keskustavierailujen ohjelmassa oli käydä muutamissa kesätapahtumissa sekä tutustua Sofian pienpanimo-olutkulttuuriin.

Katukuva Sofiasta, historiaa kadulla ja sen alla | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Historian kerrostumia Sofian keskustassa

Balkan Wine Festival lisää balkanilaisten viinien tunnettuutta

Bulgaria on muiden Balkanin maiden tapaan vanhaa viininvalmistusaluetta, ja tätä nykyä kasvava määrä pieniä viinitiloja tekee varsin tasokkaitakin viinejä, osin täysin paikallisista rypälelajikkeista. Balkanilaiset viinit eivät ole kansainvälisesti kovin tunnettuja, mutta niiden vienti on kasvussa. Vuotuisen Balkanin kansainvälisen viinikilpailun ja -festivaalin (Balkans International Wine Competition and Festival BIWCF) missio on lisätä alueen viinien ja viinitilojen tunnettuutta niin Balkanilla kuin laajemminkin.

Balkan Wine Festival | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Balkan Wine Festivaalin viinikylä ihan kulttuuripalatsin juurella

Kaksiosainen tapahtuma koostuu kiertävästä viinikilpailusta, joka tänä vuonna järjestettiin Salaminan saarella Kreikassa, sekä pari viikkoa sen jälkeen järjestettävästä viinifestivaalista, jossa muun muassa palkitaan kilpailussa parhaiksi valitut viinit. Festivaalin paikaksi on vakiintunut Sofia, ja sen maamerkkirakennuksen, National Palace of Culture:n, vierustalle rakennettava söpö ”viinikylä”. Sekä kilpailutapahtuma että festivaali ovat viinintuottajille oiva tilaisuus esitellä tuotteitaan sekä kansainvälisille viinivaikuttajille että kuluttajille. Festivaali haluaa tarjota matalan kynnyksen viinikulttuuriin tutustumiseen myös uusille yleisöille, erityisesti nuorille aikuisille.

Viinejä Balkan Wine Festilla | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Bulgarialaisen Nitchev viinitilan viinejä maistelemassa

Festivaaleilla pääsimme maistelemaan viinejä tuottajilta ympäri Balkania – kaikkiaan tarjolla oli tuotteita yli sadalta viinitalolta Bulgariasta, Kreikasta, Romaniasta, Turkista, Serbiasta, Pohjois-Makedoniasta, Kroatiasta, Montenegrosta, Albaniasta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Sloveniasta ja Kosovosta. Viinifestarin sisäänpääsymaksuun, joka oli yhdeltä päivältä noin 10 euroa (kolmelta päivältä 15 euroa), kuului viinilasi ja rajattomasti maisteluannoksia eri viinitiloilta. Viinien lisäksi festivaalin ohjelmaan kuului muun muassa musiikkiesityksiä ja pientä ohjelmaa myös lapsille. Lisää festarista englanniksi FinnsAway-blogissa: Balkan Wine Festival in Sofia.

Brass bändin keikka Balkan Wine Festilla | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Sofialainen brass band keikalla viinifestareilla

A to Jazz -festivaali levittää jazzin ilosanomaa

Musiikkifestivaaleja ja -tapahtumia Sofian kesässä on tarjolla lukuisia, ja osa niistä kestää lähestulkoon läpi koko kesän. Jazz-musiikin ystävinä meidän valinta oli A to Jazz Festival, joka järjestään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa South Park -puistoon rakennetulla viihtyisällä festarialueella. Tämä maksuton mutta tasokas jazz-festivaali haluaa tuoda jazz-musiikin kaikkien ulottuville, ja esiintyjälistalla on sekä paikallisia tähtiä että maailmankuuluja tekijöitä, kuten tänä vuonna esimerkiksi pidemmällä Euroopan kiertueella ollut loistava Snarky Puppy!

Snarky Puppy keikalla A to Jazz festivaalilla | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Yhdysvaltalaisen jazz-bändin Snarky Puppyn Euroopan kiertue ulottui Sofiaan

Viikonlopun aikana festareilla vierailee kaikkiaan noin 40 000 kävijää ja sen suurimpia rahoittajia ovat Sofian kaupunki ja ’America for Bulgaria’ -säätiö. Me vietimme festareilla lauantai-illan, ja tapahtuma oli kaikin puolin todella viihtyisä ja hyvin järjestetty. Kauniilla puistoalueella viihtyivät sulassa sovussa nuoriso, vanhukset, lapsiperheet ja lemmikit, alkuillasta piknik-vilteillä ja loppuillasta tiiviimmin lavan eteen pakkaantuen. Festarikojuissa myytiin juomia alkoholittomista olueen, viiniin ja drinkkeihin, street foodia ja erinäistä festarikampetta T-paidoista levyihin. Suomen festareiden tiukkoihin anniskelualuesääntöihin ja aidattuihin alueisiin tottuneelle avoin festivaalialue oli positiivisen viihtyisä yllätys, emmekä törmänneet minkäänlaisiin järjestyshäiriöihin edes myöhään illalla.

A to Jazz festivaalin yleisöä | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
A to Jazz -festivaali on suosittu ja hyväntuulinen kesätapahtuma

Käsityöläisoluen suosio kasvaa Sofiassakin

Artesaanioluen vallankumous on saavuttanut viime vuosina laajasti Balkanin alueen, ja uusia pienpanimoita on perustettu kymmeniä. Myös Sofiassa käsityöläisoluen suosio kasvaa, ja kaupungista löytyy paitsi lukuisia hyviä olutpubeja, myös useampi laadukkaita tuotteita valmistava paikallinen pienpanimo. Me ehdimme kesän aikana tehdä muutaman panimovierailun ja haastatella panimoiden omistajia ja panimomestareita alan kuulumisista ja näkymistä. Lähes kaikilla päiväreissuilla keskustaan myös istahdettiin johonkin craft beer pubiin maistelemaan paikallisia tuotteita.

Sofia Electric Brewingin olut kuvattuna Vitosha Bulevardilla | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Kuvaamassa Sofia Electricin oluita Vitosha bulevardilla

Suosikkipanimoita on aina hieman hankala valita, mutta kokonaisuutena parhaimmiksi tuotteiksi arvioimme Sofia Electric Brewingin oluet sekä uuden Alchemik -kiertolaispanimon oluet. Sofiaan reissaaville suosittelemme poikkeamaan ainakin Sofia Electricin Pop Up Tap Roomissa sekä esimerkiksi Vitamin B pubissa, peräti 36 hanan Kanaal olutravintolassa tai ihan ydinkeskustassa sijaitsevassa Crafter Barissa. Sofiassa vain harva ravintola toistaiseksi yhdistää pienpanimo-olutta ja ruoka-annoksia, mutta tässä suunnannäyttäjinä toimivat ainakin Aubergine -ravintola ja Brew It -panimoravintola, ja lisäksi juuri hiljaittain avattu Trick pub. Mikäli pienpanimo-olutjutut kiinnostavat enemmän, kurkista myös Craft Beer Nomads -blogimme, jonne kokoamme myös Sofian craft beer -tarjonnasta piakkoin laajemman artikkelin.

Vitamin B Craft beer pub Sofia | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Vitamin B pubissa oli menossa Puolalaisen PINTA panimon tap takeover

Syksyn reissusuunnitelmia

Kolmen kuukauden talonvahtipestin jälkeen on mahtava päästä jatkamaan päivittäisistä rutiineista vapaata reissuelämää. Seuraavaksi suuntaamme täällä Bulgariassa vuorille, 3-4 päivän vaelluksille Rilan kansallispuistossa. Rilan maisemat terävine harjanteineen, Balkanin korkeimpine huippuineen ja vuoristojärvineen ovat epäilemättä huikeat (olemme aiemmin tehneet patikan Rilan järville talviaikaan), ja odotamme vaellusta innolla! Tarkoitus on ainakin osin yöpyä vuoristomajoissa, mutta mukaan pakataan myös teltta ja muut tarvittavat varusteet maastossa yöpymiseen. Käymme myös Rilan kuuluisalla luostarilla, ja patikan jälkeen ehkä ajellaan vielä käymään myös Banskossa Pirinin kansallispuiston ja vuorten juurella. Bansko on paitsi kauniilla paikalla sijaitseva talvimatkailun keskus, myös tukikohta kasvavalle joukolle diginomadeja, joten on mielenkiintoista nähdä, minkälainen paikka on kyseessä.

Sofian vanhin rakennus ja Rooman aikaisia raunioita | Kesä Bulgarian Sofiassa Elämää Nomadina
Rooman aikaisia raunioita ja Sofian vanhin rakennus St. George Rotunda -kirkko

Vuorilta matkataan sitten viikoksi vielä takaisin Serbiaan, muun muassa käymään pienpanimofestivaaleilla Nis:ssa, ja sitten ajetaan Bulgarian halki Turkkiin, jossa loppusyksyn ohjelmassa on sopiva sekoitus reissausta ja talonvahtipaikkoja. Turkissa olemme käyneet aiemmin ainoastaan orkesterireissuilla Alanyassa ja Antalyassa, joten odotamme innolla tutustumista sekä Istanbuliin että Turkin luontokohteisiin ja historiallisiin nähtävyyksiin!

Jos sinulla on kokemusta ja vinkkejä Turkkiin, tai vaikkapa ajatuksia balkanilaisista viineistä tai Bulgariassa reissaamisesta, jätä kommentti alle!

Mitä pidit tästä jutusta?

Klikkaa tähtiluokitusta

Keskiarvo 4.5 / 5. Arvioita annettu: 2

Koska tykkäsit tästä jutusta...

...haluatko seurata meitä myös SoMe:ssa?

Ikävää että et pitänyt tästä jutusta...

... miten voisimme kehittää sisältöä?

Haluatko saada tiedon uusista jutuista ja artikkeleista? Liity tilaajaksi!
Jaa kavereillekin jos tykkäsit

20 Vastausta

  1. Oho, varsin edulliselta kuulostaa viinifestivaalien hinnoittelupolitiikka. Olisin voinut ajatella, että pelkkä pääsymaksu olisi voinut olla tuon verran sisältämättä lasia saati viinejä. Jotenkin yllätti myös, että artesaaniolutta on noinkin paljon Sofiassa, vaikka toisaalta, nykyään päinvastainen tilanne taitaa olla poikkeus. Olivatko omistajat / panimomestarit, joita haastattelitte, pääasiassa paikallisia vaiko muualta?

    Rila ja Pirin muuten kiinnostavat todella paljon.

    1. Pääsymaksu viinifestivaalille tosiaan on hyvin maltillinen, mikä tietysti madaltaa kynnystä osallistua festarille vaikka ehtisi esimerkiksi tehdä vain lyhyen visiitin.

      Kuten monessa muussakin maassa, täälläkin tapasimme useita ulkomaalaistaustaisia panimomestareita ja panimoiden perustajia, mutta myös paikallisia, joista monet olivat löytäneet käsityöläisoluet matkustamisen tai ulkomailla asumisen myötä.

      Palasimme juuri mahtavalta kolmen päivän vaellukselta Rila-vuorilla, joten juttua sieltäkin on tulossa piakkoin!

  2. Olipa mielenkiintoista lukea Balkan Wine Festivalista! Tällaiseen festivaaliin olisi mielenkiintoista osallistua ja avartaa omaa makumaailmaa, koska juurikin nämä viinit jäävät aina ostamatta kun niiden ei oleta olevan yhtä hyviä kuin niiden “perinteisten” viinimaiden viinien. Laitoin festarin muistiin, jos seuraavana vuonna pääsisi paikan päälle, kiitos siis vinkistä!

    1. Kiitos kommentista, kiva kuulla! Suomeen ei kovin paljoa ylipäätään tuoda Balkanin alueen viinejä, joten ei ole ihme että ne ovat jääneet monelle kovin tuntemattomaksi. Viinien laadun kanssa ilmeisesti on takavuosina ollut erityisesti entisen Jugoslavian alueella asiat vähän heikommissa kantimissa, kun poliittisista syistä on panostettu enemmän määrään kuin laatuun, mutta sittemmin suunta on ollut jälleen ylöspäin.

  3. Olipa ihan hullun halpa tuo sisäänpääsymaksu ja sisälsi juomatkin, vähän erilainen festarikulttuuri kuin Suomessa! Kuulostaa tosi kivoilta joka tapauksessa! Kivoilta kuulostaa myös teidän syksyn reissusuunnitelmat, Turkissa on pitkälle syksyyn varmasti vielä lämmintäkin.

    1. Joo festarikulttuuri täällä päin on kyllä monella tavalla erilainen kuin Suomessa. Me oltiin tuolla viinifestarilla vieläpä FinnsAway-blogin kautta pressinä vierailemassa, eli ei jouduttu tuota pientäkään pääsymaksua maksamaan, mutta toki etukäteen kuviteltiin, että viinit maksavat erikseen. Rajaton määrä maisteluannoksia oli siis hyvin positiivinen yllätys!

      Turkkia odotamme innolla, ja lämmintäkin siellä varmastikin riittää ihan mukavasti, ainakin etelärannikon tuntumassa, vielä marraskuulle saakka.

  4. Balkanin alueen viinit ovat hyviä ja valitettavasti niitä ei Suomessa paljoakaan myydä Alkoissa. Olin aikoinaan Plovdivin kaupungissa ja siellä ravintolassa jossa oli tarjolla kymmeniä Bulgarialaisia viinejä — en tiennyt niistä mitään, mutta somelier opasti ja hyviä olivat. Tuo Bansko (ja Pirin vuoret) ovat upeaa aluetta – vain kesällä käynyt, kun oli erittäin hiljaista. Kysehän on talviuhreillupaikasta enemmänkin. Bulgaria osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi maaksi — ja en käynyt edes Mustanmeren rannalla vaan pyörin sisämaassa ja vuorilla.

    1. Niinpä, jostain syystä maahantuonti täältä suunnalta Suomeen on kovin vähäistä. Mekään emme mitään asiantuntijoita ole Balkanin viinien suhteen, mutta maistelemamme viinit ovat kyllä olleet todella maukkaita, ja on ollut kiinnostavaa tutustua paikallisiin rypälelajikkeisiin. Jos ehditään matkalla kohti Turkkia, voisi piipahtaa vielä eteläisessä Bulgariassa ihan jollain viinitilalla vierailemassa.

      Bulgaria todella on mielenkiintoinen ja monipuolinen. Rilan vuoret olivat huikeita, ja sieltä ajeltiin juuri Banskoon, jossa parhaillaan ihailen kirjoittamisen lomassa vuorimaisemia ikkunasta – upeita vaellusreittejä epäilemättä riittäisi täälläkin, mutta tällä kertaa meillä on aikaa vain lyhyeen tutustumiseen.

  5. Kivanoloiset viinifestarit, eikä tosiaan ole hinnalla (tai pingotuksella) pilattu tunnelmaa 🙂 Bulgaria ei ekana tule mieleen käsityöläisoluista, mutta tässäpä hyvä syy matkustaa sinnekin, kun tuo toinen puolisko niistä kovasti pitää. Odottelen mielenkiinnolla myös juttuja Serbiasta. Mukavaa syksyn jatkoa sinne!

  6. Ohhoh, miten halvalla pääsitte! Kovin on erilaista suomalaiseen festarikulttuuriin verrattuna! 😀 Innolla odotan Turkin postauksianne! Meillä ei reissu siellä huhtikuussa mennyt ihan putkeen… 😀 Mutta me oltiinkin Alanyassa ja Antalyassa – Istanbul ja luontokohteet kuulostaa huomattavasti paremmilta!

    1. Yleinen hintataso on täälläkin ollut melko kovassa nousussa, mutta jotkut asiat ovat edelleen todella edullisia. Tuo maksuton jazz-festari oli jotenkin ihan mahtava, ja ei tosiaan ollut viinijuhlatkaan hinnalla pilattu. Turkissa seikkailemista odotamme mielenkiinnolla, uskon että tulemme pitämään paljon sekä Istanbulista että road tripista halki maan, tutustuen niin historiallisiin nähtävyyksiin kuin luontokohteisiin.

    1. Sofia on kyllä kiva, ja sopii hyvin yhdistettäväksi vierailuun vaikkapa upeassa Banskossa, Rilan luostarilla ja vuorilla tai vaikkapa kauniissa Plovdivissa.

    1. Bulgariaa voi todella suositella, ja jos kesäaikaan käy, niin tapahtumia todella järjestetään paljon. Balkan Wine Festit bongattiin jo ennen kuin tultiin kaupunkiin kesäksi, mutta joskus aikoinaan ollaan satuttu osumaan myös ihan vahingossa lomareissuilla viinifestareille, ainakin Serbiassa vuosia sitten. Niin ja Budapestissa viisi vuotta sitten käytiin myös mahtavilla, Budan linnassa pidetyillä viinifestivaaleilla, sekin oli huikea kokemus.

    1. Oi, kuulostaa mahtavalta, toivottavasti toteutuu! Istanbul on varmasti huikea kaupunki, meillä on tässä juuri mietinnässä, että montako päivää sinne varattaisiin, kun nähtävää varmasti riittäisi pidemmäksikin aikaa.

  7. Olen ollut Sofiassa useamman kerran duunireissulla, viettänyt viikonlopun ylikin aikaa siellä eli keskustassa on tullut käveltyä. Ravintoloissa on kyllä edullista. Muuten en nyt välttämättä ketään ohjeistaisi matkustamaan sinne pelkästään kaupunkilomalle.

    1. Meitäkään Sofia ei ensimmäisellä muutaman päivän kaupunkilomalla takavuosina oikein sytyttänyt, vaan ennemminkin kaupunki näyttäytyi silloin tylynä ja harmaana, vuodenaikakin taisi olla jotain ankeaa loppusyksyä. Mutta nyt kesällä kaupunki on näyttänyt kauniimmat kasvot, ja todellakin voimme suositella – tosin mieluiten yhdistettäväksi johonkin muuhunkin Bulgarian kohteeseen, vaikkapa Banskoon tai Plovdiviin.

Herättikö tämä juttu ajatuksia? Jätä kommentti ja osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset!
Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi ja pysy mukana nomadielämän pyörteissä!
Lähetämme sinulle viestin aina, kun uusi juttu tai artikkeli julkaistaan.